Jag har druckit för mycket, för ofta och av fel anledningar. För att dämpa min ångest. För att orka ta tag i vardagliga uppgifter (det är ju roligare att dammsuga när man dricker vin).

Hittar på bra anledningar till att ta ”ett” glas vin en onsdag (”Jag lagar ju Pasta Alfredo det kan man ju inte dricka mjölk till”). Det där enda glaset vin blir ju ett när man lagar maten, två till maten och två efter maten. Kanske öppna en flaska till.

Sen vaknar jag på torsdagen och känner mig av någon märklig anledning inte lika härligt kontinental längre. Nu är jag bakfull och ska köra bil. Hoppas att jag inte fastnar i en trafikkontroll.

Segt att jobba. Man är seg och grinig. Skjuter upp saker. Hittar på ett skäl till att åka hem tidigt, ”jobba lite hemifrån”.

Middag. Hmm… ett glas vin skulle väl pigga upp?

Helgen kommer. Jag slentriandricker en box vin ensam utan problem under helgen. Gärna mer.
Skiter i att ta tag i dom där sakerna som jag skulle hinna med i helgen. Orkar inte träna.

Och så rullar det på.
Jag bestämmer mig för att inte dricka mer en flaska vin på en vardagskväll. Men se där! På bolaget kan man ju köpa enlitersflaskor! Ha! Fan vad smart jag är!

Jag har träffat en fantastisk tjej. Samma situation som mig själv, 40+, separerad, tonårsbarn varannan vecka. Jag har fått låna en mysig stuga ute på landet av en kompis. Vi bestämmer att jag fixar allt, packar mat (och vin! Viktigt!) och allt man behöver för en helg på landet. Väl där så tänder jag en brasa, sätter på lite musik, börjar komma i ordning.

Jag ber henna sätta sig ner med ett glas vin och gott tilltugg medans jag börjar fixa middagen.
Kocken ska väl få ta ett glas vin? Självklart.

Jag kommer knappt ihåg middagen.
Jag super mig redlös, somnar tidigt. Ramlar tydligen ur sängen. Stapplar runt dyngrak.

Jag ligger däckad i sängen medans den underbara tjejen diskar i ordning efter middagen.

Nästa dag är inte den roligaste i mitt liv. Skam, skuld, ångest. Vem fan beter sig så här?

Jag är en sådan jävla, jävla idiot.
Jag borde få en hi-five. I ansiktet. Med en stol.

@9x19 Jag vill börja med att hälsa dig välkommen hit till forumet, här är du bland vänner💖.
Det som du beskriver är vi många som har upplevt här. Det är så här beroendesjukdomen ser ut.
Du ville inte att det skulle bli så här på eran mysiga helg i stugan. Det blev fel för att när du dricker alkohol så kan du inte längre styra över hur mycket det blir.
Att bli så full ger ångest, skam och skuld.
Men snälla du försök att vara snäll mot dig själv.
Det fins mycket stöd och råd här inne.
Läs runt i olika trådar och skriv och sätt ord på det du känner. Det hjälper faktiskt!
Du är inte ensam💖
Kram

Jag måste ändra mig nu.
Jag har pratat med min chef, en psykolog och en läkare.

Tyvärr så känner jag mig så jävla värdelös så jag kommer väl inte att klara av det.

Välkommen till forumet 😊 Tycker du redan tagit flera stora steg dels så skriver du här det var iaf för mig ett stort steg.

Men du har också pratat med din chef, det är ett riktigt stort och modigt steg. Jag antar att du kommer få hjälp och stöd av din arbetsgivare ?

Glömde ditt inlägg kunde nästan varit skrivit av mig, jag drack vid matlagning, städ osv. Jag drack för att minska min ångest och stress nu vet jag att det bara blev värre.
Jag pratade också med min chef och fick hjälp den vägen nu har jag varit nykter i runt 144 dagar så det går att vända och jag tror på dig

@9x19 Så många anledningar att korka upp. Känner igen mig så väl i hur du beskriver ditt förhållande till alkohol (för det är ju egentligen inte vinet även om vin är riktigt gott). Jag hoppas du läser…synar dina tankar som du redan gör. Att du landar i något som känns hållbart för dig. Du är ingen dålig människa. Du har bara hamnat i A:s märkliga nät. Önskar dig massa lycka till.
💪🏻

Nu har du tagit stora kliv framåt. Pratat med chef, läkare och psykolog. Om jag får råda dig nu så lägg av helt med alkohol en längre period. 3 månader minst. Det är troligtvis lättare än att bara dra ner. Du får känna hur livet är utan alkohol. Mycket av det du beskriver av passiviteten du har på helgen känner jag igen. Energin är så mycket bättre utan vin. Det finns ett program här på sidan som du kan prova om du inte söker hjälp irl. Det kommer att gå bra det här. Finns liksom ingen snlednung till att du inte skulle greja det här.

