Haft en jättefin julafton med familjen. Alla visste ju att jag skulle köra bil, men jag kunde väl smaka på en tesked av den goda hemgjorda jordgubbslikören, eh... snabb vit lögn för att slippa, så det fick bra. Fick ändock en stor flaska av likören i julklapp, men det får jag bjuda gäster på i framtiden. Själv drack jag hemgjord jordgubbssaft med bubbelvatten.
De hade också varit omtänksamma och köpt alkoholfri öl till mig. Men så var den ju inte helt alkoholfri utan 0,5 och då funkar det ju inte med antabus i kroppen. Som tur var hade jag med mig en alkoholfri bubbel och sa att jag hellre ville ha bubbel ikväll. Så så duckade jag det också.
I och för sig har jag glömt att ta med mig mina mediciner inklusive antabus, vilket jag aldrig brukar glömma att göra. Är inte orolig för att vara utan antabus över helgen, jag vill ju inte dricka alkohol ändå, och kör bil gör jag ju också. Det finns nog också kvar i kroppen, så det för ju att jag inte törs ta någon risk med den ”alkoholfria” ölen som ändå inte är alkoholfri för mig. Men jag kände mig lite otacksam, för jag känner mig inte redo att outa för familjen hur det egentligen ligger till ännu.
Det var väldigt skönt att vara nykter och närvarande med barnbarnen. Att kunna ge dom den uppmärksamhet de förtjänar. Att jag kan åka till dom tidigt imorgon, låna hundarna för en långpromenad i skogen. Att inte hela tiden planera för när jag kan börja dricka utan att det ska verka misstänktsamt. Slippa hälla i mig vin i smyg, som jag tror ingen ska märka. Att inte göra mina barn sura när jag blivit full eller höra när de försöker skratta bort det inför barnbarnen. Så ovärdigt.
Ja usch, nu när jag vågar se och tänka på det. Ska komma ihåg att läsa min tråd här om/när jag börjar vackla i mitt beslut och vilja att inte dricka.
Hoppas ni alla haft en god jul ❤️??

I dessa sammanhang är det helt okej med vita lögner, och du parerade minorna riktigt bra! Jag förstår att du inte vill outa än. I början är man så oerhört skör, man måste landa i beslut och vanor själv lite först innan man kan prata om det. Den första som fick veta var min äldsta dotter, och det var nog tre månader in i min nykterhet.

Jag blir helt varm inombords när jag läser om alla fördelar du upplever med nykterheten, det är helt rätt strategi. Lyft alla fördelar med nykterheten till skyarna.

Kram ?

Det känns ju som att du gör framsteg ändå. Det tar ju tid att landa i allt, såklart, men du har haft en trevlig jul ändå, låter det ju som. Du verkar ju också fast besluten att hålla dig nykter, och det är bra. Du har redan börjat våga att fundera direkt på hur det var förr när du drack. För mig har det tagit tid och kommer fortfarande ibland på "nya" saker om hur det var förr.

Tack för att du delar med dig! Gastroskopi är något som många beskriver som ganska obehagligt, tyvärr, men också nödvändigt. Fortsätt gärna med att dela med dig!

Jaha, ingen alkohol på en månad och några dagar. Det är ju bra så.
Men livet är tomt och tråkigt. Jag för ju inget annorlunda nu än när jag drack. Sitter ensam soffan minus alkohol då, alltså ännu tråkigare.
Läser här att många får energi och börjar göra saker, jag har ingen lust med någonting. Kan inte motivera mig till en promenad ens.
Men det kommer inte att få mig att börja dricka igen. Försöker tänka ut något roligt jag kan göra för alla pengar jag sparar som jag inte lägger på vin nu, kommer inte på något. Har väl med frånvaro av lust till att göra något.
Men det kanske handlar om vanan att få snabba kickar och att jag ska lära mig stå ut i tristessen. Det kanske inte är vår nationalsport att vila i det.

Såg du mitt inlägg om postakut abstinens i tråden där någon mådde jättedåligt fortfarande efter 10 månader? Googla på det begreppet, och det finns en hel del klipp på youtube. Tydligen drabbas en del av det, och då tar det lång tid innan man mår bättre i nykterheten. Vilket förstås är en riskfaktor för att börja dricka igen. Skönt att du står fast vid ditt beslut ❤️

Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Viol66

Heja dig vad du kämpar....
Tillhör dem som oxå kan tänka att det är bra trist utan det där vinet...men man får härda ut...Kollar mycket på youtube...Annie Grace...läser...om alkoholens påverkan på hjärnan och tänket- ändra sitt Mindset...
och funderar precis som du på vad jag ska göra med min tid..och pengarna man inte lägger på vin;)
Tror lika mycket på att läka sin kropp som på att läka hjärnan...det är nog där den största skadan sitter..i tänket...

Yoga? Ta en nybörjarkurs- nytt sätt att andas...man blir faktiskt piggare- och kan få ett lugn som man kan behöva när allt rusar...

Hoppas du piggnar till och orkar med mer snart...så gott det går!! Tänker på dig!

