Hej!

Efter att ännu en gång inte lyckats sluta dricka när jag tänkt från början har jag nu äntligen kommit till insikt i att alkohol är inget för mig.

När jag kom till insikt googlade jag och hittade detta forum och insåg att ja, jag är alkoholist.
Jag har inte sett det så tidigare. Men inser att man kan vara alkoholist trots att man klarar av en någorlunda normal vardag.

Men mitt stora problem är att jag gång på gång dricker för mycket, gör ibland bort mig på ett eller annat sätt. Går över mina gränser på olika sätt. Dricker sällan men sedan ca 3-4 år tillbaka har jag t.o.m tagit kokain i samband med alkohol ibland. Något som verkligen inte är jag, skäms något fruktansvärt över att det gått så långt. Varit bakis när jag tagit hand om mitt barn, varit bakis på mitt barns kalas, varit bakis o hämtat mitt barn på dagis.

Jag tar ibland till alkohol efter en stressig arbetsdag. Vilket istället slutar med att jag bara tänker mer och får svårt att sova.

Vill inte det här mer. Vill hitta en nykter vardag där jag kan vara mitt bästa jag och vara en så bra förälder som möjligt.

Gillar att festa men känner att det är inte värt allt det här. Två gånger i fyllecell.

Vad säger man till sina vänner / kollegor på firma festen?

Tack för att detta forum finns, hoppas det kan hjälpa mig på något sätt.

Heja dig Adde88 som vill vara en bättre förälder och är villig att sluta med det som står i vägen för att bli det! 💪🏼Precis som för dig var det också nåt som föll på plats för mig när jag insåg att jag var alkoholist, trots att jag drack sällan och hade ett funderande liv i övrigt. När man accepterat det tycker jag att det är lättare att inte dricka. Angående vad man ska säga så gör ju alla som de vill, det kan vara skönt att berätta att man slutat dricka, antingen att det är för gott eller säga nåt i stil med ”vit period” eller ”jag testar att vara utan alkohol för att se hur jag mår då” eller liknande. Tycker också att det är ok med vita lögner i början om det behövs - skyll på vad du vill (läkemedel, sjukdom, träning, barn) eller skippa festen helt om det känns bättre! Jag tyckte att det var väldigt bra att läsa mycket här i början, och lyssna på poddar som t.ex. alkispodden, tror tex avsnittet Samtal med Alexander skulle kunna passa dig, men alla är bra. Lycka till!

@Gullranka

Hej! Tack för pepp och råd. Jag festar sällan så har tid att fundera på hur jag ska lägga fram det. Så prio nu blir att undvika alkoholen i övrigt.

Tror det ända rätta till att börja med är att ta bort all alkohol från hemmet. För jag tror och hoppas att det inte är så illa att jag springer till bolaget efter jobbet . Men kan så klart ha fel.

Måste istället försöka lära mig att hantera känslorna o tankarna som gör att jag ibland tagit ett glas whiskey.

Tack för tipset med podden. Har lyssnat mycket på Hedman o Hedens blogg igår och idag och det har gett mig mycket.

Går du på AA möten eller vad är ditt knep för att hålla dig borta från alkoholen ??

Nej, jag har aldrig gått på AA, men tror verkligen att det funkar och skulle absolut kunna tänka mig att testa om jag behövde. Man har ju absolut inget att förlora på att ge det en chans! Eftersom mitt drickande varit fokuserar främst runt fest så har alkoholfria dagar alltid varit normen för mig, med infall av totala fyllor lite då och då där emellan, så det har på nåt sätt funkat att bara tänka att jg inte ska drick idag, och sen har jag inte gjort det. Annars har jag som sagt läst mycket här, skrivit ibland och lyssnat mycket på alkispodden, tycker det hjälper jättemycket att veta att man inte är själv.

@Gullranka

Grattis till dig att du hittat en bra väg . Dag tre som nykter för mig och tänker att jag i första hand ska prova utan AA. Funkar det inte får jag börja gå där och se om det blir enklare att hålla sig nykter då.

Tycker också att det hjälper att läsa och skriva här och inse att man inte är ensam. Tack vare det här forumet insåg jag att jag är alkoholist även om jag sällan druckit så att jag inte klarat av min vardag.

Men framförallt har alkoholen påverkat min vardag negativt, med ångest , trötthet m.m. Och då känner jag att det är inte värt att festa 10 gånger per år och sen må skit över saker man sagt o gjort.

Välkommen hit! Vi är några stycken som praktiserar det som jag brukar kalla faktametoden. Nöta, nöta, nöta nyktra fakta och jobba stenhårt på att skapa nya nyktra vanor. Först då påverkas det undermedvetna - och det är där ryggmärgsreflexerna och våra vanor bor.

Om du trycker på mitt namn ovan hittar du min första tråd ”Behöver all hjälp jag kan få”. Den skildrar tiden upp till 6 mån som nykter. Den är späckad med tips på poddar, böcker, dokumentärer och youtube-klipp. Den första tiden hårdpluggade jag verkligen!

