Den stora maktlösheten

Profile picture for user Kungslilja

Det låter skönt @Andrahalvlek, det vill säga att det värsta ligger bakom 🙂
Än så är minnet av framförallt de första dagarna ganska färska, hu! Vill inte dit igen. Så absolut jag måste försöka hålla i och minnas.
Kram 🤗

Profile picture for user Kungslilja

Kväll en dag över 3 veckor. (22)
Provade att logga in via mobilen idag. Var svårt att läsa runt men roligt att kunna få pynta med emojis *S*

Idag har jag, för första gången inte tänkt nämnvärt på vinet. Tanken slog mig en gång men inte som sug utan mer en oro för om min särbo (vi sågs på stan) skulle föreslå ett glas. Så blev det inte.
Jag önskar att varje dag från och med nu kunde vara precis så. Förstår att det önskescenariot inte kommer infalla på en lång tid framöver. Hur som tacksamheten är ändå stor över att ha kommit lindrigt undan idag.
Varit iväg och tränat nu på kvällen. Är definitivt ingen stjärna på det men målet är eg bara att jag ska dit och göra någonting och det är uppfyllt. Har läst runt lite här och nu fått ner några rader. Har som mål att skriva de flesta dagar. Blir kort. Särbon i soffan och eftersom jag fortfarande inte är redo så.... skriver jag dagbok. Och ja, det är ju iofs sant ;)

Kram till er alla! *emojiblomma och hjärta*
(Känns bättre med särbon idag. Oron stillat sig lite. Vill lägga till det för att manifestera för mig att saker inte är värda att förstora upp på förhand, ha lite is i magen)

Profile picture for user Kungslilja

Torsdag (24)

Gårdagen blev nykter. Mer än så minns jag inte på rak arm. Så konstigt. Undrar om det beror på att hjärnan ändå fortfarande är lite ur led. Framförallt hoppas jag det rättar till sig med tiden. Minnet blir bättre. Kan hända jämför jag med hur det var innan den här cirkusen tog fart. När jag var ung och det inte ens behövdes en almanacka eller telefonbok, inte läsglasögon heller för den delen ;)

Nu är det iaf torsdag.
Nu ikväll gjorde jag det igen. Jag gick av vid fel hållplats. Eller rättare först gick jag av vid rätt hållplats, vände och åkte tillbaka till fel hållplats. Väl där vände jag och åkte hem. Det är nog som @Andrahalvlek skrev ovan, det gäller att vara vaksam nu när det hittills gått så bra. Tanken som jag tampades med var "jag måste prova hur det känns att dricka ett glas vin". Belönade mig med en sushi och barnet fick en efterlängtad kebab. Inga strålande kostval men i jämförelse med en flaska vin är det rena hälsokuren. Dessutom höjde det (för en stund) humöret hos barnet, gav en stunds positiv samkväm i soffan och sparade disk. Nästa gång kanske jag ska ta en uppsättning pinnar till barnets kebab också *S*

Jag är lite smått sugen på att se en positiv trend på vågen. Inte för att jag är stor på något vis. Längtan efter att få synligt positiva resultat har kickat in. Har det tagit 10 år att skapa vad jag har så...tålamod! Magen är inte lika svullen, måste se de fördelar som finns. Kanske kan jag snart komma i mina lite äldre kläder igen. Ytterligare en tanke att ha som motkraft. Å andra sidan är insidan viktigare men den vill jag i dagsläget inte känna till. Nu tänker jag främst på mina levervärden. Vill inte kolla dom, eller vill men vågar inte.

Nu dags att krama om barnet och försöka komma till ro på kudden.
Önskar alla en god natts sömn och igen tack för att ni finns!!! <3 <3 <3
//KL

Profile picture for user Annabell

Vilken rafflande hemresa 🥵💪🏼⭐️. Otroligt att du klarar att liksom ”ångra dig i farten”! Om jag ens sneglar mot att sätta fart åt fel håll, så är jag framme innan jag vet ordet av och långt bortom att byta riktning och hejda mig själv!

Den där tanken som gnagde (”måste nog iaf testa hur det skulle vara/bli att ta ett glas”), är lurig… Skickar över massor av pepp och en rejäl spade här, för att gräva ner den tanken ungefär så långt det bara går! Iaf för mig, så brukar en sån tanke annars hänga kvar (återkomma igen och igen) och det blir bara en tidsfråga innan man trots allt agerar på den 😖. Du vet redan - det är ju inte värt det och du förtjänar bättre än så💞💪🏼!

Godmorgon förresten 😀☀️☕️! Nu kommer helgen farandes igen och vi slipper dricka, vakna och ångra oss som satan!
🥳😄⭐️💞

Profile picture for user Sattva

Åh, jag vet vilka stresspåslag de där manövrarna ger! Har också ändrat mig i farten flera gånger. En gång gick jag in på systemet, tog en flaska, ställde tillbaka den o gick ut. Åkte hem, ångrade mig. Kastade mig i bilen och tokkörde till systemet. Stängt!!!

Du, det är så SKÖNT att slippa allt sånt!!!

