är mitt mål och namnet på min tråd. Inte sluta helt. Idag orkar jag inte med ångesten, känslorna av skam och skuld, alla negativa , destruktiva tankar som förgör mig när jag druckit för mycket,(som igår.) För det gör jag. För ofta. Måste till en förändring Jag kan inte fortsätta så här. Vad är det för liv att leva. Trycka ner och förminska mig själv, få mig att känna mig värdelös, ett ingenting. Självklart är jag också orolig för min hälsa, jag vet vad alkoholen gör med min kropp mitt psyke, min själ. Ändå fortsätter jag.
Helst dricker jag hemma där jag får vara ifred med min vinflaska men självklart också på fester och i andra sociala sammanhang.
Ju mer och oftare jag dricker desto sämre mår jag och behöver dricka igen för att för att stilla ångesten och oron. En ond cirkel.
Mitt första steg blir att inte vardags-slentriandricka. Inte dricka ensam hemma.Förresten behöver jag faktiskt inte dricka bara för att det blir fredag, lördag (och så en skvätt på söndag om det finns nåt kvar) heller. Det är alkoholister som måste dricka jämt. Inte jag. Men om jag inte gör något åt det här nu så är jag nog snart det.
Vet att det blir svårt och jag kommer att må skit och vara sur och förbannad men också att dagar av välbefinnande och lyckorus dyker upp däremellan. Att jag kommer att känna mig stolt och glad över min prestation. Att jag växer som människa i mina egna och andras ögon.
Hitta tillbaka till mitt riktiga jag som finns härinne någonstans men som gick vilse och valde fel väg i hopp om att finna någon slags ro. När stress och utbrändhet fick mig på fall. Så det här har pågått i många år. Upp och ner.
Vet också att jag visst kan vara utan vin i veckor. Och må bra, vara glad. Måste bara bestämma mig. Och stålsätta mig när en viss figur dyker upp och börjar tjata och locka i mitt huvud. Vara beredd att ta fajten, visa att det är jag som bestämmer, har makten över mitt liv.
Ingen annan.
Så det här är första dagen på resten av mitt liv som jag vill ska levas med ett sunt förhållande till alkohol. Så här i början ska jag sträva efter att vara helt vit. Inga inplanerade fester, dessutom kan jag tacka nej. Tar dock en dag i taget, vecka efter vecka. Det går. Och kanske är det då bra att skriva ner vad som händer tänker jag.
Både fysiskt och psykiskt.
Idag en envis huvudvärk som inte vill släppa, jag vägrar alvedon, får skylla mig själv. Dricker vatten.
Ta tag i det arbete som behövde göras och låtsas som gårdagen inte funnits , gömma mig bakom en mask, låtsas glad och positiv, så att ingen skulle se hur jag egentligen mådde.
Kanske genomskådade de mig, jag vet inte.
Vill ju kräkas på mig själv.
Men nu nöjd med det beslut jag tagit. Äntligen. Igen.

@Annabell kul att du hänger på 🙂
Hoppas morgonkaffet smakade bra och att glädjen sprider sig i din kropp.
Jag har en go' känsla i kroppen idag. Att vakna utan självförebråelser, brygga sitt kaffe och logga in här och få stöd och känna gemenskap, det är en fin start på dagen. Hoppas den fortsätter så, i måbra- anda.
Tack alla! för att ni finns här. Ha en fin dag ☀️ 🧡

I morse vaknade jag med ångest över att jag inte kom ihåg hur kvällen igår slutade..
jag hade druckit en flaska rött och dessutom ett par glas likör! Gräsligt! Och i smyg var det också. Försökte få min dotter(som kom hem vid halv elva) att tro på mig när jag sa att jag inte druckit någonting alls. Haha!!! Jag mår så dåligt för att jag gör henne så illa och går bakom ryggen på henne. Nu har jag signat in här för att få hjälp till självhjälp. Det är fint att läsa vad ni alla skriver, tack så länge!

@Tinn@ Välkommen hit Tinn!
Just att inte göra barnen/ ungdomarna illa var en stark drivkraft för mig som bidrog starkt att jag klarade den första tuffa tiden som nykter. Nu är jag nykter sedan drygt 7 mån o mår jättebra. Har ingen vilja att någonsin dricka alkohol igen.
Att bli helnykter är bland de bästa besluten jag tagit i livet!

