Grattis, fantastiskt fin siffra!
Ja sådär håller man på, eller jag har slutat nu men höll länge på med datum och grejer långt fram i tiden. Nyår. Nyår kom och gick, urtrevligt, kul. Nyårsdagen: den bästa någonsin.
Ja vi gnetar med små och stora insikter, det är ändå spännande till skillnad från att vara full. Kram!

@Se klart Ja så är det, tryggt att höra att man inte är ensam om sitt eviga malande och att det har gått över för dig! Jag hoppas att det ska lätta lite efter ett år när man provat allt en gång nykter. Kram 🍁

Det gör det, går över. Det infinner sig en balans som inte riktigt går att beskriva. Balansen är förstås inte alltid alltid nåt sprudlande lycko-humör, men varför skulle det? Att dricka, och att dricka för mycket: så mycket ångest. Nykterheten är ALLTID bättre, roligare, sannare och friskare.
Det är jätteskönt när man provat allt. Jag hade varit nykter ett tag när min pappa gick bort i sviterna av covid. Tacksamheten är stor att mina känslor inte blandades med surt vin och lulllig berusning.
Numera flyger alkohol högt över mitt huvud, finns inte med i några tankar kring framtiden över huvudtaget. Jag är helt säker på att du kommer dit! Kram 💕

@Se klart Jag är så otroligt glad över dina ord, det är precis det som jag behöver höra eftersom en liten del av mig liksom inte riktigt vågar tro på det. Tack! Och jag beklagar din pappas bortgång, det verkar fruktansvärt att förlora en förälder. Men vad stolt du skall vara som mötte sorgen utan att falla in i berusning, fixar du det fixar du allt! Kram 🍁

@gullranka det som är bra med att bli nykter är att det inte är någon tävling. Men precis alla kan. Lika demokratiskt som den drabbar, lika demokratisk är tillfrisknandet.
Det tar tid att fullt ut tro på sina egna förmågor, under tiden de vecklar ut sig som en stilig påfågel; så räknar vi en dag i taget.
Tack för omtanke, sant är att det är väldigt skönt att sorgen är så autentisk den kan vara. Inte som nån primadonna som tar onödig plats. Inte förträngd eller bortträngd. Den ÄR. Och min erfarenhet är att när vi slutar ladda eller hämma känslor med alkohol, så klarar vi av dem väldigt bra. Du gör ett otroligt jobb, så impad! Ha en fin söndag, kram.

Något så coolt hände nyss! Jag har lämnat det lite öppet för att jag kanske vill prova att dricka vid väldigt festliga tillfällen om jag har barnvakt osv. Kanske 1 eller 2 ggr/år, inte oftare. Och nu till helgen dök ett sådant tillfälle upp, och jag planerade för att dricka då. Jag hade skaffat barnvakt, planerat kläder och såg verkligen fram emot det men var samtidigt lite orolig och nervös. Många funderingar på om detta verkligen var rätt väg för mig eller om det i själva verket är ett misstag och liknande. Har velat fram och tillbaka i huvudet kan man säga. Men jg har ändå gått vidare i min planering och varit inställd på att gå på kalaset. Och så idag, som en blixt från klar himmel, och av en helt osannolik anledning ställs festen in?! Haha, snacka om divine intervention, jag som inte tror på gud har ändå svårt att inte se det som ett ”tecken” eller kanske en putt i rätt riktning i allafall. Känns väldigt skönt nu när det är bestämt, men med ett litet sting av missnöje också trots allt. Hur det blir i framtiden? Den som lever får se, men just idag (och i helgen 😂) är jag nykter! 236 dagar säger appen! 💪🏼

@Gullranka Tror som du. Det var ett tecken. Nästa gång det blir fest är du kanske helt bekväm med att dricka alkoholfritt. Då blir kanske själva festen och att träffa folk det viktigaste! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

Just nu skulle jag alltså vara påväg till fest, uppsminkad och kanske med ett glas bubbel innanför västen? Vem vet hur det sedan skulle ha gått, kanske skulle jag kunnat hålla mig på en rimlig nivå, men risken finns ju absolut att jag inom några timmar hade varit riktigt slirig, kanske till och med pinsamt full. Imorgon hade jag garanterat vaknat med hjärtklappning, torra och svidande ögon, äcklig torr smak i munnen och kanske också skenande ångest och panik (oavsett om det funnits skäl till det.) Jag är glad att jag istället kommer vakna, om inte pigg, så åtminstone inte bakfull och jävlig. Och ikväll får jag njuta av lugn och ro med sambo och barn i soffan framför en film. Känner i djupet av mig själv enbart tacksamhet över den inställda festen nu. Det hade jag faktiskt aldrig trott precis där i början! Hoppas att ni får en fin kväll 🍁

8 månader och 1 dag idag! En stor behållning som kommit på senaste tiden är jg njuter sååå mycket av hemmakvällar på helgerna. I början tyckte jag att det kändes lite tråkigt att sitta hemma och kolla på film eller bara göra inget utan att dricka vin men nu tycker jag att det är underbart skönt. Längtar på ett helt nytt sätt inför helgen, njuter av att planera vilken mat och vilket godis jag ska äta och vad jag ska göra på förmiddagarna nu när jag inte är bakis. Nyktra helger är verkligen en gåva!