Profile picture for user Kungslilja

Lördag/söndag (kl är 00.31 så mitt emellan dag 26/27)

Åkte på någon form av magsjuka och har sovit mig igenom hela fredagen och nästan även lördag. Så nu ligger jag här vaken. Men frisk och även nykter =)
Magsjukan var som en riktigt dålig bakfylla. Skillnaden var att jag faktiskt inte tyckte jag förtjänade den. Sjuka blir vi ibland så punkt om det. Hur som så har det inte givit så mycket ork att reflektera. Några tankar har kommit och gått i sjukdimman men först vill jag tacka @Anabell @Andrahalvlek och @Sattva för hejandet =) Blir alltid glad av att logga in och finna några rader från andra.
@Annabell: ja helgen är här och vi slipper dricka, bara det är klart ett party i sig! Och dom där tankarna... förstår precis vad du menar. Känns lite som en textrad som någon spetsat med dubbelkomponentslim. Hur man än försöker så sitter den kvar. Får troligen nöta bort den. Det ska vi fixa eller hur? =)
@Andrahalvlek: blir nyfiken och ska söka. Även om jag intellektuellt förstår att 1 glas för mig = katastrof så är det alltid bra med mer input av samma visa.
@Sattva: Vilken tur att systemet var stängt den där gången. Det känns ibland som att man är räddad av omständigheter. Att minsta "snedsteg" kan rasera hårt arbete. Gissar även dom/omständigheterna blir färre med tiden?

Nu tillbaka till de diffusa tankar som seglat runt. Eller det är egentligen bara två.

1) Jag är inte lika känslosam längre. Istället för att känna stark glädje, eufori, sorg eller ilska så känner jag mig ganska tom. Inte som en depression utan mer avtrubbad. Jag vet ju att alkoholen förstärker känslor samtidigt blir jag lite orolig för att jag aldrig mer ska få känna så starkt, speciellt glädje, igen. Å den andra sidan är det ganska skönt att inte åka bergochdalbana. Kanske är det så att jag, vilket jag skrev om ovan, håller på att växa ikapp mig?

2) Har någon gång (eller troligtvis fler) hört uttrycket att "alla laster är konstanta". Stämmer det? Om det stämmer så måste jag ju hitta någonting annat jag brinner lika mycket för som jag brann för vinet. Känns lite svårt med tanke på hur starkt det intresset har varit (eller är, om än inte i praktiken). Jag vill inte samla på porslinsfigurer, frimärken, katter eller... ingenting vill jag samla på. Intresse av att städa skulle vara bra men så roligt är det inte att jag vill ägna timmar i sträck dag ut och dag in. Träna går heller inte att göra i samma kvantitet. Meditation eller någon form av mindfulness från 17.00-ca 22.00 kvällarna i ända skulle nog göra både mig och barnet galna. Å den andra sidan så har jag ju än så länge inte känt ett jättebehov av att fylla ut timmarna. Kanske är det ett svar på min fråga eller så är det just nu för att jag är ´nyfrälst´ i att vara nykter?

En sak som jag kan vara säker på är att jag sedan några veckor tillbaka, även om jag inte direkt har några svar, är mer nyanserad i mina frågor och vad som rör sig i och runt mig. Det har jag nykterheten att tacka för <3 =)

Hoppas alla somnat gott, ska försöka göra det samma.
*Godnattkram till er*
/KL

Profile picture for user Se klart

Godmorgon,
Hoppas du vaknar och känner dig lite friskare och starkare idag!
Att vara lite tom och avtrubbad tycker jag inte är konstigt alls, tror känslorna behöver kalibreras om lite. Fyllekänslor är inte alltid så finstämda även om de kan kännas bra just då, ofta betalas en hög ränta dagen efter med andra starka känslor en gärna är utan.

Min första nyktra vår planterade jag frön. Som en tokig. Det var skönt att ha något konkret att syssla med, men det sammanföll också med pandemin så inget av det vanliga (bio, träffa vänner, träna) gick att göra.
Nuförtiden går all min tid åt! Till återhämtning (komma ner i varv efter stressig dag tar längre tid nykter) kolla på tv, ta en springrunda, fixa hemma. Ja, jag planterar om blommor också när jag får chansen! Jag intresserar mig för äldre möbler och har lärt mig mycket om det, ock kläder gillar jag att skrolla mig igenom- Vestiaire är en sajt jag besöker med jämna mellanrum.
Jag läser! Jag har just återuppväckt mitt sats-kort så nu kan jag börja gå på gymmet.
Sen brukar kvällen vara slut.
Ge allt lite tid så ska du se att tiden och känslorna fylls på. Lång eller kort promenad är en bra go to-syssla när man inte känner för något alls.
Kram 🙏🏻

Profile picture for user Varafrisk

@Kungslilja Inte så kul med magsjuka men hoppas att du mår bättre idag! Du kämpar på bra....eller känner du att det är en kamp? När jag åt antabus och med medicinens hjälp klarade av att vara nykter så kunde jag också känna en tomhet inom mig. Tittade på Peter Wirbings klipp på youtube angående postakut abstinens...tycker att det klippet var hjälpsamt. Kanske kan det vara något att titta på?

Ha en fin söndag!