I min andra tråd ”Andra halvlek har inletts” skriver jag fortfarande dagligen, under fliken ”Det vidare livet”. Min app Nomo visar att jag har varit nykter i 575 dagar idag, tjoho! En enda dag i taget.

Kram 🐘

@Andrahalvlek

Stort grattis och tack för alla tipsen. Är inne på det spåret att jag ska ”hårdplugga” och påminna mig själv om varför jag vill sluta. Ska även träffa min terapeut och ta upp att jag slutat.

Hur kom det sig att du fick nog av alkoholen ? Kunde du inte sluta när du väl började eller drack du alldeles för ofta o mycket?

@adde88 Jag märkte att jag drack oftare, tålde större mängder och jag fick oftare minnesluckor. Tröttnade på att vakna kallsvettig och kasta mig på mobilen: ”Vem skrev jag till igår?”

Plus att ångest och depressioner var min vardag. Jag drack inte för att jag hade ångest, jag fick ångest för att jag drack. Sen jag slutade dricka är ångest och depressioner ett hemskt minne blott 🙏🏻

Jag märkte att jag hade levlat upp mitt drickande ett snäpp och alkoholism är en progressiv sjukdom. Dessutom ärftlig. Min pappa söp ihjäl sig vid 61 års ålder. Jag fyller 52 år i höst och jag ville inte gå i hans fotspår mer.

Så jag backade från stupet. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Det är tusen gånger att låta bli helt än att försöka ”dricka lite”. Tycker jag. Jag behöver inte alkohol för att berika mitt liv längre. Jag vill inte dricka gift.

Mitt liv är SÅ mycket bättre. Jag är mer grundglad, grundnöjd, grundharmonisk - och mycket mer chill. Njuter massor i vardagen av småsaker. Naturen är mitt tempel 🙏🏻

Kram 🐘

@Andrahalvlek

Känner igen mig i att jag inte har ångest o depression utan det väcks till liv av alkohol i både små o stora mängder.

Har tidigare tänkt att jag ska dricka mindre, men misslyckas gång på gång och känns mest som en ursäkt till att faktiskt ”få” fortsätta dricka. Så nu får det räcka. Dag för dag så ska det gå vägen .

Hur var det precis i början. Var du ärlig med att du hade alkoholproblem och ville sluta helt o hållet? Borde kanske läsa igenom din tråd men blir lite enklare så här :)

Beklagar sorgen….

Trevlig kväll

@adde88 Det är 20 år sedan min pappa dog, men tack ändå.

Jag var livrädd i början att outa att jag slutat dricka. Det vore ju som att erkänna att jag hade stora problem med alkoholen. Det tog nog tre månader innan jag berättade för någon, min äldsta vuxna dotter. Hon sa: ”Bra, jag tycker bättre om dig som nykter”. Sen berättade jag för få utvalda släkt/vänner när tillfälle gavs. Jag blev ju nykter under corona, så tillfällena var inte så många. Alla var översvallande positiva.

Ibland skyllde jag på bilkörning, men omkring ett halvår blev jag mer stabil och stolt över mitt beslut. Och den känslan blir bara starkare för varje månad. Nu kan jag utan problem debattera alkoholpolitik och hur grundlurade vi har blivit av alkoholindustrin utan större problem. OBS: Om tillfälle ges, det är ingenting som jag själv initierar. Jag är numer väldigt anti alkohol, som skapar så mycket misär i så mångas liv.

Det enklaste att säga är: ”Nej tack, jag dricker inte alkohol längre eftersom jag upptäckt att jag mår så mycket bättre utan”. Kortversionen: ”Nej tack, jag dricker inte.” Vem ska protestera mot det liksom? En del gamla festpolare blir lite sura, andra blir besvikna. Deras problem. Ofta vill de inte dricka ensamma, eller så får de dåligt samvete över sin egen konsumtion. I mitt tidigare liv tillhörde jag dem som drack mest, hördes och syntes mest. Tragiskt.

Jag har upptäckt att jag har precis lika roligt utan alkohol. Roligare faktiskt. Jag är mer närvarande, lyhörd, skrattar hjärtligare, har bättre tajming. Och när folk börjar fyllegagga går jag hem. Men tillfällena för festligheter är inte så många som sagt, jag tillhör en annan generation än du sannolikt. I min släkt- och nära vänkrets är det numer helt normalt att jag inte dricker, och de köper ofta hem alkoholfria öl eller vin specifikt till mig.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Grattis till dig att du hittat din väg och att det känns bra

7 dagar nykter nu. Känns bra. Suget har kommit några kvällar efter stressiga arbetsdagar men dagen efter när man ”lyckats säga nej” känns det så bra.
Varför dricka och tränga undan känslor brukar jag fråga mig själv när suget infinner sig. Fungerar förvånansvärt bra hittills.

