Hej, min debut på detta forum En vinkonsumtion som jag tilltagande sedan 7 år. Det värre innan men så fort jag blir stressad, har ngn negativ upplevelse så tar jag vin. Mest då ensam hemma. Fast även med 23 årig dotter. Jag har förstått att dottern är typisk medberoende. Den känsligaste tiden är när jag kommer hem från jobbet och är stressad. Alltså typ dagligen. Är jag ledig är det lättare att göra annat för att undvika riskfyllda aktiviteter. Men jag har haft förhöjda leverprover. Nu tycker jag att min lever är svullen, öm. Jag tror jag druckit mig till en leverskada som ju är sjukt pinsamt att söka för. Så nu måste jag bara sluta helt inte bara minska, det är jättesvårt. På morgonen är jag övertygad om tt inte drick a vinmen…..när jag kommti hem så….blir det direkt ett glas.
Väldigt gärna tips på hu jag kan ta mig ur detta. Jag vet inte om jag måste gå iväg och få undersökt min lever, det är ju bara så pinsamt.😀

Lily2021

Provat att ringa alkohollinjen? Har själv dragit på det men gjorde det idag och känner mig så mycket bättre. Att få prata med någon utomstående och få tips från någon neutral. Allt är helt anonymt. Bara skönt att få prata av sig och en faktiskt röst att bolla med. Lycka till oavsett!

Hej @Idefix14 ! Är också ny här, skrev in mig igår☺️ Jag hade också förhöjda levervärden för nåt år sen men då höll jag upp 2v utan alkohol och nytt test visade normala värden. Sen om det berodde på alkoholen eller inte men troligtvis. Hade gärna velat göra nytt test nu igen men tänker att jag vill vara utan alkohol minst en månad innan sådant test.

Du frågar lite om tips. Det jag förberett mig på när suger kommer, oftast onsdagar för mig, är att se till att ha någon annan aktivitet inplanerad. Något du tycker om att göra som inte har med alkohol att göra?
Bryta mönster. Svårt jag vet.

Önskar dig en fin dag idag💕

Kram

@tindras skrev:"Hade gärna velat göra nytt test nu igen men tänker att jag vill vara utan alkohol minst en månad innan sådant test."

Vad är egentligen nyttan med ett sådant test? Med stor sannolikhet kommer det ju att vara normalt och det säger ju egentligen ingenting då.

@Idefix14 Att det känns svullet och ömt kan ju ha många orsaker och en är ju alkoholinducerad hepatit. Det tillståndet är dock reversibelt och du kan till stora delar återfå en normal leverfunktion. Det är dock viktigt för dig, som du förstår, att du slutar att dricka nu. En ansträngd lever är ofta reversibel, men problemet är när man väntar med att ta tag i det att man då kan hamna i det läget att det inte är reversibelt längre.

Det är egentligen där de flesta människor med leverproblem på grund av alkohol är. De flesta har hamnat i en situation där de tänkt att nu måste jag göra något åt det och varit oroliga, men sen har man kanske hållt upp med alkohol ett tag och fått normala levervärden, vilket inte säger någonting och läkarna berättar inget om det heller, så har man känt sig lugn igen och börjat dricka och därefter skaffat sig oåterkalleliga leverskador.

Det går ju aldrig att säga, speciellt inte enbart på den subjektiva känslan av att det känns svullet och ömt i leverområdet, men jag tror att du har goda chanser att vända på detta och få din lever till stora delar återställd. Men då måste du sluta idag. Varje kväll du dricker utmanar du ödet.

Hur gör man då? När du är på väg hem, bestäm dig för att göra av med allt du har där hemma. För din skull. Ha det som ditt enda fokus hela vägen hem och gå rakt in och släng allt du har hemma direkt. Häll ut i vasken och sortera förpackningarna i återvinningen. Köp sedan inte hem något mer. Du har såklart en tuff resa framför dig, men skriv ner dina upplevelser här. Det kommer att bli bättre!

