Har precis bett Sinnesrobönen🙏🏻
Acceptans behöver jag för att inte smärtan ska göra för ont… för all tid som jag har låtit försvinna iväg i alkoholets dimma…jag kan inte förändra det. Jag behöver så mycket mod nu för att gå min egna väg till att bli nykter. För då kan jag förändra mitt liv…sluta dricka….det är möjligt…det är faktiskt inte bara möjligt det ska gå….det finns ingen dag som är vare sig bättre eller sämre att börja på…så är det. Och att förstå skillnaden i acceptansen och modet…det kan jag!

🍁🍁🍁🍁🍁

Ja du kan @Varafrisk! Du kan!
Här kommer ett lite, kanske trivialt vardagstips. Tänker att du och din man skulle kunna planera för och handla till veckans måltider på söndagen. Då skulle du inte behöva åka och handla på vardagarna när systemet är öppet. Du kan åka direkt hem, eller via gymmet.
Kram

@Tofu…du skrev om serien Behandlingen som går på Discovery. Är det en bra serie? Kan den vara hjälpsam? Har inte Discovery men kan det vara värt att teckna ett abonnemang mån tro?

Kram🤗

Den går varje lördag på 5 an också. Tror det var första avsnittet igår. Borde vara någon repris snart.
Det verkade ganska bra tycker jag 😊.
Så bra att de lyfter problemet.

Du har så rätt i att det finns ingen dag som är bättre eller sämre att börja på VaraFrisk, jo kanske förresten. Idag är alltid en bra dag att starta. När jag bestämde mig för ett visst datum eller en viss dag behövde jag ”dricka klart”. Och när den dagen infann sig fanns alltid något i vägen. Så idag är en bra dag att sluta. Idag är alltid en bra dag.
Du frågar om det kan vara hjälpsamt att se… jag tänker att det beror på. Ibland när jag har sett såna där program eller läst härinne om de som är mer inne i ett missbruk så har jag klappat mig själv på axeln och tänkt att det kanske inte är så farligt det jag gör. Nu har jag inte sett programmet mer än litegrann, men har svårt att tro att de besitter några magiska nycklar. Men det är bra att man pratar om det tror jag. Eftersom det är så vanligt och får så många negativa konsekvenser.
Ha en fin dag VaraFrisk och ät ett litet mellanmål innan du åker hem så att du har energi att vråla nej.

Så är det @Sisyfos idag kunde varit en jättebra dag för att vara dag ett men det blev inte så. Har inte druckit något ännu men har köpt. Varför?? Jag ber inte om svar...men jag vill ställa mina frågor kanske till mig själv....kanske till någon som förstår bättre? Många gånger har jag fått rådet...uppmaningen...du måste bestämma dig! Men vad är det som gör att vissa personer kan bestämma sig och köra på den linjen? Inte få återfall? Någon säger att jag inte får tillräckligt med negativa konsekvenser av mitt drickande? Är det så? Jag tänker att egentligen är en tillräcklig konsekvens att sova dåligt, inte minnas allting, huvudvärk mm. Måste en negativ konsekvens vara så mycket mer för mig? Köra rattfull, förlora jobbet...förlora kontakten med barnen osv.

Alla frågor som jag har är inte utifrån offerkofta, medömkan...utan jag bara undrar...Hur som helst...om vi bortser från alla frågor så vet jag att jag måste sluta...ja..ni har hört det hundratals gånger...så seriöst...jag behöver klippa mina kort...jag har ICA-kort...träningskort t gymet....kort till badhuset...kanske jag inte behöver något mer just nu....utan gå från tanke till handling..klippa kort!

Kram:)

@Varafrisk god kväll.
Vad tror du själv om konsekvenser? Jag tänker att det är så individuellt vad som är en negativ konsekvens.
Jag tex orkar inte göra bort mig en gång till, orkar inte ha ångest så jag vill hoppa från en bro. Och ändå fast jag känt så många gånger så har jag druckit igen.

De flesta som skriver här inne har snubblat och druckit igen.
Det kan vara så att du är här inne tidigt i din sluta dricka process. Att många av oss andra redan varit där du är nu. Jag vet inte bara lite funderingar.
När du verkligen har bestämt dig för något annat i livet hur har du gjort då? Något du kan använda nu?

