3:e advent och dag 112 nykter.
Jag tycker det är väldigt skönt att veta att det jag känner inte beror på alkohol.
Fredagens julbord tog fullständigt musten ur mig och jag är fortfarande helt slut. Det var trevligt men jag orkar inte vara så social. Sen har det varit saker inbokade resten av helgen också och jag orkar inte det. Det är sorgligt att jag är en person som så lätt blir överstimulerad och inte orkar som andra.
Jag har inte köpt en enda julklapp än och nu börjar det bli försent att beställa på nätet. Inte har jag bakat något än heller och det är Lucia imorgon. Jag har ingen julkänsla utan känner bara stress och ångest.
Det är så jobbigt när jag har den här klumpen i halsen och bara vill gråta.

Jag känner mig misslyckad när jag inte kan tänka rätt och vara tacksam över det jag har. Men när jag är så här trött så klarar jag bara inte av det.

Drömmer väldigt mycket mardrömmar just nu också. Drömmar om att jag blir jagad och vaknar med stresspåslag.

Jag vill bara dra en filt över huvudet och vakna upp i april igen.

Ledsen för tråkigt inlägg men behövde få ur mig det.

Kram

@Ase Tycker du är helt fantastisk som har klarat 112 dagar som nykter🙏🏻Hur lätt är det inte att dricka på de känslor som du har nu men du väljer att inte dricka vilket är strongt. Jag tänker att det måste ta jättemycket energi så även om du blir överstimulerad i sociala sammanhang kanske känslan ändå blir dubbel för att du även jobbar med nykterheten.

Jag undrar är det viktigt med hembakt för att det är Lucia eller kan det lika gärna vara köpt? Jag förstår att du vill köpa julklappar men går det göra enkelt? Presentkort? Det är ofta många måsten kring jul men alla måsten bidrar det till en bättre jul? Jag tänker att stressen tar bort möjligheten att få julkänslan att infinna sig. Vet inte om du brukar baka mycket och laga mycket mat själv till jul? Visserligen brukar det hembakta och hemlagade smaka godare men om man inte orkar så brukar även det köpta fikat och mat smaka väldigt bra. För mig kan det hjälpa att skriva ner det som snurrar i hjärnan för att bena ut saker och ting för att se om det finns något som kan tas bort.

Forumet är väl inte endast till för inslag av glada och lyckade inlägg utan även ledsna💗

Kramar av styrka t dig💗

@Ase Men du, vem bestämmer vad som är "rätt" att tänka? Det är ju som det är just nu. Du är nykter o det får räcka gott. Kan inte din man göra nåt av det som stressar dig?
Jag är också lite låg just nu men tänker att det är ett steg i utvecklingen. Att det kommer något gott ur det, om jag inte strävar emot o försöker döva. Men inte heller låter det ta över, utan försöka hitta vad det är som skaver.
Jag är också väldigt uttröttbar men försöker acceptera det. Nu ett år in i nykterheten har jag landat i att nykterheten i sig inte kommer att bidra med mer pigghet. Mrn att nykterheten ger mig klarhet att se mig själv som jag är, mina behov. Ungefär där är jag idag.

@Ase Åh, vad jag känner med dig o instämmer också... Jag har inte heller kommit nånvart i julstök/förberedelser - det blir jul ändå! Man behöver inte göra det så märkvärdigt om man inte vill/orkar. Jag kommer troligen fira jul med min sambo och nyår tillsammans med fler familjemedlemmar. Men riktigt säker på hur mycket/många man kan träffas hänger lite på corona...
@Varafrisk har skrivit så bra tycker jag, försök att förenkla så mycket som möjligt!
Sen håller jag verkligen med om att allt vi skriver här på forumet kan inte bara vara positivt, det är meningen att vi kan ta upp kämpigt/svårt/problem. Viktigt att vi kan stötta varandra i "vått och torrt"!!!
Annars blir det ju väldigt svårt att våga skriva här...
Nu får vi värna om våra a-fria dagar o vara lite snälla mot oss själva!
Kram från mig 🤗