Profile picture for user Kungslilja

@Varafrisk Tack för ´kryahälsningen´ovan. Skönt (om än såklart tråkigt) höra att även du genomgått känslan av tomhet. Jo, jag tycker att det är en kamp. Nu har jag fått snålskjuts några dagar på grund av sjukdom. Men annars så ja det är en kamp varje dag även om styrkan i den varierar. Hoppas du har fått en fin start på veckan!

Profile picture for user Kungslilja

Måndag kväll (28)

En nykter dag och kväll. Som jag skrev ovan till Varafrisk har vad det nu är jag åkt på givit en respit från tankarna och suget på vin. Jag har varit väldigt trött på det senaste vilket inte är så konstigt. Tröttheten har gjort mig låg. I kombination med tomheten/avsaknad av känslor så är jag lite orolig för hur det här ska gå inom närmsta tiden.
Nu på fredag har särbon bjudit in till middag med ytterligare människor. Jag vet att det kommer serveras alkohol och de är alla vana vid att jag inte tackar nej. Just nu önskar jag nästan att de människorna hade sett mig riktigt berusad så pass ofta att de i tysthet skulle vara glada över ett nej tack till vin från min sida. De vet ingenting och jag är 99 % säker på att det kommer att kommenteras. Jag vill inte ha några kommentarer. Orkar inte det! Det och tomheten och "lågheten" i kombination känns närmast dödlig. Jag vill klara den här situationen. Jag vet ärligt inte bara hur (att tacka nej till middagen känns helt omöjligt och att bli plötsligt sjuk på låtsas är det ingen som skulle köpa). Det känns trist att vara pessimistisk på förhand men lika bra att se sanningen i vitöga. Jag MÅSTE klara det här! Vill lägga till ett ord som börjar på F följt av en vokal, ett C och ett K samt en rad utropstecken.
*paus*
Funderade lite. Kom på att jag har ju faktiskt barn med. Den perfekta ursäkten! (Kanske) Vet att de andra som inte (mig veterligen) har ett beroende som jag inte heller har problem med att ta något glas vin i barnens sällskap. Men kanske ändå kan jag komma undan? Räddad av barn! Det är ju vuxna som ska rädda barn och inte tvärtom. Kanske kan jag ändå tänka att ja, jag blir räddad av barn men jag räddar även barn genom att låta bli. Jag vet inte riktigt. Det som är klart och tydligt är i alla fall att jag blivit expert på att tvista till sanningen, innebörden av ord och meningar. Och jag gissar att jag i beroendekrets är långt ifrån ensam om det fenomenet.
Jag ogillar det här skarpt och dessutom är jag trött på att höra och se mitt eget gnäll. Så punkt för nu!

Jag har inte tittat på vädret än men hoppas morgondagen ger lite sol, ska våga mig ut. Oavsett så ska det bli skönt med frisk luft i ansiktet och andra vyer än mina egna väggar =)

Kram och styrka till er!

Profile picture for user Se klart

Hej Kungslilja,
Barn är ett bra skäl att inte dricka. Diet/nyttomånad kan funka eller att vilja/behöva vara pigg nästa dag.
Jag har läst väldigt många inlägg kring just det här, och själv upplevt det. Förvånande ofta är det ett mycket mindre issue- än vad man själv målar upp. Människor bryr sig inte så hemskt mycket, ”tack, jag tar gärna något alkoholfritt” är inte en så konstig sak att säga.
Eller bara; jag dricker mer sällan för jag blir så seg dagen efter.
Jag kör varannan (middag) vatten?
Jag tror att det kommer att gå bra. Men det är ju himla klokt att redan nu fundera igenom, liksom ”repa”.
Du fixar det! Kram.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kungslilja Vita lögner är både okej och önskvärt i början. Tills nykterheten stabiliserat sig. Det kommer en dag då du stolt tackar nej och förkunnar att du har slutat dricka, för att du mår bättre utan alkohol. Så säger jag sen ett bra tag tillbaka. Ingen är så dum att de ifrågasätter det.

Men jag minns precis hur jobbigt det var i början. Jag skydde sociala tillställningar som pesten, och jag var ju räddade av pandemin som faktiskt sammanfaller nästan exakt med min nykterhet. Efter ungefär en nykter månad skulle jag på en jobbkonferens med övernattning. Vad skylla på? Kyparen råkade hälla upp ett glas vin till mig av misstag till middagen och en millisekund tänkte jag ”äsch, ett glas vin kvittar väl?”

Sen tog jag mig själv i kragen mentalt, föste över glaset till min kollega och mumlade ”du får mitt vin också”. Sen gick jag till baren och beställde en alkoholfri öl. Ingen brydde sig. Ingen kommenterade. Till min kollega sa jag något i stil med att min dotter sov borta och att jag ville kunna köra hem mitt i natten, ifall det skulle hända henne något. Min kollega hörde knappt vad jag sa, det var bara viktigt för mig att förklara. Jag skyllde oftast på bilkörning i början.

Inget av det här hjälper dig i dina våndor just nu, förstås. Jag vill bara att du ska veta att du snart blir trygg i ditt beslut, även om det känns svajigt just nu. Det bästa är också att genrepa best case scenario i skallen innan. På detaljnivå. ”När gästerna kommer säger jag…. Sen säger jag …. Sen gör jag….” Osv.