Jag läste alkemisten för många år sedan och det är en mening som hängt sig kvar: "Om du verkligen vill någonting så verkar hela universum för att det ska bli så".
Jag har upplevt det några få gånger i livet att jag fått hjälp när jag verkligen vill något, när jag vågat hoppa.

Glad att du skriver iaf 💖
Kram

@Ase när det gäller konsekvenser så önskar jag innerligt att jag aldrig behöver uppleva de svåra konsekvenserna pga att ngn annan drabbas. När du själv skriver att du inte orkar göra bort dig en gång till..hur har du varit då?

Å tyvärr…jag är inte här för tidigt utan det är verkligen dax att sluta nu!🙈

Men jag började ungefär skriva när Charlie70, Torn, Andrahalvlek, Se klart mm började skriva.
Fast jag tror att FinaLisa, Rosavina skrev före jag började skriva. Vinäger har skrivit under denna tid..Sattva..Å med facit i hand så har alla gått vidare…

Kram😘

Hej där,
Jag har inget bra svar och jag vet också att du inte tänker att någon ska svara utan just ställer frågorna till dig själv.
Dels tänker jag att alkoholism är progressiv. Den håller sig sällan på samma nivå, livet händer, missbruk fördjupas- förvärras.
Dan andra ”konsekvensen” är ju att vi inte med ögat kan se de skadeverkningar som alkoholen gör med våra kroppar. Det handlar ju om en mängd sjukdomar som kanske inte ger sig till känna förrän senare i livet.
Detta låter väldigt rationellt och de skälen är ju sällan starka nog att sluta.
Kanske ”behöver” du dricka dig till en botten som ingen av oss vet eller har svar på. Botten är olika, en lärdom efter många månader här.
Något som inspirerat och fortsätter att inspirera mig är människors upplevelse av livet- nykter.
Att dricka så ofta och så mycket gör livet tråkigt. Att våga bli nykter är också att våga tro att livet ska växa, förändras, bli något mer.
Ibland funderar jag på om det kan upplevas som ett hot, en rädsla, att leva livet fullt ut? Vad kunde det innebära? Drömmar och längtan efter något mer- plötsligt inom räckhåll?
Hur funderar du kring det? Vad ditt liv skulle kunna bli?
Kram.

@Varafrisk men det är väl många som försvunnit från forumet från den tiden också. Men du är kvar och kämpar 💖.
Jag vet inte hur man knäcker nöten är själv nybörjare.
Kan du kanske göra om programmet här på ah?
Hur jag är när jag gör bort mig kanske jag skriver i min tråd någon gång när jag vågar? Det händer inte så ofta men har skett då och då sedan jag var 14år.
Ibland med år i mellan och ibland oftare.

Jag har heller inga svar, som du vet eftersom jag har suttit i exakt samma sits och inte riktigt förstått mig själv, men jag tror verkligen att mycket handlar om en önskan om att återställa balansen och att tröttheten där på eftermiddagen spelar roll. Stoppet funkar inte riktigt som det ska och man hamnar i gamla hjulspår. Närvaropoddens avsnitt om ”the work”, ”metatänkamde” och ”Vanor” adresserar det här. Att bryta vanor och vara uppmärksam på sig själv. Minns inte vilken som hade vilket, men där tror jag att du kanske kan få konkreta verktyg för att stoppa. Ett sätt att stoppa är ju att nå botten. Men du verkar liksom jag ha långt dit och ha tröttnat. Så nu ska du över tröskeln. Strypa möjligheten att handla är ju ett effektivt sätt. Läste om att ett hormonpreparat jag tog hade som biverkan ”kontrollförlust”…. 🤔. Inte vet jag om jag kan skylla på det, men jag tror att vissa saker gör det svårare att stoppa och att man då verkligen behöver skaffa sig både hängslen och livrem. Sömnbrist, syresättning i hjärnan, signalsubstanser påverkar. Det handlar inte om att man är sämre på nåt sätt än de som klarar att cykla direkt. Vi andra lär oss också att bromsa försiktigt, sladda, vingla under tiden. Du vill få stopp på det känns det som. Du kommer att känna dig orolig och säkert ångra dig flera gånger om du klipper kortet. Men i längden, när du har lämnat din snuttefilt, när du har hittat ut, då kommer du att vara jäkligt tacksam för att du vågade leva utan. Å du som är så modig skulle kanske även kunna skriva om dina våndor.
Jag vet inte hur du kände nu när du skrev innan du drack. Jag vet att jag kunde känna lycka och lättnad när jag handlat, men sen var det en helt annan känsla när jag drack. Jag mådde mest dåligt av det och pinade i mig alkoholen för att den ”måste ta slut”.

