Amanda L

Profile picture for user Amanda L

Hej, efter ett långt liv med alkohol har jag hamnat här. Har läst i en massa trådar och det verkar som många dricker/har druckit flera dagar i veckan. För mig är det inte så. Jag kanske dricker 1-2 ggr i veckan. Mitt problem är att jag inte kan sluta. Ibland går det bra, men ibland dricker jag allt som finns, det går liksom inte att stoppa mig. Jag får minnesluckor och väldigt mycket ångest 1-2 dagar efteråt. Det kan hända på en middag med vänner eller grannar. Inte alltid, men nu har det hänt mer och mer ofta. Har försökt att dricka måttligt, vara helt utan alkohol på vissa tillställningar, men så trillar jag dit igen. Det konstiga är att jag kan vara utan alkohol 7, ibland tio dagar utan sug. Så jag undrar om jag är ovanlig eller är det fler som har det så? Fredag och lördag kväll är svårast. Så fint om någon vill höra av sig. :)

Profile picture for user Kennie

Hej Amanda,
Så bra att du börjat skriva i en egen tråd. Det du beskriver är inte ovanligt. Det är många som har samma problem. Kontrollförlust tror jag det kallas, och räknas också som en form av alkoholmissbruk. Och som du skriver är det vanligt att det händer oftare och oftare, även om man kan vara nykter en vecka utan problem. Jag skulle rekommendera dig att göra programmet här på Alkoholhjälpen. Utifrån sin konsumtion får man en rekommendation på hur man kan gå vidare. Jag fick rekommendationen att börja med tre nyktra månader. Så glad att jag testade det, det blev början på ett mycket bättre mående. Läs på mycket och testa dig fram. Men ta din oro på allvar, det är definitivt alkoholproblem du beskriver.

Profile picture for user Amanda L

@Kennie Tack för ditt svar. Och att du säger att det är alkoholproblem. Det är så lätt att tänka att det inte är så stort problem” jag kan ju vara nykter en hel vecka”. Har startat programmet och försöker mig på 3 månaders uppehåll. Men bra med pepp!

Profile picture for user Se klart

Hej och välkommen @amandaL
Så som @kennie skriver så är det fler än du som beskriver missbruk på samma sätt som du. Det som gjorde mig uppmärksam på mig själv var ju framförallt att det eskalerade och att jag kände att jag kunde tappa kontrollen fast jag bestämt mig för att behålla den. Alkoholberoende kan se olika ut men att ta sig själv på allvar är ett så himla bra första steg. Läs och skriv mycket här också- det är hjälpsamt för de allra flesta. Kram 🤗

Profile picture for user StarkPalm

@Amanda L alkoholberoende är vad jag fått lära mig en progressiv sjukdom, har du besattheten efter alkohol och upplever att det blir värre och värre så tycker jag att det är väldigt observant av dig att se dem varningslamporna i tid 💪💪
Av det jag kan läsa av i din text är att du har samma besatthet efter alkohol som jag och alla andra här på forumet
Beroendetsförlopp ser ju så himla olika ut
Och är i olika faser
Lycka till Amanda 🙏🙏💪

Profile picture for user Frihetsjakten

Ja den där ångesten och minnesluckorna är inte att leka med. Jösses vad kasst man kan må efter något sådant. Det värsta jag vet från onykterheten var att vakna upp och inse att jag gjort eller sagt saker som jag inte skulle kunna stå för nykter liksom. Vidrig känsla!

För min del började det lite så som du beskriver, jag drack bara då och då, men när jag drack så var det All In ihop med vänner osv. Sedan "ärvde" jag det där lite till att sitta hemma och tycka att ett glas med något att dricka en fredagskväll kunde vara nice. Det var bara det att jag ganska snabbt utvecklade samma beteende hemma. Sedan eskalerade det bara, men det tog ändå många år innan jag hamnade i sitsen att jag drack varje dag.

Det är ju så olika varför vi dricker och vad som händer med oss, men för min del så det som har lockat har varit den där fasen där jag blir sprallig/glad/lullig/mysig. Det har liksom inte räckt med bara lite att dricka, utan det har behövts lite mer att dricka för att komma i den fasen. Kruxet är att i den fasen tappar jag också självkontrollen och steget därifrån till att "ramla över" till lite för berusad har för mig varit så litet. Typ när jag har kommit i den där "myslulliga" sinnesstämningen, så har det liksom redan varit försent.

Tycker det är fint att du har reflekterat över det "redan nu" så att säga än att som flera av oss andra låta det gå väldigt långt innan insikten kommer.

Profile picture for user Amanda L

@Frihetsjakten Tack för ditt inlägg. Känns ju rött likt, förutom att jag inte dricker varje dag. Men tydligen kan jag inte dricka ett enda glas och vara säker på att det stannar där. Gå All in var en bra beskrivning:) Nu har det gått fyra dagar, tre sedan jag hittade Alkoholhjälpen och Forumet. Tackochlov! Jag tror aldrig att jag klarat detta utan alla kloka råd och erfarenheter! Nu känns det som att jag har en chans i alla fall. Vet att jag måste förbereda mig på suget. För det kommer att komma. Men oerhört bra att ni finns. 🥰

Profile picture for user Amanda L

Dag 5. Fortsätter läsa och följa programmet. svårt att vänta en hel vecka på nästa del i programmet, men det kanske måste vara en vecka emellan? Läste också någonstans att det finns AA på nätet, men undrar vad skillnaden är mellan det och detta forum? Någon som provat? Försöker bygga upp en mur mot A, så stark som möjligt då jag inte orkar börja om igen känns det som. tar kraft att bygga upp den vilja och beslutsamhet som krävs.

Profile picture for user Amanda L

Idag dag 6.
Har beställt ngn bok på nätet som rekommenderats här. Är sjuk, kanske covid, så den här veckan har hittills gått bra. Inte så mkt sug när man är sjuk. Läser på Forumet och lär mig nåt varje dag, både om mig själv och andra. Börjar förstå vissa mekanismer hos mig själv. Som ung och ända upp i fyrtioårsåldern var ja fruktansvärt blyg. Lösningen blev A i många sammanhang. Nu bättre med det sociala, men A har etablerat sig i mitt liv. Och ibland är det en kvarvarande blyghet som gör att jag vill dricka. Bara ett glas, (eller två, tre, fyra osv….)

Profile picture for user StarkPalm

@Amanda L Bra jobbat Amanda! Finns AA online kan vara ett bra komplement
Ladda isf ner appen Zoom och så hittar du online möten på AAs hemsida inte dumt att ha många säkerhetslinor, så jag byggt upp min nykterhet på 💪
HejaHeja!

