@Tofu, Jag tror som du säger att jag måste ge det här lite tid för vi är ju två som dansar och jag har ju min del i det också. Att inte sätta tydliga gränser är ju också ett val... En gång i tiden var det ju bra mellan oss, sen kom alkohol (även positivt ibland när det blev lagom ) och arbets-narkomani emellan. Det låter hoppfullt att höra att ni hittade tillbaks till varandra, härligt ! 💗
@Blunderblundar, det dyker upp så många som har det lika när man öppnar upp sig. Jag har heller inte haft 5 dagar de senaste 25 åren förutom under en graviditet och efterföljande amning nåt år. Jag har bestämt mig tusen gånger och brutit mitt löfte lika många gånger. Ingen har någonsin vetat och vet fortfarande inte då jag sällan blev full trots att jag säkert drack en flaska vin per kväll. Jag är en mästare på att smyga också, ser du. Men nu har jag bestämt mig för 3 månader och det finns inget alternativ för mig. Bestämde mig bara för att det här ska jag klara.
Kanske jag bryter mitt löfte igen men känner att det finns inte på kartan idag och jag skall ialla fall göra mitt allra bästa.
Kom igen o häng på! Här inne är alla så stöttande och jag läser och läser själv om allas öde. Man är inte ensam längre. 🌺🌷
@Kaffefanten, tack för inlägg ! Du verkar ha en enorm styrka och stort grattis till att hittat ny kärlek i en bästa vän. Kan det bli bättre? 🌸💗

Blunderblundar

@Majaela Det är så lätt att bli en smygare och lögnare vad det gäller alkoholen, skarvar om hur mycket jag petar i mig, ljuger för mig själv.
Ljuv musik att höra hur bestämd du är om att klara 3 månader, jag är inte där än, viskar till mig själv att klara kommande helg.
Ska verkligen försöka hänga på dig och andra här, ser hur fina ni är med varandra 🌹

@Majaela bra beslut med 3 mån.
Alkoholen lägger sig som en filt över känslor och initiativförmåga och möjlighet till reflektion.
Tänker att det är där i reflektionen du är mellan 1-4 på nätterna. En jobbig tid på dygnet att bearbeta och resonera.
Jag mådde så dåligt av järnbrist under lång tid. Trött. Orken räckte nästan till allt som skulle fixats, jobb, barn, logistik, vänner...
men det blev prestationsfokuserar och tiden för eftertanke fanns inte. Min sambo och jag bråkade inte, sov i samma rum men det var allt. Ja, nån typ av kärlek och omtanke också. Jag visste att det inte var bra. Man måste jobba med förhållandet. Jag ville att vi skulle ha gemensamma mål, vi jobbar bra ihop, men det var jag som behövde vara motorn i det och jag orkade inte.
Så jag smygdrack för att orka. Inte nån bra lösning alls och orken blir ju inte bättre. Om jag skulle ge dig ett råd nu skulle det vara att hitta tid för dina tankar och din reflektion. Jag vet att jag fullständigt har snöat in på Närvaropodden men när du skriver om dina giriga syskon då tänker jag att de metoder de lär ut där kan hjälpa.
Att ta fram tanken att de tog.
Att fråga om man kan vara säker på att det var så det gick till,
Helt säker... och nja där brukar det ju ändå dyka upp nån annan möjlig förklaring om man tänker efter,
Å sen hur man skulle må utan den där tanken.
Det finns säkert lite fler frågor man ska ställa sig som hjälper, men när jag ser att du skriver att du varit bästis med dina syskon så känns det så onödigt på nåt sätt. Det brukar aldrig vara riktigt som man tror i såna här sammanhang. Det är en tid när alla bearbetar känslor från barndom och uppväxt och det är lätt att det blir fel.
Å så finns inte tiden att tänka och begrunda och plötsligt är det stort. Ja, det var mitt råd, men jag levde inte som jag lärde själv. Jag tog mig inte tid att tänka och när man ändå måste göra det, fanns inte tillräckligt med tid för reflektion och att tänka klart. På med alkohol och sen har man en röra i huvudet. Så bra beslut med en längre nykterhet. Så mycket lättare att få lite ordning då. Lycka till!

@Sisyfos, jag har beställt blutsaft från apoteket, jag känner ett behov av det, så det är kanske något kroppen behöver.
Visst är det så att det kan finnas andra möjliga orsaker till att saker för stora värden försvunnit. De kan ha blivit stulna el bortstädade el vad som helst .
Jag försöker släppa tankarna på natten men det lyckas bara ibland.
Närvaropodden, den skall jag pröva.