Godmorgon 💗

Tänker igen på vad du skrev @ase att jag kanske skriver tidigt i min sluta dricka process. Faktiskt så vet jag ju inte…för de personer som jag följer som blivit nyktra…var så bestämda när de började skriva och några hade redan varit nyktra flera dagar…medan många som började skriva och befann sig där jag var när jag började skriva/ är nu när jag skriver de har försvunnit fr forumet vilket jag tycker är synd.

Åter igen t konsekvenser så om jag tänker på de direkta handlar det om sömnproblem, magont, uppblåsthet, ångesten, att inte göra saker som jag bestämt mig för att göra, att äta rätt. Men det är de andra konsekvenserna som jag inte vet ngt om som är läskigast egentligen och kanske skapar störst oro..vad händer med lever, hjärta..ja m organen, kroppen helt enkelt…kan jag rädda den?? Ja men slutar jag nu då kan det kanske inte bli värre…Min man pratade m en kvinna som berättade att man behöver fler demensboenden eftersom gruppen människor med demens ökar pga de människor som har haft ett långt alkoholberoende insjuknar i demens.

Och att skriva om mina våndor …ibland vill jag skriva brutalt ärligt men vågar inte riktigt för jag vet inte vad responsen blir och eftersom man är så sårbar vet jag inte om jag kan hantera den eller jo jag kan väl men är det negativt kan det ligga och skava länge…det finns ju fortfarande lite lite skav inom mig.

Nu ska jag åka iväg t jobbet. Mellanmål är med. Korten är inte klippta men ligger hemma. Så om jag ska handla då måste jag hem..men när jag kommer hem ska jag bara byta om för att åka t gymet m min man. Han ska testa Friskis. Han har gått på ett annat gym men eftersom han är pensionär ska han teckna nytt avtal och då passsar han på att även testa ett nytt gym. Jag ska prata med mig själv idag för att planen ska hålla.

Ha en fin tisdag🍁🍁

@Varafrisk Hej! Har inte skrivit i din tråd på jättelänge men läst/följt! Idag kan det vara så att det blir din dag två... Någon dag är det dags!
Önskar dig en fin dag hursomhelst!
🤗 kram

Ikväll har jag klippt mina två kort…kontokortet och kreditkortet. Ska betala av den summa som jag använt på kreditkortet för att sedan avsluta det. Ska inte ha ngt kreditkort…inte nu iaf.
Kommer ansöka om nytt kontokort om ett tag.
Nu kan jag varken gå till systemet el trösta mig med ngn go hämtlunch när jag är ledig. Hur kan man sjunka så lågt🥺men det känns skönt …det här klippet!!

Men även om jag åkte hem och hämta korten…köpte alkohol så…var jag och tränade först med både make och dotter💪🏻Har även anmält mitt intresse till att vara trivselvärd på Friskis. Ett steg till att komma in i ett annat sammanhang, träffa nya människor och att få kontinuitet i träningen.

Ja…det här beroendet den här vanan är ett riktigt slitgöra…

Kram💗

Gokväll!

Vet inte om det var du @Sisyfos som skrev att jag skulle skriva om mina våndor? Jag tänker och jag vill skriva precis hur det har varit idag. Oavsett vad. Men jag behöver det. För att ta nästa steg.

Som jag skrev igår klippte jag korten för att inte kunna handla något på systemet. Min avsikt med kreditkortet var att betala in de pengar som jag använt för att därefter kunna avsluta det. Somnade gott och vaknade gott...till en ny ledig och förhoppningsvis nykter dag.