Profile picture for user ansvens

@Amanda L jag har precis som du problem med att dricka måttligt! Blir oftast åt skogen för mycket.. å så tänker jag men den här gången går det bra å så är skiten i gång med ångest delux.. har blivit grymt peppad av alla fina människor här som känner samma gör samma osv så skönt ändå med likasinnade.. Nu kämpar vi och försöker må så gott det går🥰👊

Profile picture for user Lonely Man

@Amanda L
Hej.
Det är inte alls ovanligt. Det var så mitt missbruk började. Drack bara på helger men väldigt mycket, senare ökade det på successivt till så gott som varje dag tills det inte gick längre. Jag provade att dricka bara på helger när jag fick återfallet för 2 månade sedan men det fungerade inte..
Ta hand om dig

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Hej och välkommen hit! Bra jobbat, 7 dagar idag!🥳. Jag känner ingen mig i att jag som ung var blyg, men när jag drack försvann alla hämningar. Minns än idag att jag pratade med snyggaste killen i klassen, kramade om honom, minns inte riktigt vad jag sade, men hade sådan ångest och skam efteråt och vågade absolut inte prata med honom som nykter. Det fortsatte så, blev övermodig, frispråkig och festprisse när jag drack. Fick igång dansen på festen. Men så mycket ångest och ofta minnesluckor efteråt. Länge bara på helger och inte alla helger. Idag är jag 55+ och drickandet har under åren ändrat karaktär och till slut drack jag varje dag. Blev så fast i beroendet och såg det inte riktigt hända, eller jag förnekade att det hände. Att dricka vin blev normalitet, så stora problem hade jag ju inte. Livet skulle bli tråkigt utan att mysa till det med vin. Skötte jobb, fint hem, familj - utåt sett en skötsam välfungerande person. Vaknade varje morgon med ångest, skuld, skam, ofta minnesluckor, ingen livsglädje och till slut orkade jag inte med detta liv längre.

Bland det bästa jag gjort i mitt liv var när jag beslöt mig för att sluta dricka, bli nykter, för drygt 16 månader sedan. Jag har fått en ny chans med mitt liv och att återta kontrollen över mitt liv. Jag mår så mycket bättre och kan hantera livets upp och nedgångar på ett helt annat sätt. Jag behöver inte dricka för att hantera det längre. Ångesten, skulden och skammen som alkoholen framkallade är borta. Jag känner livsglädje och uppskattar vardagliga händelser. Jag har fått bättre kontakt med mig själv och blivit mer vidsynt. Jag är mer tillgänglig för mig själv, min man, min familj och min omvärld. Det bästa är att vakna nykter varje morgon, med en kopp kaffe och planera hur min dag ska se ut.

Välkommen igen❤️

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Och vad gäller blygheten så har jag blivit så mycket mer chill som person, som nykter. Både självkänslan och självförtroendet har ökat vilket gjort mig mindre blyg. Jag trodde jag behövde ta ett glas för att bli mindre blyg, men det stämmer inte. Tryggheten i att vara spiknykter gör mig modigare, då jag har kontroll på mig själv. Så alkoholen tog inte bort blygheten, den maskerade bara den lite. Det som tagit bort blygheten är mina nya tankar om mig själv om vem jag är. Att jag duger som jag är och är som bäst när jag är mig själv. Jag har bollat detta mycket med en psykolog och det har varit oerhört givande att få en ny bild och tankar om sig själv. Genom nykterheten har jag kommit åt och fått kontakt med mina innersta känslor❤️

Profile picture for user Amanda L

Dag 7. Lördag och vårvinter ute. En gnutta sol. Fortfarande förkyld/covid? . Ingen alkohol hemma, skidor på TV och ja, denna dag borde gå i nykterhetens tecken. Känner mig marinerad i nykterhetstänk efter en vecka på det här fina forumet. Hoppas ni andra kan hålla er både nyktra och friska hela dagen och helgen.🙏🏻🥰😌

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Du har nog rätt i det du skriver. Att jag blivit mindre blyg har mer handlat om att jag mognat och stärkt min självkänsla genom arbetet och annat. Dock har jag inte kunnat släppa A förrän nu. Och nu hoppas jag att jag ska klara mig helt utan. Blygheten är nog inte det stora problemet idag, men jag har förstått att det kan vara en av orsakerna till att jag dricker för mycket/ blivit beroende. Psykolog vore kanske bra, men har inte så bra erfarenheter av det. Men gissar att det kan vara bra om det är bra. Får se…😌

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Hej igen, verkar läsa baklänges och missade ditt första inlägg. Så mycket som jag kände igen mig i. Jag har också alltid varit kul och rolig och mitt bästa jag med lite alkohol, för att senare bli mitt sämsta jag. Vet ju inte säkert eftersom jag inte minns… En sak som jag har ångest för är just det. Vad säger jag till grannen som bjöd på middag och där jag inte minns slutet? Ska jag be om ursäkt, ska jag berätta om mina problem? Jag känner henne inte sååå väl… Hur gjorde du i början med vänner ”i utkanten”? Är också orolig för att säga att jag slutat med A. Tänk om jag inte klarar det, får återfall? Mycket tankar kring detta.😥

Profile picture for user Amanda L

@Lonely Man Tack och så fint stt du försöker igen. När jag läser på din tråd får jag för mig att du saknar ett sammanhang, något istället för att sitta i en bar med A. Kanske skulle det hjälpa om du hade ngt kul att göra istället. Ibland kan det vara värt att försöka. Gymma, gå kurs, vandra med andra ( väldigt socialt). Kanske du inte har möjligheter, men verkar svårt att byta A mot ingenting. Det var kanske en övertolkning, men skriver det ändå. Alla tankar kan ju ge nåt. Ta hand om dig och så bra att du börjat om på nytt .💪🏻👍

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Kanske kan du säga att du gått och funderat lite och att det känns lite pinsamt, då du blev lite onykter när du var på middag hos grannen. Att tyvärr har lite vaga minnen av slutet. Att det känns pinsamt att det blev så och att du vill be om ursäkt. Tänker att då går du inte i försvar, du tar ansvar för hur det blev och vill be om ursäkt för det. Du behöver inte berätta om dina problem eller att du ska sluta med alkohol, det är din ensak. Be bara om ursäkt, det räcker och det kommer säkert att kännas bättre för dig. Låt det mogna om du vill berätta en annan gång.

Jag sade till min granne, som vi hänger med ibland, att jag ska ta ett uppehåll, i början av min nykterhet. Hur länge frågade han, får se sade jag, men så länge det känns bra. Idag har jag ju varit nykter länge och då blir man tryggare i sin nykterhet och att berätta för andra efter en tid. Idag vet han att jag slutat helt och inget han frågar om längre.

Ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user Amanda L

Söndag kväll, det borde bli dag 8 avklarad! På grund av förkylning (eller covid ) har veckan förlöpt lätt. Har ju inte kunnat gå ut, inte haft vin hemma och visserligen sett min sambo ta några whiskey, men det har gått lätt. Varje gång jag tänkt på vin så minns jag bara den senaste, hemska minnesluckan. Veckan har också varit fylld av alla berättelser här på forumet. Kort och gott: hittills allt väl. Och kanske väldigt bra att jag fått så mycket tid att tänka!

Profile picture for user Amanda L

Dag 9. Fortfarande förkyld, fortfarande inget sug. Tackade nej till en flaska vin som tack för något. Kändes inte svårt. Pratade med min väninna idag i telefon. Berättade om mitt beslut. Vill ha lite stöd runtikring, men också svårare att falla, tänker jag, om någon förväntar sig att jag inte ska dricka. Hon stöttade mig , känns bra.

Profile picture for user Amanda L

Dag 10 Fortsätter i Programmet, men kanske för fort. Fast skulle jag vänta 5-6 veckor på alla verktyg är risken stor att jag hinner återfalla. Exempelvis förstår jag nu att jag tidigare bara haft VAGA planer inför en middag eller fest. (Lätta att rucka på när suget sätter in...) Nu är de strukturerade, supertydliga och sylvassa :) Kommer vara supersvårt att ändra utan att det märks.
Fortfarande sjuk, men så här på tredje veckan känns det som en hjälp från ovan. Trots att jag är pensionär så är det ändå så att det finns en massa åtaganden i vardagen. Jag har BARA kunnat läsa i Forumet, följa programmet och framför allt tänka en massa. Så bra! Önskar att alla här fick den tiden och möjligheten.

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Jag gjorde också programmet lite för fort😁. Orkade inte vänta och tyckte att jag själv var så redo med min takt. Så det tycker jag man avgör själv. Härligt när insikten faller allt mer på plats och man kan se sitt tidigare beteende från ett annat perspektiv. Det är fint också att du har massor av tid för att jobba med nykterheten för det är stort jobb som tar mycket tid och energi. Jag var arbetssökande ett litet tag i min process, så jag fick också lite mer tid på dagarna till att jobba på med nykterheten, mellan jobbsökandet. Det var mycket värt. Jag tycket att det var ett spännande arbete, att få mer insikter, lära känna sig själv bättre och jag utforskade det på ett nyfiket sätt.

Du frågade i en annan tråd om positiv förstärkning. Jag har i min andra tråd, under det vidare livet, berättat om varför jag kallar den för, min värderade riktning. Jag berättar om metoden ACT, Acceptans and Commitment Therapy, som jag inspirerats av mycket. Där pratar man om sin värderade riktning och att tankar bara är just tankar, inte sanningen. Man pratar också om undvikande beteende, vilket sker när man inte går i sin värderade riktning, man vänder det ryggen och stoppar huvudet i sanden. Man väljer en väg där konsekvenserna inte blir bra. Typ som när jag drack fast jag visste vad konsekvenserna skulle bli. Jag har också mottot, dit uppmärksamheten går sker tillväxt, vilket innebär att om ens tankar är positiva eller negativa och beroende på vilka tankar man ger uppmärksamhet, desto mer sker det tillväxt i dessa tankar och som i sin tur genererar känslor därefter, positiva eller negativa. Det påverkar vår hjärna och dess banor. Då hjärnan är plastiskt kan man lära den nya saker, skapa nya hjärnbanor. Så om man tänker positivt så skapas positiva känslor och nya banor i hjärnan. Man kan runda det tidigare automatiska tankarna som skapar sug, det är där de negativa tankarna dominerar. I min första tråd, jag vågade skriva här, skriver jag lite här och där om beroende och hjärnan, när jag fått heureka tankar😂.

Så googla på ACT, googla på hjärnan + beroende, plasticitet - allt du är nyfiken på om hjärnan. Sen tycker jag Anders Hansens bok - Depphjärnan och Annie Grace bok - Tänka klart, är bra. Mycket av det jag lärt mig har jag tagit med mig under årens lopp, läst böcker, gått kurser, har gått i terapi och har nära vänner som är psykologer som jag bollar med och egen erfarenhet.

Du jobbar på så bra! Ha en fin kväll❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Tack för en massa fina tips. Boken Se klart har jag beställt, men ska googla på det andra imorgon! Jag tror det förhåller sig som du säger, men känner att det är lätt att glömma att tänka positivt. Måste tydligen tränas in🙄. Men just känner jag mig glad efter att ha läst ditt inlägg! Dags att sova och fortsätta med en ny nykter dag imorgon👍❤️

Profile picture for user vår2022

@Amanda L God morgon! Förstod vilken bok du menade😁. Ja, det gäller att träna på nykterheten och på positiva tankar. Träna in nya rutiner och beteenden. Ju längre tid man är nykter och praktiserar nykterheten, desto mer präntas de nya vanorna, rutinerna och positiva tankarna in i hjärnan. Om man tex får en tanke om ”tänk vad gott det skulle vara med ett glas vin nu, men just ja, jag får ju inte dricka”, då kan man försöka byta fokus till att istället tänka ”tänk vad skönt det är att vara nykter och att få vakna nykter, det är så värt det”. Det skapar olika typer av känslor, beroende på om det är positiv eller negativ tanke (sug). Med tiden som nykter blir tankarna mer automatiska ju mer man tränar på det.

Det som händer i hjärnan när man blivit beroende, är att känslohjärnan, den som vill ha dopaminkickar och där suget sitter, blivit dominant och kör över pannloben, vår VD, som gör riskbedömningar, konsekvensanalyser, vårt sunda förnuft. Det hinns inte med några sunda förnuft tankar som passerar pannloben. Känslohjärnan styr. När man är nykter en längre tid, hjälper vi vår VD i hjärnan att bli starkare, komma tillbaka och ta sin rättmätiga dominanta plats igen. Då går signalerna till hjärnan som de ska igen, via vår VD, pannloben, som gör bedömningar och väljer kloka beslut. Om vi dessutom hjälper till med positiva tankar så blir VD:n riktigt stark och dominant, och det vill vi att denne ska vara. Det är vårt skydd mot alkoholdjävulen i känslohjärnan, som förpassas och blir allt tystare.

