@Varafrisk idag är inte en riktigt bra dag. Som du säkert har märkt så pendlar mitt mående ganska mycket.
Väldigt uppåt ena dagen och trött/ångest nästa.
Men en dag i taget och som du skrev i din tråd vi får tro på dem som gått före att det blir bättre.
@TappadIgen tack för att du ger mig hopp. Jag hoppas att det vänder snart.
@Se klart låter som ett perfekt byte alkohol mot må bra saker istället😊.

Nu ska jag gå och lägga mig så denna dagen får ett slut. Imorgon mår jag säkert bättre igen.
Kram💖

Igår gick jag på en veckas semester och jag är så trött och helt slut. Kvällen igår var nog den jobbigaste hittills i nykterheten. Det var så nära flera gånger att jag tog ett glas på altanen. Men jag klarade det!
Som tack för att jag klarade att hålla mig nykter vaknade jag med en sprängande huvudvärk. Typisk semestermigrän.

misslyckad skrev så fint om sin pappa och det väckte känslor hos mig så jag tänkte skriva av mig lite sorg i min tråd.

Min pappa har på många sätt varit en fantastisk pappa, han har alltid visat och talat om att han älskar mig. Jag har verkligen känt mig älskad. Han har alltid varit stolt över mig och också talat om det. Men han är gravt alkoholiserad och har supit bort allt i sitt liv, jobb, bostad, vänner.
Nu för tiden är han bara en spillra av sig själv och han ringer mig hela tiden. Antagligen är jag den enda som svarar när han ringer. När jag inte svarar blir han arg och offerkoftan han har tagit på sig är enorm. Allt är en anledning till att dricka alkohol för det är ju så synd om honom.

Jag kan inte förstå att jag själv valde alkohol. Jag borde hata alkohol när jag själv har vuxit upp och sett vad den gör med människor. Jag tror att det är ett inlärt beteende att döva allt med alkohol. Alla i min närhet har alltid druckit alkohol, det är det jag har fått lära mig.
Jag har aldrig fått lära mig att prata om känslor utan allt ska tryckas ned och ingen vill vara en lipsill.
Idag är jag ledsen och det är okej. Att vara ledsen är också en känsla som måste få plats.

Men nu ska cirkeln brytas. Jag vill inte föra alkohol arvet vidare!

@Ase Läser ditt inlägg och blir berörd💗Tänker att det är inte konstigt att du är trött!! Du kämpar mitt ditt egna beroende, du är förälder dessutom har du din pappa. Så många känslor som måste vara i omlopp inom dig. Min erfarenhet är att har man föräldrar med missbruk faller man antingen dit själv eller tar avstånd inte konstigt att du föll med all alkohol omkring dig och dessutom bära alla känslor inom dig.

Skönt att din pappa har kunnat ge dig kärlek och att du känt hans stolthet. Kan du bära det med dig fastän han visar ilska nu? Förstår att du befinner dig i en jobbig situation och vill finnas för din pappa men du behöver ju faktiskt ta hand om dig själv först. Jättelätt för mig att säga men det gör mig så ont att du har det så.

Å du så himla bra att du skrev om din sorg. Fortsätt med det om det känns bra för dig🤗

Nu närmar vi oss åtta veckor du och jag. Pratade m vårdcentralen idag. Sköterskan sa t mig att jag var värd en eloge för mina åtta nyktra veckor. Å det är vi du och jag och alla andra som lämpar vi är värda en eloge🏅

Du får vara ledsen🙏🏻Kramar och styrka till dig🤗🥰

@Ase skrev:"Men nu ska cirkeln brytas. Jag vill inte föra alkohol arvet vidare!"
Jag blir så berörd av det du skrev, det är verkligen starkt gjort av dig att bryta cirkeln. Vissa dagar får man vara ledsen och känna sig nere. Det gör vi alla, huvudsaken är att vi inte luras av den där alkoholdjävulen. Det blir ju som vi sett i forumets trådar bara ännu värre.
Styrkekram 💕 sländan

I dag har jag och familjen varit på Liseberg hela dagen. Vi har haft jätte roligt 😁. Så kul att det är öppet igen.
Åtta veckor nykter idag för dig och mig @Varafrisk 😊👍

8 veckor.. wow.. jag är inne på dag 1 och jag sitter gråtandes i soffan och är livrädd för hur jag kommer att må rent fysiskt den närmaste veckan. Att inte hälla upp ett glas kommer inte vara största problemet.. men hur tar jag mig igenom abstinensen? Hur vet jag att jag inte behöver söka vård då man läser att abstinens kan vara farligt?
Finns det något jag kan göra för att lindra? Jag och min man har tagit beslutet tillsammans och vi har i över ett halvår druckit 2-4 glas per kväll på vardagar och ibland upp till 7 en lördag eller söndag som nu när det är fint väder.

