Helt rätt att göra andra saker de första helgerna. Jag tog många promenader, tyckte det funkade väldigt bra. Sedan tog jag bilen och storhandlade på en lördagkväll vid halvtio tiden.?Helt otänkbart förr. Röjde och renoverade i källaren, också bra tidsfördriv. Gör vad som helst annat än vad ni brukade göra på helgkvällarna. Då blir det mycket lättare att motstå suget efter A.

Bra kämpat!

Hej ”dagboken”. Nu har jag varit lite dålig i flera dagar på att gå in och skriva. Men har försökt sysselsätta mig med massa annat under helgen. Allt ifrån att träna, umgås med barnen, dekorera om hemma och shoppat lite. ?

Faktiskt så har det varit lite extra jobbigt denna helg med suget. Det har varit fint väder, vi har varit hemma, skön helg... mycket FEELING där det funnits många tillfällen som man hade kunnat dricka på. Även varit lite irriterad på specifka personer i min omgivning. Där jag också gärna hade tagit ett stort glas vin för att lugna mig lite ?
Och hade jag inte bestämt mig och hållit på att vara nykter hade jag troligen varit bakis än idag (måndag).
Men jag har varit nykter och som sagt sysselsatt mig själv med en massa annat. Kanske möjligen lite för mycket annat. Känner mig lite sliten nu ? och jag som har varit utbränd FÅR egentligen inte hålla på så.
Men tänker att det är iallafall bättre än att dricka ! Så det får va så just nu.

Kommer iallafall ihåg att jag tänkt många gånger under helgen att jag har så mycket tid. Och så mycket energi! Och den viktigaste tanken av alla har varit att jag är förvånad. Över hur mycket skillnad det har blivit i mitt liv utan alkoholen! Och då har det bara gått 3 veckor!
Det har varit så många nya stunder som jag upplevt på ett helt annat sätt nu.
Tex så låg jag i en solstol i förrgår natt och tittade på stjärnorna. Och kände INTE ett sug efter A. Och jag kände mig lugn inombords.
Så har jag aldrig kunnat ligga utan att känna mig rastlös eller somatt nåt fattas. Svårt att slappna av helt enkelt, och suget efter nåt (alkohol) för att få den där avslappnade känslan. Men nu var det som att eftersom det alternativet inte finns. Så slappnar jag av iallafall!
Poletten trillade ner!

Tittar in och säger hej! Är fortfarande nykter. Mycket på jobbet o med barnen just nu. Försöker fokusera på att inte stressa. För det är det som gjort att druckit mer i perioder och det som fortfarande ger mig sug.
Svårt att balansera allt och leva ett harmoniskt liv. Men det går iallafall bättre när man inte har alkoholen i livet också.... nu hämta barn och sen laga middag och allt vad familjelivet kräver. Hoppas kunna läsa ikapp lite mer ikväll. Allt gott ?

Gonatt! Helt färdig, jobbat lite för mycket idag fredag... men ingen alkohol.... zskriver mer imorgon Ser fram emot god frukost ? ? ☕️ Zzzzzzzz.........

Gick upp tidigt med barnen bara för att jag orkade. Känns bra att känna att man kan det och att ingen bakiskänsla hindrar en. Tänkte in här o läsa lite men 3,5 åringen satte igång med världens morgongnäll de senaste 2 timmarna så känner mig redan irriterad.... stressen från barnen gör sig påmind på helgen. Efter en vecka av stress av kunder på jobbet (som man bara vill strypa , en del av dem). Får liksom inget utrymme till mig själv. Vilket varit problemet senaste åren med mycket jobb och småbarn. Och har inte orkat ta tag i de känslorna som stressen ger. Ångesten är värst. Och den där tunga känslan över bröstet som gör att man inte kan andas.
Vilket gör att jag inte orkat ta tag i att göra saker som egentligen skulle få mig att må bättre. (Tex börja träna, yoga, mindfulness, promenader, god kost och DRICKA MINDRE)

Tills jag för ett år sedan blev sjukskriven i utmattningssymtom och fick tid till mig själv. Var hemma på heltid hela förra sommaren och hade tid till reflektion och att hitta strategier till att jobba mer effektivt och mindre. Dessutom organisera upp allting så att jag orkar med att sköta egna företaget och hemmet och barnen. Så de strategierna jobbar jag fortfarande på. MEN ! Hann inte riktigt med strategierna med att må bra i mig själv innan jag började jobba igen och livet snurrade på. (Ni vet stressen från försäkringskassan + eget företag som inte vill vänta på en)

Men NU de senaste 2 månaderna har jag äntligen börjat fokuserat mer på att få bort den här inre stressen. Och ångesten. För att må bra i mig själv. Har börjar göra saker för mig själv i syfte att må bra. För en gångs skull!

Jag skriver detta just nu medans 3,5 åringen skriker i bakgrunden... och det är en sån bit som jag inte kan sortera bort. Men som fortfarande gör mig stressad. (Liksom kunder på mitt jobb som är idioter, men som betalar min lön).

