..

Så sorgligt skrivet, men också så klokt... En sorgens helg - den svenskaste och somrigaste av dem alla (läs: småregn, mygg, kyligt med mysko käk)... Men tyvärr har du rätt. Särskilt det du skriver om barnen... Hur många barn fasar inte för hur det ska bli...? Nä, heja på med vita midsomrar, nyårsaftnar, julaftnar, påskaftnar, fredagskvällar, lördagar och alla andra dagar och högtider för den delen också!! Kan ju säga att vi i alla fall kommer ÄGA midsommardagen. Då ska jag vara uppe i ottan, springa i det vackra morgonljuset och sedan skramla utav bara f-n med frukostbestyren!

Kram på dig

Ellan

I år firar (?) jag midsommar hemma med familjen. För ett år sedan avslutade jag min behandling den helgen och passade på att besöka ett AA-möte innan hemfärd. Jag har ingen som helst positiv känsla inför den kommande helgen. Inte det att jag tänker ta till alkoholen men det är något med storhelger som jag inte gillar. Vet inte om det är en förväntan kring något, krav att vara glad och lycklig... jag vet inte. Det blir nyktert i år och jag gillade Muränens beskrivning om att springa uppe tidigt och skramla med frukosten. Bara för att vi kan liksom. Jag har numera ett behov av att göra saker annorlunda än vad jag gjort tidigare. Att sitta still en hel kväll runt ett bord där det dricks mer och mer är helt enkelt inte roligt längre. Att göra allt annat lika minus alkohol fungerar inte för mig. Blir nog några varv runt midsommarstången, pilkastning och en stor bomb i sjön istället. Så startar jag min nya midsommartradition.?

Kram
Ellan

Rosen

Har lyckats avstyra festligheterna för i år. Har hållet på i trettiofem år och arrangera midsommar, jul, påsk, nyår m.m.
Herregud är det konstigt att man blir alkoholindränkt?
Jag blir så nyfiken på vad för slags bomb du skall släppa Ellan??

Ellan

Är ju jag själv... full fart ut på bryggan och så gör jag en bomb i vattnet.?Jag själv lär ju i alla fall bli på gott humör.?

Rosen

Ser framför mig hur du briserar i vattnet. Underbart! ?Men du är nog inte på samma sida Sverige som jag. Här är svinkallt i vattnet än så länge.

alla för fin respons på mitt inlägg ♥

Och du har helt rätt Pi31415 när du säger att vi alla går igenom samma process innan vi inser vad som händer. Vi följer alla samma schema och gör samma saker även om vi under den aktiva tiden tror att vi är helt ensamma om våra problem.

Elan, är det så att du firar din första årsdag denna helgen ? Grattis i så fall ♥ Och jag håller helt med dig om att göra saker annorlunda, för mig är det en förutsättning för ett bra nyktert liv. Och storhelger är en låååång väntan på vardag. Jag är badkruka, inte under 25 grader !!, så jag gör INTE sällskap med bomben :-)

Som du Rosen säger så är dessa tillställningar en radda "måsten" som jag lätt kan vara utan. Synnerligen nu när jag upplever en äkta frihet i nykterheten.

Och Muränan...........dra igång gräsklipparen är ett rent nöje på midsommardagen :-)))

Ta hand om er därute ♥

Tilde

En dag som denna är det skönt att välja ta det lugnt. Jag ska "fira" dagen med en god vän och lite lagom med mat, nyktert förståss. Jag kom på att jag har inte tänkt tanken att det skulle sitta fint med snaps eller vin idag. Det var när jag läste här på forum jag blev påmind om hur det är på midsommar.
Vi kan välja annorlunda så kanske det sprider sig till några av våra barn och någon vän. Vad mer kan man göra med dessa traditioner...
Önskar dig en bra dag ☀️
Kram Tilde

Tilde och vad kul att du finns kvar här ♥ Gott att höra om dina tankar och att du knallar på !
Att läsa här och få påminnelse är en mycket bra grund för att inte ta det första glaset och jag tror att det hjälpt många att inse och förändra sina beteenden.

Kram och tack Tilde ♥

Ellan

Men det blev någon form av flaxande kråkhopp ner i det 18 grader svala vattnet. Övriga vuxna satt inne och jag och kidsen badade. Hög mysfaktor på det!?
Inte min årsdag nu i midsommar Adde men förra midsommar var jag i behandling. Var på internatet i nästan tre månader. Så det är första midsommarhelgen i det "fria" utan alkohol.
Kram
Ellan!

där med mysfaktor och 18 grader KALLT är ju jag inte med på :-)))

En stor helg utan alkohol är för mig den absoluta frihetskänslan ! Att vakna tidigt på morgonen, avnjuta frukosten, i bästa fall andas i den fräscha doften av sommar...........det är så stort och tacksamt !

Finns absolut stunder när jag väljer att grotta ner mig i "tyckasyndomträsket" men att få kliva upp ur sörjan och åter möta livet är obetalbart. Nykterheten ger så mycket till mitt liv !

Midsommarkramen Ellan !

är det sista dagen på Ramadan, Eid, och jag har för första gången fått vara med på ett event för barn och det var väldigt trevligt.

En nykterhetsorganisation står som organisatör och där träffade jag gamla bekanta i "branschen".

Och får skrämmande nyheter.

Ungar som får upp till 5000/mån för att sälja hasch åt ligorna. En p-plats utefter E4'an som fungerar som utskänkningslokal och har "öppet" i över 2 dygn med ett oräkneliga anmälningar till polisen som inte behagar åka dit. Unga vars föräldrar inte ens varit i närheten av alkohol som dras med i karusellen med droger och alkohol utan att nån reagerar. Föräldrarna vet inte hur alkohol luktar så de ligger ju en aning efter. En soc-tjänst som inte reagerar på orosanmälningar och vuxna som fullständigt stoppat huvudet i sanden.