Kram 🐘

Profile picture for user Kennie

Hej Kungslilja,
Bra att du tänker igenom innan angående middagen. Har man ingen plan är det lätt att bli överrumplad och tacka ja av gammal vana tror jag. Mitt bästa tips är att ta med vad man bestämt att dricka, typ alkoholfri cider eller vad du gillar för alkoholfritt. Sen ser du till att fylla dit eget glas med alkoholfritt så ingen behöver hälla på på åt dig. Och frågar någon kan du bara säga nej tack, man behöver inte förklara sig. Och frågar någon varför kan du alltid säga att du kör alkoholfritt av hälsoskäl, typ magkatarr eller så. Eller för att du känner att det påverkar din sömn för mycket. Vita lögner är bra i början och sen kanske du börjar känna att du struntar fullkomligt i vad andra tycker om att du inte dricker. För mig blev det en överraskning hur få som ens noterade det. Och nu känns det lika odramatiskt som att säga att jag inte äter gluten. Eller ärligt talat, jag gillar numera att tala om att jag inte dricker, delar gärna med mig av mina skäl när någon frågar: lugnare psyke, bättre sömn, friskare, inget gift i kroppen, ingen tid förloras på att vara bakis, och så vidare...

Profile picture for user Sattva

Jag följer dig, det här kommer wtt gå bra Kungslilja! Måendet får gå upp och ner. Det gör det ju.
Ang middagen; varför inte vara ärlig med din särbo och så hjälper han dig, nu och framåt. Stödet från den manmälskqr o delar så mycket annat var för mig jätteviktigt. Han vill ju såklart att du ska må bra! Så slipper du myvket av skavet också...
🤗🤗🤗

Profile picture for user Torn

@Kungslilja Hej! Jag tycker som Sattva. Ärlighet varar längst. Och i förlängningen är det det enda rätta. Jag startade min tråd här på forumet just pga att jag var orolig inför en fest. Hade varit nykter i 40 dagar då. Efter tips från bla @Andrahalvlek ( minns du?🤗) så la jag korten på bordet, och det gick hur bra som helst. Steg 1 till att jobba bort skammen var inledd. Otroligt skönt, och väldigt bra för min fortsatta resa då. Om du orkar kan du läsa alldeles i början av min tråd hur jag gjorde. 2020-02-12 var det.

💪

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Jag minns. Och jag tror att jag tipsade om två alternativ: vita lögner eller ärlighet. De vita lögnerna är helt okej om man inte känner sig stabil i sin nykterhet. Men ärlighet är förstås det som ger utveckling på riktigt. Jag hade svårt att vara ärlig med min nykterhet i början, det tog mig tre hela månader innan jag berättade för min äldsta dotter. Jag var rädd att bli bemött med skepcism, ”jahadu, kom igen nästa helg då får får vi se”. Mitt beslut var inte tillräckligt förankrat, min tilltro till min egen förmåga inte tillräckligt stark. Men det blev den med tiden. Tid och tålamod.

Kram 🐘

Profile picture for user Kungslilja

Go kväll,

Tack för all stöttning ovan =)
Jo såklart är det alltid bäst att vara ärlig. Jag håller med. Samtidigt så har jag svårt med ärligheten. Jag känner att jag än inte är helt landad. Vidare så skulle ett eventuellt misslyckande kännas så mycket större om alla visste om mitt beslut. När dagen väl kommer då jag känner mig helt till freds så känner jag att jag kommer kunna stå för mina vita lögner, dvs stå upp för att jag ljugit med motiveringen att jag inte har kunnat/klarat ellr vågat bättre.
Det kändes skönt att läsa om de positiva situationerna och det ligger nog väldigt mycket i att jag gör det större än vad det egentligen är och att människor noterar saker i mycket mindre utsträckning än vad jag är orolig för.
Jag är ju trots allt inte medelpunkten på jorden *S* ;)
Kanske låter det märkligt men det finns också en smula glädje i att ha en hemlighet. Någonting som jag gör bara för mig och som ingen (förutom ni) vet om. För övrigt ser inte livet ut så, där finns jag oftast i första hand till för andra både privat och yrkesmässigt.
Det känns väldigt skönt att kunna avsluta den här dagen en hel del lugnare och lättare till sinnes än vad jag var igår =)

Kram och tack för support, inputs och stöd <3

Profile picture for user Sattva

@Kungslilja Förstår det där med hemligheten, att du gör det bara för dig sjäkv. Man är o fortsätter vara nykter för sin egen skull främst, annars tror jag inte att det blir hållbart.
Det är inte många som vet om min nykterhet heller, min man o mina tonåringar. Ffa gentemot tonåringarna känns det oerhört viktigt att bibehålla nykterhrten. I stunder då jag fått sug (längesen nu, det minskar, jag lovar!) har det räckt att tänka på dem o det svek gentemot dem det skulle innebära att falla för suget. Så så sett är det en skyddsfaktor att de vet. Utomstående vet inte, ej heller vänner. Går sällan på fester o har aldrig varit den som dricker utåt sett, så det har inte varit ett problem. Och nu ännu mindre, jag dricker ju inte!
Det kommer klarma allt. Ha tålamod och ta en situation i taget.🌟🌼⚘