Dock tar det så lång tid att jobba med sig själv när man inte få fokusera på sig själv så ofta. Lite då och då liksom...

Nu DJUPANDNING och ett dyk tillbaka till mammalivet.

Idag firar jag 4 veckor! Är så positivt överraskad av hur skönt det är. Mitt huvudproblem ÅNGESTEN har minskat och jag mår så mycket bättre! Har inte behövt min Oxascand mer än en gång. Trodde att jag skulle behöva den varje dag för att klara detta.

Hade kämpat så länge med att trappa ner...
På semestern ritade jag upp ett schema från 20 Juli till 20 Sept. För att kunna fylla i med röd penna ? ? där jag drack och med grön penna ? ?️‍♂️ där jag tränade. Ville verkligen komma igång med träning och se balansen mellan de båda.
Självklart blev det fler röda dagar än gröna på två veckor.
Fast att jag VILLE och försökte trappa ner!
De två veckorna slutade med en lördagkväll där jag drack 10 glas vin och 2 öl.

Googlade då efter hjälp och hittade in här. Och är så GLAD av alla här inne! ? att man inte känner sig ensam.

Hade diskussion med mamma igår om att hon ibland bara dricker vin för att det är gott. Men jag hävdade att det är hennes hjärna som minns ruset och får henne att tro det. Det gav henne en tankeställare!
Tydligen går min morbror igenom samma sak just nu i livet med att trappa ner sitt alkoholmissbruk. Visste inte om det...
Men konstaterar åter igen att detta nog ligger i generna där grundproblemet är psykisk ohälsa, ångest och adhd.
Mina två systrar ?‍♀️ har också alkoholproblem...

Nu har jag stängt in mig i 1,5 timme i sovrummet med morgonkaffet. ☕️ Berättade för barnen och mannen att jag skulle göra det.
! Så denna morgon var betydligt trevligare än gårdagen. Och jag hoppas att dom kommer märka det på en gladare mamma.

Har för övrigt fortsatt fylla i schemat. De senaste fyra veckorna har jag enbart fyllt i 19 dagar (av 28 dagar) med grönt! ? där jag tränat ??‍♂️

Jag var aldrig så bra på matte men får ändå inte ihop hur fyra veckor blir 19 dagar... ?
Skönt att ta det där öppna pratet med sin mamma. Jag har inte riktigt gjort det, men det kommer.
Önskar dig en fin dag med gulliga och roliga barn som inte stressar dig ?

Alltså jag fyller i med grönt där jag har tränat ??
Så under 4 veckor (28 dagar) har jag tränat eller promenerat 19 dagar :)

Kram ? och tack för att du finns här @se_klart

Klokt också att stänga in dig i sovrummet en stund. Den nyktra resan behöver lite space, lite tid för reflektion. Att läsa och skriva här varje dag är därför viktigt. Liksom att få helt egen tid att tänka en tanke klart.

När jag var sjukskriven för utmattning gick jag och ofta in i sovrummet, sa till familjen att jag skulle vila, och stängde dörren. Väldigt allvarliga saker fick ske innan jag fick störas.

Fortfarande säger jag till yngsta dottern att jag ska vila och hon svarar ”okej, gör du det” och sen låter hon mig vara ifred. Hon väntar tills jag kommer ut.

Jag brukar göra det på morgonen och på eftermiddagen innan maten, när vi har lediga dagar ihop. Det är MIN stund, och ofta tar jag en höneblund på eftermiddagen.

Kram ?

Malycka

Grattis till dina fyra veckor! Läste lite i din tråd och kan verkligen känna igen mig i mycket av det du beskriver. Firar själv tre veckor idag så är dig hack i häl ;-)
Kram

@arvedelen
Ja men träningen har som ersatt suget nu :). Men bra att ta en sak i taget. Äter inte så bra och nyttigt så det är nästa sak att ta tag i. Men en sak i taget...

@andrahalvlek ja jag försöker göra saker för mig själv nu för tiden. Ibland vill man ju dock bara försöka va en bra mamma. Känns emellanåt som man är självupptagen med allt jag gör för att må bra. Men jag vet att det är för allas skull som jag gör det....
Är också sjukskriven 25% för utmattning fortfarande (blev sjuk för ca 1,5 år sen).

@malycka Grattis till dig med! ??

Har gjort mycket idag! Men inte druckit. Lyssnar vidare på ”the alcohol experiment” Med Annie Grace... mycket intressant ljudbok! Håller definitivt med i det lilla jag hört, och det lilla jag fått uppleva själv nu under mina 30 dagar. Sååå många fördelar som nykter och så bra jag mår! Hade aldrig trott det....

Varför vaggas vi in i drickandets vardag utav samhället i tonåren när man är så förvirrad i det mesta ändå? Klart som sjutton att man fastnar av alkoholens välbehag och sedan blir det till en vana att dricka vid olika tillfällen och måenden.... Det är samhället och dryckesvanorna i västvärlden som det är fel på. Inte oss....