Hade inte hört talas om postakut abstinens, men låter ju rimligt. Tänker på att en sköterska sa till mig att det tar tre månader för kroppen att repa sig och sex månader för hjärnan. Så bara att fortsätta stå ut.
Och yoga är något jag absolut vill börja med. Gick några gånger för en del år sedan och tyckte mycket om det. Skulle gärna gå i grupp, men kanske lite svårt under Covid tider.
Efter jag gjort den stora bedriften idag att flytta mig från sängen till soffan, oh, jag borstade tänderna däremellan, så ska jag ta en promenad runt kvarteret i alla fall.
??

Anonym26613

Intressant resa. Du ville sluta och sedan blev det "måste sluta". Och hur du hanterade julen, närvarande och nykter. Grattis!

Har långt kvar till dina siffror men blev absolut inspirerad av din beslutsamhet ???

Så långt är det inte till mina siffror, ligger bara lite före. Jag kan känna hur ni nafsar mig i hälarna ?
????

Hej Blanka. Jag tänkte fråga hur det går för dig. Nu är du väl inne på 5-6 veckor nykter. En del fördelar borde du ju redan ha börjar uppleva, men en del efterdyningar sitter ju kvar ett tag till, får man väl tro. Hur har det gått med tröttheten?

Tack för att du frågar TI. ?
Jo, med nykterheten får det bra. Jag har tappat räkningen på dagar nu, men tror det blir 6 veckor nu. Fysiskt mår jag ju bättre, bättre balans, bättre mage, ingen halsbränna, framförallt är det skönt att slippa vara abstinent med skakningar, svettningar och ångest.
Själva tröttheten ser it på ett annat sätt nu, inte så utmattande som i början men jag sover fortfarande väldigt mycket och är väl egentligen ganska nedstämd. Har inte lust med något och ser inte fram emot mot något. Tack och lov har jag ett jobb jag gillar. Jag kommer nog att söka läkarkontakt för min nedstämdhet, känner igen symptomen från när jag var deprimerad tidigare i livet och jag vill inte sjunka djupare ner i det. Förstår att vinet funkat som självmedicinering och nu flyter det andra upp.
Och just det! Mina levervärden är bra igen, ett av dom var bara marginellt förhöjt det andra var normalt nu. Så det gör mig glad i alla fall. ?

Vad glad jag blir för din skull! Har läst din tråd om att du har skrumplever, och så nu detta positiva besked! Om det är något jag är orolig för är det min lever och bukspottkörtel - dessa livsnödvändiga organ som jag säkert sakta men säkert skadat under mitt drickande. Och då inte att förglömma vad alkoholen gjort mot hjärnan... Man får ångest bara att tänka på det.

Men jag fattar ändå inte - kan man ha skrumplever men ändå bra levervärden? Trodde att det var en kronisk sjukdom. Har ju läst om symtom på skrumplever som att:
Huden och ögonvitorna blir gula.
Urinen blir mörkare.
Avföringen blir ljusare.
Du mår illa.
Du minskar i vikt.
Du blir trött.
Du får ont i magen.

Du verkar ju ha haft de två sista i alla fall. Eller har du fler symtom? Ursäkta alla frågor, men detta är en av mina största rädslor så vill du får du hemskt gärna svara, men jag förstår om du tycker att det är privat.

Jag tycker också att du ska söka hjälp mot din nedstämdhet - kanske terapi istället för piller? Och så skönt att du har ett jobb du gillar mitt i allt detta - det är guld värt :).
Kram <3

Hej Rule74. Ja, jag har skrivit lite om detta i min tråd efter att ha efterforskat detta. Jag har sett en del skriva bland annat här på forumet att de har bra levervärden på blodprov och att det betyder att levern är frisk. Det är nog en väldigt vanlig missuppfattning. Framförallt de man normalt tittar på, ALAT och ASAT, visar främst på aktiv skada. Har man t.ex fettlever på grund av övervikt så kan man ha kroniskt förhöjda värden av ALAT och ASAT. De går dock ner igen om man börjar äta hälsosamt och motionera och gå ner i vikt.

Har man fettlever på grund av alkohol så kommer ju värdena på ALAT och ASAT så småningom att sjunka till värden som i alla fall ligger inom referensvärdena. Att ALAT och ASAT är ok säger dock inte så mycket om eventuell skada du redan orsakat.

Sedan handlar det ju om referensvärden så man har ju lite olika värden ändå på grund av kön och kroppsbyggnad o.s.v. Dock är det väl vanligt att GT eller ALP är högt när man har skrumplever, men det verkar inte vara alla som har det heller. Jag är bekant med en man som fick en ny lever 2016 på grund av alkoholskada på levern. Hans ALP är fortfarande dubbelt mot den övre gränsen, men hans nya lever fungerar ju bra annars så läkarna är inte oroliga för det. Alla andra värden är normala.

En annan är ju bilirubin, som kan gå ner om man blir av med en aktiv inflammation men efter det kan det hålla sig högre än normalt, även om det också kan vara helt normalt med cirrhos.

