Hej! Hyfsat ny här. Tycker om det jag läser, känns som det är en fin och trygg ton i inlägg och svar. Har lite svårt att förstå trådar och inlägg men tänkte att, nu är det bara att börja. Får lära mig efterhand 😅
Tänker skriva lite som en dagbok, funderingar som dyker upp. Känslor. Allt det där. Har bestämt mig för att helt sluta med vin i 90 dagar. Oftast känns det ok. Men ibland dyker den där förhandlaren upp som tycker det vore toppen att dricka ett gott glas till den goda maten. Så, en dag i taget. Är nu på dag 12!

@majken_r Superbra gjort! En skön känsla när man känner att det inte är alkoholen/suget som tar makten. Att känna att man själv har makten och bestämmer i sitt liv😁

majken_r

@vår2022 @rehacer
Tack för era fina ord, känns dock lite ovärd dem idag..🙏🏼
Igår var det middag, ett tillfälle där jag bestämt att jag får dricka om jag vill. Saken är att jag nästan inte ville men liksom ”äh, det blir gott”. Allt var bra, inga jobbiga tankar på vinet. Inte alls mycket. Trevligt. Men sen hemma. Ett glas till, sen ett till.. Så jäkla trött på det. Så svårt att begränsa mig.. Så idag är jag lite för trött. Hatar det. Så dagens reflektion; bra och nytt att börja tveka på vin till mat. Allvarligt att inte nöja mig..dessa extra glas är farliga..
Nu ska jag strax ut. Andas och skaka av mig olusten.
💛

@majken_r
Ja, du att det alltid ska vara sån balansgång.
Jag var inte heller sugen på A där på konferensen, men tyckte ändå det skulle vara trevligt (precis som du tänkte). Sen blev det mer hemma.. i flera dagar. Håller fortfarande på att ta mig upp ur den dikeskörningen. Bläää!
Hoppas du repar dig snabbare.
Du är bra, du är stark och vi kan! Ja, vi kan!
Heja oss!
Kram 🤗

@majken_r Tyvärr är det ofta så. Första glaset bestämmer du. Sen bestämmer alkoholen. Alkohol är den näst mest beroendeframkallande drogen efter heroin, så det är inte så konstigt att lite väcker mersug.

Kram 🐘

@andrahalvlek, kloka ord som jag ska bära med mig: Första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen. Exakt så är det ju.

@majken_r Stor igenkänning. Funkar bra på en middag med några glas och sedan hem för att fylla på! Då stannar jag inte heller allt för länge om jag vet att det dricks långsamt eller om det inte bjuds på mer. För min del är det därför jag inte kan ta ett första glas, för jag vet att vill ha mer, massor och slutar med att jag är packad!

Bra att du går ut och skakar av dig olusten, lämna den där ute, sen är det bara på’t igen och nya tag💪.
Ha en fin kväll och se fram emot ny dag imorgon 🤗

majken_r

@Rehacer blir inga dagar på raken, det har jag lyckats sluta med och det känns så bra. Så nu blir inget vin. Tack för pepp och stöd, heja dig o oss, kram!

majken_r

Vaknar klar. Älskar den känslan. Ingen tung-dagen-efter-huvudvärk eller krypande olust och oro i kroppen. Klar. Har en del svårigheter nära, sorg, och det blir därför en viktig period att vara närvarande i. Inte dricka vin.
Nu blir det kaffe! Önskar er en fin dag☕️

majken_r

Läser här i forumet. Så mycket att ta till sig, så tacksam att jag hittade hit. Märker att min egen process fortsätter framåt. Förändrar i djupet mitt sätt att förhålla mig till vindrickandet känns det som. En liten försiktig förväntan till att snart ta steget mot nykterhet. Har aldrig, någonsin, känt ens i närheten av en sådan känsla. Att det kan vara bättre utan vin. Nytt och skört. Men dock, det är något nytt som drar. Igår blev jag också nyfiken på att hitta alkoholfri glögg som inte smakar saft. Har aldrig hänt förr.. Inga direkt stora saker men som sagt, märker en förändring. Nu lite yoga och sen jobb, ha en fin dag!🧘🏻‍♀️

