Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

@miss lyckad skrev:"Men, det viktigaste först..Så härligt att du är nykter "
Det är det absolut viktigaste 🙏🏻💕 det är min yngsta sons förtjänst att jag fick upp ögonen på riktigt. Han är själv helnykterist och är VÄLDIGT bestämd i sina åsikter. Han är i utkanten av autismspektrat och har även ADHD. När han bestämmer något blir det oftast så, i det här fallet var det ju väldigt bra. Det var precis vad jag behövde. Ett ultimatum, honom eller alkoholen.
Det var inget svårt val för mig, jag har varit inne länge på att sluta helt med alkohol.
Det roliga är att det har hänt så mycket positivt, det känns som om jag har fått ett nytt liv. Allt känns roligt och spännande, jag känner mig mkt mera intresserad av livet i stort.
Även mitt arbete känns mycket roligare nu, och det är förstås för att jag orkar med det på ett annat sätt.
Ha en bra kväll 💕

Tjoho! Nu har jag oxå fått en bild på min profil- givetvis en slända 💕 förutom att dom är så overkligt vackra, så symboliserar den för mig att stanna upp, och njuta av livet. Jag har en tendens att springa fram i livet. Faktiskt så att folk säger att jag går så fort och bestämt, allt ska hända nu på en gång, gärna igår 😅 det är oerhört stressande. Jag fick diagnos utmattningssyndrom/ panikångest för ca 23 år sedan. Jag var sjukskriven i ca 3 år
Och fick antidepressiva mediciner, som jag fortfarande äter ( venlafaxin ) så fort jag slutar blir jag super dålig. Jag vet att man måste trappa ut väldigt långsamt. Den dag jag är helt stabil i min nykterhet och mår riktigt bra, ska jag ta tag i det.

Nu när jag är medveten så anstränger jag mig för att göra allt sakta och med närvaro.
Jag sållar även bort det mest oviktiga varje dag, för att få återhämtnings tid.
Det känns som jag är på väg i rätt riktning. Jag är så glad för det här forumet 💕

@Sländan Superfin bild 😍

Jag har också Venlafaxin, sen år 2007. Nu trappar jag ut den yttepyttesakta. För att hjärnan ska vänja sig långsamt. Jag har gjort ett uttrappnings-schema som sträcker sig över 1,5 år. Nu ska jag bli av med medicinen! Har inte mått ett dugg dåligt sen jag slutade dricka för 14 månader sedan.

Kram 🐘

@Sländan Jag brukar tänka på reklamen med den nästan klot-runda tecknade gubben med hatt som tittar på tv i en padda överallt. ”NU äter jag. NU badar jag.” Ibland blir jag som han 😂 Hör hans förnumstiga röst i huvudet. Gå långsamt, äta långsamt, prata långsamt ger signaler till hjärnan om att läget är under kontroll.

Kram 🐘

Ja, jättefin bild.Sländan.Du med Andra Halvlek..Försökte också få till någon bild, men dom var för stora stod det..Vilken smart son du har Sländan. Den andra sonen med såklart, som berömmer dig..Ja det är jätteviktigt att inte laborera med medicin som funkar..Sen förstår jag att man gärna vill minska eller sluta nån gång. Men en sak i taget..🍃🍒

@miss lyckad visst är det tur att vi har smarta barn. Jag har tänk på din dotter som mailade din chef ang dina alkohol problem. Det är stort ❤️ Tänk om flera anhöriga skulle göra så, men jag förstår att just då var det väl inte så kul 🙈 men ibland är det kanske det som behövs.

Lördagmorgon och jag vaknar av mig själv och känner mig så otroligt glad i hela kroppen. Tänk att slippa vakna bakis, snustorr i munnen och börja dagen med att känna efter hur pass bakis jag är 🙈 när kan jag köra bil idag, ska jag ställa in någon aktivitet. Sedan till kylskåpet för att hälla upp kall ramlösa, flaskan 1,5 liter dricker jag upp under ett par tim.
Idag ska jag bara njuta av livet och göra precis bara de jag vill.
Jag köpte en bok i veckan som jag ska läsa Ät Hjärnsmart av Kristina Andersson.
Nu ska jag Tvinga mig ut med mina stavar, det var flera månader sedan. Men med någon intressant pod så går det lättare. Efter de blir det en meditation.
👟🧘‍♀️💕

Det blev en bra dag, fast lite annorlunda än vad jag hade tänk mig.
Jag tog med min gamla mamma som snart är 80 år ( hon har fått båda vaccinationerna) ut på en tur och köpte en ny klocka som hon behövde, och åt en god lunch 🥗 hon har inte varit i en affär sedan pandemin började, så hon var så lycklig.
Innan jag åkte tog jag mina stavar och gick en rask promenad.
Jag lyssnade på närvaropodden avsnitt 73
Avsnittet heter KBT men handlar om så mycket annat oxå. Det är så intressant att lära sig om hur våra hjärnor fungerar, saker som jag inte hade någon aning om.
Verkligen ett av mina favorit avsnitt 👍🏻❤️

