För en vecka sedan hittade jag hit, för 15 dagar sedan drack jag senast.
Jag har under 16 års tid belönat mig varje fredag med alkohol. För så gör man ju, helt normalt har jag tänkt. Har nu landat i insikten att mitt syfte aldrig varit att avnjuta 12 glas vin utan att berusa mig. Priset har varit en trött och hängig lördag, som jag förklarat med att jag är trött efter en arbetsvecka - aldrig bakis.
Jag har gått på åtskilliga tillställningar där jag dealat med mig själv att jag inte ska dricka för mycket… för att sedan ha blivit så full så jag har minnesluckor om hur jag kommit hem.
Är uppväxt med en alkoholiserad förälder, men har alltid tänkt att vi har ju helt skilda alkoholbeteenden. Hen drack i långa perioder 24/7 och ofta starksprit. Jag har ju druckit vin och alltid skött mitt jobb…
Mitt drickande har kostat mig min självkänsla allra mest, jag ältar på repeat om vilken dålig människa jag är när jag blivit för full dagen innan. Jag blev nästan uteslutande alltid för full när jag drack. Jag har inte slutat dricka förrän alkoholen är slut.
Vid sociala tillställningar där jag druckit alkohol med andra, har jag haft svårt för hur andra dricker sååå långsamt. Det var fruktansvärt jobbigt och hålla deras takt. Därför har jag alltid föredragit att dricka mitt vin hemma, tillsammans med min partner eller själv.
Att erkänna för mig själv att mitt drickande är ett problem har varit det svåraste jag gjort. Det är så fullt av skam och skuld. Jag längtar till ett liv utan skam och utan skuld, ett liv där jag kommer tycka bättre om mig själv. Nu är jag på väg, en dag i taget.

@Boci Hej o välkommen hit! Du har ju kommit en bit på väg o låter beslutsam. Önskar dig all lycka på din väg. Här finns mycket att ta del av, det har du säkert sett...Även personlig hjälp av rådgivare som du har egen kontakt med! Jättebra tycker jag.
🤗

@Boci Hej och välkommen!
Du har säkert läst runt en del här och då märkt att du inte är ensam om ditt problem.
När jag först börjde läsa här blev jag jätte förvånad att vi var så många. Jag hade känt mig så ensam men här är man inte ensam.
Skammen lättar med tiden och bleknar vecka för vecka.
Det finns ett program här på forumet som är bra och får en att tänka till. Sen finns det mycket råd i många trådar från dem som gått före.

En dag i taget och i dag dricker vi inte 💖

@majsan_nu Tack, var så skönt att läsa att du tycker jag beslutsam - det stärker mig ännu mera. Jag har inte riktigt fått kläm på det där med personlig rådgivning, gissar att man skriver i frågeformuläret? Men jag följer programmet och det tog lång tid att för första gången svara både ärligt och naket på alla frågor. Det var tufft, men otroligt nyttigt.

@majsan_nu Tack, var så skönt att läsa att du tycker jag beslutsam - det stärker mig ännu mera. Jag har inte riktigt fått kläm på det där med personlig rådgivning, gissar att man skriver i frågeformuläret? Men jag följer programmet och det tog lång tid att för första gången svara både ärligt och naket på alla frågor. Det var tufft, men otroligt nyttigt.

@Ase
Tack Ase
Instämmer har läst många trådar här på forumet och känt igenkänning i så många. Jag levde länge i tron att alla andra kunde dricka ”rätt” och att det var bara jag som inte kunde det… så fel jag hade. Det var trösterikt att höra att skammen minskar med tiden. Tror att den känslan blivit extra stark för mig då jag växt upp med missbruk och alla dess negativa konsekvenser och ändå valt att dricka själv.
Programmet är toppen tycker jag. Återkommer flera gånger och läser om det jag skrev i första delen, det var många tuffa sanningar.
🤗

@Boci Du går in under rubriken "stöd" o skriver där. Skriver där att du vill ha en stödperson, så gör hen en tråd som är bara för er. Superbra hjälp tycker jag!
🤗

@majsan_nu
Tack 🙏🏾
Nu känner jag mig lite dum… men kan man skriva till dem om vad som helst. Eller är det fokus typ abstinensbesvär. Det jag egentligen undrar är kan jag skriva till dem om skammen och skulden?
🤗

@Boci Du behöver inte känna dig dum alls! Du skriver att du vill ha en kontaktperson sen får du meddelande o en "grupp" där du o stödpersonen skriver till varandra. Du bestämmer själv vad du vill skriva om...🤗

Li-Lo

Hej

Hoppar in och bekräftar det ni skriver om alkoholprogrammet. När en anmäler sig så kan en välja rådgivning direkt samtidigt går det utmärkt att när som helst be om det under fliken stöd, "Fråga oss".

