..

jag inte får ur huvudet efter att ha sett på tv på lördagskvällen är den mycket enkla men väl så kraftfulla meningen :

JAG ÄR NYKTER FÖR MIN EGEN SKULL !!

Inte för nån annan, enbart för min egen skull. Skulle jag börja dribbla med att vara nykter för nån annans skull så lever jag livsfarligt.

Enkelt.

ProViva

... men långt ifrån lätt.

Tack för det du delar med dig av. Du ligger långt före mig på denna resa men vi går ändå på samma väg.

hur många gånger jag sett resultatet av utebliven behandling hos barn. Jag har ju själv en son som troget följer schemat som kraftigt medberoende och inte ser att han äts upp inifrån :( Men att han också skulle vara sjuk finns ju inte på kartan. Så det blev aldrig någon Familjevecka för honom :(
Dottern gjorde ju en sån och hon kom hem som en helt annan person än den hon åkte iväg som. Och då snackar vi enbart positivt !

http://www.nordicwelfare.org/sv/popNAD/Articles/Barn-behover-bearbetnin…

Ellan

Det är därför jag och barnen deltagit i Childrens Program! För att få insikt och bryta mönstret. Vi behöver våga prata med våra barn!❤️

dotter krävde att få åka på Familjevecka, hon var mycket bra påläst, och hade en väldigt ilsken debatt med soc som först totalvägrade henne en behandling. Hon var då inte myndig så hon hade lagen att stödja sig på så till slut, efter mycket tjafsande, fick hon åka. Kärringarna på soc hon tjafsade med var (är!!) väldigt dåligt pålästa och fattade precis noll om vad hon pratade om.
I andra delar av landet så förstår soc hur det fungerar och förstår vitsen med en familjebehandling och oftast behöver du då inte tjata om hjälp.

Min grabb är som en aktiv alkis : Finns inte en chans att han lyssnar. Jag erbjöd mig att betala i början av min nykterhet men han behövde ingen hjälp.... Idag finns jag här om han vill ha hjälp, nåt annat kan jag inte göra.

Och JA !! Det är oerhört viktigt att prata med barnen helt öppet om sjukdomen, de har ju varit med i den hela sitt liv.

för en mycket bra eftermiddag på Riddargatan !! Häftigt pyntat, goda mackor och mumsig tårta :-))
Och självklart väldigt trevlig folk !! Äntligen fick jag kramen av Berra !! Och jag glömde att säga till heueh att hans beskrivning om att tappa grejer på golvet var precis samma som jag upplever :-))
Trist dock att se det stora manfallet från anmälda till de som faktiskt kom :-( Det var ju lika förra gången så en bättring hade jag ju hoppats på.

Trots väldigt trevligt folk, mycket bra snack och god förtäring så är min största minnesbild från när Magnus knallar korridoren bort med sin födelsedagsballong ♥ Som en liten pojke som lyckligt studsar iväg från födelsedagskalaset !!! Underbart !!

Fick en liten minnesflash nu på morgonen om att det verkligen inte är en självklarhet att jag får åka på såna här event eller att jag ens finns kvar i detta livet. Jag glömmer allt oftare att vara tacksam för det liv jag har idag och jag måste påminna mig mer om det.
För ett tag sen fick jag möjlighet att önska en låt från en liveartist som är en skönsjungande dam på sjön (säg det 7 ggr i rad !!) och det blev : https://www.youtube.com/watch?v=tX2ccZ1Dmu0

Jag kan helt klart identifiera mig i texten och även hos Fred eftersom vår sjukdom är lika. Men denna gången blev känslan extra stark då jag på morgonen efter såg en helt underbar och riktigt njutbar soluppgång i ett vilt landskap där innebörden av tacksamhet fick en väldigt påtaglig närhet. Ja, jag fällde faktiskt en tår av ren tacksamhet den morgonen där i det gryende ljuset, jag fick min dag där och då.

Jag ÄR oerhört tacksam för mitt nyktra liv idag ! Det har fört med sig så mycket fint som var helt otänkbart under min aktiva tid. Ibland i min sorgsna stunder blir jag ledsen för det liv jag spillt bort men å andra sidan hade jag inte den kunskapen om hur jag kunde ändra mitt liv då. Idag har jag möjlighet att välja hur jag ska må och det enbart för att jag inte tar det första glaset.

