Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Tack snälla för pepp.
Just idag känner jag att jag bara vill fortsätta som vanligt på fredag. Jag har ju inte lovat någon något, så ingen blir besviken på mig om jag dricker. Förutom jag själv, men det är ju inget nytt...
det är kanske därför jag inte har sagt något till min man? Han ställer ju liksom inget ultimatum eller så. Tror att han tycker att det är trevligt att vi tar några glas vin ihop på helgen. Det är ju när jag spårar ur eller dricker varje dag som det inte är trevligt längre.
Kanske kan jag klara att hålla det till fredag och lördag och max 2-3 glas då? Jag kanske inte måste sluta helt?
Sånt tänker jag idag.
Är det min beroendehjärna som försöker snacka omkull mig, eller är det logiskt?
Ingen aning.
Känns så sjuuuuukt trist att efter denna jobbiga jobbvecka som varit totalt nykter inte få ha det lite soft på fredag. Buhu, synd om mig idag tydligen. ?
Ska gå och lägga mig och i alla fall få några timmars sömn så kanske jag är starkare i morgon.
Kram till alla som kämpar!

Jag borde i alla fall ta en himla vit helg. Det måste jag ju för tusan klara? En helg i livet utan att dricka - klarar jag inte det har jag ju verkligen seriösa problem.

Jag tänker som du- att visst borde jag kunna dricka lite på fredag och lördag? Speciellt som jag inte har mina barn och redan varit nykter i två helger (hurra för mig). Om jag dricker max en halv flaska så är det ju inte så farligt?

Hmmm, det kanske funkar... eller inte.. Jag vet inte. MEN, tycker att det har varit enormt skönt med två vita helger så prova!!! På fredag kan du tänka att just idag får jag vara nykter, men imorgon ska jag dricka.. sen tänker du lika på lördag och söndag. Du vet, så där som vi brukar tänka fast tvärtom. Köp hem godis istället! Och alkoholfri cider. Du klarar det, jag lovar... Det är bara två dagar sv ditt liv;). Efter helgen kan du fundera på hur det kändes, för- och nackdelar.

Kram!!!

Bävar lite inför morgondagen. Fredag! Fredagsdrinken! Vinet! Oääää!
Men pratade i dag med en kollega som berättade att han ska köra vit månad nu. Och en annan som skulle vara nykter fram till december. Fler som tänker som jag, verkar det som. Det är inte så konstigt och annorlunda att vara nykter.

I dag sa jag också till min man att jag tänkte ta det lugnt med alkohol ett tag. (Och med lugnt menar jag avstå helt.)
Vad hände? Han fick dåligt samvete! Undrade om han hade varit för hård mot mig. Det har han absolut inte. I mina ögon har han haft en ängels tålamod med sin Sue Ellen till fru. Jag sa nej, att det kom ifrån mig själv. För det gör det - det är JAG som vill. Jag vill vara nykter, för jag vill aldrig mer vakna upp utan att minnas hur jag kom hem. Vill aldrig mer känna kemisk ångest. Vill aldrig mer säga saker jag inte vill säga, ramla runt, kräkas ur en taxi, somna naken på toaletten och ramla ner på golvet, bli utslängd från ställen. Jag är mamma. Jag är vuxen. Det är fan inte okej. Sån vill jag inte vara, det var inte det jag tänkte mig när jag var liten och sa "när jag blir stor..." och drömde om lycka och framgång och om att "bli någon".
Nu får det vara slut.

Köpte för övrigt alkoholfritt vin på Ica idag. Vedervärdigt! Varför är det så svårt att göra vettigt vin utan alkohol? Vi kan transplantera hjärtan och skicka folk ut i rymden - vad är problemet?!

Det kommer att gå bra imorgon- du är stark och klok;). Håller med om att alkoholfritt vin inte är så roligt... Har du även provat alkoholfritt bubbel? Det tänkte jag göra... Jag gillar dessutom att dricka hon och tonic utan gin. Bubbligt och lagom sött.

Lycka till imorgon- meddela hur det går!

Vad gullig du är. Jag kommer att uppdatera. Och jag kommer att klara det, tror jag!
Gillar också tonic - drack det när jag var gravid. Inte så sötsliskigt som det mesta alkoholfria är. Får hålla mig till det. Svårare är det med dryck till maten!

Hur går det för dig? Känner du dig piggare/gladare? Inget sug efter a?

Fredag, Tonic utan gin och alkoholfritt vin. Fy sjutton vad trist, men skönt!
Mannen gör mig sällskap i icke-drickandet utan att jag ens har bett/frågat honom. Tror att han fattar att jag behöver det och bara är med och stöttar, helt outtalat. Vilket gull han är alltså.
❤️

Så himla skönt att vakna upp en lördag utan att känna sig lite halvrisig och bakis. I dag känns det bra att jag hoppade vinet igår.

Grattis! Och jag måste säga att jag älskar dina tankar kring alkoholfritt vin jag tycker också det är svårt att hitta något riktigt gott.. det är bara att testa sig fram!

Och så underbart att din man stöttar dig, detr verkligen guld värt!

Du kommer att klara detta!