Ha en fin onsdag och krya på dig!❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Väldigt bra och intressant! Ska absolut fortsätta på detta spår. Tack detsamma🥰 Här fantastiskt mycket snö utanför fönstret. Alltid gillat snökaos👍☃️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Hej igen, har försökt googla på ACT etc, men inte så lätt att hitta något mer populärvetenskapligt. mycket verkar vara riktat till proffs och/eller på engelska. Hade velat ha lite mer praktiska tips om vad/hur man kan träna hjärnan på rätt att uppmärksamma rätt saker. Men fick lite matnyttigt på en sida i alla fall.
Där beskrevs att tacksamhet visat sig göra att folk mår bättre, sover bättre etc. Genom att tex skriva ner saker att vara tacksam för innan man lägger sig för att sova. Där nämns också att bara genom 13 ? minuters mindfulness varje dag så kan hjärnan påverkas i rätt riktning. Dock inte så mycket om hur detta ska göras. Vad ska man tänka på? Du hör, här är det novisen vid spisen:)
Läste också något intressant ang negativa tankar. Om man som barn upplevt mycket "fara" så kan man ha fått ett mindset som uppmärksammar just faror. Jag var ett ensambarn med ensamstående mamma, som dessutom ofta jobbade på kvällarna. Jag har alltid varit extremt otrygg, och tidigare extremt blyg, men nu förstår jag att jag kanske kan påverka detta. Alltså mitt sätt att tackla världen. Det känns hoppfullt. Tänk om jag vetat när jag var ung!....
Just nu dock fokus på att få igång pannloben, så att den kan fatta besluten istället för känslohjärnan som du skriver... Tack igen för så bra tips!!! :)

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Hej! Jag har fått kunskap om ACT via kurser och praktisk tillämpning, och har läst böcker med Anna Kåver, som jag tycker är bra, kanske kan de vara lite svåra, har svårt att avgöra det. Det finns böcker om ACT som man kan prova läsa. Mindfulness ingår i ACT. Jag har köpt en apa som heter, mindfulness appen, det finns massor att välja på där. Långa och korta meditationer. Något som jag lysssnat på mycket är kroppscanning. Man går igenom hela kroppen som slappnar av. Jag tror att meditation/mindfulness/yoga påverkar hjärnan mycket. Yoga har jag inte riktigt provat på ordentligt, men vill gärna göra det i framtiden. Jag löper, promenerar och går på boxning varje vecka, det är min ventil och energigivare.

Jag tror att faror som barn, som du beskriver påverkar vårt mindset och att det skapar otrygghet. Då måste man liksom vara på tårna och beredd hela tiden, ifall någon fara skulle komma. Det tar massor av energi och skapar oro. Det sätter sig och blir normalitet. Man blir van att kännas som man gör. Man kanske fantiserar och inbillar sig saker, som bara egentligen är tankar, men inte verkligheten. Jag har också med mig orostankar från barndomen som påverkat mig på många sätt. Genom terapi har jag fått fatt på var de härstammar ifrån, bearbetat och kan idag se och hantera oron på ett nytt sätt. En superviktig ingrediens för att bearbeta är nykterhet och en stabil och balanserad hjärna. Alkohol skapar overkliga och felaktiga tankar, de blir förvridna, det syns ju också tydligt hur man blir när man är påverkad eller full. Man beter sig inte på samma sätt som när man är nykter, för hjärnan är förgiftad med alkohol. Man bedövar och stressar sin hjärna och den fungerar inte som den är skapt för.

Låter bra att fokusera på återhämtning och styrka i pannloben. Man får ta en sak i taget, det är en spännande resa, så utforska den med nyfikenhet, som du gör❤️

Profile picture for user Amanda L

Dag 13 avklarad. Ska försöka ta mig ut imorgon. Den här förkylningen är inne på vecka tre. Börjar kännas som i den där filmen där det alltid är måndag, samma måndag och det är samma snöoväder utanför…
Inatt kommer lite böcker tillsammans med morgontidningen. Bland andra Tänka klart. Blir spännande att läsa. Ha det gott alla nykterhetskämpar, hoppas ni får en god nattsömn.

Profile picture for user Amanda L

Hade räknat fel. Idag dag 13. Bättre och första dagen ute och träffade folk. Så kul men ökade också stressnivån. Kände ett litet sug när jag kom hem men drack en läsk istället. Har upptäckt att jag blivit lugnare och gladare på den här tiden utan A. Osäker exakt vad det beror på. Kanske stt jag läst och tänkt väldigt mycket, kanske en slags befrielse (fast ska kanske vara mer ödmjuk, som Återfallaren skriver, vem vet vad som kan hända framöver). Men jag hoppas att jag ska kunna säga nej till minnesluckor, bortkastade dagar och ångest. Måste gå!

Profile picture for user Varafrisk

@Amanda L Grattis till 13 dagar! Det är toppen! Jag trodde på riktigt att jag kommer inte fixa att bli nykter. Såg många forumvänner gå vidare till Det vidare livet. Idag är har jag 50 nyktra dagar och det är underbart men det var nu tiden kom till mig. Lycka till fortsättningsvis!

Kram🥰☀️

Profile picture for user Amanda L

Blir så imponerad av många här på forumet. Så mycket klokhet, humor, ja, kärlek. Tänker att alla borde få samma värme som här. Också imponerad av hur människor här klarar att ta tag i ett beroende, när det blivit så stort att nästan inget annat är kvar.

Profile picture for user Amanda L

Dag 16. Lite oordning på dagarna, men ska dag 16. Ibland susar ett glas vin eller liknande förbi i hjärnan, men just nu känner jag absolut ingen lust att dricka alkohol. Känns som jag är räddad. Vid tidigare beslut om vit månad etc har jag bara räknat dagar för att få dricka igen och inte ens klarat en månad. Tanken var att jag avstod från något roligt och avkopplande. Nu är tanken att jag räddat mig från mer beroende, fler minnesluckor och mer ångest. Dvs som det funkar i praktiken. Hoppas jag är så stark som jag vill.
Många på forumet är numera mina hjältar. Vilka människor det finns därute!🥰🙏🏻

Profile picture for user Torparn_76

@Amanda L grattis och bra kämpat av dig!!

Ja, visst blir det skillnad när man inte räknar ner tills att man ska få dricka igen. Man blir avslappnad på ett helt annat sätt. Hoppas nu när våren snart är här att man kan ta in den med lite nyktrare ögon även om det är samma ögon (plus att jag märkt att jag nog behöver läsglasögon snart…)

🤗

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Grattis till 17 dagar!🥳 låter som bra och positiva tankar. Det kommer att hjälpa dig framåt😁. Min målbild 2022 var att möta och njuta våren nykter, därav mitt nick. Det var underbart!

