MissA

Hej, Jag är ny här. Jag trodde aldrig att jag någonsin ens skulle tänka tanken att läsa eller skriva på ett sådant här forum... men, så är det.
Jag tycker om vin. Jag dricker gärna vin. Men, inte ensam utan jag tar gärna ett eller två glas gott vin tillsammans med min sambo eller tillsammans med några väninnor. Jag uppskattar gott vin tillsammans med god mat eller en bit ost. Vi tar oss ett eller ett par glas vin på fredagar och lördagar och kanske även på onsdagen. Jag har inga problem med att låta det bli just ett eller två glas.
Det som gör mig OTROLIGT orolig och rädd är det som händer då och då, jag tar gårdagen som exempel.
Vi firade "lillejul" tillsammans med mina vuxna döttrar, min sambo och sambons föräldrar. Supertrevligt. Vi startade med ett glas champagne och jag drack därefter ungefär 2,5 - 3 glas rött vin under middagen. Blev salongsberusad och pratig men inte värre. När döttrarna dragit iväg till sina vänner och sambons föräldrar tackat för sig så satt vi och pratade en stund. Vi dansade och skrattade men plötsligt var det som att det sade "PANG" - jag tappade allt. Blev aggressiv, sprang upp till badrummet och därefter är det SVART! Jag minns absolut ingenting! Jag vaknade i morse ENSAM i vår dubbelsäng. Sambon hade lagt sig i vårt gästrum. Jag minns som sagt inget men känner en enorm ångest och rädsla! Vad händer??? Jag har nu pratat med sambons om berättade att han hittade mig gråtandes och sluddrandes i badrummet . Jag grät och var arg på honom om vartannat. Han bäddade ner mig och gick och lade sig i gästsängen. Det här är ju sjukt! Och, detta har hänt tidigare. Men, helt ärligt! Jag trodde faktiskt inte att man kunde få sk. minnesluckor av 1 glas champagne och 2-3 glas rött. Visst, kan tillägga att jag är rätt liten men, jag har under året "klarat av" att dricka mer....
Jag har även sedan ett par veckor haft röda "nässelutslag" på halsen och det kliar på hela kroppen... Alltså, helt ärligt- kan det vara så att jag faktiskt är överkänslig mot ngt ämne i vin???
Är det någon här som varit med om liknande? Har ni något råd?

Vi är många här som aldrig skulle tänka tanken att läsa eller skriva på ett sådant här forum men som ändå hittat hit för att vi insett att vi behöver stöd. Jag delar inte just den specifika erfarenhet du beskriver, men det kommer säkert någon snart som har något klokt att säga om den eller som varit med om liknande.

Ett generellt råd brukar annars vara att hålla upp med alkoholen under en tid. På tre månaders nykterhet hinner man tänka efter ordentligt kring hur man vill ha det i framtiden.

Ville mest bara hälsa dig välkommen och du får säkert klok input snart.

Hej och välkommen!
Din grundnivå är ju inom ramen för vad som räknas som riskfritt drickande. Det var min också, men nu när jag slutat känns det väldigt onödigt att dricka vin tre kvällar i veckan, även om det bara var 2-3 glas. Jag känner en stor skillnad i hur jag mår utan de där 8-9 glasen i veckan. Lugnare, gladare, mindre stressad. Men det du upplever som problemet är när det oväntat slår över i minneslucka. Finns det någon möjlighet att minnet blivit opålitlig lite tidigare än du tror, så att du kanske fyllt på glaset ett par gånger till efter de typ fyra glas du beskrev att du drack? Annars, om du får en så stark reaktion på fyra glas, så kanske det verkligen rör sig om allergi, och det är ju lätt att kolla upp hos sjukvården. Nässelutslag och klådan, kommer de bara när du druckit vin? Vi är många på forumet som har backat drickandet av ungefär samma anledning som du. Det har fungerat i det stora hela, med en och annan snedfylla, men åtminstone för mig var det så att jag började uppleva att alkoholen drog mer och mer.. I början inbillade jag mig att det var vinintresse, men vartefter insåg jag att det var själva drickandet jag egentligen planerade. Att läsa härinne har gett mig mycket perspektiv och inspiration Lycka till med att hitta din väg.

Jag fick den typen av utslag när jag åt jordgubbar en gång. Sen vågade jag inte äta jordgubbar mer på ett tag. När jag sedan provade igen fick jag inga utslag. Jag tror att jag första gången var uppvarvad av andra anledningar, alternativt att mitt immunförsvar var sänkt, och jordgubbarna blev droppen. Jag har också atopiskt eksem som bara kommer när jag är lite nedstämd. Hmm, har inte haft det alls sen jag blev nykter kom jag just på ?

Tydlig signal från kroppen tycker jag - kroppen vill inte ha mer vin ?

Kram ?

MissA

Hej Kennie,
Tack för svar!
Blir inspirerad! Att känna så stor positiv skillnad av att inte dricka alls - det låter bra!
Dessvärre är det nog så att du kan ha rätt.... det kanske helt enkelt är så att jag "glömmer bort" varannat glas???
Faktum är att jag har berört detta tidigare, då jag har märkt att jag lätt och snabbt riskerar att bli för berusad under en middag med goda vänner tex. Jag har då faktiskt bett vännerna att inte fylla på mitt vinglas utan att jag hellre vill att det kan få bli tomt och att jag därefter väljer att fylla på.
Då har jag helt enkelt bättre koll på hur mycket / litet jag får i mig. Det är ju en god idé men!! Det är ju fasen inte vännernas ansvar - hur mycket jag dricker!
Beträffande nässelutslagen så kan jag inte helt säkert veta om det kan ha med vin att göra. Ingen aning. Kan vara bra att kolla kanske.
Stort tack för ditt svar! Återigen - jag blir inspirerad!! Tack.

Ja, jag vet att jag själv hade dålig koll när jag drack, trodde att jag varit ganska måttlig, men så räknade man tomflaskor nästa dag... Härligt att du får inspiration, kan varmt rekommendera en nykter period till att börja med, så kan du sen fundera över hur du vill gå vidare. Jag började med tre nyktra månader, och är nu på månad åtta och mår bättre än på många år.