Vill inte - kan inte

Fenix

Hej alla goa människor!
Nu har jag varit på detta forum omkring ett år. Det här är första tråden jag startar själv. Kanske låter rubriken negativ, men det är den inte. Snarare tänkte jag att den kanske lockar till mer läsning:-)
Så här tänker jag: jag vill inte dricka mer - och jag kan inte för att jag just nu i alla fall äter antabus.
Under det år som gått har jag lärt mig väldigt mkt, om mig själv och av alla er andra som brottas med samma problem. När jag blickar bakåt ser jag också på min utveckling att jag druckit mindre, att jag kommit fram till en hel del kloka saker, och att jag tyvärr fallit i samma gropar som så många gånger förr.
Det är nu drygt 20 år sedan som jag första gången tog mig till en AA-lokal. Det resulterade i att jag var nykter omkring 1,5 år. Men sedan dess har det som mest blivit ett halvår, och för det mesta brukar mina nyktra perioder vara 2-5 veckor.
Här har jag stött på många som jag vill följa. För att nämna några är det Pia, Berra och Adde som har uppnått en stabil och vad jag förstår givande nykterhet. Dit vill jag också.
Jag känner just nu ett stort hopp, och krävs antabus får det ta den tid det tar. För min del måste jag nog ta mina små drinkar, för att undvika mina plötsliga infall att dricka en helg eller så. Det slutar ALLTID i flera månader. Men som sagt, förra året blev bättre, och det här året ska bli ännu bättre. Det har varit mkt givande och inte minst roligt, att träffa på så många här som man byter tankar med och även kan skoja till det ibland.
Vi är en rejäl hög kämpar här, och 2010 är vårt år!
/Fenix

Kvinna-mamma46

Hej Fenix!

Ja, vi utnämner 2010 till ett nykterhetens år! Och hoppas på att många hänger på, de som redan är nyktra, de som vill bli nyktra och de som vill ta en break.

Jag känner en man från sjukvården, samma ålder som jag, varit inlagd på medicinen många ggr, alltid efter att ha supit ner sig så totalt att han inte kan gå på flera dagar, inte kan klara toabesök, har förfärliga blodvärde, blodsprängda ögon, rister som ett asplöv. Det är så sjukt sorgligt... han är genomgo och snäll, men ack så fast. Desperationen lyser i ögonen, han trappar själv ner hemineurinet för att snabbare komma hem... till nästa runda.

Han har i två perioder fått antabus inopererat och då varit nykter, ville ha det igen, men läkaren som gjorde det hade tagit tjänstledigt.

Man vill så gärna hjälpa men står maktlös. Det gör ont att se en människovrak. Ett vrak pga detta djävulska gift. Varför i helskotta är vi människor så puckade????

Men nu är vi här och vare sig vi är nynyktra, på väg att bli nyktra eller varit det en tid så är vi på rätt väg och på väg till ett underbart liv. Jag känner mig så oerhört stolt, så lugn, en nöjdhet med det jag har, med tillvaron runt om. Känner mig hel som människa för första gången i mitt liv tror jag. Har kraft att sålla bort det som inte är bra för mig, se bortom alla måsten. Kan acceptera att jag inte orkar med att vara den högpresterande mamma, yrkesarbetande, fru, sällskapsmänniska... ja you name it. Förr bet jag ihop och kämpade på... o drack vin för att få andrum, det gick ju finfint i början, till slut bet jag bara ihop och drack vin för att jag var tvungen. Beroende!

Men utan denna tid med allt kämpande, den långa resan till insikt och detta sista 1,5 åren med nykterhet och eftertanke och ett mycket öppet sinne för att lära mig så mycket som möjligt om mig själv och hur jag vill handskas med livet, så hade jag aldrig varit där jag nu är. Är faktiskt tacksam.