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Amanda L

@Lonely Man @vår2022
Detsamma till er! Ja, det är härligt att slippa tänka på alkohol . Finns sååå mycket roligare i livet. 🥳
(Nu gäller det bara att komma ihåg det. Lätt att glömma varför man slutade.) men har hopp. Läser här och det är en bra påminnare..😌😱

Profile picture for user Se klart

Hej @AmandaL
Ett bra knep är att skriva lista på synder som utövats under fylla- saker man gjort, eller inte gjort. Ett annat är att gå tillbaka och läsa i början av sin tråd.
Det ÄR superviktigt att inte börja dividera med sig själv om hur icke-problematiskt det var. Jag påminner mig själv då och då fortfarande, om de där tillfällena som gjorde att jag kände; jag har inte kontroll. Detta riskerar att bli- eller är redan- riktigt farligt.
Att skapa ett konto här och att hänga kvar, att hitta sitt gäng, att ge nykterheten utrymme genom att läsa och skriva, har varit ovärdeligt för mig. Forumet har betytt- och betyder- oerhört mycket, här finns en så sällsynt mix av skärpa, kunskap och vilja varandra väl.
Heja dig! 🌸🤗

Profile picture for user Amanda L

Dag 18. Allting känns bara bra. Sover som en stock och vaknar utvilad.
Mycket lite oro. Ibland seglar ett vinglas förbi och jag låter den flyga. Kanske med en lite suck, men så kommer jag på hur bra det är att vara utan. Så himla skönt. :) VILSAMT!

Profile picture for user Amanda L

Dag 19. Läser vidare i Tänka klart. Allt känns inte så relevant, men mycket är väldigt tänkvärt och förklarar varför det är så svårt att sluta med A. Som inte bara har med beroendet att göra. Känner igen mig i den inre kampen som hon beskriver. Som kan vara så obegriplig.

Profile picture for user Amanda L

Varit lite låg ett par dagar. Vet inte varför. Till och med haft ett sug efter alkohol. Kändes plötsligt inte så självklart. Jag ville bara bort från en hemsk känsla. Men det gick förbi. På kvällen en glad tillställning m vänner och vin, där jag hade roligt och drack läsk. Men konstiga humörsvängningar, bara sådär!?
Imorgon fyller jag tre veckor, sen ska jag räkna i nyktra veckor istället.

Profile picture for user Lonely Man

@Amanda L
Hej.
Det är precis så det är.
Man kan må så bra och plötsligt så svänger det utan någon speciell anledning och man mår uselt.
Sugen kommer o går.
Tänk på det positiva med att vara nykter.
Grattis till 3 veckor.
Ha en bra kväll o resten av helgen.

Profile picture for user Amanda L

@Lonely Man Jag funderade på det. Om det kunde vara alkoholrelaterat. Det var otäckt och konstigt, men då vet jag att det kan hända. Tack för att du skrev!
Och ha en fin söndag❤️

Profile picture for user Amanda L

Idag tre nyktra veckor, då jag lärt mig mycket om både andra och mig själv, om alkohol och hur beroende fungerar. Och förstått att det kan vara mer komplicerat och försåtligt att sluta dricka än jag först trodde. Bara viljan räcker inte alltid. Boken Tänka klart har varit en ögonöppnare för mig. Nu startar jag vecka fyra med nyktra ögon. Ser fram emot våren och livet utan A.❤️🥳

Profile picture for user Lonely Man

@Amanda L
Hej..
Det är ganska så bra med mig.
Gör så mycket att försöka stötta andra här. Går också på AA möte en dag i veckan.
Önskar dig en fin dag med.🌞✌️
Ta hand om dig❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Bu har jag pratat med grannen och det känns så mycket bättre. Hon såg förvånad ut, hade bara tyckt att det var trevligt. Säger en del om min tolerans tänker jag. Tydligen kan jag prata och vara rolig utan att minnas nåt… just det känns ju nästan ännu värre att veta. Att jag blir nån slags zombie ..😞

Profile picture for user Amanda L

@Lonely Man Jo, tack det går i huvudsak bra. Varit inne i en lugn period utan så mkt frestelser…
Jag har fortfarande senaste vurpan i friskt minne, men oroar mig för att jag ska glömma… men kan ju bara hinna förbereda nig genom sll läsa här. Nästan det bästa, tror jag.🙄

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Vad bra och modigt gjort av dig att prata med grannen. Då kan du släppa tankarna på det och tro på det hon sade. Våra tankar om oss själva kan spöka till det ordentligt för oss. Att man inte duger och är fel. Men det är bara tankar och inget annat. Var stolt över dig själv att du tog steget, fast det kändes skämmigt, det kommer att stärka dig. Du tog ditt ansvar, du var modig och det är det din granne kommer att minnas. Shit happens och det är ingen som dött. Jag har också pratar och gjort saker jag inte minns på fyllan och man kan undra hur det är möjligt att bli en slag zombie.

Så här står det om detta på nätet. Mitt under en minneslucka kan korttidsminnet och andra ganska komplexa funktioner som motorik och språk fungera. En del kan alltså, trots minneslucka, interagera med andra, fullfölja konversationer eller till och med köra bil men minnena lagras ibland inte när du har mycket alkohol i kroppen. Så det vanliga för den som drabbas av en minneslucka är att minnas kvällen fram till en viss punkt, oftast fram till punkten när hen börjar dricka alkohol för att sedan vakna tio eller tolv timmar senare och inte veta vad som har hänt under den perioden.