@Ase Ser att Satva kommer med en klok kommentar också! Vi får lov att ge oss tid o göra så gott vi kan blir min kommentar! Det kommer fler jular o alla behöver ju inte vara precis lika! Nästa jul kanske känns helt annorlunda...
🤗 Kram igen

@Varafrisk @Sattva @majsan_nu tack från mitt hjärta 💖.
Att få så fina svar stärker mig verkligen.
Jag borde nog sätta min man i lite jobb men vi är inte så lyckliga just nu, har nog inte varit det på ett tag. Men den tanken får bara ligga lite i bakhuvudet ett tag. Vågar inte lyfta på det locket just nu.
Ska försöka göra det enkelt för mig för jul blir det ju varken jag bakat eller inte.
Det kommer bli bra. Jag är bara en sten i havet. Jag älskar den låten😊.
Kram 💖

Åh, kämparklubben jag önskar att jag kunde vara som en riktig morsa och säga; det räcker såhär. Alltså alla vi som har första nyktra året/ det är liksom fullt upp med det. Tänk att du är i ett nytt land, nytt språk, nya traktikregler och nys sociala normer. Inte så konstigt att det tar musten ur oss. Sakta men säkert bygger vi upp vår…recilience (så bra engelskt ord som inte finns på svenska men typ motstånd och inre styrka) och då kan vi slappna av, behöver inte vara på vår vakt.
I mitt fall har det blivit uppenbart att jag inte alls orkar så många sociala kontakter på varandra, vila då och då är ett måste. Egentid. Förr hade jag ingen tid för sånt, men drack för att orka.
Lussebullar, paket med fina band. Allt det ger vi till oss själva det här året, när vi håller oss nyktra. Allt annat kommer efter.
Kram. Köp färdigt! 💕

@Se klart så ska jag börja försöka se på det. Att jag håller på att lära mig en ny kultur. Den nyktra kulturen 😊.
Tack för stöd. Det känns bättre nu. I morse kände jag mig värdelös men ni mina vänner har lyft mig.
En dag i taget.

@Ase vad härligt att så många forumvänner kommit till undsättning och med massor av kloka ord💕. Kan bara instämma och att resan som pågår är viktigare än allt annat. Bra att du sätter ord på dina känslor, det gör det lättare att sortera och förstå hur man mår. Du säger också att det inte är så bra med mannen just nu men att du väntar med att lyfta det locket. Trycket i den kitteln påverkar ju också ditt mående.

Orkar heller inte med för mycket sociala sammanhang och det blir en enkel jul.

Massor av kramar❤️

Vi lägger våra egna ribbor lite väl högt ibland tror jag. Det kan bli extremt stressigt just runt jul. Igår havererade min tidsplan helt då en sak tog alldeles för mycket tid.
En sak som är bättre med nykterheten och som för mig kommit mer efterhand är lugnet. Här och nu, en sak i taget. Det är extremt jobbigt tycker jag när man ser den där högen av måsten, borden och allt man inte hunnit/hinner. Men som alla andra skriver - det går att hitta genvägar. Vissa saker är inte viktiga. Det enda som är riktigt viktigt tänker jag är att hinna vara i nuet. Ett steg i det är ju det som du gör nu att analysera lite vilka av dina borden som är viktiga, vad du kan delegera (ibland önskar jag en sambo som tar större ansvar jag också). Och håller med de andra om att den här nyktra resan du gör nu också är utmattande. Den är en inre resa, ifrågasättanden av vanor och rutiner. Att lära nytt är krävande. Hoppas det är lite bättre idag. Och du har gjort ett fantastiskt jobb hittills!

God morgon.
Ledig dag i dag och jag har unnat mig sovmorgon. Det är hög aktivitet på forumet och det är svårt att hinna läsa allt. Bra att många hittar hit men sorgligt att så många behöver det.
Jag märker att jag kommit en bit i min nykterhet när jag läser hos de nyaste som ibland behöver kämpa timma för timma. Jag är så tacksam för varje nykter dag jag ger mig själv.
Jag jobbar fortfarande hårt med att skaffa mig mycket kunskap om beroende och med strategier för att inte ramla dit igen. Just nu läser jag Tänka klart av Annie Grace för tredje gången, rekommenderar den verkligen. Denna gången läser jag den på ett annat sätt, stryker under och märker upp det som berör mig mest.

