Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

@Sisyfos skrev:"”Jag tycker ingenting” människor uträttar inga storverk direk"

Spot on. Jag blir så trött på mig själv när jag engagerar mig i allting hela tiden. Ibland känner jag mig bokstavligt talat proppmätt, snudd på tvångsmatad. Då backar jag lite, avbokar, stryker i kalendern osv. Men sen landar jag ändå alltid i att jag är en person som är engagerad. Jag vill omfamna den delen av mig själv. Tricket är att hitta balansen. Men en enkel grundregel är nog att allt ska ge mer än det tar.

Apropå din irritation Sattva så ska du få ett bra säg av mig: Det är lönlöst att gyttjebrottas med grisar. Det är mer synd om dem än om dig, för de måste stå ut med sig själva hela dagarna. Och precis som @sisyfos skriver, man kan inte förändra någon annan. Man kan bara förändra sig själv och föregå med gott exempel. Vägra spela på deras planhalva.

Kram 🐘

Sisyfos o Andra Halvlek, tack för kloka inlägg! Jo jag engagerar mig o vill vara engagerad. Men inte på bekostnad av att känna mig förminskad eller att min energi går till fel saker/ personer. Har så svårt att släppa utan dåligt samvete dock. Men jag är inte skyldig någon min tid o energi om jag inte vill ge bort den! Egentligen är vi överlag tror jag dåliga på att se andras engagemang som en gåva. De ger av sin tid o energi. Frivilligt, (förhoppningsvis🤪).
Återkommer till detta hela tiden, jäklar vilken personlig utveckling nykterheten har inneburit. På nåt sätt är det inte så jobbigt att titta på sig själv längre...

@Sattva Extra roligt blir det när man liksom föreställer sig att motparten har gristryne och är nerkletad med gyttja. Då blir man så full i skratt att irritationen rinner av en.

Och ja, den nyktra resan del 2 och 3 och 4 är enormt utvecklande!

Kram 🐘

Anonym26613

@Sattva skrev:"Återkommer till detta hela tiden, jäklar vilken personlig utveckling nykterheten har inneburit. På nåt sätt är det inte så jobbigt att titta på sig själv längre..."

Håller helt med ❤🙏 Jag har den senaste tiden slutat prata om min nykterhet med andra. Har inte engagemang längre vad gäller andras nykterhet. Lägger energin på annat, tex lyssnar på Annie Grace på mitt modersmål (sjukt vilken skillnad, går rakt in).
Känner generellt mig mer avslappnad 🙏💚🌸

Bra jobbat!! 165 dagar 🤸🌸💚🥳

@Miss Mary Poppins Åh om det var 165 dagar i förrgår så är det 167 dagar idag!! När firar vi nästa stora anhalt? 200?

Jag fyller år imorgon. Har tagit semester o ska bara njuta. Det ska bli kanonväder så planen är först yoga på morgonen, ut m båten på dagen (maken ledig också). Vi brukar ankra upp i vår favoritvik o bara vara några timmar. Nytt för i år är att maken vill ha en supbräda att kunna ha med ut. Jag har inga som helst problem att bara ligga o läsa, sova blandat med bad, men han är mer rastlös i kroppen. Blir nog bra med en sup. Har aldrig fallit mig in att det är vi liksom. Men visst, varför inte?
På kvällen är planen ta båten till en ganska nära ö där de har en bra restaurang.
Så det är planen! En perfekt dag🎈

Igår en riktig skitdag dock. Har sovit sämre några nätter o det sätter verkligen sina spår på orken. Tänk när jag sov så kasst varje natt. Plus drack...

Åh, vilken beskrivning. Jag blir så avundsjuk på er morgondag. Är det ok om jag hänger på?
Har alldeles för mycket att göra dock.
Jag har också haft så svårt att koppla av på senare år. Så jag förstår din man. Men jag lyckades ligga på en strand och läsa i söndags. Utan tanke på något annat. Tyvärr är boken rätt stressande… måste välja något mer långsamt märker jag. Jag blir irriterad på karaktärerna.
SUP blir nog bra. Det är ju att testa nytt. Tänker att din man kanske har den där rastlösheten som jag brukar skriva om ibland. Då är en ny utmaning perfekt.

@Sattva skrev:"Jag fyller år imorgon. Har tagit semester o ska bara njuta. Det ska bli kanonväder så planen är först yoga på morgonen, ut m båten på dagen "

Det låter som en alldeles underbar födelsedag 😍 Stort grattis!

Jag ska också köpa en SUP i sommar, det blir min semesterpresent till mig själv.

Kram 🐘

@Sisyfos Älskar att läsa!! Särskilt på semestern när det är mer tid. Ja min make är nog den rastlösa typen. Jag kan bli galen på honom ibland, han är uppe o studsar o håller på med nåt hela tiden!

Anonym26613

Om 14 dagar firar vi väl 6 månader 🥳😅 Fattar inte!!! Hur grymma är inte vi eller!!