Nu kommer jag aldrig bli en zombie mer😂 och det känns otroligt skönt. Vi lär oss av våra misstag och gör det bättre nästa gång. Kram❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Ja, fast när jag läser här på Forumet känner jag mig mer ödmjuk. Jag har nog aldrig kunnat sluta utan det här Forumet och stödet. Först nu har jag förstått hur beroende jag är. Tidigare har jag alltid närt tanken att jag borde kunna dricka normalt. Jag har så klart hört att alkoholister inte klarar ett enda glas alkohol, men det har ju gällt alkoholister... inte mig. :)
Ändå har jag flera ggr bestämt mig för att dricka mindre eller inte alls, utan att lyckas ens med en vit månad. (Inga problem för min partner.) Skillnaden nu är att jag vet att jag är alkoholberoende/alkoholist. Jag kan inte dricka alls eftersom det typ varannan gång leder till omåttligt drickande., minneslucka, ångest. Jag har också lärt mig mer om alkohol. Att jag inte spyr längre, beror inte på att jag dricker på ett "bättre sätt". Tvärtom har jag hög tolerans mot giftet. Kroppen reagerar inte som den ska...
Jag tror att min väg är att aldrig mer dricka ett enda glas alkohol. Men för att klara det tror jag att jag måste vara här på Forumet och läsa om hur A fungerar, om och om igen. Att aldrig glömma eller tro att jag klarar av att dricka.
Jag går in här varje dag i stort sett. Nästan som ett nytt beroende. :) I alla fall just nu. Boken Tänka klart har också gett mig många insikter, tack för den rekommendationen.
Men Forumet är det bästa. Här har jag äntligen förstått att jag inte är unik eller ensam. Många har upplevelser av A som är exakt likadana som mina. För längesedan gick jag ett tag i enskild terapi för mitt alkoholbruk (en terapi speciellt för i övrigt fullt fungerande kvinnor). Det funkade inte för mig. Snarare förstärkte det nog min känsla av att vara speciell, (speciellt udda och konstig, som inte klarade detta). Så drack jag 30 år till... Inte varje dag, men alltför mycket alltför ofta...
För mig är det så mycket värt att läsa om mig själv i andra här, förstå helheten, förstå problemen utan att behöva gå igenom precis allt själv. Att påminna mig varför jag inte ska dricka det där enda glaset. (Hoppas många fler kan hitta hit, jag hade aldrig hört talas om A-hjälpen). Till sist vår2022, tack för dina utförliga svar. De har haft stor betydelse för mig. Säkert för många andra också:)

Profile picture for user Se klart

Hej @AmandaL
Jag börjar med att instämma i det du skriver om @vår2022 och andras så utförliga, tålmodiga svar och inlägg här- så betydelsefullt.
Jag är ju inne på mitt fjärde (!!) år som nykter, det är faktiskt galet när jag tänker efter. Men jag skriver några ord för jag känner igen mig väl i det du beskriver. Det var ju bara en fråga om rätt tid, ork, engagemang- för att ta tag i drickandet på allvar... När jag loggade in här första gången- efter ganska mycket vånda- hade jag nåt halvt löfte om tre nyktra månader, eller kanske 100 dagar. Innerst inne visste jag- inte att jag skulle bli nykter då. Men att jag var tvungen att ändra mina ”vanor” annars skulle jag vara tvungen att sluta dricka.
Att verkligen göra det, är det bästa och viktigaste beslut jag tagit i mitt liv bortsett barn och dylikt. Jag hade ALDRIG klarat det utan forumet. Och vi är ganska många som använt forumet som enda- eller del av behandling. Att känna igen sig, att våga vara ärlig. Att bara stötta och få lite puff uppåt när livet känns lite grått. Att kunna skratta åt saker ihop. Att inse hur lika vi är- och också olika. Men oavsett det så kan vi hjälpas åt. Det är verkligen i sanning något riktigt fint, att få vara med om.
Ta vara på forumet och häng här så mycket du önskar och behöver. Tids nog när man står på egna ben så behöver man ta ut lite avstånd, ja, se att benen bär ”där ute”.
Erfarenheten att bli nykter och erfarenheten från forumet har förändrat mig och skapat ett delvis ”nytt” liv. Jag är lossad, fri. Jag gör fortfarande klantiga saker med mig själv, jag måste påminna mig om gränser och ork- ofta, ett evigt lärande. Jag skulle kunna räkna upp allt praktiskt som förändrats- kring jobb och boende, katter och nya vänner. Men det är inte så viktigt. Att relationerna till mina nära är stadiga, att jag är trygg. Med mig och med andra. Är nog det viktigaste.
Erfarenheten från alla samtal här, stöd och ibland tjafs, på ett anonymt forum- har gjort mig ödmjuk.
Mitt liv är precis ett vanligt liv numera, det är inga storstilade grejer som sker, inga sena nätter, knasiga beslut. Det är mitt liv, och jag bestämmer. Jag önskar mig inget mer, det är så bra som livet bara kan vara.
Så- heja dig! Kram 🤗

Profile picture for user Amanda L

@Se klart Härligt att höra att du varit nykter så länge och att du mår så bra av det. Det ger hopp och inspiration! Jag kommer i alla fall försöka att förändra mitt liv så att jag kan njuta av det resten av mitt liv. Hänger kvar här så länge det behövs.🤗

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Det är kul att du uppskattar mina utförliga inlägg, ibland kanske lite väl långa, men vill försöka dela med mig så gott jag kan av mina erfarenheter. Att hänga här på forumet har jag gjort sedan jag slutade för snart 17 månader sedan och var väldigt aktiv i början. Det har hjälpt mig oerhört mycket att prata och byta erfarenheter med andra på forumet, samt att skriva mina egna funderingar och tankar i min tråd, lite som en dagbok och egenterapi. Det har varit så tryggt med ”gamlingarna” som gått före som @Se klart ovan. De har visat vägen, gett råd och stöttat och visat att det går att leva ett bra eller till och med bättre liv som nykter. Börjar väl bli en ”gamling” jag med nu😂. Att peppa andra har även gett pepp till mig själv att fortsätta vara nykter. Jag har tagit till mig massor av fakta om hur hjärnan och psyket påverkas och det har gett mig kunskap och förståelse för alkoholens destruktiva påverkan på mig. Det har motiverat ytterligare till att leva sunt.

Hand i hand har även goda matvanor och fysisk aktivitet tagit över som vanor. Denna nykterhetsprocess har även inneburit en process i självkännedom, en riktigt spännande resa att nyfiket utforska den. Det är bara sig själv man möter och när man väl kommer åt sina innersta känslor så är det inte läskigt längre, för det var ju bara jag där med mina inkapslade känslor och som jag många gånger dövat bort med alkohol.

Jag märker idag att när jag får känslor av obehag eller oro, så liknar de känslor av sug. Jag har inget alkoholsug längre, men det liknar sugkänslor. Något skaver inom mig som behöver komma ut och hanteras för att lätta på mitt tryck. Tidigare var det typiskt att det istället blev en flaska vin som var min handling och strategi mot oron. Idag lyssnar jag på mig själv och tar upp det på ytan och funderar på vad jag ska göra åt det istället. När jag drack stod jag stilla och kom ingen vart, idag förflyttar jag mig, tar mitt ansvar och går vidare. Precis som du gjorde när du pratade med din granne.

Fortsätt som du gör för du gör det så bra!❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Tack igen, ska tänka på det där med oro som jag får ibland, kan bli stressad eller orolig över vardagliga saker om de inte funkar som jag tänkt. Som du skrev tidigare var det en flaska vin som ordnade till det. Eller fick mig att glömma bort det för en kväll. Nu måste jag ju hitta nya sätt... Och lite känner jag att det redan nu funkar på ett annat sätt. Jag tänker på saker, men ältar inte lika länge. Det jag inte kan göra något åt, får helt enkelt vara. Jag bryr mig inte lika mycket som förut. Det är väl ett sätt att koppla bort oro, som jag inte riktigt använt tidigare. Kanhända kan jag göra det ännu bättre om ett tag... Blir spännande att se... Och, ja, ni "gamlingar" behövs här. Det tar tid denna process och många fallgropar på vägen...