Kram Pia

Fenix

Ja, så är snart denna dag till ända. Känns lite märkvärdigt att ha startat en tråd. Här får jag skapa ett litet utrymme i cyber-rymden för tankar om främst vad alkoholen har för inverkan på mitt liv. En sak som får bli veckans stora övningsuppgift är att i varje situation faktiskt noga tänka igenom vilket val jag gör. Jag har alltid ett val. Jag kan välja att inte stoppa i mig onyttiga saker. Ett aktivt val. Ge mig själv ansvaret för att hur jag väljer, även i minsta ting. Oerhört nyttigt att tänka så. Ska jag bli irriterad över bilisternas beteende, eller ska jag välja att inte bli det. Välja att lägga min energi på andra tankar?
Sluta reagera med ryggmärgen, och tänka i stället, hur ska jag välja nu?
Nu väljer jag i alla fall att gå och lägga mig, i stället för att sitta och söla framför datorn halva natten. Känns som rätt val just nu.
Tack Pia för respons. Kram alla!
/Fenix

anemon

Mie, kanske är det så enkelt att det är svårt just därför? Jag menar, vi är ju människor med möjligheten att kunna välja. Aktiva val, som alla får konsekvenser av något slag är det vi gör dagligen. I stort som smått. Positivt/negativt - men val gör vi egentligen varje ögonblick vi är vakna. Huga, detta är svårt! Håller med. Men samtidigt, visst är det härligt att vi Får välja? Att vi (oftast) Kan välja?
Som detta med att sluta dricka.
Det får konsekvenser att leva nykter också. I början tänkte jag att allt blir jättebra när jag slutar dricka. Och visst har många saker blivit bra. Men. Ett stor Men. Det påverkar hela familjen, inte bara positivt! Låt mig förklara hur jag menar: Tidigare var min problemlösning och flykt - alkohol. Så fort man var stressad, irriterad, less, deppig, orolig eller upplevde något jobbigt så var det alkoholen som var lösningen.
Men bara för att jag inte dricker längre betyder det inte att jag inte blir stressad, irriterad, less o s v. Nu måste jag möta och hantera dessa känslor - utan alkohol! Måste ärligt möta det jobbiga som vi alla drabbas av emellanåt. Det som kallas livet.
Maken får en surkärring, barnen har en morsa som inte är "klok-i-huvet", vänner o bekanta hör inte av en ibland på ganska länge... Ja, ni förstår säkert.
Nykterheten blir en omställning för hela familjen. En besvikelse ibland att det inte löste alla problem bara för att man slutade dricka.
Det är då detta med val blir så tydligt tycker jag. I förlängningen blir det i alla fall till det bättre. Konsekvenserna av detta stora, viktiga val att sluta dricka, kan bli en besvikelse i början. Till slut kommer insikten att allt jobbigt inte bara försvinner. Men man väljer att hantera saker o ting ur ett annat - nyktert - perspektiv. Kan bara bli vinster i slutändan.
Vad långt detta blev då. Men det är sådana här tankar som far runt i min hjärna just nu. Speciellt efter denna händelse med min granne (skrev om detta i min tråd godmorgon allihopa) - blev det så himla tydligt! Min misstänksamhet och mitt tvivel (mot maken) , min irritation att behöva smyga med att jag inte dricker o s v. Insikt till insikt. Det känns bra! Jobbigt, men bra! //Maija

Fenix

Hej Maija. Ja, eftersom veckan ska ägnas åt det här med val så tänker jag en del precis som du skriver. Bara för att man väljer rätt är det inte säkert att det blir det bekvämaste. Det är väl därför alkoholen är så frestande, alltid den lättaste utvägen på kort sikt. Inte bara att dricka, utan också att man slipper tänka på alternativ, man har bestämt sig och konflikten i huvet lägger sig tillfälligt. Men den finns ju hela tiden under ytan, och skapar en otillfredsställelse med sig själv. Det är nog därför väldigt bra att konstatera vilka val man har hela tiden, och gör det tydligt. Inte bara låta autopiloten gå igång klockan 17 och ta den fysiska kroppen till systembolaget.
/Fenix