Jag förstår inte varför jag plötsligt känner mig så deppig. Allt kändes så bra i lördags fm, sedan vände de och jag kände mig trött och irriterad.
Hela söndagen kändes så meningslös, trist och ingen känsla för något.
Jag såg en serie på kvällen, och i den drack de vin till maten, de var till och med så att jag blev lite sugen. De kändes inte bra, första gången på 5 mån som jag kände så.
Den ända förklaringen till min känsla just nu, kanske kan vara att jag har hållit igen på gott och sötsaker i helgen. Jag kan inte äta sånt med måtta längre, utan frossar i mig godheter.
Jag vet att man kan byta beroende mot annat, så det känns som jag ska börja om med ett nytt beroende. Det känns tungt, jag måste ta tag i det här.
Idag måndag vill jag inte ens stiga ur sängen, jag känner mig så låg.
Jag skulle behöva gå till någon KBT som kan hjälpa mig. Men det är väldigt dyrt.
Kanske vårdcentralen kan hjälpa mig.
Eller så är det klimakteriet, jag är 50 år så det är mycket hormoner som spökar.
Jag ska börja med att gå upp och ta en kopp kaffe, försöka tänka positivt.

Det är psykisk abstinens. Just nu drar alkoholdjävulen fram alla typer av känslor i ljuset för att få dig att dricka. Arg? Ledsen? Nedstämd? Irriterad? Känsla av meningslöshet? Kan någon känsla få dig att dricka möjligen?

Näst på tur är positiva känslor. Känslan av att vilja fira är ett trumfkort. Den känslan är du SÅ van att dricka vin på. Man kan fira vad som helst. Att man överlevt dagen till och med.

Håll ut, ha tålamod. De första månaderna är det en känslomässig berg- och dalbana. När det känns motigt - back to basic. Kost, motion, vila. Fokusera på allt positivt, minsta lilla vitsippa.

Kram 🐘

Tack @Andrahalvlek 🙏🏻❤️ Du är så klok och har så mycket positivt i all bedrövelse.
Du har så rätt, det där med känslor som triggar igång. Den där alkoholdjävulen får man nog ha lite extra koll på nu, den verkar dyka upp när man minst anar de. Men jag ska nog ta kål på den någon dag, även om det tar år.
Ha en fin dag 💕

Precis, som Andra Halvlek skriver..Våra beroendehjärnor försöker få oss att inta substansen hjärnan är beroende av. Det är ju därför när man är väldigt nere i träsket, kan bli av med både barn, jobb, partners mm..Det är ju ingen frisk människa som väljer alkoholen framför sina barn eller jobbet..Men eftersom hjärnan styr, och den vill ha sin substans, så förstör många av oss hela livet..Men vi som kommit på hur man kan låta bli, hur man kan tänka, och ev, ta hjälp, så kan vi fortsätta att avhålla oss från substansen alkohol, som våra hjärnor blivit beroende av..Och sen med tiden, blir livet oftast lättare och mer behagligt..Själv känner jag mig både glad och stolt, över att jag lyckats bli nykter..🍃🍒🍃

Tack @miss lyckad 💕🙏🏻 Det är så skönt med er här i forumet, som har kommit längre på resan. Ni har så mycket erfarenhet som ni delar med er av 💕
De här 5 månaderna har jag inte haft tankar eller sug efter alkohol, förutom 1 gång då jag var helt förtvivlad.
I söndags kväll när jag kände mig så deppig och såg det här glaset vin på TV, så fick jag inte det där anti alkohol känslan som jag brukar få nu när jag ser alkohol.
Det gör mig riktigt besviken på mig själv, hur kunde jag tänka att det luktar gott att det smakar gott. Jag skulle inte dricka det om det stod på soffbordet, men bara tanken att det inte är så otäckt, som min hjärna nu har intalat sig, kändes inte bra.
Jag är väldigt sträng mot mig själv, och tänker nu att tanken kanske får finnas även om man inte dricker de.
Jag tänker att en sockerberoende, kanske får tänka att det vore gott med en choklad bit, men lärt sig misstagen att inte ta den.
Med alkohol känns det som helt tabu att ens tänka tanken. Då känner jag mig värdelös och misslyckad, som inte konstant känner den där avsmaken för vin.
Jag kanske får acceptera att det är helt ok att tänka tanken, även om jag inte vill dricka de.
Mycket är väll en rädsla, att tro att hjärnan nu har gått tillbaka och ska säga att det är helt ok att ta ett glas.
Men där kommer min egna vilja in och säger Aldrig! Jag hatar alkohol, den förstör mitt liv.
Jag får lära mig att acceptera dessa tankar, de kommer att komma. Och att jag är inte värdelös för de.
Ha en bra dag 💕 sländan