Och det är inte förens man är vuxen och ”mogen” och har gått igenom en massa skit med alkoholen. Som man inser att det inte alls va så j*vla bra. Och vissa kommer inte dit utan förgörs av alkoholdjävulen.

Varför är det såhär? Har vi inte kommit längre egentligen.... Efter all forskning hur alkohol förstör vår kropp och gör oss psykisk sjuka. Utbrända, pillerknaprande, stressade svenskar är vad vi är. Men tror hela grundfilosofin i samhället måste förändras. Att vi slutar jaga lycka på olika stressande sätt. Och lär oss hitta lycka och lugn i det lilla fridfulla... att lära oss vara tacksamma för det vi har. Gillar verkligen Buddismen vad gäller den biten... och hoppas jag kan lära mig mer om det jag själv. Men förändring sker långsamt. En dag i taget!

Alla vi som kämpar på härinne tillsammans normaldrickarna har ett gemensamt ansvar för att skruva på den så kallade alkoholnormen i "samhället". Tror det var Torn som tog upp frågan häromdagen om vad det är vi lär våra barn när flaskorna ska fram så fort något ska firas. Jo, vi lär våra barn att firar det gör man tillsammans med alkohol. Det kan vi faktiskt ändra på! Var och en har ett ansvar för att visa på att det går att göra annorlunda. För framtida generationer.
Grattis till 30 dagar! Superbra jobbat.

Kram!

Ja jag känner mig så mycket nöjdare med tanken på vad jag är för förebild för mina barn nu i min nya nyktra vardag (och helg). Innan vågade jag knappt tänka på det. VI här inne och övriga nyktra alkoholister är ju dock fortfarande i minoritet. Vi som upplevt all skit och lär nu hur bra man kan ha det utan. Men ”normaldrickarna” dricker ju vidare som
Inget har hänt? Hur ska vi då få nån ändring på det hela.... men som någon skrev så kanske vi går lite åt samma håll som med rökning. Fler o fler dör av det och man börjar fatta hur farligt det är.

Man känner att hösten närmar sig ? Idag har det regnat och det känns kallt i luften. Det börjar bli mörkt tidigt nu på kvällen!
Jag gillar hösten för att man kan mysa och tända ljus. ? Och dricka rödvin....
Så detta blir en ny upplevelse, utan det där sista!

Kände mig lättirriterad idag och uttråkad. Barnen har varit riktigt jobbiga också. Mannen på halvkasst humör.
Så suget har kommit och gått idag och tankar på ”men tänk va skönt det ändå va att dricka på helgen och bara få släppa inre irritation och få den där avslappnade känslan”.....

Vet ju dock att jag inte vill dricka och inte kommer gör det.
Fördelarna är så många fler av att inte dricka.

Men tänker tillbaka på varför jag drack. Och visst var det såååå skönt att känna ruset, avslappningen och att irriterande och malande tankar bara flöt bort.... man blev nollställd. Och även nollställd och trött dagen efter. Energilös och seg i hjärnan. Som att det var nånting bra liksom. (Jag tänkte faktiskt att det var bra och att jag nog behövde det). Men låter mest sjukt...

Gokväll

Jag tänkte och kände som du. Att hjärnan fick en välbehövlig vila även dagen efter ett rus. Att det var så jag överlevde. Nu vet jag att hjärnan inte behöver den vilan eftersom den får vila i nykterheten. Jag stressar inte upp mig på samma sätt. Kan byta strategi för att inte bli stressad under dagen (som att sänka kraven med t.ex. mat städning och aktiviteter för barn). När vinet inte är strategin behöver man ju inte heller ha dåligt samvete för det som inte blev som tänkt. Hemmet är inte tipptopp och jag behöver inte bry mig så mycket om det heller. Det har nykterheten gett mig. Dessutom vilar hjärnan så väldigt mycket bättre när den får sova utan alkohol. Så den där dagen efter vilan behövs inte längre. Herrejisses vad vi kan vara bra på att lura oss själva...

Kram!

Ja man lär sig så mycket av detta!

Det är så sjukt att man inte lärt sig tidigare alla aspekter av vad alkoholen gör med kroppen. Det här med stress, deprimerad, dåligt tålamod, sover sämre osv.
Tror inte jag reflekterat över det tidigare. Trodde man snarare fick fel på levern och att man blev utslagen! ? sen blev man återställd efter några dagar... ?

Det är verkligen ett så tabubelagt ämne att prata om alkohol som en drog!
Vi pratar snarare om att det är många kalorier i alkohol och att man blir så trött dagen efter!

Men det är så chockande hur himla BRA jag mår nu när jag verkligen bestämt mig för att sluta! Chockerande bra ? känner mig lurad...

Man ser ju på tv när folk dricker, ser sina föräldrar dricka, högtider firas med alkohol och man ”fick” börja dricka när man var 18 och alla gjorde det!

Annie Grace tar upp mycket om det i sin bok ”the alcohol experiment” ? som jag håller på att lyssna på som ljudbok nu. Jag får verkligen aha-upplevelser av den! Känner mig uppriktigt ledsen ?över att jag inte visste en hel del saker innan...