@Gullranka Så inspirerande att läsa! Att flytta över "vad ska jag dricka?" till vad ska vi äta... För mig är dagarna ännu så länge ganska lika - a-fri dag! Men behöver snart lägga till lite helgvanor för att få lite omväxling! Mat o godis planering låter superbra för att få lite variation på tillvaron! Inte så alkoholrelaterat för mig som druckit vin typ varje dag!!! Men bra för att ha lite rutiner som kan vara uppiggande! Att få se nyktra helger som en gåva - härligt!
🤗

@Gullranka Grattis till 8 nyktra månader! 🥳🥳🥳🥳

Jag njuter också av helgerna massor. De känns så långa numer, när man slipper vara bakis i flera timmar. Jag vaknar tidigare och jag har energi att göra saker OCH tar mig tid att vila. Känner ingen söndagsångest alls längre, vilket är lite fascinerande. Jag är mer här och nu generellt faktiskt.

Kram 🐘

@majsan_nu skrev:"För mig är dagarna ännu så länge ganska lika - a-fri dag! Men behöver snart lägga till lite helgvanor för att få lite omväxling! "

A-fri dag är ju det viktigaste! Men när man har det på plats tycker jag verkligen att det är härligt att göra det lite extra mysigt till helgen med mat, godis och kanske en bukett 💕

@Andrahalvlek Jag har aldrig haft någon söndagsångest direkt, när jag var yngre och festade kunde jag ibland tycka att det var skönt med måndag då det blev lugnt och skönt (aldrig druckit i veckorna.) Men att helgerna är längre och mer njutningsfulla nu skriver jag verkligen under på!

253 dagar, 36 veckor. Nästan lika länge som jag en graviditet vilket är enda andra gången jag varit nykter så länge tidigare. Men det är lättare och skönare nu när jag har valt och väljer det själv bara för att jag vill på något sätt. Och så otroligt härligt att gå och lägga sig supertrött efter veckan vid 22.30 och vakna utvilad imorgon!

@Gullranka Grattis till 36 nyktra veckor! 🥳🥳🥳🥳 Att man har valt det själv är en gamechanger. Tidigare när man var nykter på fest tyckte man synd om sig själv, ”stackars mig som måste köra”. Nu slipper man lägga energi på alkohol öht utan kan fokusera på samtalen istället. Mycket roligare!

Kram 🐘

Oj, ett år har gått sedan jag skrev senast ser jag. Det har varit ett bra år på det stora hela skulle jag säga. Alkoholmässigt har det blivit fyra tillfällen: 1.) en planerad fest med barnvakt och hela faderullan som planerades (ink. Alkohol) långt innan, drack ganska mkt men inte för mycket. 2.) tre glas vin tillsammans med min man efter att gästerna gått hem från oss på julafton, jättemysigt och härligt 3.) middag och sen jättejättemycket vin oplanerat när vi fick barnvakt i mellandagarna, hade ångest och migrän dagen efter 4.) ett glas vin till lunch förra veckan, ångrade mig direkt när jag beställt in det men drack det ändå.

En okej årssammanfattning för mig känner jag. Men känner mig ambivalent inför hur jag vill ha det framåt. Märker att jag börjar glida i tanken; kanske kan jag acceptera ett upplägg med alkohol ibland vid festliga tillfällen? Kanske är jag inte ens alkoholist? Det kanske vore gott med ett glas rött ikväll iaf? Och sådär håller det på. Bestämmer här och nu att det iaf inte dricks en droppe i november så ger jag mig lite respit att fundera på hur jag vill ha det. Hoppas att ni får en fin fredagkväll !

Hej, tack för uppdatering! För egen del funkar måttligheten eftersom jag väldigt tydligt vet att jag ogillar att vara berusad. De få gånger jag dricker blir det bara ett glas, sen övergår jag till alkoholfritt om kvällen fortsätter. Tror det där med mängden är viktigt, med tre glas i kroppen får hjärnan svårare med det viljestyrka och impulsen tar över (ibland går det bra, ibland inte). Sen det går oftast månader mellan glasen, tror det också är viktigt, min vardag är som icke-drickare. Jag är inte intresserad av vin längre. Mycket fakta om alkohol och lång nykterhet har fått mig att släppa det.