@Sisyfos

Ja. Jag har kommit fram till att det är bäst.
Imorgon har det gått en vecka utan en droppe, och det har faktiskt inte varit svårt, men det beror nog på att självhatet och skammen är stor just nu.

Den här helgen så har jag mina barn hos mig, jag undrar hur det kommer att kännas nästa helg när jag är ensam.

Jag märker att jag gärna drar på stora växlar och ”ska ta tag i mitt liv nu!”. Lätt att säga, svårt att genomföra. Jag vill berätta om min målsättning för kompisar men jag blir rädd för skammen om jag misslyckas. Jag tycker också att det är fruktansvärt jobbigt när folk lägger huvudet på sned och tycker synd om mig. Jag ska inte ha medlidande.

Ok. Fredagkväll. Klockan är 18:00. Nu är det ju i vanliga fall en flaska rött som skulle korkas upp.

Jag köpte några alkoholfria Mariestads. Det borde funka till en shepard’s pie.

Är det dumt att köpa alkoholfri öl? Man kanske borde dricka vatten istället?

Hej @9x19
Bra gjort med en vecka utan. Håll i och håll ut. Bra att ta hjälp . Här kan man ju alltid skriva. Appen Cairy kanske kan vara något också.
Det där med alkoholfritt finns det väl olika syn på men funkar det bra för dig nu så kör på det.
Vanligt i början kan ju vara att ta till något annat men se till att inte fastna. Jag rekommenderar dig att lyssna på Alkispodden och Berondepodden med Hedman och Nero. Du verkar ju redan ha nått dit men från alla avsnitt kan man dra denna slutsats:
1. Sök hjälp
2. Vara ärlig med dig själv
3. Man är bättre än man tror om sig själv

4. Hur man väljer att berätta eller inte, välj att berätta på det sätt som känns bäst. Kan då vara alltifrån rätt ut till vita lögner.

Lycka till med allt. Det blir bättre och bättre .

@9x19 Välkommen hit! Vin var min drog så alkoholfri öl har funkat fint för mig. Jag triggas inte av smaken. Jag har aldrig druckit mig full på öl (åtminstone inte i närtid, möjligen i ungdomen). Men se upp för känslan ”måste ha”. Variera med något annat. Själv blandar jag röd grapefruktjuice med kolsyrat vatten och grape tonic 😋 Det dricker jag gärna framför tv:n. Någon the-drickare har jag inte lyckats bli.

Choklad blev min last i nykterheten, men även det lyckades jag sluta med i somras. Som beroendepersonlighet är det tyvärr lätt hänt att man växlar över till något annat - träning, jobba, spel, socker etc. Under en övergångsperiod kan det vara bra att ta till, men man ska alltid kunna avstå utan att det skapar irritation.

Och du är absolut inte en idiot, du betedde dig bara idiotiskt. Stor skillnad. Ingen ÄR sina handlingar. Vi är alla en komplex sammansättning av allt möjligt och i nykterheten kommer dina fina och kloka sidor mer till sin rätt. De får livsluft. Bevisa i handling för tjejen att det var sista gången du drack alkohol så kommer ni nog att få en fin relation.

Kram 🐘

Nu är det lite kämpigt. En vecka utan en droppe och nu är det lördag. Jag och sonen lagar schnitzel, dottern spelar vr-spel som blastar bra musik. Lördagskänsla.

Jag kommer på mig själv med att leta efter mitt vinglas 🙄

Aj, det låter onekligen tufft men vad du nu än gör så välj att inte ta till alkoholen. Du kan visa genom handling att du är annorlunda och ta det därifrån.

Hur har du gjort med tjejen? Har du lagt korten på bordet där och sagt som det var, att det blev alldeles för mycket? Eller har du låtsats som ingenting? I så fall har ni kanske en elefant i vardagsrummet. Det är lite jobbigt att inleda en relation med en sån i vägen. Om hon är ok med det kanske ni ska prova en nykter helg tillsammans.
Jag har druckit a-fritt istället. Men nu blir det mindre och mindre även av den varan. Det är vissa maträtter och kanske om jag är ute, men oftast väljer jag vatten. Men det här har tagit några år att komma fram till. Första gången jag slutade drack jag mycket a-fritt vin, hetsdrack, då var det lätt att återgå till alkohol igen. Men det triggar inte för mig, men för vissa andra gör det det.

@Sisyfos

Ja, jag har lagt korten på bordet. Jävligt jobbigt.

Vi har haft en relation i flera år, det är lite komplicerat att förklara, men hon känner mig och det är inte en ny bekantskap

@9x19 Njut av att det känns lätt! Det är inte alla förunnat. För mig gick det hyfsat lätt också, men jag tror att det berodde på att jag verkligen hade bestämt mig, inifrån och ut. Och det är som sagt en vanlig taktik som alkoholdjävulen tar till efter några nyktra dagar. ”Hmm, det här gick ju lätt. Du kanske inte är alkis?” Lyssna INTE på hen! Ryt NEJ tillbaka direkt, börja INTE förhandla.

Kram 🐘