Återigen tack till Magnus, Li-Lo, Carina och Rosette för ett fint ordnat event !

som inte är registrerad användare än....jag hoppas du ansluter till gänget här !

inte hur jag ska rubricera detta men återfall är iaf anledningen till mina tankar nu.
Jag TROR att jag har rätt när jag påstår att öppenhet och ärlighet är den absolut bästa medicinen vid ett återfall.

Av fler anledningar och då inte minst för den som supit till, att ljuga för sig själv är bästa sättet att fortsätta supa. Och för att de som står runt en får en chans att få ut sin frustration och oro. Hjälp finns om jag ärligt ber om det ! Att som närstående förhindra ett återfall är rätt kört för återfallet börjar långt innan spriten kommer in i bilden, medvetet eller omedvetet. Jag som själv är alkis kan känna av förändringar i beteendet hos en annan alkis som är på väg åt fel håll men det är inte alls säkert att jag når fram med mitt budskap om det felaktiga vägvalet. Jag har varit på ett infomöte som hölls av en gök som trodde att han hittat en väg att förebygga återfall och mer floskler har jag nog aldrig hört i den här branschen. Och nej, han var inte beroende själv.

För övrigt hatar jag att skriva på plattan med sin mikroskrift och överkänsliga knappj-ar !!!!

God förmiddag !!

Tillägg : Nu vet jag vad som föranledde mig till ovanstående text ! Det var några små ord på Messenger som inte var skrivna på riktigt "rätt" sätt !! Jag fick facit igår, tisdag, och då hade vännen brutit återfallet och varit helt öppen med det till vänner och arbetsgivare. Tänk om jag nån dag kan lära mig att läsa av min magkänsla helt korrekt och kan slå näven i bordet !!! Nu är iaf faran över för denna gång och det känns skönt. Ta en dag i taget hörrni !!

Jag blir också nyfiken! Är överlag road av att höra människor helt utan egen erfarenhet uttala sig om olika ämnen... Eller ja, det kan ju vara underhållande en liten stund, så småningom brukar jag dock bli förbannad...
Jag undrar hur det kan komma sig att man väljer att arbeta med beroendefrågor/psykologi om man saknar insikt och egna erfarenheter?
Jag är ärligt intresserad av vad svaret är på den frågan!

Li-Lo

Tack själv! Du ger, bidrar och har ett öppet hjärta med stort utrymme.

Vänligen Li-Lo

Renée

Tack Dionysa och Adde för välkomsthälsningar!

Amanda igen.. Jag kommer inte alls ihåg vad mannen heter men vad jag vet är att det finns gott om folk som gärna vill tjäna pengar på oss beroende. Inte minst syns det på läkemedelsindustrin. Den här mannen sköt in sig på soc-tanter som är rätt så lätt att förleda och sälja in olika saker på.
Vad jag kommer ihåg mest från föreläsningen var att han blev mäkta irriterad på frågorna vi beroende ställde till honom för han kunde aldrig ge svar på dem.

Jag som själv är alkis känner ju igen hur beteendet förändras hos en som är på väg i fel riktning och ibland är det svårt att sätta fingret på VAD som händer men några saker som jag reagerar på är att den som är på väg drar sig undan och kommer med omotiverade lögner/undanflykter.

När jag var aktiv erkände jag ju aldrig någonsin att jag planerade att dricka efter en tids uppehåll och det tror jag gäller alla alkisar. Det skulle vara som att medge att jag har problem och att nån skulle kunna ta min kära sprit ifrån mig.

Återigen : Min bästa kompis i nykterheten är att vara ärlig i alla lägen och att om livet kör ihop sig så är bästa hjälpen att prata, prata, prata och så prata lite till. Att häva ur mig trollen är ett mycket bra sätt att behålla min sinnesro.

Gabi

Hej allihopa,jag blev medlem idag för att jag MÅSTE sluta dricka! Jag märker att mina barn tar större avstånd och sover gärna över hos sina vänner. Min man skäms! Jag tog antabus för några år sen och har tabletter kvar. Jag har varit nykter 1 dag och såå ont i kroppen med svettningar,diarrer samt tok ångest. Men tänker så att om jag lyckas hålla mig nykter till på måndag nästa vecka så bör det väl inte vara några problem att självmedicinera med antabus va??? Någon med erfarenhet? Tacksam för svar snarast.