Märker att suget blir starkare helgkvällar när man sitter själv och är barnfri som idag. Men känner att det verkligen är dags att lära sig hantera dem och inte fly dem

Trevlig kväll

@adde88 Klokt tänkt. När man blir nykter kommer alla känslor som en svallvåg över en. Ilska, sorg, men också glädje och nöjdhet. I början blev jag skogstokig över mycket, och kunde inte hålla tyst ens, men det har jag lärt mig hantera nu. Aldrig handla i affekt, alltid sova på saken. Jag skrattar mycket hjärtligare också - och det tänker jag fortsätta med.

Efter en tids starka känslor och berg- och och dalbana i humöret infinner sig ett lugn, man blir mer chill som nykter helt enkelt. Jag jagar inte upp mig, jag gillar läget och gör det som måste göras. Utan att muttra och må dåligt.

Kram 🐘

"Vad säger man till sina kollegor på firmafesten?"

Antar att du menar hur du ska förklara att du inte dricker alkohol?

Har läst att många har denna oro och blir alltid lite förvånad.
Jag har jobbat inom IT-konsultbranschen och inom flygbranschen i 30 år och varit på väldigt mycket fester. Och jag har aldrig varit med om att det skulle vara nåt konstigt om nån inte dricker.

Vet inte vilken bransch du jobbar i men mitt intryck är att det de senaste åren har blivit helt normaliserat att INTE dricka och att det numera är kutym att INTE bli full på afterwork och firmafest.
Om dina firmafester innebär att ni är ett grabbgäng som hetsar varandra att dricka så skit i helt enkelt att gå på firmafest. Säg att du inte har tid, att du har barn att ta hand om eller nåt. Accepterar dom dig inte för det så byt jobb för guds skull.

Kom ihåg att det bara är svaga och fega människor som behöver använda rusmedel för att fungera socialt. Och kom ihåg att det är lite coolt att inte dyka upp lydigt på varenda jävla AW eller firmafest. Du har viktigare saker för dig. Vad du gör på din fritid har ingen kollega med att göra. Det är en dygd att vara lite hemlig av sig, hålla stenhårt på integriteten, inte bli polare med kollegor etc etc. Låt dom sitta där fulla och undra vad du gör. Nästa morgon har dom ångest och är bakis och du är fräsch som en nyponros.
Själv går jag aldrig numera på några jippon efter arbetstid. Ingen vågar ifrågasätta det då jag är senior.
"Har inte tid" säger jag bara.

Hej Adde, hur har helgen varit? Visst är det härligt när man vaknar stolt och fräsch och kan utnyttja sin helg till det man vill istället för att vara bakis och ha ångest, ta in och njut av den känslan för det är du värd! Vill också flika in att jag inte håller med om att bara svaga och fega människor behöver rusmedel, då hade vi nog inte varit så många som fått problem. Jag är supersocial även som nykter och har extremt hög integritet men tycker också att det är skitkul att bli full 🤷🏻‍♀️ Det har tagit lång tid för mig att bli bekväm med att avstå alkohol helt öppet utan undanflykter men det går bättre och bättre. Öva in något svar som du tycker säger lagom mycket (jag säger ofta bara ”nej tack, jag tar gärna nåt alkoholfritt”) och stålsätt dig om nån insisterar. Kompisar och kollegor vänjer sig snabbt!

@Andrahalvlek
Jag ser framemot ytterligare en nykter vecka . Ja jag har märkt att känslorna svänger mer nu när jag inte tränger undan dem. Går iofs hos terapeut nu också sen en tid tillbaka så det gör väl sitt också . Känns bra att bearbeta allt och göra det i helt nyktert tillstånd .

@bordstabletten

Tack för peppen och tipsen. Jag håller med, det är upp till var och en. Jag kör nog bara på att jag kör bil och har mitt barn imorgon :)

Sen får dem tycka vad dem vill.

Tar dag för dag och det känns bra. 8 nyktra dagar hittills och hoppas på många fler. Får se om jag grejar det utan AA. Nu kör jag utan AA. Läser och skriver här och lyssnar på en del poddar i ämnet . Både och ger mig mycket. Motiverar mig att fortsätta och ger mig själv förståelse för vad det är jag hållt på med.

Mycket jag har behövt bearbeta som jag flytt både vardagar med mindre mängder alkohol och vid utgångar har det ibland spårat ur . Dags att ta tag i livet och må bra på riktigt och inte bara ibland

@Gullranka

Hej. Bara bra tack. Själv då?
Ingen alkohol, tränat och fått en hel del gjort.
Det känns bra. Bara att jobba vidare och ta tag i de tankar som gjort att jag druckit på vardagar .

Även om det inte gjort mig bakis så har jag äntligen insett att jag tryckt undan känslor o tankar som jag behöver hantera och bearbeta på olika sätt.

Har känts riktigt bra att kunna göra det i nykterhet. Extra viktigt just nu eftersom jag sedan juni går hos terapeut varannan vecka ungefär