Jag är bjuden på en glöggbjudning på fredag men har tackat nej. Med tanke på hur trött jag var efter förra fredagen så är det inte värt det. Acceptera att jag måste prioritera min återhämtning nu.
Idag ska jag försöka få gjort en del men jag kommer inte slå på mig mer om det inte blir så mycket gjort som jag hade tänkt mig. Det viktigaste idag är att hinna ikapp mig själv.

Igår hade jag ett så fint samtal med en av mina döttrar, där jag fick förtroenden som jag kommer vårda ömt. Jag är så tacksam över att få finnas för mina barn.

Kram

@Ase Låter härligt med förtroendet💕. Ja, tråkigt att vi är så många med alkoholberoende men vad bra att detta forum finns och att man vill ta tag i sina problem. Minns när jag började skriva här och bestämt mig för att sluta dricka, så tacksam för första svaret och sedan allt fler😀. Jag fanns och hördes och jag vågade öppna mig mer och mer. Det är inte så länge sedan, drygt sju veckor sedan. Det känns länge för mig men sett på ett år inte så länge. Tyckte två veckor var länge och en seger. Nu rullar dagarna och kampen på och det samlas allt fler dagar.

Ha en fin ledig dag och njut av den❤️

@Ase Det känns så fint att läsa ditt inlägg. Så stabilt på något vis. Och du lyssnar mer och mer till din egen röst. Gläds för din skulle. Har läst Tänka klart en gång. Har ju två exemplar i bokhyllan..hihi. Var inte uppmärksam på att jag hade skrivit en tvåa i beställningen. Det skulle kosta ganska mycket att returnera den inte så mycket mindre än vad boken kostade så jag behöll båda. Orkar inte riktigt läsa nu. Den finns väl inte på Storytel eller hur? Det hade annars varit hjälpsamt just nu för mig. Härligt med förtroende från barnen. Förtroende får man vårda ömt.

Önskar dig en fin dag och stor kram:)

@Ase Så skönt att du verkar må bra idag! Och så fint att du har koll på hur din dag ska se ut för att den ska fortsätta så... Håller med dig, det är hög aktivitet på forumet. Jag försöker hänga med - men kommenterar bara lite här o där...
Önskar dig en fortsatt fin dag o kram från mig! 🤗

Äntligen fredag!😊
Tacosen är uppäten och nu är det lite soffhäng innan granen ska plockas in.

I morse på väg till jobbet funderade jag på vad jag ska göra framöver för att berika mitt liv.
Jag har tidigare i livet läst väldigt mycket skönlitteratur men de senaste 10 åren har jag nästan inte öppnat en bok.
Så läsa ska jag börja med igen. Jag ska hitta något ideellt där jag kan hjälpa till och göra gott för medmänniskor. Jag ska försöka hitta en vän som också valt att sluta dricka som jag kan umgås med.
Dessa tre saker tror jag kan bidra till att jag har stor chans att må bra.

Detta blir mina mål 2022 och att förbli nykter förstås 😊.

Trevlig helg!

@Ase Vad kul med funderingar och planer för 2022😁. Planer för sådant som får dig att må bra. Jag tror att ditt år 2022 kommer att bli ett bra och härligt år❤️

Ha det gott💕

Känner igen det där med att inte läsa. När jag hade järnbrist kunde jag helt enkelt inte hålla fokus. När jag drack samma sak. Jag tänker att det är ett friskhetstecken att kunna läsa. Att det tyder på en viss utmattning om man faktiskt har läst och slutat. Tänker också att det är viktigt att inte dra igång alltför stora projekt när man har en tråd som heter ”jag är så trött”. Eller för en hel del av oss faktiskt. Jag vet själv att jag måste bromsa mig, jag blir full av idéer när energin återvänder och tar i för mycket ofta. Å så orkar man inte med. Så mitt råd är ”lagom med projekt”. Tror också på ditt 2022.