Profile picture for user Sisyfos

@Kungslilja skrev:"Någonting som jag gör bara för mig och som ingen (förutom ni) vet om. För övrigt ser inte livet ut så, där finns jag oftast i första hand till för andra både privat och yrkesmässigt."
Den här insikten är rätt viktig tror jag. När man hela tiden trycker undan sina egna behov händer någonting. Jag har fått jobba mycket med att identifiera mina egna behov. Tänker att det är viktigt även på fredagens middag att ha med sig, så att du som de andra skriver är förberedd på situationen. Annars är det kanske lätt att också intala sig att andra ”behöver” att du dricker. För ibland är det så… ibland om det finns några med tendenser att titta lite djupt i flaskan är det viktigt för dem att alla dricker. Det rättfärdigar liksom. Så var beredd på det.
Barn är bra att skylla på. Egentligen hur fånigt som helst att man måste ha en ursäkt. Kalorier är en annan. Sömn. Kontentan är väl att ursäkterna kan vara väldigt ärliga. Det är inte hela sanningen men du kan om det blir jobbigt med fler frågor slänga ur dig en motfråga… typ har inte ni märkt också att man sover sämre med vin, eller jag blir så seg dagen efter jag har en massa jag vill hinna. Blir det så för er med… tror de byter samtalsämne.

Profile picture for user Kungslilja

Lördag
Dag 33. Tänk, det har gått ett par eller 3 dagar över en månad nu (beroende på vilken månad såklart ;p )
Hur som...
Arbetsveckan har varit katastrof. Några sömnlösa nätter. Har inte ens orkat logga in här. Men jag har hållit i, hållit ut och hållit avstånd till vinet.

@Sattva: Ja, ärligheten här på forumet får räcka för nu. Även för mig känns det så viktigt, även om jag inte talat med mitt barn rakt ut, att hålla nykterheten, inte tillfoga mer skada än den som redan skett. Kanske en privat fråga men har du talat mycket med dina barn?
Att suget gradvis minskar med tiden ger mig hopp =)

@Sisyfos: Du har en väldigt viktig poäng i det du skriver. En del av mina tidigare försök att avstå alkohol har fallerat just (inte enbart men delvis) för att jag tänkt/upplevt att andra har "behövt" att jag druckit. Jag vet också att jag varit i motsatt roll: Det varit lättare att dricka om någon annan också gjort det. Vad starkt att aktivt arbeta med att identifiera dina behov. Jag tycker det är svårt eftersom de varit undanryckta så länge. Känner mig lite som ett barn som vaknat upp i en helt nytt land/kontext utan både vuxen ledsagare eller språk. Däremot måste jag medge (och tror jag har skrivit det någon gång tidigare) att jag ändå glimtvis noterar att jag är tydligare både gentemot mig själv och andra och det har jag nykterheten att tacka =)

Middagen igår gick bra. Hade som sagt varslat särbon om att jag tänkt avstå alkoholen. Vid fördrinken blev jag inte serverad. Bad om ett fördrinksglas och fyllde med läsk. Under middagssittningen kom ett par gånger frågan om jag inte skulle smaka på det röda vinet som verkligen var så gott och passade utmärkt till huvudrätten. Första gången kom och gick konflikten, vid andra tillfället blev det bara ett "nej nej det är bra" och så flyttade jag fokus till den jag för tillfället satt och lyssnade på.
Det som gick att notera, tilläggas bör dock att jag ärligt var totalt slut efter arbetsveckan, var att jag knappt sa halv 7 under hela middagen. Lyssnade aktivt på andra. I vanliga fall, med lite vin i kroppen, bubblar jag på som tusan om allt mellan himmel och jord, interagerar på ett helt annat sätt. Jag vet inte om det som sagt var för att jag var in i märgen trött (kunde somnat där jag satt) eller om det är ´en annan jag ´som kommer fram men samtalsämnena kring bordet var inte så givande.
Jag märker att jag längtar efter någonting, någonting som genomkorsar min vardag. Kanske ett intresse vilket både utövas och sedan genomsyrar resten av tillvaron. Ex: människor som har hund, som tränar sina hundar tillsammans med andra och sedan umgås även rent privat och där inte enbart men bland annat samtalar om hundar (OBS! jag vill INTE ha hund *S*). Begreppet KASAM kanske passar in?
När jag var yngre var jag löst med i diverse föreningar och minns att det var en fröjd att gå på kurser, samlas och bara vara. Längtan efter syfte, mål, mening.
Blir en cirkel, tillbaka till Sisyfos kloka ord om att identifiera sina behov. Det känns lite svårt. Det är bara jag och barnet. Inget större skyddsnät så finns inte direkt utrymme för att prova på aktiviteter, utforska på egen hand.
Nu märker jag att tankarna börjar bli lite röriga och texten spretig. Kvällen blev, om än utan alkohol så väldigt sen. Sömn behövs (ett behov identifierat! ;) ).