@Idefix14 välkommen hit ❤
Jag tror det är svårt att göra resan själv. Har själv testat ett flertal tillfällen men det har gått allt annat än bra. I våras tog jag kontakta med beroendecentrum, det bästa jag har gjort! Började med TRE nyktra månader. Kan meddela att jag grät på vägen hem. Men vilken bra hjälp jag har fått. Slutade med Antabus efter 100 dagar och skulle då dricka "normalt". Det gick ju också sisådär. Upp på hästen igen, Antabus sedan en månad nu och avslutar behandlingen nästa vecka men går då över till Kampral och har med mig mina erfarenheter. Det blir min sista chans att lära mig dricka med måtta. Går det inte får jag snällt säga tack och hej till alkoholen.
AA är också ett alternativ. Mitt korta råd är - ta hjälp!
Stort lycka till 💝

@Lily2021
Hej och tack för svar. Nu har jag 6 dagar nykterhet. Börjar känns mig fräschare och klarare i tankar. Men har haft en sjuk ångest sen 8:dagar. Somångestattacker som kommer och påverkar mig så jag måste typ ta lite frisk luft när jag varit med vänner och börjar få ångeststegring. När jag är själv hemma så är det soffläge och fyrkantsandning, då går det bättre att hantera. Så fint att du fått hhjälp från beroendecentrum

Tack snälla för ditt jättebra svar. Du gör det så tydligt, det jag blundat förmed påverkad leber. Slutar jag inte går ju levern åt skogen. Men oj vad det kommar farliga tankar om att det typ inte spelar ngn roll,att jag ändå vill dö tidigare. För mitt liv är väldigt utmanande, så jag flyr ju från verkligheten genom att dricka och får tankar om att det inte gör ngt att förkorta mitt liv med vin. Fast det är riktigt pinsamt och dumt att hamna i ett läge med sviktande lever. Klart pinsamt. Det är väldigt tufft. Tack.@TappadIgen

Tack för ditt svar. Du verkar klarsynt. Det gillar jag och du har helt rätt men det är jobbigt att komma dit. Känner mig så pinsam att jag inte tagit tag i detta tidigare innan levern blivit kass. Du har säkert helt rätt. Vet inte riktigt vart jag ska vända mig. @Maja71

@Idefix14 Det här med ångest är verkligen ett stort problem. Jag vet att många upplever en klar ökning av ångest när man slutar att dricka. Majoriteten tror jag känner att det lättar med tiden, men det är såklart att det inte bara är alkoholen som skapar ångest utan det finns ju en massa andra underliggande orsaker också och det kommer ju påverka. För mig blev det så att jag räknade på det på forumet förra året och kom fram till att min ångest kulminerade på dag 50. Sen efter det började det släppa och bli bättre. Någon annan på forumet hade just precis då sjukskrivit sig på just dag 50 som nykter.

En del erfar en betydligt mer hanterbar nivå av ångest som heller inte håller i sig så länge och läser vi här på forumet så finns det ju de som har ångest betydligt längre än 50 dagar också. Där har väl ångesten oftast en annan källa också, får man ana.

Jag känner också absolut igen dina mörka tankar, fast låt dem inte vinna över dig nu. Det känns som att du är på rätt väg och kommer att fixa det här!

Tack. Så märkligt med dag 50. Men då vet jag lite bättre vad som är att vänra. Ångesten kommer och går men jag kan hantera det. Jag har inga sociala grejor precis just nu så jag kan bara ta det lugnt och vila. Tycker det är lite svårt att vara social,just nu. Det funkar bäst med att försöka läsa och dricka te. Slippa prata en massa. Nu är det hög tid att jag tar ett ordentligt tag i min egen hälsa.

@Idefix14
Min resa är lång och krokig. Började med en behandling online,kändes bra och anonymt ... Där fick jag tips om att även kontakta beroendecentrum (Prima Maria . Jättehärligt! Men det gjorde jag. Är glad att jag la skammen åt sidan och lyfte luren. Jag lovar att du kommer att få fantastisk hjälp.
Ring redan på måndag!

Stort lycka till ⭐

Ångesten var även för mig det värsta när jag gjorde slut med vinet. Men det rätar upp sig ganska fort, i alla fall för mig. Utan vin i kroppen finns det inte så mycket att ha ångest för längre. Jag har oxå nästan vuxna barn. Tuffast var att berätta för dem om mitt beslut om att jag slutat dricka alkohol- för i och med detta så erkände jag ju samtidigt att alkoholen varit ett problem. De är och har varit enormt stöttande. Jag känner igen mig i dig, drack också vin för att reducera stress och när jag var trött. Tänkte länge innan jag slutade att jag skulle sörja vinet och dess ” positiva” effekter, jag valde att förtränga hur ångestframkallande den var. Idag är jag 45 dagar utan alkohol, och har saknat det noll. Det bästa för mig var att fylla i självhjälpsprogrammet här på alkoholhjälpen. Det är texter jag ofta går tillbaka till, det är nog första gången i mitt liv som jag valt att vara ärlig mot mig själv.
Lycka till vidare - ta en dag i sänder och njut av att vakna utan att känna av alkoholens effekter från dagen innan.
🤗