Jag tänker mkt på min barndom. På min
Mamma som hade ensam vårdnad över oss barn. En mamma som passar in på alla punkter gällande borderline-personlighet.
Allt var svart eller vitt.
Hennes känslor var de som var viktigast .
När jag kom hem efter skolan var jag alltid på spänn vilket humör mamma var på ”idag” . Mina känslomässiga tentakler blev vässade och jag kunde se på långt håll hur jag borde bete mig just den dagen för att inte orsaka ett jordskred.
När jag var i 15 års åldern bestämde jag mig för att mamma aldrig mera skulle kunna såra mig eller göra mig ledsen mer. Jag stängde av mina känslor för henne och såg henne för den känslomässig lilla sjuka människan som hon faktiskt var. Jag intellektualiserade och stängde av alla känslor .
Jag fick också i 30 års åldern social fobi.
Jag tror att jag har dövat mina känslor som poppat upp ibland när jag druckit utan att veta varför. Jag har nytta av i mitt jobb att kunna känna av stämningar och jag har lätt för att ”ta folk”. Jag vet exakt vad jag skall säga för att få dem att känna sig bättre att må bra och bli bekräftade. Själv har jag ingen aning om vad jag tycker, vad jag känner, eller vad jag egentligen vill. Jag tror att jag dras till starka personligheter gärna udda, för de känner o tycker åt mig med. Kanske även min man .
Jag är inte konflikträdd men jag viker mig i alldeles för mycket.
Detta har jag kommit på under mina idag, 22 dagar. 🌸🌷🌸

@Majaela Bra att du skriver ner det. Spontant känns det som du har haft en massa känslor att dämpa med alkoholen. Och är du högkänslig och tar in andras sinnesstämningar också så finns det ännu fler känslor att dämpa med alkoholen. Fortsätt skriv, det funkar lite som självterapi att sätta ord på sina tankar och känslor. Du har en del att utforska i nykterheten.

Känslor är inte farliga. Om man tar dem på allvar och låter dem bete sig som en dramaqueen en stund, så lugnar de rätt snabbt ner sig och drar vidare.

Kram 🐘

Grezzlon

@Majaela Känner så väl igen mig i det du skriver gällande att som professionell känna av känslor hos andra och ge dem det som de behöver. Men när det kommer till en själv så är det ett stort frågetecken.

Visst är det konstigt vad mycket som ”poppar upp” . Väldigt intressant faktiskt. Som att skärskåda sig själv från insidan. Jag tänker fortsätta skriva här för att ev sen se tillbaka vad som händer i knoppen och kroppen när man sätter ut alkohol en period. Samt se om saker o ting blir bättre än i starten.
Vet fortfarande inte hur jag gör efter 3 månader och kommer nog prova att köra kontrollerat, men det är många dagar fram till dess.

Jag har märkt att jag blivit jämnare i humöret. Jag kan säga saker lugnt som - ”Måste du låta så hård, jag blir ledsen då?.”
För tre veckor sedan hade jag blivit jättearg och tyckt synd om mig själv.
Det händer grejor! 💪🏼
Påsk snart, men har upptäckt ett jättegott cider light.
Det, god mat och lite godis skall rädda mig !
🌸🌷🐣🐥🐤

Majaela - tack för att du kommenterade i in tråd så att jag "hittade" till din. Jag känner igen mig i så mycket av det Du skriver. Alltifrån smygandet, relationen, högkänslighet och att dämpa känslor och mycket mer. Tack för att du delar med dig - det ger mycket att få läsa och känna att jag inte är ensam.

En del av våra mönster hör verkligen hemma i vår uppväxt, det är så nyttigt att få syn på det. Det är väl det som är så spännande i att börja analysera sig själv litegrann. Högkänslighet är en bra egenskap, men jag har verkligen varit tvungen att försöka avgränsa. Jag tar in och försöker lösa andras problem och det är inte alltid nödvändigt, inte alltid till hjälp och framförallt inte så snällt mot mig själv för jag hamnar så långt ner på prioriteringslistan.
Tror du gör rätt. En bit i taget. Njut av dina insikter nu. Det är jobbigt och nyttigt att analysera sig själv. För mig blev det en viss obalans i förhållandet. Sambon var liksom kvar på stationen och hängde inte med och jag kunde heller inte dela utvecklingen och insikterna med honom. Men det ordnar sig. Förändring får ta tid och vi har inte bråttom.

@Majaela skrev:"Visst är det konstigt vad mycket som ”poppar upp” . Väldigt intressant faktiskt. Som att skärskåda sig själv från insidan."

Så mycket som jag känner igen mig i när jag läser din tråd!
Framför allt när det som "poppar upp" blir intressant att känna och "studera" istället för att "dränka fort"...