Tack @Sattva!
Det är det här smygandet och
”passapå”-andet som jag måste komma ifrån.. När alla sitter tillsammans och vi tar ett par glas till helgmiddagen funkar det fint. Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta med det, men det är kanske optimistiskt..

Nyss hemkommen efter en runda i närliggande stad. Dessutom ett spontanbesök hos ett av mina barn vilket var jättetrevligt. Hamnade i fredagsrusningen såklart, mentalt uttröttande men tog mig hem och hade allt varit som vanligt hade jag redan nu hällt upp det första glaset vin för att ahhh....varva ner. Erkänner att jag saknar det lite, själva grejen liksom men har inte alls något sug egentligen. Mer konstaterar att jag dricker ju inte nu. Skön känsla. Jag behöver inte, måste inte.

Välkommen hit @Tinn@ . Det är en bra start att logga in här för att försöka ändra sitt drickande.
Vara bland likasinnade som vet vad det handlar om. Kloka ord, finns så fantastiskt många kloka människor här som har förmågan att uttrycka sig, att lära sig av. Finns också ett själhjälpsprogram här som du kanske sett. Jag har precis börjat, nyttigt och lärorikt att rannsaka sig själv , rota fram sanningar bland alla lögner och svek
Håller tummarna, skippa vinet ikväll och vakna stolt och glad imorgon 🙂

@Sattva 7 nyktra månader är inte illa. Grattis !
Jag säger inte att jag har det som mål just nu men vore ju fantastiskt om jag en dag kan inse att det är så det måste vara. Nu tänker jobba hårt med förändring, göra mitt bästa, varje dag.
1 vecka nu. Problemfri.

En lunch med en kompis idag. Innan vi skulle åka hem ville hon köpa vin. Gör det du sa jag, jag ska inte ha något, men jag följer med dig. 100 % säker på att inte handla. Det gjorde jag inte heller. Det märkliga var att jag kände mig helt ointresserad av vad som stod där på hyllorna. Det fanns ingenting jag ville ha i den där butiken. Känns bra att jag kunde lita på min känsla, inte ha någon längtan till att berusa mig. Ķänner mig ändå låg ikväll, lite avslagen

@Gaia Vilken häftig känsla att vara ointresserad av hyllorna på Systembolaget.
Att känna sig låg ibland är normalt och enligt min uppfattning en av de absolut sämsta känslorna att dricka på. Hoppas du känner dig bra idag när du vaknar!

@Gaia Jag går aldrig till bolaget längre. Fy vad det luktar illa därinne 🤮 Utbudet av alkoholfritt på Maxi är bra tycker jag, men jag kanske skulle ta en sväng till bolaget ändå. Sista jag var där, en enda gång för ett år sedan, så hade de två hela hyllor med alkoholfritt - och utbudet blir bättre i rask takt.

Kram 🐘

Tack@Nykter2021 men jag var lika låg när jag vaknade i morse. Kände mig lite smådeppig. Tänkte att jag då inte hade lust att göra någonting idag. Men efter en dryg timmes promenad med en vän, och en härlig frukt-frukost så vände det tack och lov.
Jag får inte fastna i den där känslan av meningslöshet och olust eller ovilja till att göra saker, det är absolut såna känslor jag dövat med vin. Farligt
Jag fick mycket gjort sen under dagen och flera gånger kom flyktiga tankar på belöning i form av ett glas vin "nu när jag varit så duktig, är jag väl värd ett glas vin" Jag var inte alls sugen på vin men tanken är så djupt rotad att den bara poppar opp.
@Andrahalvlek passar på och tackar för alla råd och tips på böcker, poddar mm. du delar lite här och var. Såg tipset om beroendepodden Hedman&Heden i nån tråd som jag nu börjat lyssna på. Riktigt bra.
Har inte letat alkoholfria alternativ, förutom öl som jag redan känner till och tycker är gott. Alternativ till vin klarar jag mig utan, Jag dricker vatten, det duger bra än så länge.
Nollar ännu en dag i kalendern . Ganska så nöjd .