Jag pratade idag med en kvinna som berättade att hon dricker en flaska vin om dagen men jobbar ändå heltid och har det bra. Alltså jag tyckte så synd om henne, ville bara berätta vad som väntar om hon skulle välja den resan vi tagit. Men så märkte jag direkt att hon inte var mentalt där.
Jag vet inte varför jag ens berättar detta. Kände bara att ingen annan skulle fatta hur det känns när alkoholen kommer i mellan. Hur man vill bara vända sig om och hitta någon annan att prata med. Som om A hade kidnappad henne och hon var nöjd över det. 💔

Så skönt att vi är många som tillsammans står ut och väljer det nya livet varje morgon 🙏💚 Tack

@Miss Mary Poppins Det är jättetydligt att de allra flesta inte alls är mogna för att ens ifrågasätta sitt drickande. Jag väcker aldrig diskussionen eller kommer med kloka råd oombedd. Jag berättar bara om mina egna erfarenheter om någon uttryckligen frågar. Jag har lovat mig själv att inte bli någon som predikar nykterhet i alla lägen. Det får jag utlopp för här på forumet 😉

Samtidigt har jag numer helt andra glasögon på mig. Jag identifierar andra med alkoholproblem mycket lättare, för att jag själv har slängt av mig skygglapparna. Tidigare kunde jag inte tänka att XX och YY har nog problem, för de drack ju som jag - och då skulle ju jag också ha problem. Det hade jag INTE, jag drack inte värre än någon annan. Inte så ofta i alla fall 😂

Jag tänker att om jag tydligt är nykter i mitt lilla sammanhang så finns jag här när någon vill prata. Jag har haft spontana diskussioner med flera personer som resulterat i ”jag borde kanske också dricka mindre eller sluta” men det har hittills inte lett till något konkret sluta-dricka-försök. Som jag känner till i alla fall.

Det närmsta jag kommit i den vägen är nog min ex-svägerska som blev riktigt intresserad av att höra att mina klimakteriebesvär i form av vallningar och nattsvettningar i princip är borta sen jag blev nykter. ”Då borde jag också sluta dricka helt!” Hon dricker inte jättemycket, men hyfsat ofta. Lite ”kontinentalt”. Hennes pappa är dessutom alkis, söp ihjäl sig. Liten och nätt är hon, kroppen tar verkligen stryk. Jag är inte direkt orolig för henne, men hon borde vara lite mer vaksam kan jag tycka. Det säger jag INTE.

Kram 🐘

@Miss Mary Poppins Jag förstår mycket väl vad du menar. Man ser/märker så väl på människor som ”tror” att dom har det bra, men egentligen inte har det särskilt bra. De vet ju helt enkel inte om det, eftersom de dricker. I bland blir jag riktigt mörkrädd vilket stort inflytande alkoholen har i mångas liv. Även folk som inte dricker särskilt mycket skulle säkert må bättre av att inte dricka alls. Det tror jag i alla fall. Vi som har varit helt nyktra ett längre tag har ju något att jämföra med. Det är väldigt många som inte har det, hur kan de då veta att de har det bra..🤔

Kram

@Miss Mary Poppins Ja vi är grymt grymma, 6 mån runt hörnet!!! Det ska vi fira!!! Tönkte på det närbjag cyklade hem från jobbet igår. Varför innebär "fira" att man sks dricla något? Alltså, jag spånade kring alkoholfri bubbel o festliga tillfällen. Har fortfarande inte provat några alkoholfria viner alls. I hjärtat kunde jag verkligen inte känna att det liksom skulle tillföra något att dricka något speciellt? Kändes lite befriande att känna så.
Förstår dig ang kvinnsn du pratade med! Hade lite liknande m en kompis, som berättade att de hade varit på nån jobbgrej m övernattning o att folk dagen efter hade varit trötta pga alkohol till maten. Hon tyckte det var helt normalt, de drack ju o såklart de var trötta???
Ja du Mary P, våra hjärnor är nog faktiskt lite förändrade, till det positiva!!!

AH o Torn, nån dag kanske jag också kan prata mer öppet om.min nykterhet i de tillfällen det känns som läge. Just nu undviker jag frågan. Men de flesta ser mig ändå som ickedrickare pga yogan. Det svåra vore att slå hål på den illusionen; "Jag dricker inte längre någon alkohol, men har haft ett alkoholproblem"...Ja en dag kanske!!

@Sattva skrev:"Varför innebär "fira" att man sks dricla något? "
Ja, just den kopplingen är ganska fast och jag tänker att vi är kloka när vi rannsakar vad det egentligen står för och vad som är viktigt.
Jag började dricka rätt sent i livet och bodde ensam länge. Det var den perioden när vindrickandet långsamt ökade tror jag. Om det var generellt i samhället, på TV eller om det varit så jämt bland andra det vet inte jag, men det kändes som det blev en grej att fira fredag med vin. Eftersom jag bodde själv var det inte ok att dricka ensam och jag minns att jag kunde känna mig snuvad på detta firande. Nån gång köpte jag en flaska och drack ett glas och jag minns en gång att jag drack för mycket, blev berusad och kräktes i min ensamhet. Det kändes som lite misär. Det var ju den tjusiga känslan jag ville åt, känslan av lyx.
Nu behöver jag inte vin, men dricker a-fritt ibland för att få känslan av tjusighet. Dricker dock mindre och mindre även av det. Men jag kan i ärlighetens namn bli trött på vatten, särskilt som vårt inte smakar gott, söta drycker dricker jag inte.
Så jag vet inte. Den tjusiga känslan skaffade jag med vackra blommor istället i början. Nu är det så vackert ute och lugnet gör att det är lättare att njuta. Då är det inte så viktigt längre, det räcker liksom. Det kanske är det du har upptäckt Sattva?

@Sisyfos Jag brukar dricka en alkoholfri öl på helgen, men i övrigt bubbelvatten. Drack bara vitt vin innan så kanske den där ölen fått ta platsen för " firandet"? Tycker faktiskt det är gott, uppfriskande (kall o i glas som legat i frysen). Gillar inte helller söta drycker. Men ja, det har nog blivit så att jag lyssnar mer på kroppen o själen nu. Som igår, jag är ledig idag så det var "fredag" igår. Haft en superstressad vecka o var in i märgen trött. Insåg vid 21 att jag faktiskt behöver sova, inte ta vara den soliga kvällen. Så det fick det bli istället för att försöka tvinga fram en "mysig" känsla som inte fanns där eftersom tröttheten var för stor.
Ska klura vidare på det där vad som gör något festligt!!