@Mamma35 hej och välkommen!
Vad bra att du och din man tagit beslutet tillsammans då kan ni stötta varandra.
Jag var mycket här på forumet i början det hjälpte. Läste mycket hos dem som varit nyktra länge och tog varje råd jag fick.
Tror inte du kommer få abstinens så du behöver söka vår men jag är ingen expert.
Du kommer ha sug och din hjärna kommer tjata på dig om att dricka.
Sova, träna, äta och belutsamhet de första veckorna är det som hjälpt mig igenom första veckorna.
Nu har jag varit utan alkohol i åtta veckor och jag mår mycket bättre😊.
Det är fortfarande en kamp ibland men inte som i början.
Jag är så glad att du är här 😊.
Strarta en egen tråd så är det lättare att följa dig. Annars fortsätt att skriva här bara du håller dig ifrån alkohol.
Jag kommer stötta dig så gott jag kan.

Kram

Igår fick jag känna på hur det är att tackla motgångar. Jag är mycket känslig för kritik och i går fick jag mycket av den varan. Jag går aldrig i försvar när jag får kritik utan tar bara åt mig och lägger det på mig själv. Måste lära mig att stå upp för mig själv.
Förutom det tråkiga så hade jag en jätte fin dag med en liten kort vandring i vacker natur med yngsta dottern. Det är så underbart att få umgås med henne och vi lämnade telefoner i bilen och bara njöt av naturen.
På kvällen blev det kvällsdopp med två av tre döttrar.

Idag har jag varit med yngsta dottern för ett enklare ingrepp hos läkaren, hon var så nervös och ledsen men läkaren var hur bra som helst. Så dottern var glad och stolt över sig själv efteråt.

Hur går nykterheten då? Jo, den går bra. Fortfarande en dag i taget och tankarna finns hela tiden i bakhuvudet men inte lika intensiva i nuläget. Midsommar känns inte som att det kommer vara några problem.
Ångesten är också relativt lugn just nu men jag har semester denna veckan och därför utvilad.

Ska jag behöva byta jobb för att må bra? Jag har bytt jobb många gånger men bara inom samma yrke och det gör ju inget bättre.
Just i denna stunden mår jag väldigt bra i alla fall.

Kritik kan ju vara bra om den är konstruktiv ändå, tänker jag. Men det är kanske också något man får lära sig att bli bra på att ta emot. Det finns trots allt kritik av åtminstone två sorter. En som är till för att såra och trycka ner och en som är omtänksam och till för att man ska kunna förbättra sig själv. Jag kan tycka att jag själv kan vara dålig på att ge kritik för att jag är rädd att det ska tas emot på fel sätt. Ibland kanske man kan stanna upp själv och fundera på vad syftet var av kritiken man just har fått. Var det bara någon som ville avreagera sig på en? Ja, då får man försöka skaka sig av det. Eller var det ett konstruktivt påpekande av en förbättringspotential man har? Ja, då får man ju fundera på om det är något som personen har rätt i eller om man tycker att de har missuppfattat hela grejen.

@TappadIgen ja, så är det absolut. Problemet är att jag är för bra på att ta kritik och tänker aldrig att det kan vara den andre som har fel.
Jag har också svårt att kritisera andra. Är tyvärr väldigt konflikträdd så det måste jag jobba på.
Men nu ska jag lägga det bakom mig😊.

@Ase Då har du en spännande resa framför dig! Nästan alla här på forumet som har varit nyktra ett tag berättar om hur de har blivit bättre på att stå upp för sig själva, att säga ifrån.

Och sen håller jag med @tappadigen om att man måste analysera om det kan finnas andra skäl till att kritiken framförs. Söker avsändaren en syndabock? Är avsändaren dåligt påläst? Är avsändaren en typisk gnällspik? Hade jag förutsättningar att göra på ett annat sätt? Att bara ta emot och lasta allt på sig själv är destruktivt. Hur det än är så gör de allra flesta sitt bästa efter förutsättningarna.

Vad det gäller att ge kritik och konflikträdsla så är det en vanesak. Faktiskt. De första 20 gångerna jag var tvungen att säga ”nej, det går inte” när en medarbetare ville vara ledig tex så fick jag ont i magen. Men jag märkte att himlen ramlade inte ner. Medarbetaren blev inte ens arg, hen ville bara ha ett tydligt besked i god tid. Efter det var det mycket lättare att säga nej.

Vad det gäller att ge kritik så har jag tränat på det massor i mitt jobb. Jag börjar alltid med något positivt, säger sen att jag har några punkter där jag ser att förbättring kan ske, och påtalar noga att jag framför mina åsikter för att resultatet ska bli ännu bättre. Ytterst få tar illa upp ett dugg, tvärtom. De flesta är tacksamma. Om de tar illa upp så beror det på att de är ovana vid att ta kritik, och då får jag fortsätta ge just dem kritik tills de känner sig bekvämare. Det ingår i min roll som ”senior” att coacha yngre förmågor, alla är barn i början.

Dina stunder med döttrarna låter ljuvliga. Mys 😍

Kram 🐘

@Ase Grattis till två månader! Ja, det är skönt att vakna pigg. Man är redo att tackla dagen, men jag börjar ändå med att slöa lite, för det får man göra också ibland.