Älskar begreppet tomatsteg 😍 Allt det står för. Så nyttigt och hållbart i längden, och en enormt viktig del av den nyktra resan.

Ni jobbar på jättebra! Extra skönt att ni i varandra ser likheter och kan stötta varandra lite extra.

Kram 🐘

Oj oj vad jag fått lära om och lära nytt sedan jag slutade dricka. Alla dessa middagar jag hållit i med järnhand- så pass att ingen kunnat hjälpa till... det är annorlunda idag. Mycket kbt kring att inte värma tallrikar och att vila istället för att laga en rätt till. Vi är många som druckit för att räcka till. Vi behöver lära oss vad som är rimligt för en vanlig och ovanlig människa- när det kommer till just de sakerna!

Stort tack för svar, vad det värmer att vara fler!
Så spännande det här - jag hade tänkt mig att sluta med ensamdrickande, bara, och är lite oförberedd på att det sätter igång tankar om hela livet!

Otroligt fint att få ta del av era tankar om kontroll. Jag har använt alkohol "bara" som avslappning, och aldrig som ett sätt att orka mer. Förstår inte hur det skulle gå till - men det är väl vad man har programmerat in sig på! Har oftast väntat tills barnen har lagt sig med att dricka, vilket ju inte funkar nu när de är uppe typ lika länge som jag. Och har också "njutit" (nåja) lite av att vara bakis, och ligga kvar i sängen istället för att ta tag i saker. Å andra sidan är barnen inkörda på mina sovmorgnar nu - ska försöka hålla tag i dem även nykter. Man kan ju tänka sig kaffe och tidning i sängen istället för dvala och ångest...

@Se klart skrev: "Vi behöver lära oss vad som är rimligt för en vanlig och ovanlig människa" . Så väldigt fint uttryckt! Hur ska jag hitta ett rimligt sätt att koppla av? Jag är en rätt energisk person, inte just på städning och sånt, men projekt och ombyggnad och så. Jobbar hårt på att avsluta ett projekt innan jag börjar nästa.

@Gullranka skrev: "Lurigt att ett av dina barn har samma tendenser" - studsade till här - nu fick jag något att tänka på! Jag har aldrig tänkt på att vi håller på med samma! Tack för input! Det är klart att det handlar om kontroll för henne också. Jobbar i huvudet med den tanken idag.

Det var kanske klumpigt och inte alls meningen att tillskriva ditt barn några egenskaper som hen kanske inte har, jag drog bara mina egna slutsatser utifrån det korta du skrev och min egen erfarenhet av mig själv, kanske stämmer det inte alls för er! Menade hur som helst enbart väl och hoppas och tror att det var så du tolkade 🌸

@Gullranka, inte alls klumpigt, jag menar verkligen allvar med att det sätter igång nya tankar. Vid sidan av att lista ut hur jag själv funkar är min allra största "hobby" att lista ut hur hon funkar... Det är svårt med skrift - hade du sett mig när jag skrev skulle du ha sett hur glad jag såg ut! ❤

Så bra! ❤️ Jag har också ett stort intresse av att ”analysera” mina och andras beteenden. Nu när du säger det är det nog en väldigt stor behållning med att vara nykter - att jag funderar mer på tex varför jag känner eller gör på ett visst sätt istället för att bara vifta undan och kanske ta ett glas vin. Både längtar och fasar tills mitt barn blir större och får mer personlighet att lista ut! 😉

Så glad efter ett läkarbesök idag. Jag har varit oförklarligt trött (om det inte är livet, tankar om livet, klimakteriet eller pandemin) ganska länge, och ville kunna utesluta (ni vet) cancer, järnbrist, diabetes, sköldkörtel och det där. Och när han frågade om alkohol så sa jag precis som det var. Jag berättade inte om kampen nu, och att jag inte dricker ensam mer, men berättade hur det har sett ut senaste året (sedan jag slutade dricka på vardagar). Vilken lättnad att inte behöva hitta på!

Jag minns när jag var hos tandläkaren för ett par år sedan, och hon kommenterade emaljskador. Man kan få det av att dricka mycket surt, sa hon. Kanske du dricker mycket mineralvatten? (🙄) Och det gjorde jag ju… Vad de måste upptäcka mycket, men tänk att hon till och med gav mig upplägget för att slippa prata vidare!