anemon

Jag skrev som om jag druckit bara då jag haft jobbigt på något sätt. Det finns ju den andra sidan också.
Jag drack även för att koppla av, före - under - efter fester, "dela" på en flaska vin till middagen, middagar hemma, mysigt i hammocken o s v.
Alla dessa positiva, lustfyllda tillfällen har också varit alkoholrelaterade. Eller, alkohol har varit en viktig ingrediens för att förstärka det positiva, roliga, mysiga. Nu ska man ju lära om även där. Inte helt lätt det heller.
Det är en total "makeover". Även det kräver att man lär om, lär nytt. GÅR det verkligen att ha roligt och mysigt utan alkohol? Visst gör det det. Men är det LIKA roligt? Inte på samma sätt kanske, men roligt och mysigt. Visst är det det. Kan bara konstatera och reflektera.
//Maija

Fenix

Exakt! I december hade jag ett par bra nyktra veckor. Bland annat ordnade vi en glöggfest med mat och dryck av alla sorter. Var lite skakis för den innan, men det är ju bara att återkalla den i minnet. Det gick alldeles utmärkt. Jag hade julmust i glaset och ingen brydde sig ens om det. Sjöng och hade skoj. En påminnelse om att jag är så fast i tänket att det måste drickas, och helst mycket när man har fest. Då insåg jag att det var rätt sant det jag också tänkt innan, nämligen låt andra dra lasset och skapa feststämning så hakar jag på. Bra att skriva ned det nu, så att jag vet nästa gång jag tänker fel:-) Då har jag ju ett val!
/Fenix

Fenix

Jobbat färdigt och dags för en summering av dagen. Idag har jag valt bra flera gånger, faktiskt två gånger valt frukt i stället för choklad och godis. Inte för att var präktig, utan för att jag tillät mig att tänka efter och inte gå på autopilot. Valde att gå och göra min ärenden idag trots kylan, i stället för att ta bussen. Fick därmed en promenad på minst en halvtimme. Vad små grejer kan göra en stolt över sig själv. Har också börjat inse hur viktiga dessa små förändringar är. Hjälper ju inte att äta bra om jag plötsligt bara ger efter och vräker i mig godis. Den här veckan ska jag verkligen träna på att välja. Och kanske väljer jag en dag att vräka i mig en chokladkaka, men då vill jag göra det valet medvetet. Osch, snurrigt och flummigt börjar det bli. Nu väljer jag att lägga mig:-)
/Fenix

vana

Ibland är valen svåra för man ser inte hur ett val egentligen skulle påverka framtiden.Hur stora ät riskerna,gör jag rätt?
Men det är ändå lättare att välja med ett klart sinne,dvs opåverkad av droger.Jjag står inför ett stort val.Mitt hus ska bli bostadsrätt och jag älskar mitt hem men vill hyra inte äga.Jättemånga vill ha min blivande bostadsrätt o byta sin hyresrätt mot min.Men hur ska jag göra?
Ska jag bo kvar som hyresgäst i föreningen?Kan bli svårt att byta när sonen flyttar ut,till 2 mindre.
Har ett byte med en större lägenhet på G.Ska jag,fast den måste fixas till,den blir ett bra bytesobjekt till två mindre,det är största skälet.
Har dessutom en handfull lägenheter i samma storlek att väja byte med,som är attraktivare i sin inredning.
Och jag måste snart bestämma mej för sen är det låsta dörrar för byten.
Jag försöker fundera nyktert fast jag är nykter men det är inte lätt.JO att vara nykter är lätt men att veta precis att jag gör rätt det kan jag inte.Det ser jag först i efterhand när jag har facit.
Jag gick in på detta forum 20 juli samma dag som jag bestämde mej för att bli nykter o kände jag behövde en back-up,vilket jag åxå känner att jag får här.
Innan den 20 juli ville jag sluta dricka efter varje gång jag hade druckit,säkert i ett-två år.Men det var hopplöst svårt.
Men så sa det bara klick i somras.
6 månader är ½ år vart tog tiden vägen?
Jag hann bryta benet,vinna en fototävling,hälsa på mamma o bröder i norr,och jag har vilat o varvat ner oerhört mycket.Snart börjar jag jobba 25% o det känns åxå bra.
Stolt är jag i alla fall att jag under min 3 månader långa konvalecens VALDE nyktra dagar varje dag!!!

