Fem månader i måndags men igår kom suget och slog på stora trumman. Hamnade pga olika anledningar i en triggande situation och utbudet av alkoholfritt var dessutom uselt, slutade med en äcklig läsk som jag satt och surade över medan de andra drack rödvin och åt chark. ”Jag är sugen på att dricka vin” sa jag till min sambo. ”Är du sugen på att dricka ETT glas vin?” frågade han. ”Nä” svarade jag. För det var jag ju inte, jag ville ha en flaska eller två. Så jag sket i det, ryckte upp mig och fick en trevlig kväll ändå. Bara nån timma senare var jag glad att jag inte hade druckit 🤷🏻‍♀️ Glad och stolt idag! Kram på er

@Gullranka Seger! Sådana segrar mår vi bra av att håva in då och då. Då vi känner oss triggade, ”den här känslan brukar jag dricka vin på”, men vi lyckas låta förnuftet vinna matchen. Grymt bra gjort!

Kram 🐘

@Gullranka skrev:"Är du sugen på att dricka ETT glas vin?”"
Så bra 👍🏻😊 det blir du stärkt av att klara av utan vin. Jag Känner igen situationen, man kan vara glad och stolt flera dagar efter.
💕sländan

Känner mig trött och nedstämd, stressad och lite ångestfylld, vilket iallafall gör att alkoholen känns långt borta. Jag har aldrig druckit på dåliga känslor, jag dricker när jag är glad, eller möjligen uttråkad eftersom jag vill förstärka eller få nåt spännande att hända. Just nu vill jag inte ha nåt spännande, vill stänga in mig i mitt rum och sura, sova och vara ensam. Men på måndag börjar min semester så det blir inget av med det. Försöker peppa mig själv, varva ner och sätta en intention för dagen men orkar inte. Sovit dåligt många nätter i rad och är verkligen inne på sista växeln, känner mig irriterad hela tiden. Måste ordna så att jag får sova en natt snart, jag vet ju det, men det är svårt att få till det just nu. Idag är det bara att bita ihop och hålla ut och notera att det i alla fall står 161 dagar i appen 💪🏼

@Gullranka har läst ikapp i din tråd, så mycket igenkänning det finns.. Tack för att du så ärligt delar din resa!
Hur går det nu på semestern?
Noterade att ni verkar ha vin hemma? Hur klarar du det? Är det sambon som vill det? Själv klarar jag inte ha vin hemma, vill inte utsätta mig för det. Idag fick min man hälla ut runt 15 flaskor med vin, om inte mer...orkade inte räkna dom. Stod inte ut med lukten, så tog mig ut på en cykeltur.

Tack för peppen i min tråd!
Kram 🌺

@Mamsen skrev:"Hur går det nu på semestern?
Noterade att ni verkar ha vin hemma? Hur klarar du det? Är det sambon som vill det?"

Tack för dina fina ord! Semestern går bra, kommer små tankar ibland om att jag vill dricka men jag vet innerst inne att jag inte vill dricka ett eller två glas utan bli riktigt jäkla full och det har jag ju bestämt mig för att inte bli, så det landar alltid i att jag inte dricker alls. Min ”livlina” eller vad man ska säga är att mitt barn är här och hen skall aldrig någonsin se mig varken full eller bakfull så då är ju dörren stängd för att dricka mer än ett glas, vilket jag alltså inte vill. Det gör också att det inte gör mig något att ha alkohol hemma, jag har aldrig druckit på vardagar och väldigt sällan bara druckit ett glas till maten eller liknande så det är inget jag riktigt tänker på eller lockas av. Första månaden vad jag min sambo att inte dricka rödvin eftersom det var ”min” dryck men sen glömde han en gång och jag insåg att jag inte kände mig särskilt lockad av det ändå, så nu kan han dricka vad han vill (men dricker sig aldrig berusad utan max nåt glas.) Om jag i framtiden någon gång har barnvakt och blir bjuden på nåt riktigt festligt kommer jag kanske trilla dit, då får jag kanske ta bilen eller liknande för att ha en ”livlina” att falla tillbaka på om viljan tryter. Ursäkta, nu fick du visst en hel roman till svar, det var inte meningen 😬 Tycker du är så smart som såg till att få dem uthällda, finns ingen anledning att försvåra för sig själv, det är tufft nog som det är! Man får hitta sina triggers och fällor och göra sitt bästa för att oskadliggöra dem 💪🏼