Skönt att nykterheten går bra! Nedstämdheten gör ju inte gott för tröttheten, såklart och det kan lätt bli en ond cirkel. En läkarkontakt för nedstämdhet är en väldigt god idé! Det hjälper ju inte riktigt med Covid som härjar och att det inte blir många soltimmar heller. Det finns ju inga enkla vägar att få upp humöret igen, tyvärr. Det är ju tur att du har ett jobb som du gillar, men kanske kan du hitta en ny eller väcka en gammal hobby till liv? Om du har en trädgård eller en balkong du kan ställa lite krukor på är det ju snart dags att fundera på vad man ska odla denna säsongen.

Jag är minst lika nyfiken som Rule74. Nu hörde jag förvisso från någon annan här på forumet att Antabus kan höja levervärden. Det var inget jag kände till sedan tidigare, men det tar väl du fortfarade? Det skulle höja både ALAT och ASAT, tydligen. Jag kanske får läsa lite om det. Om du inte ville dela med dig av vilket värde som är lätt förhöjt fortfarande förstår jag det dock. :)

Tack Rule och jag förstår din oro. Jag är också orolig för vad mer skada alkoholen kan ha ställt till med, alla undersökningar har jag ju inte gjort ännu. Så som jag förstår det så är skrumplever en kronisk sjukdom, men det beror på hur mycket av levern som är skadad. Det är den delen av min lever som ännu inte skadats som ger värdet på proverna. Det andra är väl ”dött” (gissning). Angående symptomen du skriver, så tror jag det är när det gått väldigt långt när man får de symptomen. Jag tror till exempel inte att mitt magont kommer från det. Kanske tröttheten, men läkarna verkar inte nappa på den teorin.
Tack för din omtanke, jag går i terapi och det är bra. Så jag vacklar också med frågan om piller eller inte. Jag åt det för flera år sedan och mådde bra av det och det är bara den sorten jag vill ha igen och jag tror det går att kombinera med terapi. Jag är rädd för att hamna i en sån djup depression igen, för då rasar det rejält.
TappadIgen. Jag är så imponerad av dina kunskaper och det är spännande att ta del av dom. Själv är jag inte så insatt ännu, så jag minns inte om det var ALAT eller ASAT som var något förhöjt.
Ja antabus påverkar levern, så är det riktigt illa kan man inte äta antabus. Jag tar dock en väldigt låg dos, som de sänkt två gånger. Inte utifrån levern utan för min trötthet om det skulle vara det som påverkade det. Jag spekulerar lite i om det är hjärnan som påverkats. Jag har ju inte varit nykter så lång tid ännu och det tar ju tid för hjärnan att återhämta sig, sex månader sa sköterskan. Det gör mig nyfiken på hur jag kommer må då? Men i dagsläget önskar jag nog att ta hjälp av medicin för att orka dit.
Tack för era svar det värmer ??

Tack för svar. Jag vet inte hur du känner att du sover? Själv är jag ju nykter sedan lite drygt 5 månader och så jag är ju inte så långt ifrån de 6 som din sköterska, och många andra, säger krävs för att hjärnan ska återhämta sig. Dock så är det inte så länge sen som jag äntligen började få lite pli på min sömn. Nu har jag skaffat mig lite bättre rutiner så att jag försöker sova samma tider varje dag så att det blir tillräckligt och god kvalitét på sömnen. Det hjälper nog mycket skulle jag kunna tänka mig.

Bra kämpat TappadIgen!
Jag sover som en stock när jag väl sover. Men kan somna på dagen lite hur som helst. Det har jag inte kunnat tidigare och det påverkar ju nattsömnen, att jag ligger vaken länge och sent innan jag somnat. Jag behöver verkligen då in rutiner där. Upplever att jag sover så bra och skönt nu när jag inte dricker, en riktig bonus. Och jag unnar mig att sova länge, tänker att jag behöver väl det då. Men det kan också vara att jag är deprimerad, jag märker fler tecken på att jag är det. Det är väl lite sånt man hittar när man lyfter på alkofilten. Väldigt glad över att jag inte har så mycket ångest, knappt något alls. Det har jag ju dragits med i hela mitt liv och det var ju riktigt hemskt i abstinensen nu på slutet. Sug känner jag av ibland och tycker alkoholfria alternativ hjälper bra. Men jag är så nöjd med att jag valt att äta antabus. Jag slipper en del dealande där och kan fokusera på att hitta ett nytt liv utan alkohol.
Jag firar 6 veckor som nykter idag ????

Grattis till 6 veckor. Det är bra jobbat och du verkar ju få positiva effekter av det. Såg att du är nedstämd. Jag såg också att du har svårt att motivera dig att ens ta en promenad. Om du skulle tvinga dig att göra saker som du mår bra av, hur skulle det fungera tror du? Tvinga ut dig på promenad, tvinga dig till ett digitalt yogapass tror att du var sugen på det. Jag vet att det är svårt och att det kanske inte alls fungerar beroende på hur man mår, men jag har försökt hela hösten med att få in goda vanor som tillslut blir automatiserade. Då behövs inte längre motivation, ingen eftertanke man bara gör.
Lycka till och bra kämpat!