Tex nää nu kan jag nog bara ta lite. Ah ett nytt vin som min sambo prövar till maten kan smaka bara en liten mun för att vara med om upplevelsen. Nu har jag hållt upp länge så ett litet glas gör väl inget. Jag skulle kanske pröva att dricka måttligt bara 1 glas på fredagen.

Det var länge sedan nu som förhandlaren gjorde hembesök hos mig. Jag har varit nykter i 2,5 år. Men som jag minns det dök hen upp väldigt ofta i början av min nyktra karriär.

Jag gjorde några saker:

1) Jag lärde mig att identifiera när det var förhandlaren som gjorde hembesök, och ibland gjorde jag som jag gör med telefonförsäljare: ”Nej tack, jag ska inte ha något.” Klick.

2) Jag hade en topp 5-lista över fyllesynder klar i skallen, som jag drämde i skallen på förhandlaren. ”Nähä du, minns du…..”

3) Jag spelade hela filmen: ”Det börjar så glatt och mysigt, men sen slutar det med bråk, att jag kräks, att jag inte minns hur jag kom i säng, att jag måste gå igenom mobilen och kolla vad jag messat till olika kända och okända….” Osv.

4) Jag distraherade mig med raska promenader, matlagning, bakande, svåra stickningsmönster osv.

5) Jag hårdpluggade nyktra fakta flera timmar dagligen under mitt första nyktra halvår. Slukade böcker, poddar, Youtube-klipp, dokumentärer osv. Nöta, nöta, nöta tills mitt undermedvetna påverkades. Det är där våra ryggmärgsreflexer och vanor bor.

Kram 🐘

Tack snälla för bra tips! Det blir så mycket enklare när det blir uppstrukturerat. Nu är det mest lite halvtamt… så här kan jag nog tänka…Nu ska jag göra upp en egen lista. Är grymt inspirerad!

Någon har sagt att man bara ska ignorera den. Om man går in i diskussion med den förlorar man 100 gånger av 100. Om man accepterar att den står där och tjatar men man svarar den inte, då brukar den ge sig efter en stund.

Jag skrev en lista som jag tittade på dagligen. En lista med massa idéer på vad jag ska mig till när förhandlaren knackar på.
Allt från hoppa rep till spela Word feud.
Det handlar om att bryta tillstånd. Initialt är det till stor hjälp. Nu när det knackar kollar jag bara på förhandlaren och ler i mjugg. Dra åt helvete, tänker jag då. Lycka till!🎈du klarar detta! Ha pannben och lite jävlar anamma!

@Andrahalvlek Herregud vilka bra tips. Och helt otrolig igenkänning i hur du spelar upp din film. Skulle kunnat vara jag som skrev det där.

@Sméa Vi har alla lite olika svårigheter, men jag vet att för mig är det allt eller inget. Faller jag tillbaka är det till ruta 1, fast ännu lägre och det skulle inte sluta bra för mig. Förstår det där om att bara ta ett glas, så duktig man varit hittills. Du kanske klarar det, men er glas blir ett till efter ett tag eller en tid. Fort glöms det och sedan är man kanske tillbaka.

Fundera på varför glaset ska tas ifall du klarat av att hålla dig så länge. Tråkigt som tusan att tänka ”for ever”. Kanske bättre att tänka en dag i sänder och försöka täppa till hålen som längtar efter alkoholen? Obs jag talar bara utifrån mina svårigheter. Dina styrkor kan se helt annorlunda ut! ❤️