Profile picture for user Ny dag

@Amanda L vilken härlig inställning du har! Jag kommer oxå hänga här länge, har iofs redan hängt här länge men inte lyckats bli fri ännu. Men jag kommer aldrig ge upp för jag ska bli hon som inte dricker. Idag blir det Pepsi Max med lime vilket är en ny favorit 🤩 maken tycker den smakar vidrigt men så bra då för det blir mer till mig. Handlade efter jobbet, systemet ligger så att jag måste passera och det börja jag gick in. Väl i matbutiken var jag ofokuserad vilket märktes i kassan… massor av godis, blommor, chips, olika drycker etc och nästan ingen mat, glömde tom mjölken till kaffet så jag får köra ut lite senare ikväll vilket i sig är en skön känsla. Önskar dig en härlig nykter fredagkväll🥰

Profile picture for user Amanda L

@Ny dag Tack detsamma! Blev nästan lite avundsjuk, varför köpte inte jag lika mycket godis, blommor och annat mys?!. Redan ätit upp min glass och min cola…😞 Nästa gång ska jag ta i rejält! ☺️

Profile picture for user Ny dag

@Amanda L Hmm, inte att rekommendera 🤢, mår lite illa nu efter både godis, chips m dip, läsk. Äter ju annars hyfsat hälsosamt så idag fick kroppen en ny typ av chock, alkoholen är ju min kropp van vid men det ska bli varaktig ändring på det! Nästa gång ska jag komplettera med grönsaksstavar för att bättre balansera det inte så nyttiga🤣 men huvudsaken och prio ett är att vara och förbli nykter! Känner mig lite peppad och stolt samt glad att imorgon är det dag sju och jag har genomlevt de första jobbiga dagarna! Ser framemot att vakna imorgon, dricka gott kaffe ☕️ och njuta av en nykter lördag🙏🙏🙏

Profile picture for user Amanda L

@Ny dag Nåja, man behöver ju inte mumsa varje fredag, men absolut bättre än A...
Ja, det var skönt att vakna idag, trots att snön vräkte ner, känns skönt att vara pigg och utsövd. Nu ska jag snart mysa vidare hos frissan! Ha en skön helg! :)

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L Du har ett imponerande mindset! Jag glädjs så med din framgång i det nyktra livet! Du har det som krävs för att se att alkoholen är en bluff och att livet är så mycket mer utan❤️

Profile picture for user Amanda L

Tjohooo! Idag fyra veckors nykterhet! Räknar numera i veckor...
Har lärt mig massor på denna tid, om mig själv, om andra människor, om missbruk, alkohol, och hjärnan.
Men också om konsten att leva. Som är så himla svårt.
Jag har inte saknat alkoholen. Tvärtom är det skönt att vara så pigg och att vakna klar och frisk varje morgon är en ynnest. Jag har orkat göra roliga saker roligare (pigg på aktiviteter istället för trött osv). Att dricka läsk när andra dricker vin gör mig inget. Tvärtom. Men jag vet att bara ett enda glas skulle sparka igång begäret. Det ordnade, "normala" drickandet fungerar inte för mig. Har ju försökt otaliga gånger genom livet. Kanske funkar det inte på grund av att jag alltid varit en ytterlighetsperson, jätteblyg som yngre men egentligen velat vara hämningslös och synlig på något sätt. Där fanns alkoholen som en dåligt lösning. Och med lika djupa dippar dagen efter.
Och numera minns jag ju ofta inte ens vilka galenskaper jag kan ha sagt eller gjort. Den ångesten vill jag gärna slippa.
Med det sagt, såklart är det inte enkelt alla dagar. Då vore vi ju inte på den här planeten.
Min sambo vill gärna fortsätta att dricka sin whiskey ett par kvällar i veckan. Han blir aldrig elak eller störig, han bara tappar skärpan och blir lite tjatig och tråkig att prata med. Annars har vi det väldigt bra tillsammans.
Blev också lite besviken då han inte verkar riktigt blir glad för mitt beslut, verkar mer rädd om sitt eget drickande, trots att jag sagt att han får/kan fortsätta med det.
Nu vet jag ju att det är beroendet som talar, även om han inte skulle klassas som beroende av någon annan. Han är bara en "normal" drinkare, som så många andra i vårt samhälle.
Men just de där kvällarna känner jag att jag måste göra något åt för min egen skull. Och det är svårt för jag har ingen lust att gå ut en lördagskväll. Annars gymmar vi, sjunger, är med i bokcirklar etc, så annars gör jag mycket som är roligt.
Men vad gör man ensam, tillsammans med någon som dricker alkohol. Jag känner tyvärr att jag blir lite irriterad på honom, inte för att han dricker utan just för att han blir tradig. Hoppas någon kan ge tips på sätt att förhålla sig.
Jag vill inte be honom sluta, i synnerhet som jag inte tror att det hjälper innan han själv vill.
Med det sagt, så är jag väldigt glad att jag slutat dricka helt. jag mår mycket bättre, är lugnare och så kan jag läsa vad alla ni andra härliga människor, tänker, gör och kämpar med här på forumet. Bara det! En lång lektion i att leva. Heja er:)

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L Jag kan också störa mig på min man när han dricker men det var mycket värre i början av min nykterhet. Jag tycker det har löst sig bra som det ser ut just nu men jag hade en period när jag hade varit nykter i runt tre månader som jag kände att det åt upp för mycket av min energi när han drack och då sa jag på ett fint sätt till honom att jag älskar honom men att om han ska dricka varje helg och jag aldrig kan det tillsist leda till att vi glider isär, att vi får se vad tiden säger men att jag önskar att han håller sig till att endast dricka vid särskilda tillfällen istället. Han begrundade det och valde att dra ner sitt drickande till särskilda tillfällen och vi har det bättre nu än på långa år❤️

Jag tror vi får låta dom komma till insikt själva precis som vi har gjort och sedan se tiden an❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Amanda L Grattis till dina fyra veckor🥳🎉👏🏻👏🏻

Jag vill inte låta präktig på ngt vis har ju trots allt inte kommit så långt i min nykterhet. Tänkte på det här med din sambo och hans drickande. Eftersom jag går på behandling så vet jag vad behandlarna skulle sagt om det hade varit jag. De skulle nog sagt att risken med att din sambo fortsätter att dricka är att du kan ta ett återfall i synnerhet i den nynyktra perioden. Min man och jag var ute på restaurang förra helgen. Han var väldigt osäker på om han skulle dricka en starköl t maten. Jag sa att det gjorde inte mig någonting för jag kände inget sug och skulle dricka vatten. Jag frågade ledarna om det kunde innebära ngn risk för återfall. De sa att även om de inte väckte ett sug då så skulle det kunna väcka ett sug om några dagar. Om du tycker det verkar vara ett bra råd så ta det till dig gör annars vad som funkar för dig.