Önskar alla en stund i solen och lite sparkande i höstlöven!
Kram
/KL

Profile picture for user Se klart

Vd skönt att middagen gick bra @kungslilja. Och visst blir man medveten om den ibland ganska låga nivå av samtal en nöjer sig med för att få vara med, vara en i gruppen. Men det viktigaste nu är ju att samla på sig erfarenheter av att det går bra att vara nykter. Räcker bra.
Jag tog tag i trädgården, när jag blev nykter. Liksom min garderob. Har lagt massor av tid på att plantera, sköta om, läsa på kring mina gamla torparrabatter- och även börjat odla i pallkragar. Det har blivit ett ljuvligt intresse som också tar en del tid. Och så har jag grejat, rensat, köpt nytt (fast begagnat) för att bygga en bra garderob. Har också tagit några timmar…
Nu längtar jag efter att komma igång ordentligt med träningen- och att meditera. Du ska se att du hittar nya spännande vägar tids nog. Kram 🥰

Profile picture for user Sattva

@Kungslilja Vad bra att kvällen gick bra! Att vara dödstrött är ju ett skäl att tacka nej till alkohol bara det.
Jag har inte pratat jättemycket med mina barn efter jag blivit nykter. Den äldsta (17 år) har fått lugnande besked ett par ggr senaste halvåret då hon frågat om jag kommer börja dricka vin igen. Varje gång har jag svarat att jag hsr slutat dricka alkohol. Hon blir väldigt glad o lättad varje gång. De/ barnrn (15, 17) hatade verkligen mitt vindrickande. De var jättetydliga, men jag slog bort det länge. No more!!

Förstår vad du menar med att ingå i en gemenskap. KASAM. Kände verkligen hur viktig yogagemenskapen är när det var ett tag i början av pandemin då vi stängde ner verksamheten. Drt blev så tomt, även om jag gjorde yoga hemma istället. Det är ju allt omkring. Det gemensamma synsättet, fokuset, språket, kulturen.
Utforska o dra dig till dem du känner dig hemma med- det blir oftast rätt då.
🌷💫🤗

Profile picture for user Kungslilja

Sen måndagskväll
(35)
Under kvällens tidiga timmar, till och med innan arbetsdagens slut, glorifierade jag åter vinet. Längtan var galet stor.
Det står mig tydligt att för min del är stress den tydligt mest triggande faktorn för vardags/ensamhetskonsumtion.
Måndag = stress. Ytterligare uppsägningar och kollegor som "hotar" om uppsägning (jag förstår dem) spädde på.
Vid ett par tillfällen på väg från jobbet och väl hemma var jag redo/på väg att besöka butiken för en flaska. Tur i oturen var den latenta huvudvärken. Tanken att öka på den gav lite dålig smak i munnen. En annan tanke är att jag troligen kommer skriva bättre personliga brev och CV i nyktert tillstånd. För jo, även om jag tycker mycket om mitt arbete så måste jag prova sätta mig i första hand. Bråttom har jag inte men på sikt så... Inte för att jag tror att det totalt kommer att förändra min relation till vinet. Nej en sådan mirakellösning finns inte men en lugnare miljö skulle hjälpa en bit på vägen.
Ytterligare en liten upptäckt i ett stort pussel av livsförändring.
Kroppen pigg, hjärnan trött. Ska prova att komma till ro innan barnet kommer tassandes.

Önskar alla ute på forumet en god natts sömn och en fortsatt bra och nykter vecka =)
Sov gott!

Profile picture for user Annabell

Sov gott Kungslilja och starkt av dig idag -igen 💪🏼✨🤸‍♀️!! Så himla bra att återigen ha hejdat det där ”måndags-rycket”. Det är sådana (återkommande) segrar som ger mod och självtillit till resan framåt tror jag!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kungslilja Jo, så är det. Under den våta filten alkohol finns det en massa saker som behöver komma upp till ytan. Alkoholen är ett symtom - det är orsakerna vi behöver göra något åt. Men var sak har sin tid, ingen brådska. För du har helt rätt - allt du har framför dig gör du mycket bättre nykter 🤩

Mitt dagliga löfte i Cairy-appen ”Jag vill hålla mig nykter för att ha tillgång till alla mina förmågor och känslor - slippa må psykiskt dåligt”.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Heja dig!
HALT är nästan larvigt enkelt men också jättesvårt för det känns som det tar en evighet att beta sig igenom. Nu på andra sidan- visst kan det kännas som efter att en storm har mojnat?
Hoppas du får sova gott och vaknar lite småmallig imorgon. Kram 🌸

Profile picture for user Sattva

Grattis till ytterligare en nykter måndag!!!
Tror absolut att det är värt att se över sin arbetssituation. Är det yrket i sig som innebär stressig miljö, eller just din arbetsplats?🌟🌼

Profile picture for user Kungslilja

Har inte läst ovan inlägg. På grund av skam.
Jag har lovat mig själv att vara ärlig. Jag vill inte vara ärlig. För jag klarade mig så tusans bra.
Ikväll halkade jag fel. En del av mig hade kallt räknat in att det troligtvis skulle hända. Det händer många. Jag har varit så stolt över alla dagar och fighter jag klarat. Har spenderat resten av kvällen i försök att förstå. Jag gör det inte. Kvällen var inte annorlunda än andra.
Jag vill inte sluta räkna, eller börja om på nytt. Jag skäms.
Ett stort blä 🤢 över hela situationen.