Kram

Jag blir glad av att höra att du klarade fredagen och att det känns bra idag! Visst är det skönt med en lördag utan varken bakfylla eller ångest för vad som hände kvällen innan? ;)

Skönt att höra att din man stöttar dig, jag tycker det hjälper mycket om den man är tillsammans med inte dricker. Den man jag är tillsammans med just nu (är skild) dricker aldrig hemma och inte heller på fester/middagar när våra barn är med. Mina barn tycker det är jättebra eftersom det gjorde att mitt drickande minskade betydligt.

Som svar på din fråga förut så känner jag mig lite piggare, men har inte riktigt fått ordning på sömnen. Jag sover oroligt och bara några timmar per natt. Suget är mycket mindre, men visst kan jag längta efter ett glas gott vin till maten! Min fredag var förresten också nykter, blev bara mineralvatten för mig...

Ha en fin lördag och njut av en ny tonic ikväll <3

Känner mig också SUPERTRÖTT och som om jag skulle kunna sova hur mycket som helst. Har varit trött i flera år, antagligen sedan jag fick barn. Undrar om det går över? Om det är kopplat till alkohol eller om det bara är så livet är när man blir äldre och får mer och mer ansvar för allt, både hemma och på jobbet.
Hoppas på att bli piggare snart. Och hoppas att du blir det också, Jasmine!
❤️

Skönt, som sagt, att vakna fräsch i morse. Dock inte pigg. Känner mig hur trött som helst och höll på att somna på soffan i eftermiddags.
Men tog mig i kragen och har nu till och med varit på gymet(!!!) och kört slut på mig själv för första gången på riktigt länge.
Har en otroligt präktig känsla nu: ingen alkohol, men däremot träning.
Det enda jag slarvar totalt med nu är maten. Tröstäter! Bakade en kaka idag (gör aldrig sånt annars) och äter allt jag kommer över. Vitt bröd, chips, ja tack.
Det måste jag ju lägga av med framöver. Men såhär i början är det kanske bra med lite unn så att inte allt faller. Livet får inte bli för trist.
Nu: kväll, tonic och äckligt alkoholfritt vin! Vore ju toppen om jag kunde börja tycka att det var gott.

Vaknade upp i dag med huvudvärken från helvetet. Mår till och med lite illa. Känner mig värre än alla baksmällor någonsin. Jag brukar sällan ha huvudvärk annars. Är det vinet som får mig att slappna av, och nu när jag inte har det längre så spänner jag mig? Usch.

Saga45

Tror tyvärr att det kan fungera så, som avslappning om det intas i kontrollerade doser. Gäller att hitta alternativ som inte är snabba kolhydrater då. Gym är ju bra! Så stark gjort att träna!

Spenderad i sängen med huvudvärk som vägrar släppa, trots tabletter. Känns orättvist att må pyton när jag inte druckit på nio dagar och dessutom tränade igår! Buhu, synd om mig.
Men nej, det är det faktiskt inte. Jag är så glad över att jag har klarat helgen och känner mig inte sugen på att dricka nu ändå. Jag har insett att det helt klart är något fel på min relation till alkohol, och det känns rent ut sagt skitskönt att ta tag i det och göra något åt saken. Är övertygad om att ifall jag bara håller ut en period nu, så kommer jag börja må bättre igen och känna mig piggare. Visst är det så?
Undrar bara hur lång tid det tar innan jag är där!
Saga43, jag måste absolut hitta andra saker att fylla livet med som inte bara är chips och kakor. Gym är faktiskt bra, när man väl kommer dit. Jag ska försöka göra det mer framöver.
Är så vansinnigt glad att jag har hittat det här kärleksfulla, stöttande hörnet av internet. Fy tusan vad fina ni alla är som stöttar och peppar varandra medan ni utkämpar era egna slag.
❤️❤️❤️

Brittah

Härligt att höra att det går bra! Och att din man stöttar dig i detta.
Här går det oxå bra... ofantligt trött bara...
och så har jag taggarna utåt mot min man. Han kör sitt rejs och jag mitt... han hade faktiskt behövt en vit helg åtminstone. Men men.
Ledig imorgon. Sååå skönt.
Ta hand om dig❣️

En bra dag! Ingen huvudvärk, men har känt mig trött.
AW efter jobbet, och jag drack alkoholfritt vin och körde hem. Kändes inte som någon uppoffring. Hurra!

I dag har jag mått bra och känt mig ganska pigg! Nykterheten börjar på något konstigt sätt kännas lite självklar. Jag börjar tänka på alkohol lite som något jag är allergisk mot.
Men samtidigt är det inte så svårt när jag är hemma. Mannen dricker som sagt aldrig på vardagar, så det är inte jobbigt att låta bli. Känns snarare skönt att ha bestämt sig! Vet att det kommer att bli svårare när vi är bjudna på middag, ska på restaurang eller ut och resa... Har inga sådana planer den här veckan, men nästa vecka ska vi bjuda några kompisar på middag. Då brukar vi dricka ganska mycket. Det blir kanske eldprovet?

Tack för pepp Jojo_! Det är så härligt att någon orkar läsa och bry sig.