Ny här, men har läst ett par år! Sitter nu med rejäl abstinens efter ett race på 6 dagar. Varför gör man detta mot sig själv - och vänner som är oroliga. Jag har en gång för tre år sedan legat inne för avgiftning - men lik förbannat så har jag gjort detta ett par/tre gånger om året. Får rejäl ångest, blir rastlös, sover risigt - även om insomningstabletter hjälper en del. Skakig in händer o ben, svettning/frossa, hög puls. Nu har det gått 2½ dygn och det värsta har väl lagt sig. Jag nojjar på det där med dilerium - och googlar sönder mig om NÄR det sker. Nojjig nojjig:-)

Kan ett dilerium komma trots att man känner sig ok. Har varit ute o promenerat och pulsen är normal, inga svettningar. Kan det vara ett mellanrum mellan abstinens och dilerium? Eller hänger de alltid ihop?

Undrar när nästa race kommer, för det kommer väl fler? Varför? Jobbet inga problem - bara sjukskriver mig själv upp till sex dagar - men de börjar väl snart undra när man är sjukskriven 4 ggr per år.

Fantastisk att läsa på dessa sidor - vilka kämpar det finns!!!

har det alltid varit storstädning som gäller. Tvätta allt, skura allt, bädda rent, slänga flaskor etc.
Skrubbar också mig själv i flera timmar likt kvinnor gör vid våldtäkt. Tvättar hårer 3-4 ggr.
Lägger på extra snygg makeup. Fixar håret. Shoppar gärna lite nya kläder
och fixar naglar ...

Oh voila har min hjärncell trollat bort mitt fyllerace.
Nej nej för då har det ju inte hänt ;-)

Smart va? :D

att jag hade precis köpt nya dyra percale lakan i ekologisk bomull.
Dessa var så nedblodade av kräkningar att det inte gick att tvätta bort.
Slängde dom i soporna. Skulle inte klarat av att se dom något mer.
Det skulle vara riktigt dålig energi.

Inte bolltäcke och spikmatta samtidigt! Neej... kanske inte det! Kul med nyktra... sakliga personer mitt i allt flum. "Flum".
Kom att tänka på att i brist på bolltäcke kan man ha en livs levande varelse på sig, intill sig, – inte dumt heller. Men, det blir lätt för varmt efter en stund, eller hur? Och så vill man inte väckas.

Anders 48

Ja, varför i hela fridens namn skall man göra någonting "lagom"?:-) Känner igen det där med duschningen också..... Jag skippar make-up´en, men kör en ordentlig rakning istället......Man brukar se rätt grisig ut efter en såndär period - och det blir ju inte bättre av att man ser väldigt orakad ut också... Jag ler faktiskt - samtidigt som det knyter sig lite i magen. Det känns så nära - men faktiskt samtidigt väldigt orealistiskt och långt borta. Men där skall vi aldrig hamna fler gånger - eller hur!!!!

Tro mig. Just nu känns det väldigt långt borta med att blod kräkas, epilepsi eller hjärtstillestånd. Alltså man luktar ju halvdöd efter en sådan period.
Förhoppningsvis aldrig mer. Jag vill leva mitt liv fullt ut. Att leva i alkoholmissbruket, även om det "bara" är ett par gånger per år så är det för mig inget liv.
Det är inte att leva.

Anders 48

Vad skönt att det känns så långt borta! Dit vill jag också - tar rygg på dig! Har ibland funderat över varför vissa blir som oss, "periodare" - och andra har större problem med att inte dricka varje dag? Lika ödesdigert verkar det ju kunna bli ändå - hursomhelst.

Jag har många gånger undrat om det är skillnad på våra beroendehjärnor, (vardagsmissbrukaren och periodarens)
Har vi ens samma sjukdom?

Ha en fin lördag - själv ska jag fortsätta med mina banankartonger.
Gud så tråkigt det är men det håller mig sysselsatt och det måste göras...

Kram <3

kan jag ögonblicksvis förstå er periodare, då skvättandet innehåller stunder av insikt om att det här kan sluta på samma sätt som för er; med döden, bara långdragnare men med samma – död. A som en progressiv dödlig sjukdom.

Anders 48

Hej på er! Jo, man funderar ju en del på om det är en "annan sjukdom"? Alkoholism - definitivt. Men olika varianter? Intressant tycker jag. Jag tänker lite som du också Dionysa, fast åt andra hållet. När jag inte har en "period" så har jag ju inget sug - eller något intresse av att "vardagsskvätta". Dock kan jag förstå, tror jag, hur det fungerar?! Själv så har jag aldrig känt att jag måste ta nåt glas vin (eller nåt) efter jobbet, eller för att det är helg osv...... Jag kan förstå de som gör så, men själv så har jag aldrig haft det behovet. Kör istället allt på en gång - under max en vecka. Sen stopp. Ja man blir inte klok på någonting......

Hoppas att ni får en bra, härlig o nykter helg. Med eller utan banankartonger!:-)
Själv blir det en del jobb i helgen - känns ok, även om jag helst skulle vilja ligga i soffan och glo.

Kram på er/Anders

Anders 48

....o bara isvatten i glaset! De andra drack vin o öl. Ingen frågar, ingen bryr sig. Som vanligt. Fast skönt!

Kämpa på ni som har det tufft!