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Idag visar min Nomo- app som ni tipsat om här, 34 dagar. 34 dagar där jag lärt mig att vara mer förlåtande mot mig själv. 4 helger utan ångest… det känns märkligt, annorlunda men så underbart befriande. Jag har ägnat så enormt mycket tid av mitt liv att förebrå mig själv. Hjärnan har gått på repeat när jag druckit för mycket - vilket var oftast, där jag tänkt vilken otroligt usel människa jag är. Det gör något med självkänslan att ständigt tänka på sig själv som en ”looser”.
Nu tänker jag varje kväll när jag går och lägger mig, att i morgon kommer jag vakna utan att känna av konsekvenserna av alkohol. Att slippa tankarna och ångesten har varit min absolut största belöning!
Förra fredagen var jag på fest och hade bilen med mig och körde hem - det kändes riktigt bra och det var ingen trigger, även om jag hade funderat på det innan att det skulle kunna kännas orättvist att andra kan dricka, men inte jag. Det var en bra känsla när jag tackade för mig och tog bilen hem. Nya erfarenheter berikar.
Gillar att läsa alla trådar här och se hur mycket vi alla har gemensamt. Jag har tidigare känt mig så ensam och tänkt att alla andra fungerar på ett helt annat sätt än mig, men så är ju inte fallet- alkoholen drabbar oss alla.
Allt gott 🤗

@Boci Grattis till 34 nyktra dagar! För varje gång du samlar nyktra erfarenheter i tidigare alkoholdränkta sammanhang så kommer du att bli allt mer rakryggad och lätt till sinnet. Befriad från alkoholens bojor. Det är förbannat skönt att kunna köra hem när det passar faktiskt. Det blir inte roligare för att man håller på i många timmar. Och när de andra börjar fyllegagga är det nice att vinka tack och hej.

Kram 🐘

I natt drömde jag att jag drack alkohol. Jag har varit helt utan i 53 dagar nu och började känna för några dagar sedan, att det nästan gick för bra… Har läst i forumet om att flera av er drömt om att ni dricker och i natt var det min tur. Känslan när jag vaknade, var väldigt lik den gamla känslan jag vaknat med tidigare - efter att verkligen ha druckit. Det tog några minuter innan jag förstod att jag drömt, en riktig mardröm. Har tänkt på det hela dagen och landat i att det ändå var lite nyttigt. Jag blev lite omruskad, och jag behöver tänka till och inte bara ta min nyvunna nykterhet för given. Jag har ägnat många fler år att bedöva mig med vin, än dagar jag valt att avstå.

Tack för uppmuntrande ord vid mitt tidigare inlägg @Andrahalvlek
🤗 Styrkekram till alla

@Boci Sannolikt behövde du processa tankarna om risken för återfall i drömmen. Din hjärna ville påminna dig. En enorm fördel med nykterheten är ju att hjärnan jobbar järnet på nätterna. Den löser problem, sorterar och städar bort gammal skit. Och även inlärning sätter sig på ett helt annat sätt under sömnen. När vi dricker söver vi våra hjärnor nästan som en slags lätt narkos, och det är därför man mår så psykiskt dåligt när man dricker. Förr eller senare åtminstone.

Kram 🐘

Mycket bra jobbat Boci💫🌺..Bra att du läser på Forumet. Ett tips är att läsa på dom som klarar sig bra. Där får man oftast dom bästa tipsen. Alltså stabila personer att ” ta rygg på”. Känner du dig mindre stabil en dag, så spela hela filmen. Dvs minns hur du hade det med dina värsta fyllor, och ånger. Bra att även tänka på HALT. Dvs hjärnan triggar sug efter alkohol när man är Hungrig, Arg, Ledsen och Trött, eller Törstig..Så var uppmärksam precis som du är med dina drömmar. Jag hejar på dig. 🤗🤗