Och självklart en kram till er alla som kämpar där ute ♥️

Profile picture for user Kongo

Inte ska du börja från 0 eller sluta räkn. Allt bra är gjort av dig ju och du har kommit en lång väg framåt. Att du försökt förstå under kvällen måste innebära något bra. Du skriver ju även här. Bra gjort. Nya tag nu💪. Heja dig .

Profile picture for user Kongo

Inte ska du börja från 0 eller sluta räkn. Allt bra är gjort av dig ju och du har kommit en lång väg framåt. Att du försökt förstå under kvällen måste innebära något bra. Du skriver ju även här. Bra gjort. Nya tag nu💪. Heja dig .

Profile picture for user Sattva

@Kungslilja Ja försöka förstå är nog bra! Och inte ge upp!! Hur du räknar är ju upp till dig själv tänker jag. För min del har just detta att hålla nollan varit viktigt, en del i spärren att inte falla dit. En risk att fortsätta räkna dagar från där du är, är kanske att det blir "enklare" att falla igen? Jag vet inte, huvudsaken är ju att du fortsätte din nyktra bana!!🌟🌷🌼

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kungslilja Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig något av dem. Så fortsätt du att försöka förstå. HALT (hungrig, arg, ledsen/lonely, trött) är en ledtråd, stress en annan. Vi måste hitta hållbara strategier. Och ha tålamod med oss själva, men framför allt vara självsnälla. Att slå på oss själva hjälper inte.

Kram 🐘

Profile picture for user Kungslilja

Morgonen dagen efter.
Det får bli så. Dvs jag fortsätter inte räkna där jag slutade för för mig blir det inte sant.
Jag får helt enkelt börja om. Tror däremot inte att jag kommer skriva dagar igen även om att hålla alla helt nyktra är viktigt för mig.
Vill heller inte skylla på något annat än mig för det var jag som gjorde det. Men 2 viktiga faktorer jag kan identifiera är stress och extrem trötthet.
Det är egentligen bara 2 år sedan jag gick in i väggen och inte ens ett år sedan jag återgick till arbetet. Risken är överhängande stor att jag snart hamnar där igen.
Lite att arbeta med /fundera över med andra ord.
Släpper skammen nu och börjar om.

Önskar alla en fin torsdag.
Kram

Profile picture for user Sattva

@Kungslilja Just den mentala tröttheten och hur djupt den sitter har börjat utkristallisera sig för mig allt tydligare med nykterheten. Jag utforskar för fullt hur livet ska kunna bli hållbart. Alkoholen satte verkligen allt på paus i dådan utveckling.
Du kommer klara detta!!🌷🌼🌟

Profile picture for user Annabell

Jag förstår exakt hur det känns Kungslilja❤️... Jag ser det som att du börjar om - men ändå fortsätter! Om du bygger vidare med ✅ nu, så har du snart lika mycket grönt efter ❌ som du har framför och till slut betyder det där röda krysset väldigt lite i resan/processen som helhet så att säga. Massor av pepp och styrkekramar till dig 💪🏼✨!

Profile picture for user Se klart

@kungslilja, vi brukar ha nån 10-sekundersregel, dvs så snabbt måste mat som tappas på (rent) golv tillbaka upp för att inte behöva kastas. Lite så tänker jag 🙂
Du gör precis exakt som du vill med räknandet men här finns inga regler.
Vi tvingas lära oss så himla mycket om oss själva nät vi blir nyktra. Ett digert arbete som ska ske på så många nivåer. Men dessvärre är det liksom den enda väg som erbjuds om vi inte vill köra i diket och bli kvar där. Så det är bara att fortsätta. Lite klokare, mer erfarenhet. Om vad som triggar. Den sortens triggers behöver vi bygga bort- bygga om hela livs-huset.
Skönare trappor, mjukare mattor. Livet är INTE att röra sig från en pressad punkt till en annan. Det var nytt för mig iallafall!
Jag är säker på att din väg framåt blir både rak och stadig. En dag i taget! kram 🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart skrev:"bygga om hela livs-huset. Skönare trappor, mjukare mattor. Livet är INTE att röra sig från en pressad punkt till en annan."

Den bildliknelsen gillade jag 😍 Och det är så himla sant - vi måste leva mer hållbart när vi inte längre använder alkohol som fartdämpare och startgas.

Kram 🐘

Profile picture for user Kungslilja

Tack alla för så mycket värme och pepp! =)
Ja, det är bara att börja om. Egentligen är det inte de dagar som ligger bakom (om än många nyktra sådana underlättar) utan hur jag väljer att gå framåt.
Bygga om och bygga rätt. Mjukare mattor. Låter som en dröm. Jag vill dit! Jag ska dit!

