@torpet skrev:"Lunchnotering. Det var skönt att vakna i morse. Anledningen till att jag ställde in att gå på den planerade tillställningen i går var inte att jag var orolig att dricka. Anledningen var att jag helt enkelt kände att det tråkade ut mig. Det där är också något att se upp med. Att välja att sätta sig att titta på TV istället för att trots allt aktivera sig. Bara för att jag inte dricker vill jag inte"

Jag håller med dig om allt. Jag har själv valt att nobba aktiviteter och träffa vänner och bekanta. Jag har inte heller tagit några initiativ till att träffa så många. Det är alltid förknippat med att dricka alkohol. Visst är det tragiskt?
jäkla liv man har haft?
Det har slutat med att jag suttit hemma framför tv´n på helgerna. Det känns som att det är på två vis. Dels har det varit väldigt skönt. Inga måsten, sparar pengar och fått vila och sova. Gudarna ska veta att jag behövt det.

Nu börjar det bli tråkigt. Speciellt de helger jag inte har barnen. Nu när man inte har sin gamla trygga a-kompis som håller en sällskap.
Men när jag tänker efter så är det ett billigt pris om man jämför med att vakna upp i soffan på morgonen. Stereon fortfarande på med hög musik. Ölburkar på hela bordet och förmodligen en halv ölburk som man spillt ut på mattan eller i soffan. Man mår som skit.
Jag hoppar julbordet i år av just den anledningen som du skrev om.. Nästa år kommer allt se helt annorlunda ut. :)

Ni ska ju fylla era liv med roligheter! Nyktra roligheter 😍 Såna måste väl finnas? Hitta en ny eller nygammal hobby, föreslå era vänner att umgås nyktert. Utflykter, konstupplevelser, träning, go-cart, modellflygning - vad som helst 🤗

Kram 🐘

Kvällsnotering. Missade att skriva igår. Nonstop från morgon till läggdags med aktiviteter. Utsattes för en rejäl test i går kväll då jag var på middag som varade fram till 02.00 för mig i natt (då gick jag ändå först av alla). Först hade jag tänkt avstå från middagen (pga av oro för om jag skulle palla "testet") och åka hem, men gjorde en impulsgrej och tog taxi till middagen. Ångrade mig halvt i samma stund jag kom in i lägenheten. Samtidigt hade jag en tävlingsmänniska i mig som ville bevisa att det skulle gå att deltaga på middagen utan att dricka. De flesta på middagen var människor jag håller av. Inga problem med att delge folk att jag inte ville ha vin eller annat innan maten. De som var där har varit med förut och om någon säger att de inte dricker för tillfället fattar alla galoppen direkt. Det respekteras helt utan frågor eller konstigheter. Så den biten var/är inga problem. Jag tror jag drack två liter bubbelvatten under kvällen. Sen såklart mer upplevelsen av trötthet där mitt i natten när jag drog mig hemåt. Tröttheten såklart mer "ren" än om jag pimplat under kvällen. Samtidigt lätta steg eftersom jag kände en oerhörd stolthet för att ha klarat flera timmar i ett sällskap där alkoholen flödade fritt. Jag är ju inte i Sverige, så skillnaden är att ingen på middagen blev packad. De håller en mer ok nivå på det. Annars hade jag nog gått tidigare. Oerhört skönt att slå upp ögonen i morse. Jag var trött och hade inte sovit tillräckligt många timmar. Men det spelade ingen roll. Ingen bakfylla, ingen ångest, ingen olust...inget negativt alls. Den här erfarenheten bekräftar det vissa här inne skrivit om tidigare: Om man klarar den typen av prövningar så växer man. Väldigt bra för tilliten till en själv och ens egna förmåga att hålla sig på den nyktra vägen. Nästa middag kommer inte föregås av lika mycket oro helt klart. Enda plumpen i protokollet är att jag inte skrev här i går eftersom jag försatt mig att skriva varje dag oavsett vad som händer, men den plumpen kan jag leva med :) Kram till alla.