@Tinn@ Så bra! 🙂
Jag tycker att det hjälper mig. Tvingar mig att vara ärlig. Alla lögner och svek, obehagliga situationer som jag förträngt som nu gör sig påminda får ta plats och tittas på.
Försöker förlåta både mig själv och andra inblandade för att komma vidare. Inte lätt.
Att se hur alla nollor i kalendern växer i antal är också en sporre att hålla sig på banan.
Stort lycka till ! 🤗

Dag 11.
Jobbar med målsättning i programmet den här veckan. Mitt mål är ju att vara helt vit i 3 mån. Sätter delmål. Till att börja med 1 månad. Det viktiga för mig nu är att sätta mål jag vet jag kan klara för att inte svika mina löften till mig själv. Jag måste kunna lita på mig själv. Kanske jag, när / om jag börjar tvivla sätter en vecka som delmål för att ta mig vidare. Tänker att ju fler segrar jag skördar desto starkare blir jag . Någon som har en synpunkt på detta tillvägagångssätt?
Så här långt har jag inte haft några svårigheter att låta bli att dricka. Tankar på vin speciellt då i form av belöning dyker upp ganska ofta men jag avfärdar dem snabbt och har dessutom sett till att inget finns hemma som kan fresta.
Jag har mer energi, ju mer jag får gjort desto mer vill jag göra. Att sysselsätta sig är, för mig, viktigt för att inte fastna i känslor av meningslöshet och tristess som lätt leder till tankar på vin som tröst.
Mår bra. Jämnare i humöret, retar inte upp mig på småsaker lika lätt som tidigare, gladare.
Så idag jobbar jag vidare på just det, att må bra. 🌼

Åh vad fint att läsa! Jag tror att det är helrätt att som du gör- fokusera på fördelarna. Det finns liksom ingen annan väg framåt. Börjar man tänka för långt fram/orimliga mål, så blir det för svårt att omfatta.
En dag i taget körde jag jättelänge. Säkert ett år. Nu är jag mer trygg i min nykterhet men påminner mig dagligen om att den inte kommer av sig själv. Betyder inte att det är svårt. Att vara nykter öppnar ett nytt liv. Går inte att jämföra.
Heja dig!

Hej Gaja,
Jag resonerar såhär:
Delmål 1: en veckas nykterhet, det inkluderar även en helg vilket är extra kämpigt.
Delmål 2: en månads nykterhet.
Därefter utvärdera men jag tror också tre månaders nykterhet är något jag vill satsa på. Kanske längre. Just nu, i början av min nykterhet, känns det för långt bort och för stort. Nu sitter jag och räknar ensiffrigt. Har påbörjat programmet här på sidan (antar att du också kör de men är längre än mig) och det känns bra att arbeta aktivt med nykterheten. Har även en tanke på att belöna mig själv efter varje vit vecka genom små och presenter. Tänker sådant jag borde köpa till mig själv men sällan gör då jag sätter barnen och makens materiella behovs framför mina. Först ut är en ny klocka, en sådan som räknar steg, tar puls och allt vad den nu gör. Du vet säkert, alla har en och min gamla har varit trasig hur länge som helst. Tänker att de även kommer motivera mig när de blir tungt i helgen, då kan jag tänka på att jag får beställa den på måndag OM jag varit nykter 😁

Blev hämtpizza idag. Inte bra. Proppmätt och uppblåst. MM ville ha öl så köpte det åt honom fast det tog emot. Ska det vara nödvändigt tänkte jag men sa inte. Bubbelvatten till mig.
Men blir nu plågsamt medveten om hur kilona smugit sig på, hur det skär in och skaver lite här och där. Missklädsamma valkar. Har jag väl märkt tidigare men inte brytt mig. Tagit ett glas vin till......
Är verkligen ingen träningsmänniska men måste nog försöka hitta något som passar mig. Eller göra ett eget träningsprogram.

@Se klart tack igen, för att du tror på mig. Jag har varit härinne och läst i många år , utan egen tråd och minns " knyttets sång" Gillar ditt sätt att skriva, så fint. Ska gå in i vidare livet och läsa hur du har det nu.

@Aura roligt att du hittat hit och att du också jobbar med programmet. Belöningar är bra. Jag köpte nya trådlösa hörlurar idag, gillar att lyssna på ljudböcker, poddar mm. Tyckte att 12 dagar var värda att belöna :) Nästa belöning blir efter 1 månad.

Fredagkväll, MM jobbar sent kommer inte hem på några timmar. Ganska skönt. Sitter och njuter av tystnaden och lugnet inom mig. Jag har plockat in en färgsprakande bukett från trädgården som står här framför mig. Gör mig glad.
Tänker på att jag är så trygg med mitt beslut, kan knappt fatta att jag inte behövt kämpa en endaste dag mot något sug. Väl medveten om att det kan slå till närsomhelst, som en blixt från en klar himmel.
Men just nu har jag verkligen ingen lust att berusa mig.