@Renova
Vad skönt att inte behöva hitta på hos läkaren. När du uteslutit allt du räknar upp (jag vet) så återstår alkoholkonsumtionen. Du har ju läst i min deppiga tråd och jag är övertygad om att det tar tid att repa sig från en riskkonsumtion som pågått länge. Vår ålder gör också att allt i kroppen ställer om och vi kan inte leva som vi gjort. Det gläder mig att du har hittat hit och gör programmet. Det har hjälpt mig mycket - något att hålla mig i och kloka tankar från rådgivarna. Nästa vecka ska jag göra sista delen.
Härligt att gå rakryggad i alla situationer!

@Nykter2021 - ja, tyvärr är det ju det jag vet egentligen, att det är alkoholkonsumtionen (och allt tänkande under sista året, som ledde fram hit) som gör mig trött. Men skönt att få utesluta lite andra saker. Jag är van vid att min kropp bara fungerar och fungerar, och har blivit lite tagen på sängen när den (jag...) har blivit äldre. Nå, sent om sider ska jag bli snäll mot den (mig).

Tänker tillbaka på de senaste tio - femton åren, och hur jag har tänkt kring min alkoholkonsumtion. Det är inte förrän jag började dricka på vardagar som jag har förstått att det är problematiskt. Jag och de ensamstående väninnorna har inte alls hymlat med att vi dricker även på egen hand - att den där fredagsflaskan är lika normal för oss som för paren vi känner. Lite lyxigt, sådär, och framför allt normalt. Och sen när barnen kom skrattade vi och sa att "om man inte skulle dricka vin ensam skulle det inte bli mycket vin drucket!", med andemeningen att det är klart att vi hade lika mycket "rätt" att dricka vin som paren. Ja herregud. Nu är jag rätt glad för det där att det inte blir så mycket vin drucket om man inte dricker ensam... För jag är en sån som inte dricker ensam!

(Nästan alla jag känner dricker mycket, och jag förstår ju såhär i efterhand att det inte är "normalt" att alltid dricka en flaska vin minst. Jag har tänkt att det är så det ser ut, men en rimligare förklaring är nog att jag partajade ganska hårt i den period jag lärde känna mina vänner, och drogs förstås till dem som gillade de där festerna...).

Är lite nyförälskad i min nykterhet, det här är ju otroligt värdigt! Grannar kan poppa in när som helst utan att det ”stör”, och barn kan skjutsas.
Men hur gick det till - varför var det så svårt att lägga ner helgdrickandet? Det senaste året har jag tänkt en massa gånger att jag skulle prova en nykter helg, men så har det liksom inte gått. Det finns säkert en massa förklaringar, men jag tror att en viktig ledtråd för mig är känslan av att missa något. Att det är på helgen jag har haft chansen att hälla i mig, och att man aldrig vet när det blir roligt igen. En risk med att inte vara berusad, att riskera att huvudet inte får vila från allt tungt, Det är så konstigt att jag inte ens ”vågade” prova.

Så märkligt!

Och kanske var det också det här jag var rädd för - att behöva omvärdera och inse att jag har haft fel. Känna mig lite löjlig. Jag har ju sett lite ner på alla rosenkindade morgonjoggande präktosar, och tänkt att det är de som missar något härligt…

@Nykter2021 - det nya normala med rosendoftande andedräkt och spänst i stegen! 😂 (Jag måste hitta något sätt att ha kvar det svartklädda intellektuella - får bli djurrättsaktivist och militant vegan för spänning)…

Grattis till din första nyktra helg!! (om jg förstod rätt?) Så jäkla häftigt är det när man verkligen får känna på fördelarna sådär 😍 Jag älskar känslan av att inte ha nåt att dölja för omvärlden (tex grannarna), det gör mig öppnare i alla mina interaktioner på något sätt. Det blir ännu bättre ju fler nyktra dagar jag har i ryggen tycker jag. Grattis igen! Ps, på tal om vårt tidigare samtal - idag fick jag GROVHACKADE tomater på frukostmackan 😂😭 Det var sannerligen en kamp att inte sura över det, men det gick 😉 ha en skön söndag!