Det går fortsatt bra med nykterheten, appen säger 176 dagar idag och jag har inget särskilt sug eller längtan senaste tiden. Men en sak jag har funderat mycket på är konversation jag hade med en bekant för ett tag sen. Jag berättade att jag inte drack alkohol längre eftersom jag inte ser meningen med att dricka ett eller två glas utan ska jag dricka vill jag dricka mycket och det vill jag inte heller ungefär. Då sa han (lite nedlåtande) ”men då har man ju alkoholproblem” och jag tycker att det är lite konstigt resonerat. Han tycker alltså att jag, som inte dricker och är nöjd med det, har MER problem än om jag drack (precis den mängden han anser vara lämplig antar jag) alkohol? Jag vet att jag skulle kunna dricka ett glas ikväll och sen fortsatt avstå, det är jag nästan 100% säker på. Men hur skulle det påverka om jag har alkoholproblem eller inte? Och om man nu tänker att alkoholproblem beror på ”disciplin” eller liknande (det gör inte jag), så borde det ju vara mer eftertraktansvärt med så stark disciplin att man inte dricker alls, än att man dricker lite? Jag blev iaf perplex av frågan men svarade vänligt ”ja, det har man nog” vilket iaf fick honom att bli tyst och kanske också skämmas lite. Men det här samtalet som bara tog några sekunder har alltså stannat med mig sedan dess. Är det så folk kommer att tänka framöver när jag tackar nej? Nåja, det är deras problem i slutändan, jag har bara skyldigheter gentemot mig själv och mitt barn och för vår skull tackar jag gladeligen nej även fortsättningsvis ☺️ Kram och trevlig fredag på er!

@Gullranka så bra att det går bra för dig!
Du tror inte han menade det som ett svar på att du vill dricka så mycket mer än 1-2 glas? För krasst sett så är det ju det vi alla har här - alkoholproblem..
Då normen tyvärr är så att det anses mer normalt att dricka A än att avstå, så kommer nog en del att undra varför vi avstår... Det hade jag nog själv gjort förr. Har funderat lite på vad jag själv ska säga om det kommer upp, och tror att det blir nåt i stil med " jag har kommit fram till att jag mår så mycket bättre utan A".
Men det är såklart upp till var och en vad och hur mycket man vill berätta.

Kram 🌺

@Gullranka Exakt, vad andra tycker och tänker är deras problem. Ärligt talat så skiter jag numer fullständigt i vad folk tycker om mitt icke-drickande. Det är mest beklagligt att se bekanta och obekanta bete sig som fjortisar när de knappt kan stå på benen efter en festlig kväll. Är det något jag skäms över så är det att jag har betett mig likadant ibland 😫 I vissas ögon kan man skylla nästan allt på att ”jag var ju full”. Det används som ursäkt i tingsrätten till och med, även om det är ett argument som är tandlöst just i de sammanhangen. Hoppas jag.

Jag brukar svara att jag har slutat dricka alkohol eftersom jag har lärt mig, och upplevt, hur mycket bättre jag mår psykiskt utan alkohol.