Att höra detta från folk som varit fast i skiten och som verkligen vet vad de pratar om var otroligt skrämmande för mig, helt ärligt trodde jag inte att det var så illa som det är. Nånstans i vår "fina" verklighet har vuxenvärlden valt att skita i ungdomen och att ta ansvar för uppfostran och,visst, mycket beror på att många vuxna prioriterar sitt eget beroende. Men inte alla.

En sån här fest är garanterat drog och alkoholfri och det blir en mer öppen och direkt stämning med glädje från djupet och inte via kemikalier. Jag trivs och mår mycket bra i såna sammanhang. Det visar på alla sätt att det går att ha roligt utan sprit !!

Gunda

Nu har jag läst en hel del i din tråd och vad jag gläds med dig och din nykterhet. Så mycket klokt du
skrivit och delat med dig av. Lånade föresten en länk sedan 2012 som du lagt ut om våra hjärnor,
intressant läsning men samtidigt lite skrämmande. Att vi som har beroendeproblematik även har
en annorlunda hjärna. Ännu en orsak varför vi ska vara försiktiga med alkohol.
Min resa börjar i dag, efter snedsteg och nystarter så är jag på igen.
Ha en skön dag!

Gunda ♥

Ett första steg på vägen och skynda långsamt så kommer man längst :-) Bara att du tagit beslutet att förändra ditt liv är ett stort steg framåt ! Häng på och skriv massor här, det hjälper mycket mer än man kan tro och här finns så mycken klokskap att ta in !

Kram !

Mammy Blue

ett litet avtryck här. Du har så rätt om att man ska vara tacksam över att man kom ur det levande,och nej, detfunkar inte att backa beroendehjärnan till normalkonsumtion... Är hjärnan ombyggd så är den. Som Bitten skriver, har man gått tillräckligt många gånger på samma stig tar det många år innan spåren av stigen är svåra att se, men de finns kvar.
Kram!
/MB

pappa söker......sedär, undrar om jag kan få till ett tv-program med det namnet ??

Jag reser en del eftersom jag har den friheten att kunna göra det nu. Och det är synnerligen givande ! Jag åker enbart på sk upplevelseresor där jag får träffa andra och få vara social och utbyta erfarenheter och kunskap.

Men, att sen komma hem till ett öde hus utan nån att sammanfatta resandet med är deprimerande. Och halva nöjet med att resa är ju själva planerandet före tillsammans med en partner/vän. Och ändå är jag så lyckligt lottad att jag kan göra nästan vad jag vill !

2 motsatser kan tyckas. Men för att mitt nuvarande liv ska fungera bra så innebär det att jag måste vara nykter annars skulle vare sig pengar eller ork räcka till. Idag är inte nykterheten nån som helst uppoffring eller kamp på något sätt utan bara ett sätt att leva och det på ett väldigt gott sätt. Jag liksom många med mig förundras över att den första semesterbilden från många är en drink eller ett glas vin ?? Varför är den bilden så viktig ? Och när den bilden återkommer varje dag med olika innehåll i glaset vill jag bara skrika i örat på den som lägger upp den : DU ÄR ALKIS...eller på god väg att bli det. Jag har ju själv en gång i tiden glorifierat alkoholen och enbart druckit "finsprit" men det spelar ju ingen roll i det långa loppet, det var ju ruset jag ville åt. Ingen lägger ju upp en bild på en flaska Explorer ? Alkohol som alkohol ? (Finns Explorer kvar på bolaget ? Det var ju mitt hus"vin" Eller försvann det när försäljningen rasade pga min nykterhet ??? )

I måndags passerade jag en mindre mellansvensk stad pga vägarbeten och kom förbi ett av mina gamla "tankställen", dvs Systembolaget. Bara blicken på stället och hågkomsten hur illa jag mådde på den tiden fick det att snurra i min mage. Jag kunde så tydligt känna illamåendet, huvudvärken, stressen och rädslan för att bli påkommen. Jag kommer ihåg att jag tyckte att expediterna tittade så konstigt på mig. Jag hade åtskilliga år kvar i träsket då men sista stoppet just där var i slutet av 1992 men allt kändes så fruktansvärt aktuellt :-((

Att få såna flashbacks är bra för mig för då kommer jag sannerligen ihåg hur det en gång var och hur jag då mådde. Men de är väldigt otrevliga återblickar.

Ta inte första glaset och ta beslutet varje morgon om att inte dricka just idag oavsett vad som än händer så byggs dagarna på till veckor, som blir månader, som blir år.

Kram på er därute ♥

kvar tills förra våren, när jag hade mina sista race. Ja, den fanns t.o.m. på PET-flaska, men inte på BIB!
Det var min standardsort också. Så nu har försäljningen rasat ytterligare.

Och du Adde, det finns ju många trevliga och nyktra kvinnor här på forumet. Kanske skulle det utökas med en sida till för "Nykter och ensam söker partner" eller liknande :)

Ja, vi är ju några som lämnat a-livet och kämpar med en ny sorts ensamhet. Och längtan. Samtidigt är vi luttrade, erfarna, och har tvingats växa för att hamna där vi är nu. En bra grogrund för att ingå i en äkta gemenskap med någon likasinnad?!

Malta

Det är där jag faller - hur lär jag mig att "stå ut" med "ensamheten"? Försöker o försöker, men någonstans hittar jag inte helt rätt. Hur gör ni?