@Renova Visst är det härligt att vara så närvarande!! Grattis! Att behöva omvärdera kan smärta men jag tänker att det som varit får stanna där och nu ser vi framåt! Jag har haft en måttlig helg och är nöjd över det. Tänker att jag är alkoholfri fram till midsommar nu. Det känns liksom som ett beslut jag ska ta för att inte halka in i gamla beteende.

Det svartklädda intellektuella - hm…vi kan väl läsa lite djup litteratur också…jag har i stort sett blivit vegetarian på senare år - dock inte militant. Hm, låt oss fundera…😜

@Renova skrev:"Och kanske var det också det här jag var rädd för - att behöva omvärdera och inse att jag har haft fel. Känna mig lite löjlig. Jag har ju sett lite ner på alla rosenkindade morgonjoggande präktosar, och tänkt att det är de som missar något härligt…"

Enorm igenkänning på den! Men det är ju det som är livet. Att hela tiden samla på sig nya erfarenheter och kunskaper och omvärdera sina åsikter och värderingar längs vägen. Stort grattis till de positiva fördelar du redan märker av, och det blir bara bättre och bättre!

Kram 🐘

Ja, @renova vem är det som missar något härligt- det tänker jag ofta på.
Är inte beredd att byta mina nyktra härligheter mot någonting. Har aldrig tidigare i livet haft så mycket att glädjas över. Det är en lyx att vara nykter!

Å - tack för era fina svar!

Jag rymde iväg till goda vänner en sväng, satte mobilen på ljudlöst, och tittade bara till den ytterst sällan. Ljuvligt! Jag försöker även få med barnen på skärmfri vecka, men de jublar inte direkt av tanken.

Att inte dricka ensam har verkligen påverkat även hur jag dricker med andra. Jag har alltid trott att de jag hälsade på håller samma tempo på vindrickande som jag, men så var det inte riktigt… Och det gick väldigt bra att inte köra om dem. Man kan även övergå till te efter middagen, om man vill sitta kvar och prata… Kanske har de mer fortsatt av ”omtanke” om sin gäst tidigare. Det är så mycket jag på riktigt inte har förstått.

Jag ska absolut inte påstå att jag inte hade velat ha mer, men det var ingen stor ansträngning att låta bli.

Nu är det bara resten av sommaren, och sen resten av livet, att hantera. En dag i taget, och hittills är jag så himla glad!

Kram!

Trigger som jag var helt oförberedd på - dagen startade med ett grinigt telefonsamtal, fullt av missförstånd, med min mamma.

Herregud, jag är över 50 och går fortfarande igång på henne. Jag har en omtänksam, klok och nära mamma, men det är någonting i tonen ibland som väcker den argaste av tonåringar i mig. Och då slutar jag helt att vara en välfungerande och värdig person, och trasslar in mig i barnsliga resonemang som jag inte kan komma ur. Egentligen har våra ”bråk” ingenting med innehåll att göra, utan bara bara hur det sägs. Gud vad jag känner mig larvig. Så ringde jag upp igen efter några timmar (efter att ha avslutat med ” nu pausar jag, måste lugna ner mig”), och bad om ursäkt för min griniga ton. Och då drog hon igång igen med samma.

Å vad jag är smart som inte har vin hemma! Jag var verkligen helt oförberedd på vilket sug det väckte. Dricka vin för att göra finger och känna att jag är vuxen och gör som jag vill. Fortsätta elda upp mig och gotta mig i hur missförstådd jag är.

Har ingen plan gör vad jag ska göra istället, hade jag varit lite mer vältränad hade jag sprungit fort och länge. Nu sitter jag still och försöker reda i vad som händer i mig. Phu.

Kvällsdopp och jordgubbar får bli min sommarlyx. Obegränsat med jordgubbar - kostar inte mer än en massa vin, och sena kvällsdopp som mina barn inte alls är vana vid, eftersom jag inte kunnat köra så sent. Och då kommer de ihåg hur härligt det är till nästa sommar, så bygger jag in redan nu att jag är nykter då också!

@Renova Det låter som en toppensommar både för föräldrar och barn 😍 Jag har själv lyxen att kunna bada på en massa olika ställen, både hav och sjö. Det var 22 grader i havet ikväll, så nice.

Att kunna köra bil när som helst på dygnet ger en oerhörd frihetskänsla.

Kram 🐘