Slängde iväg en arbetsansökan idag, ett arbete jag tror skulle kunna ge just lite mjukare underlag rundare hörn (eller slängde och slängde... har sugit just på att söka den tjänsten några dagar) och fick ett napp. Inget är ju klart, behöver lyckas komma ifrån nuvarande jobb för en intervju samt sedan se om jag passar dem och dem mig. Men hur som bara att ha blivit en av de utvalda har lyft mig lite.

Jag har mått oförskämt bra (full blev jag inte, igår men väldigt påverkad) idag. Det var som att en släng av ´bakishet´ presenterade sig först framåt kvällen. En obehaglig känsla som jag inte vill uppleva igen. Noterade också att lite av den självkänsla jag burit med mig in i vardagslivet och interaktioner med folk tack vare en nykter hjärna hade fått sig en rejäl törn. Jag hoppas och tror att jag återhämtar mig relativt snabbt. Även kroppen i stort minst sagt känns lite ur gängorna.
Visst, vinet var gott. På ett helt annat sätt än de senaste mängderna av år. Jag kunde uppfatta nyanser av bär (hallon), fat, lakrits etc. Innan har det bara varit mer drick och svälj. Oavsett den sensationen så nej, det är inte värt det och det fungerar inte för mig. Inte alls. Jag vill det inte. Jag vill fortsätta på den väg jag börjat. Den väg där jag smått började hitta ett jag som jag tycker om. Där jag märker att jag kan saker, börjar sätta gränser, där självkänslan växer, där jag märker och vågar lita på att jag är omtyckt och uppskattad av andra. Kan bygga på med fler meningar men poängen är nog uttryckt. Mitt korta liv utan alkohol har klart överträffat det längre med alkohol......och där gick luften ur mig *S* så punkt på min självpredikande monolog.

Åter igen tack för allt stöd och pepp! Det känns stort och fint att få ha er alla vid min sida.
Innesluter er i mina tankar ikväll med önskan om ro.

/KL

Profile picture for user Kungslilja

Inte varit inne på några dagar. Väldigt trött. Blivit beviljad några dagars semester.
Fortfarande (efter senaste fallgropen) nykter 🥳
Det har varit lite lättare den här gången, än vid föregående försök. Samtidigt tror jag just det även kan innebära en risk för att det också blir lättare med ytterligare snesteg. Ex: ’ah! Förra gången jag gjorde en avvikelse/tog några glas var det ju lätt att komma upp i sadeln igen’.
Vad säger ni som gått före? Utgör varje snesteg en fara för ytterligare fler?
Hur som är jag glad och tacksam att den gigantiska trötthet jag upplever inte har något direkt samband med en massa alkohol att göra. Samtidigt lite sorgsen för det gör det klart och tydligt att det här arbetet till och att jag inte vill tillbaka. Samtidigt är det det här jag tidigare har bett om: en utveckling i att få reda på vem jag egentligen är, behöver, vill, mår bra av, längtar efter. Så egentligen borde jag känna tacksamhet även för detta. Inte idag men det kommer säkert 😊

Varm kram till er alla där ute som kämpar 🤗 🥰

Profile picture for user Kungslilja

Inte varit inne på några dagar. Väldigt trött. Blivit beviljad några dagars semester.
Fortfarande (efter senaste fallgropen) nykter 🥳
Det har varit lite lättare den här gången, än vid föregående försök. Samtidigt tror jag just det även kan innebära en risk för att det också blir lättare med ytterligare snesteg. Ex: ’ah! Förra gången jag gjorde en avvikelse/tog några glas var det ju lätt att komma upp i sadeln igen’.
Vad säger ni som gått före? Utgör varje snesteg en fara för ytterligare fler?
Hur som är jag glad och tacksam att den gigantiska trötthet jag upplever inte har något direkt samband med en massa alkohol att göra. Samtidigt lite sorgsen för det gör det klart och tydligt att det här arbetet till och att jag inte vill tillbaka. Samtidigt är det det här jag tidigare har bett om: en utveckling i att få reda på vem jag egentligen är, behöver, vill, mår bra av, längtar efter. Så egentligen borde jag känna tacksamhet även för detta. Inte idag men det kommer säkert 😊

Varm kram till er alla där ute som kämpar 🤗 🥰

Profile picture for user Se klart

Kära @kungslilja
Du har helt rätt i att det kommer, det lovar jag. Att bli nykter innebär per definition att saker och ting i livet måste förändras. Har inte stött på någon under mina snart två år här som skriver att de slutat dricka och inger mer hände… välkomna utvecklingen, även när den känns jobbig. Och bra kämpat! Kram 🌸

Profile picture for user Kungslilja

God morgon.
Inget uppvaknande till snö än men burr vad kallt.
Lyst med frånvaro. Har känt mig riktigt låg på sistone. Ledsen.
Kan fortfarande konstatera att vara nykter och ledsen är mycket bättre än onykter och ledsen. Alltid finns det ljusglimtar 😊
Varm kram till er alla. Vi kämpar vidare 💪🏽

Profile picture for user Sattva

@Kungslilja Jag är också lite låg just nu, tror det har med vintertiden/ förändrat dagsljus att göra för mig.
Absolut, nykter är alltid bättre än motsatsen!! 🧚‍♀️💪🥰