Fenix

Underbart att läsa om alla dina kloka medvetna val. Om lägenheterna har jag ingen åsikt alls, låter invecklat. Gilla du att renovera kan det ju vara ett skäl att ta den större. Ja, ett halvår är ett fantastiskt facit. Bra att stanna upp och summera allt positivt som hänt. Det kan man göra varje dag och varje vecka så tror jag att de nyktra dagarna rullar in som vågor på den alkoholfria stranden. (Poetvarning=).
/Fenix

Fenix

Javisst, lysande idé!

Nyktra poeters sällskap,
nu tar dom sig ton
utan rim och reson
kanske är dom dumma
som bara flumma
eller så är dom kloka
som bara dricker Loka
jag tror att jag vet
hur det ska gå
dom går ner sig i nykterhet
och kommer aldrig mer en sup att få.

/Skalden Fenix

Fenix

He, he.
Nja, poeter går alltid ner sig, i det här fallet i nykterhetsträsket. Där vadar dom lyckliga omkring som små glada grisar i leran. Dom har hittat knorren i tillvaron helt enkelt. I alkoholträsket däremot, är det inga glada miner. Där stinker det av finkel i gyttjan och tungsinta galtar och suggor hasar sig fram utan hopp. Nej, nu börjar den här poeten bli svintrött. Natti:-)
/Fenix

Fenix

Dags att summera dagen. Ett par bra val igen, promenader i stället för buss. Ett mindre bra val, godis i stället för frukt. Påminner starkt om alkoholistbeteendet. Men dock medveten om att det var ett dåligt val, och jag låter det mesta vara till i morgon kväll, då fredagar väl få anses kunna vara choklad-dag.
I morgon kväll blir jag ensam fram till lördag em. Utan min antabus hade jag garanterat proviantern på bolaget. En anledning till att jag tar min medicin. Ser fram emot en nykter fredag med mig själv. Ska bli spännande att se vem det är jag umgås med och vilket humör han ska ha.
Får väl höra av mig här om han blir för tråkig:-)
/Fenix

måne

hej vänner
hihi,fenix,,lite rim,var det va!
välkommen,,men faktum är att orden måste få komma ut
de bubblar ur en ibland,säkert som Pia säger
nyktra en längre tid,själen öppnar sig
ut kommer tankar ,ord,flum flum,ALLT
reflektioner,minnen,dåliga,bra
upp med de till ytan
skriv ner dom,,det känns lättare
alla val vi styr över,,blir lättare att leva i en svår värld
är så tacksam att upptäcka att min värld inte är så svår längre
om jag väljer att följa mitt hjärta
leva som jag mår bra av
o så mycket man fått på nykterhetsvägen
äter bättre
motionerar
sover ,vilar
o dricker inte
o aktar mig noga för stresskarusellen
varvar ner
orkar inte stressa mer
i tanke o själ
vill bara må väl
o leva sant o ärligt
o att få andas,känna in
o upptäcka allt härligt
som finns i detta alltet
förr var mitt liv ett "kallt ett"
grävde min egen grop
där ingen hörde mina rop
i beroendets dimma
i ångestens avskyvärda timma
Ett ljus uppenbarade sig
något odefinierbart hjälpte mig
att ta mig upp på linjen igen
förde mig framåt och sen
kan jag änligen se livet
leva det o inte ta något för givet
carpe diem Måne

My favouritechocolate,mörk choklad med ingefära o citron,såå gott till en kopp hett kaffe,
förr om fredan drog man en flaska vin
sen va man,enligt sig själv,så fin
men nu tar vi en chokladbit
o dan efter mår vi inte skit
utan kan njuta av vår lediga dag
du o jag