@torpet Härligt! 👍🏻 Jag förstår precis din känsla i att växa, känna sig stolt och trygg i sig själv, att klara vara utan alkohol vid tillställningar. Till nästa gång kommer du känna dig säkrare redan innan du ska iväg, så skönt 💕
Kram 💕sländan

@torpet Heja dig! Och jag förmodar att du hade kul på festen också eftersom du stannade så länge? Min upplevelse av fester när jag är nykter är att jag är mer lyhörd, min tajming är bättre och jag är mer genuint intresserad av samtalet och människorna. Innan tänkte jag mest på hur/när jag kunde fylla på mitt glas 😫

Självkänslan växer oerhört mycket av sådana utmaningar, check på den ✅

Kram 🐘

Lunchnotering. Fortfarande utomlands. Ny tillställning med mycket alkohol igår kväll. Gick bra vad gäller nykterhet. Idag en oerhört tung dag dock. Är väldigt låg. Antagligen alla känslor som kommer i kapp. Har svårt med varandet. Lusten till "allt" är borta. De negativa känslorna och tankarna tar över. Jag kommer att överleva, men just nu en skitdag rent ut sagt. Känner mig instängd och snärjd. Faktiskt samma typ av deprimerande, låsta, "instängd i bur"-känsla som när jag drack. Nu är ju inte anledningen alkohol. Så vad ska jag göra nu? När jag inte kan tjata på om att jag dricker för mycket eller ge mig själv snytningen: "du måste inse att det är alkoholen som är det verkliga problemet"... Den har inte varit närvarande på två månader och jag känner mig precis lika snärjd som när jag använde mig av den. Kram till alla! Tänker hoppas på i morgon!

@torpet Det låter som vi har hamnat i samma läge, fast kanske av olika anledningar. Läste om något som kallas post akut abstinens. Är det kanske det som dyker upp efter en tid? Hursomhelst så måste väl ändå livet gå vidare???
🤗 Kram

@torpet Först och främst, härligt att du har fixat ” utekvällarna” så galant! Det växer man av rejält. Sedan kan jag känna igen mig en del i med det där med lusten. Där gäller det att se till att göra saker man tycker är kul. Att bara bli nykter och sitta och vänta på att allt ska bli kul av sig självt är meningslöst. Nä, man måste aktivera sig med saker. Själv har jag fiske som hobby, det höll jag på med jättemycket ett tag där under det första halvåret som nykter. Jag renoverade i mitt hus, åkte i väg på utflykter till ställen jag inte varit på förr. Hittade på roliga saker med barnen mm mm. I början kändes det motigt, eftersom jag var van att dricka alkohol i stället, eller samtidigt ( vid fisket och renoveringen tex). Men det släppte allteftersom, och efter ett tag behövdes det inte mycket alls för att jag skulle vara på bra humör och tycka saker och ting vara kul. Sedan gäller det att ha en positiv inställning rent allmänt tror jag. Annars är det inte mycket som är kul här i livet. 😅 Du jobbar på svinbra!

@torpet Läste på om post akut abstinens (PAA) som @majsan_nu skrev om. Har inte hört talas om det tidigare. I stora drag handlar det om att signalsubstanserna i hjärnan behöver tid att repareras och finna balans, återhämta sig och det är individuellt beroende på hur mottagliga vi är och andra omständigheter. Det kan ta upp till 3-6 månader men det går över. Symptom är typ de som infinner sig första veckan man är nykter. Kanske kan det vara därför du känner dig lika snärjd som när du drack? Tittade på filmen nedan som behandlar PAA och återfallsprevention.

https://youtu.be/OqUg9ehXiYw

Funderar själv på om jag har PAA då jag fortfarande har dålig sömn och ofta huvudvärk, vilket också är symptom på PAA. Är glad att jag fått ny kunskap om hur det kan vara efter den inledande nykterheten, idag 3 veckor, och med vetskapen om att det här går över😁

Lite av mina tankar🌺

Hej Torpet
Bra kämpat och så segt när liksom utfallet av kämpet inte blir i paritet. Men du, dels är vi ju olika som människor. Eventuell känslighet för livets olika lägen- den kan vi ju ha kvar men verktygen blir lite renare och enklare att jobba med som nykter?
Sedan ÄR det återigen tid- alltså det går inte riktigt att förstå vad som ska hända under den där tiden som några av oss tjatar om. Men den behövs för att hjärnan ska kunna ställa om- lära nytt.
Det kan svaja massor under det första året. Man får tänka lite på sjögång och hålla i relingen. Andas!
Sen tillägger jag liksom Torn att vi behöver plussa på med kul - eller iallafall engagerande saker. Jag började så frön (pandemi och vi flyttade då till landet). Jag sådde så många plantor att jag upplät gästrummet till detta ändamål, och sen fortsatte jag med planteringar, odling, ja du hör ju. År två var detta något mer rimligt och nu- snart vår tre-är det ett stort och roligt intresse.
Om man tar en dag i taget är det superbra. Kram 🥰

Morgonnotering. Tack alla för inlägg och tillrop! Sov gott trots en rejäl förkylning som gav sig till känna i morse med halsont och snörvel. Att det var på ingång kan ju också ha påverkat mitt låga mående igår. Ja, det finns inga genvägar. Det är lite vad definitionen av allt det här handlar om antar jag. Tror faktiskt också att jag var låg igår för att jag visste att "dricka dörren" var låst. Jag kunde alltså inte fuska mig ur läget. Och då blev jag ilsk som ett barn. Att gå på den "verkliga" vägen och inte på "hitte-på" vägen. Inte fuska. Det ska också tilläggas att jag har ganska komplicerade och infekterade familjerelationer som upptar mycket energi och som solkar ner måendet rent generellt. Jag får ta en dag i taget fortsättningsvis också. Hurusom är detta forum oumbärligt mitt i det snåriga. Kram till alla!