@majken_r Visst är det härligt när man märker att den egna processen fortsätter framåt, man (jag) får liksom en kick eller boost att inte dricka och mer tänka på hur positivt det är att vara nykter. Tycker det är stora saker på gång😁 Jag, som jag skrivit i min tråd, har identifierat mig som en pessimistisk realist (tråkigt liv utan alko, jobbigt utan alko, hur ska livet se ut utan alko, kommer troligen inte att fixa det).
Nu är jag en positiv optimist (så skönt utan alko, häftigt att vara nykter, mår så bra utan alko, stolt, ser fram emot ett liv utan alko och jag kommer att fixa det!).
Ha det gott🥰

majken_r

@vår2022 men precis, så roligt att läsa dina ord. Ser fram emot att bli en positiv optimist. Ska hälsa på lite i din tråd👌🏼 Tack 🥰

majken_r

Vaknar utvilad, bästa känslan🙏🏼 Märker att det är mycket som förändrats. Kan vara utan vin och sug för det mesta. Det går inte åt energi åt att räkna, eller planera mitt drickande. Det har också varit en förutsättning för att låta processen till ändrat drickande ta tid. Har märkt att det som är min svårighet är att jag ofta vill ha ett glas till och att det är jäkligt jobbigt att stå emot. Ofta hemma själv. Alltid i en go känsla. Behöver inte dricka upp allt hemma, men det blir för mycket. Så, där behövs en förändring. Så kan det inte fortsätta.. Avskyr oron som rusar i kroppen dagen efter det hänt. Sen är jag glad att jag fortsätter lyssna inåt, ge mig möjlighet att må bra. Hitta min väg. Önskar er en fin advent⭐️

@majken_r Hej! Det låter som att det går både bra o kanske lite mindre bra för dig... Vi har ju varit här på forumet ungefär lika länge men valt olika vägar..
Önskar dig all lycka o hoppas du får lugnare dagar framöver! Skulle det vara bra med en helt a-fri period? Fast jag vet ju att du inte gillar den tanken...
Kram 🤗

majken_r

@majsan_nu jag är alltmer övertygad om att alkoholfri kommer bli mitt val. Tänker mest tillåta mig att det får ta lite mer tid. Märker nämligen att jag håller på att liksom vrida om skallen till att livet utan inte är en förlust, utan en vinst. Och är säker på att om jag inte stressar så kommer det landa bättre i mig. Som något att längta till.
Sen är jag inte så dum att jag inte förstår att suget som ibland slår till kommer vara en svår utmaning under lång tid. Har all respekt för alkoholens jäkliga sidor.
Följer dig och är så imponerad och glad för dig♥️

@majken_r låter som du har en skön och härlig känsla inom dig😁. Bra att du ger dig tid att få känna efter ordentligt. Jag känner att kroppen får en sån hållbar ro när den inte får alkohol. Känner igen det där med att det är så svårt att motstå fler glas efter det första. Såg en intressant film på youtube om hur hjärnan påverkas av alkohol när man dricker för mycket. Kort sagt berättade han att när man tar ett glas mår man bra och glömmer och slappnar av, må bra hormoner skjuter i höjden, man tänker inte på dåtid, eller framtid, man är här och nu. Toleransen ökar och det krävs mer för att nå detta tillstånd. Delar av hjärnan bla Frontalloben stängs av där bedömningar av risker sker. Hjärnan blir betingad och vill ständigt nå detta tillstånd för att kunna slappna av. Beroendet är ett faktum. När man sedan inte dricker alkohol höjs inte må bra hormonerna dopamin, endorfiner och livet bli grått. Det tar tid för hjärnan att få balans och återhämta sig till normal nivå igen. Vi har olika känslighet och vissa har lättare att hamna i detta tillstånd/beroende och inser att jag är en av dem.
Ha en fin första advent🌟

majken_r

@vår2022 Tack för intressant svar🥰 Jag tror helt klart det är så, hjärna men älskar och sen drar det igång. Men min värld utan vin är inte grå eller låg. Jag mår riktigt bra, är inte nedstämd. Men har en hjärna som svarar oerhört snabbt och älskar dopamin-kickar..så jag tror jag är på rätt väg med att lite varsamt byta ut vinet mot annat som hjärnan mår gott på. Då inte tex shopping eller spel. Utan tex meditation och annat. Blev lite rörigt detta kanske😅 Men, har en känslighet i hjärnan och behöver ta hand om den bättre. Kram🥰

majken_r

Läst lite här i senaste kommentarer. Känns fint att checka in och ta del av framsteg, utmaningar tips och annat.
Själv så mår jag bra. Sover gott, vill i och för sig inte gå upp men det brukar ge sig efter ett tag😅 Märkte idag när jag handlade mat att det var ganska länge sen jag hittade på orsaker att också gå in på systemet. Hur jag faktiskt väldigt ofta tidigare skapade anledningar till varför vin vore en bra idé.
Känns bra, riktigt bra, att det inte är så längre lika ofta. Såg att det är 115 dagar sen jag gick med här. Så något händer, processen fortsätter. Som att vinet inte är så lockande längre. Förutom de tillfällen då jag dricker på fel känsla. Och för fort.
Nåja, framsteg, känns bra. Sov gott⭐️