Kram 🐘

@Mamsen skrev:"Du tror inte han menade det som ett svar på att du vill dricka så mycket mer än 1-2 glas? För krasst sett så är det ju det vi alla har här - alkoholproblem.." Jo, så menade han säkert! Och jag har absolut alkoholproblem, jag benämner mig gärna som nykter alkoholist, det är inte det som är problemet, jag tycker bara att det är så konstigt att resonera att det är dåligt att sluta dricka? Eftersom han tydligt tyckte att jag hade problem borde han ju tycka att det är bra att jag inte dricker? Alltså jag upplever att han, och många andra, verkar tycka att det är fult och fel att ha alkoholproblem och dricka för mycket, men att också tycka att det är fel att sluta dricka typ. Jag märker att jag blir mer och mer benägen att säga som det faktiskt är, att jag inte är så bra på att hantera alkohol. Blir typ lite sporrad av att normalisera det eller vad man ska säga. Men håller med om att var och en ska göra det som känns bäst för den! 💕

@Andrahalvlek skrev:"Det är mest beklagligt att se bekanta och obekanta bete sig som fjortisar när de knappt kan stå på benen efter en festlig kväll. "

Men det är nog lite det jag menar, det är aldrig någon som sett mitt drickande som ett problem när jag drack trots att jag alltid blev jättefull eftersom jag drack ganska sällan, aldrig ensam och inte ställde till med nåt dåligt för nån annan än mig själv. Men nu när jag INTE dricker har jag problem liksom? Som att själva handlingen att sluta dricka gör en till alkis typ. Vet inte riktigt om jag är så tydlig eller ens vet själv vad jag menar, men det är nåt där som skaver för mig. Får fundera vidare tror jag!

@Gullranka det kanske är så att när allt ställs på sin spets så är de rädda för att deras egen konsumtion ska ifrågasättas?
Strunt i vad andra säger/tycker, säg bara att nej tack, jag dricker inte A längre. Kan de inte acceptera det kanske du bör se över vilka du umgås med?

Kram 🌺

@Mamsen Ja, kanske är det så. Alla andra jag har berättat för har varit positiva och stöttande, vilket har varit väldigt skönt faktiskt! Tack för att du tog dig tid att resonera med mig :) Nu ska jag släppa den kommentaren och gå vidare i livet! Kram

En snabb titt in här för en liten uppdatering eftersom det igår var sex månader sedan jag slutade dricka! Ett halvår, det känns stort! Jag har ju inget uttalat mål eller planerad längd på min nykterhet, den är tills vidare liksom, men jag skulle verkligen önska att alla som har en önskan om att sluta dricka fick prova i sex månader istället för tre, eller 100 dagar som jag ser att många kör. Känslan har för mig blivit väldigt annorlunda om man jämför vid tremånadersdagen och nu. Det har liksom lagt sig ett lugn över allting och rutinerna har fastnat på ett annat sätt, vilket gör att jag kan njuta av min nykterhet på ett annat sätt. Jag känner också nu att jag får, men inte vill dricka på ett annat sätt, och den valfriheten ger liksom lite extra stolthet och stuns i steget. Självklart kan jag inte veta att det skulle bli så för alla, men en sak vet jag helt säkert: man har inget att förlora på att testa, vad är det värsta som kan hända? 🌸

@Gullranka Stort grattis till 6 nyktra månader! 😍 Det kunde ha varit jag som skrev det du just har skrivit! Jag håller med om allt. En del skriver att de har testat ” långa” nyktra perioder, men det visar sig vara bara max 3-4 månader. Herregud, då var man ju precis nyvaken, och de verkligt stora fördelarna och sköna känslorna hade just börjat smyga sig på.😅 Minst ett halvår måste man ge det enligt mig. Så vanorna och därmed det stora lugnet har en chans att uppenbara sig.

Bra jobbat, och återigen grattis till ett liv i frihet! 🤗

Grattis till 6 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Jag är också nykter ”tills vidare” fast jag brukar säga ”inom överskådlig framtid”. Nykterheten har gett mig så mycket positivt som jag absolut inte skulle vilja riskera ens genom att dricka lite.

Kram 🐘