Påsken kommer att bli fin i år - för oss båda!
Kram!🌼🌼🌼

Tack @Sisyfos, @Ingvild & @Soffi, mina vänner här! Jag följer alla era trådar och ser fram emot att läsa hur er påsk har varit när den är över🌻💛
Jag läste Rebecka Åhlunds bok i rasande fart och har nu precis läst ut Hillevi Wahls bok ”kärleksbarnet”
som handlar om hur det är att växa upp på -70 talet med föräldrar som är alkisar, så himla tragisk.
Nån som har fler boktips?💛🌻💛

4 veckor idag. 💫🌟⭐️
Det har skett mycket förändringar märker jag . Jag har ett bättre och roligare förhållande till mina barn, med mycket glada skratt och bra samtal.
Idag gick barnen och jag en golfrunda och det gick också bättre än på länge.
Igår så var min man lite småjobbigt och jag fräste åt honom på skarpen att han fick tagga ned, vilket han gjorde, för denna gången kunde han inte negligera det jag sa och bortförklara det med ”du har ju druckit” . Det gav en så härlig känsla att kunna stå på sig och inte tänka att ”kanske är det jag som överreagerar”
Jag har också bra kontroll o planering över allt som skall göras i påsk och så fort jag känner minsta sug så tar jag en paus i solen med en kaffe o läser lite här eller tar en powernap. Tidigare när jag blev trött tog jag ett glas vin i solen o sen blev det två, sen blev det lite till maten osv, det gav inte energi utan stal min energi.
Kämpa på där ute o Glad Påsk 🐣

@Majaela läst din tråd. Grattis till 4 veckor! Så jävla grymt. Min första vecka idag. Mycket tankar och reflektioner dessa dagar. Blir för varje dag lite mer kär i mig själv hahaha. Det är så underbart att tänka klart och vara ångestfri. Heja oss!

Grattis till 4 veckor! Bra jobbat!
@Majaela skrev:"Jag har också bra kontroll o planering över allt som skall göras i påsk och så fort jag känner minsta sug så tar jag en paus i solen med en kaffe o läser lite här eller tar en powernap."
Visst är det "häftigt" när man kommer på att det är bättre att pausa/vila när orken tryter istf att ta "ett" glas vin och köra på. Och köra över sig själv.
Ännu bättre att du blivit tryggare/säkrare på dig själv så att du inte "tar skit" och orättvisa påhopp.
Det gör mig riktigt glad!
Den här påsken är bra för alla - inklusive oss! Eller hur?

KRAM!🐣🐣🐣

Grattis till 4 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Här ramlar fördelarna med nykterheten in på löpande band ser jag. Gött! Man tror att man slutar dricka för att slippa vara bakfull och göra dumma saker på fyllan. Och sen märker man efterhand att nykterheten innebär så många mer fördelar. Att inte längre ta skit är en sådan fördel - och att kunna säga ifrån på ett konstruktivt sätt är en annan fördel. You go girl!

Kram 🐘

@Fröken H, tack för pepp och när jag läser din tråd verkar du verkligen vara på G 💪🏼😎🌺
Vitt vin före maten är mitt gissel med men nu har jag hittat cider light, som är ett toppen bra substitut! Prova o fortsätt kämpa, jag kommer läsa! 💚💛💚

@Soffi, det går bra nu! Heja oss! 💪🏼🌺💚💛🌺

@Andrahalvlek, tack för att du läser peppar, det betyder mycket 🌷💛💚💛🌷

@Miss Mary, Tack! 💚💛💚, och vilka kloka tankar om det känsliga ämnet om helvitt eller ej, i din egen tråd! 🌷🌺🌷

@Majaela

Varit inne och läst i din tråd. Grattis att du klarat dig så länge!!

Vi har många likheter - jag har precis klarat första helgen utan minnesluckor på landet - en nykter påsk. Kan inte ha hänt på 20 år... Var på golfbanan men barnen idag och spelade - behövde inte ”tvinga” mig själv utan ville!!

Mitt problem har också varit det vita innan maten, det går av bara farten och när det är dags för middag är jag bladig...

Det var faktiskt i tisdags för en vecka sedan som jag bestämde mig (var ensam hemma med barnen). Skulle laga räkpanna och då måste det ju vara vitt vin i... innan middagen hade jag svept resten av flaskan...en vanlig tisdag... Jag brukar annars inte röra något på vardagarna när jag är ensam... Blev rädd av mig själv...

Imorgon har jag klarat en nykter påsk på landet, grill lunch med bubbel och kompisar, matlagning, middag på krogen, vin häng med grannarna etc etc - UTAN att röra en droppe💪👌❤️