Stor kram🥰

Profile picture for user Helahea

@Amanda L jag har en fantastisk man som samtidigt som jag blev nykter valde att inte dricka sina whisky på kvällen eller en öl då o då. Faktiskt irriterade det mig i början för det är ju inte han som har problem. Men nu är jag väldigt tacksam för att vi är nyktra tillsammans.

Profile picture for user Amanda L

@Himmelellerhelvette
@Helahea
@Varafrisk
Hej, tack alla fina ni. så bra att få råd. Och även se att det är fler som funderat på detta.
Just nu känner jag inte att jag kan ställa krav på nykterhet av olika skäl. Vi möttes sent i livet, det är en vana han har sen 40-50 år? och det skulle kännas fel att kräva något sånt när han nu inte har någon valmöjlighet.
Som tur är ger det inget sug. Jag får överhuvudtaget inte sug av att se andra dricka, kanske pga mitt sätt att dricka. Så länge jag inte själv dricker ett glas, så... Skulle jag dricka ett glas så skulle jag förmodligen dricka allt i sju kommuner...
Nej, problemet är mer just att han blir tradig och tråkig. Jag märkte det inte förr, när jag själv var bedövad.
Jag tror jag mest ska vara lite listig. Avvakta två månader till, inte vara så kul själv och se om han tröttnar...Kanske upptäcker att jag är roligare än whiskeyn??:) Möjligen prata mer aktivt om det om ett par månader.
Han är väldigt omtänksam på alla andra sätt, så chansen finns. Så härligt att ni har bra män omkring er.
Det är skönt att få stöd1 Håll hårt i dom :)

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag tror att vi som lärt oss en del om beroende ser med nya ögon på våra partners drickande. Om någon blir lite full två kvällar i veckan så är det över gränsen för normaldrickande tycker jag. Sen är det som sagt ofta svårt att ändra andras drickande, men man kan ju nämna att det faktiskt finns rekommenderar från Folkhälsomyndigheten. Tre enheter max per tillfälle, max nio per vecka. Att dricka sig märkbart full är inte hälsosamt och det är farligt att så många liksom normaliserar det.

Profile picture for user Amanda L

@Kennie jag vet. Och jag håller med. Många dricker för mycket, som tror sig ha kontroll... Jag ska nämna det där med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men till slut tror jag att han måste känna det själv...
Med enheter, menar du glas då? Hur mycket sprit är 3 enheter? kan kolla själv, men om du ändå vet :)

Profile picture for user Se klart

Hej, min man dricker mycket mindre än förr- men troligen för att jag ofta var den som initierade drickande av tusen och en skäl. Han dricker under rekommendationerna men när han dricker sin fredagsdrink så känner jag lite att jag inte har så stor lust att umgås med honom, överlag så är jag inte så intresserad av att umgås med folk som dricker. Nu är vårt umgänge mer på dagtid än kvällstid, jag lägger mig tidigare än förr, jag gillar dagarnas början snarare än slut. Men med det sagt så får väl tiden visa hur din man förhåller sig? Och du. Jag tror egentligen inte det är så kul att dricka ensam, så kanske kommer han över på lag Nykter så småningom? Jag triggas inte alls av min partners drickande men jag häller helst ut slattar av vin som är kvar i flaskor efter en middag. Vill inte ha det runt mig helt enkelt. Lycka till!

Profile picture for user Amanda L

@Kennie Tack för tipset. Jag berättade för min man exakt hur mycket Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man kan dricka en kväll. Ikväll drack han bara en folköl! Det hade redan effekt :) Ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig.

Profile picture for user Amanda L

Ibland kommer ett sug flygande. Idag fredag, jag var på gymmet, lite trött efter dagens olika händelser, mest roliga.
Då kände jag det där suget, tänk en flaska vin, nu när jag är trött och bara vill ta det lugnt ikväll.
Det är nog det farligaste suget, när jag är lite trött och vill ha bedövning. Så satt jag där i roddmaskinen och tänkte ett tag innan det försvann.
Bra påminnelse om att hjärnan minns, gamla vanor dyker upp, beroendet finns där i bakgrunden.
Jag ska vara beredd... Nu hemma, sov en stund och nu inget sug! Läst här på Forumet och det hjälper alltid. Skönt :)

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L När jag fick de där vinflasharna spelade jag hela filmen, från de mysiga glaset, gå och lägga sig, uppvaknandena på natten och morgonen dagen efter. Hjälper varenda gång!

Nu får jag dem sällan längre men häromdagen fick jag en och kopplade den direkt till vad den handlade om! Ville domna bort! Men så vet jag ju hur kortvarigt det bortdomnandet är och hur mycket jag lider av det efteråt. Lätt val!

Du gör detta så bra! Kram

Profile picture for user Amanda L

Haft många förkylningar, influensa etc. inatt dök nåt nytt upp. Antagligen vinterkräksjukan. Oj, oj.
Ska inte gå in på detaljer, men på morgonen var jag bara en darrande, illamående fläck. Kunde bara dricka små klunkar vatten. Mådde sååå eländigt. Och plötsligt kände jag igen känslan, trots att jag aldrig haft vinterkräksjukan.
Vad var det? Jo, ungefär eller precis så här brukar jag må efter en kväll med massor av alkohol plus en del ångest och minneslucka då...
Det blev en väldigt bra påminnare om hur "mysigt" det är att dricka. Hua!
Så här vill jag inte må igen, inte frivilligt i alla fall. Så konstigt att jag utsatt mig själv för detta i så många år...

Profile picture for user Amanda L

Missade att det var 4 veckor i söndags. Fick för mig att det redan var fem. Skrivit det i flera trådar…Kan inte hållaräkningen alls.🙄
Men nykter i alla fall och på bättringsvägen från vinterkräksjukan. Hunnit se två bra serier på Netflix för den som har: The Kominsky method. Rolig, allvarlig, livserfarenhet. Och Ödets flammor om starka kvinnor i 1800-talets Paris. Rekommenderas härmed. Godnatt alla kämpar!🥰