Hej Anders 43
Jag har också tänkt mycket på skillnaden mellan "extrema" periodare och de som dricker mer kontinuerligt. En viktig sak i sammanhanget är att periodare med en icke förgiftad hjärna "väljer" alkoholen. Något går uppenbarligen väldigt fel i den hjärna som väljer detta. När jag har haft årslånga uppehåll utan problem och sedan en dag med logiken under kontroll inte kan bemästra känslorna som jag "vet" leder rakt in i något som faktiskt liknar helvetet så strider det klart mot alla biologiska överlevnadsinstinkter. Något är uppenbarligen mycket fel.
Då är det lättare att första att en hjärna som ständigt är mer eller mindre påverkad av alkohol inte fungerar rationellt utan lurar sig själv att fortsätta dricka.

Slutsatsen jag drar av detta är att vi periodare har en mycket allvarlig form av alkoholism. Detta trots att vi ofta faller utanför ramen för vad många uppfattar som alkoholberoende. Vi blir ju beroende i ordets verkliga betydelse bara när vi börjat dricka. För, som du och andra skriver, mellan perioderna kämpar vi inte med beroendet. Lätt som en plätt för många av oss att vara nyktra ett halvår och mer. Något som för vanedrickaren är en stor prestation.

Bland annat på grund av detta tycker jag det är synd att läkarna tydligen givit upp försöket att kategorisera olika typer av beroenden. De tycker kanske att detta blir för komplicerat. Men som vi alla alkoholister vet är alkoholberoende komplext och borde betraktas mer nyanserat för att öka kunskapen och förståelsen.

vänligen
Ikaros

Anders 48

Tack för de raderna Ikaros! Tror att du tänker åt rätt håll, benägen att hålla med dig. Vi är ju snarare nykterister större delen av året, men likt förbannat alkoholister. Jag tycker ämnet är väldigt intressant, och skulle vilja gräva djupare i om det är skillnad på våra olika alkoholismer? Tror som du att läkarna kör alla över en kam?! Enklast så. Men kanske inte bästa behandlingsresultat?

Önskar dig en bra o nykter helg!/Anders

anonym17136

Vill Bara ge Feedback igen .. det kan man aldrig få får mycket av .,
en härlig söndag väntar ... nu kämpar vi vidare ..

En periodare kan ju inte vara fysiskt beroende av A?
Jag har ställt frågan till min A-läkare men inte fått något
svar. Om du hittar något Anders skriv gärna det här.

Fin Söndag till er

från

MM

AlkoDHyperD

Nervcellerna i hjärnan är ju precis som alla andra celler en del av kroppen. Är man nykter i ett år uppfyller man inte längre diagnoskriterierna för alkoholberoende. Men...
Om man någon gång uppfyllt dessa kriterier innebär det att hjärnan under den tiden lagrade väldigt starka känslominnen. Därför kan man snabbt återuppta samma mönster om minnet triggas. Hur lättriggat det är beror på hur drickandet sett ut och hur allvarlig beroendet varit (ju fler uppfyllda kriterier, intensivdrickande mm).
Så funkar ju mycket annat inkroppen. Tänk på kindlingeffekten när det gäller kramp, depression, DT mm. Även muskelminne fungerar så.
Periodare har kanske varit långt ner i beroendetrappan och funnit att kontrollerat eller måttligt drickande är mycket svårt. Några av oss har aldrig druckit normalt. Jag tänker periodare som allvarligt beroende, men som inte orkar eller vill dricka på det destruktiva sättet men inte har något mellanläge. Det finns inget fysiskt behov så till vida att klara vardagslivet nykter. Däremot ligger beroendet och väntar på en signal, något som triggar igång långtidsminnet och därmed tvånget, eller suget att dricka. Då och då avleds det eller kämpas emot och vi luras ett litet tag att vi har kontrollen. Men allt som oftast blir det snabbt mer och mer, tills man är inne i slukhålet igen. Vi tillhör inte den gruppen som kan lära om till måttligt drickande genom beteendeterapi, eller som kan smådutta med ett glas här och där. För mig har det aldrig varit syftet med drickandet heller, så varför skulle jag ens vilja försöka?
Tänk alkoholberoende lite som typ ett och tvådiabetes. Typ ett är helt utan egen insulinproduktion och det finns ingen ännu upptäckt orsak, kan heller aldrig botas eller mildras. Typ två kommer smygande av livsstilsfaktorer (vilka delvis påverkas genetiskt), senare debut och kan påverkas av individen själv genom olika livsstilsförändringar.

AlkoDHyperD

Periodare kan liksom alla andra alkoholister naturligtvis påverka genom förändringar, men här finns bara en förändring som hjälper och det är helnykterhet, inte minska eller försöka kontrollera genom planering mm

Det finns många olika typer av alkoholism, och även gradskillnader på s.k. periodare. Även detta hur periodiciteten utvecklats. Fanns den från början, eller utvecklades den över tid. För min del har den utvecklats över lång tid.
Det ligger också i sakens natur att om man dricker hårt och intensivt, så kan det inte pågå under längre tid.

Det här att någon inte kan bli s.k. måttlighetsdrickare (småkonsument) är jag övertygad om att det gäller för alla former/typer av dryckeskaraktär när det utvecklats ett beroende, när någon blivit alkoholist. Sjukdomen är progressiv oavsett dryckesmönster.

Det skulle väl inte vara så svårt att göra statistik över hur stor andel av de som först utvecklat alkoholism, som sedan lyckas bli måttlighetsdrickare. Jag tror det är en mycket liten andel. Nära noll.
Självklart kan man misslyckas att klara av att leva nykter om man slutar helt. Så som t.ex. jag gjort ett par gånger. Men, och det är viktigt, har man levt nykter en längre tid, så vet man fördelarna med det. Även om det är svårare att åter igen sluta efter en längre tid med återfallsdrickande, så vet man vad man har att sträva efter, alla fördelar med att leva nyktert, samt att man skaffat sig erfarenhet av hur man ska gå till väga. Man har tidigare verktyg som är användbara.