@torpet Hej! Många känslor ska vi igenom i de olika perioderna av "sluta dricka" livet. Det nya livet! Mycket gammalt poppar upp vartefter... Kanske det som händer nu, lite i taget??? För mig är det nog så i alla fall... "Drickadörren" är låst, det behöver bearbetas! Förutom alla andra händelser/ minnen/verkligheter som behöver bearbetas... Undra på att man/vi känner oss trötta o förvirrade!
Då är det extra viktigt att ta en dag i taget!!! Kanske till o med timme i taget!!! Så är det för mig idag...
Kram 🤗

@majsan_nu Då har vi ungefär exakt samma läge. Jag lever med förhoppningen att det ska lätta med tiden. Det är vad många säger. Blir det inte så kommer jag bli rejält besviken 😥😜
Jag (vi) får bida tiden. Kram

@torpet Skulle vara spännande/hjälpsamt om vi kunde få några hjälpsamma tips här på forumet... Vi kan ju inte vara de enda som hamnat i det här läget! Jag skulle vara väldigt tacksam för tips för det här är inte kul alls. Kram 🤗

Hej på er!
När jag läste era inlägg rotade jag fram min första tråd och scrollade tillbaka.
Vid 6 veckor lät det såhär:
”Efter två dygns strejk.
Inget känns direkt toppen men här och nu får duga.
Ridit ut två riktigt dåliga dagar men håller min nolla. Iaf idag.”

Minns perioder då jag var sur och ARG. Bråkade med min man. Orkade noll.

Jag tror inte det är så stor mening att förvänta sig ”blir det inte bättre än såhär”- för det blir vad det blir, och det hänger mycket ihop med vad vi gör det till.
Efter riktigt trista dagar brukar det bli bättre. Något som alltid brukar funka är att läsa de första inläggen.
Och förstås- tålamod. Kram!

Morgonnotering. Vaknar efter en hel natts sömn. Förkylningen har släppt något. Känner en mikroskopisk humörs höjning. Får ta tag i den och dra i den. Nu ska jag ödmjukt aktivera mig. Inte bli sittande och älta mitt låga mående. Tänker också att utan det här forumet hade jag varit betydligt mer ute på farlig mark. Den senaste tiden har impulserna att ta till drickat kommit mer än en gång. Men eftersom jag är aktiv här har det egentligen aldrig varit riktigt nära. Forumet håller mig vaken och medveten. Jag förlorar inte mig själv. Jag blir inte bortkollrad som jag blivit så många gånger tidigare. Tittade också på en video som @vår2022 tipsade om.
https://youtu.be/OqUg9ehXiYw
Intressant om post abstinens. Stämde väldigt bra in på mina nuvarande symptom. Det kändes bättre och gjorde mitt tillstånd mindre mystiskt och mer begripligt. Ny dag. Nya tag. Kram till alla.

God morgon @torpet. Vad skönt att det känns bättre. Ärligt talat blev jag lite orolig om jag var för på när jag bifogade filmen. Gäller ju att vara varsam när man svarar på inlägg. Mig hjälper det otroligt mycket att ta reda på fakta om hur hjärnan påverkas för att jag ska förstå bättre och motiveras. Men vi är ju olika och här vår resa olika. Jag är glad du inte tog illa vid dig och att filmen fick dig att må bättre😁. Jag mådde också bättre efter sett den. Tror det finns nyare filmer med honom också.
Du kämpar på bra! Ha en fin tisdag🌺

God morgon @torpet. Vad skönt att det känns bättre. Ärligt talat blev jag lite orolig om jag var för på när jag bifogade filmen. Gäller ju att vara varsam när man svarar på inlägg. Mig hjälper det otroligt mycket att ta reda på fakta om hur hjärnan påverkas för att jag ska förstå bättre och motiveras. Men vi är ju olika och här vår resa olika. Jag är glad du inte tog illa vid dig och att filmen fick dig att må bättre😁. Jag mådde också bättre efter sett den. Tror det finns nyare filmer med honom också.
Du kämpar på bra! Ha en fin tisdag🌺