Ca 8.30 fick jag ett meddelande på Messenger av min dotters kollega och vän att min dotter inte hade kommit till jobbet. Hon skulle börjat 7.30. Hon försover sig aldrig och hon sköter alltid jobbet. Efter en kort stund skrev kollegan igen att hon fått kontakt med min dotter som sa att hon var i en annan stad, och att min dotter pratade sluddrigt. Varningssignalerna hade inte varit så tydliga...men nu kunde jag förstå lite bättre...det färgade håret. Är hon på väg in i en manisk fas igen? Har haft kontakt med min dotter via sms lite då och då men hon svarar inte på telefon. Har inte en aning om var hon är och hur hon mår just nu....och det är SÅ smärtsamt...försöker stänga av mina känslor/tankar.

Men lite kort efter att jag fick samtalet från kollegan så började ju tankarna på alkohol igen...banken är ju öppen till kl 15 så jag kan gå in där. Min planering av dagen föll...för under fm pratade jag i telefon med vuxenpsykiatrin..med en vän...och jag var så ledsen...tog en promenad med vår hund. Men blev plötsligt så trött!

Tänkte att inget blir bättre av alkohol..och jag behöver vara nykter nu...men det är som om jag triggas av att det finns en möjlighet till att köpa alkohol då måste jag utmana den...så ca tjugo minuter innan banken stänker åker jag dit...fyller i en uttagsblankett ...så himla förnedrande....men när jag ska ta ut pengar så går inte det...man kan endast ta ut kontanter på måndagar och torsdagar....Den unge mannen i kassan hänvisar till uttagsautomaten och jag får säga att jag har problem med mitt bankkort. Han säger att det är väl lika bra att vi beställer ett nytt. Jag säger att jag fixar det hemma hos mig...han tittar konstigt på mig....men jag vill ju fördröja processen med att få ett nytt kontokort. På ett vis så var det ju himla bra att det inte gick att ta ut kontanter mer än på måndagar och torsdagar för jag kommer troligtvis inte åka från jobbet för att åka till banken...men man vet aldrig....men...nja...det kändes väldigt lågt....Hur som helst ...jag åkte hem igen...väntade tills maken kom hem....och då hade ju tanken börjat gro...tanken om att köpa alkohol...och maken är snäll...fick lite kontanter...och köpte alkohol. Inte mycket men ändå...Nu känns det liksom om jag har testat de flesta vägar att köpa alkohol på....men för att vara helt ärlig så tror jag inte på att jag inte kommer att köpa alkohol förrän den dagen jag inte köper....jag har verkligen tappat tilliten till mig själv.

Men....om jag ska kunna härbärgera min oro för min dotter ...och äga mitt liv ...så måste jag fortsätta på den positiva väg jag har börjat...träna...be sinnesrobönen...läsa i mina böcker..så tanken är fortsatt en nykter dag imorgon.

Även om jag inte har blivit nykter ännu så är jag tacksam för forumet...tror att det kunde varit värre annars...för varje gång jag köper alkohol, dricker alkohol så tänker jag på er mina vänner på forumet...att jag liksom förstör er tillit till mig...att jag sviker er...även om jag sviker mig själv mest.

God natt och sov gott:)

Kram

@varafeisk jag skriver några rader.
Jag tror det är bra att du har forumet. Och det är bra att forumet- vi- har dig.
Du förstör inget för någon här. Tilliten ligger liksom inte där. Tilliten ligger i; processen. Vägen. Knölig som tusan. Men en väg framåt är det. Kram 🤗

Tack goa, fina @Se klart för att du är med mig❤️
Så varmt och så betydelsefullt❤️

Ett ännu mer viktigt steg för mig är att skriva här på forumet …vad jag än har skrivit att jag ska göra…och oavsett om jag håller det eller ej….att våga blotta mig på djupet…för att gå vidare❤️

Jag är hoppfull…men så otroligt ledsen/orolig för min dotters hälsa…och där behöver jag vara nykter.

Jävla psykiska sjukdom🥵

❤️❤️❤️