Hej!
Här skriver en mamma som känner sig, ensam, förtvivlad och helt maktlös angående min dotter på +30, som nu under ett år har druckit alkohol varje dag och även testat en del droger. Hon börjar dricka på eftermiddagen, för att lägga sig och sova en stund på kvällen för att sedan börja dricka hela natten. Hon sover hela dagen för att börja om igen på eftermiddagen. Ibland ringer hon på nätterna till oss eller till sina syskon, och gråter och säger att hon inte orkar mer och att alla är emot henne. Hon har även börjat ge ifrån sig konstiga ljud och ryckningar när hon är full. Är det normalt? Hon har en person som hon träffar varje dag, även kontakt med socialen, som besöker henne varje vecka. hon har hus, fin bil, sambo. Just nu är hon sjukskriven från sitt jobb. De vill på socialen att hon ska läggas in för avgiftning och sedan få antabus. Hon vill bli fri men inte läggas in för hon kan inte sova borta säger hon. Jag undrar nu vad ska man göra som förälder, känner mig maktlös och står i ett vägskäl och vet inte vart jag ska ta vägen. Hon ringer och vill ha pengar till mat, ska man ge henne det, eller går det till alkohol? Ska man vara sträng? Snäll? Vad gör man?????

@Lunkentuss Hej, så bra att du har hittat hit och skriver här. Ja, var ska man börja. Eller när ska man sluta. Hur vill du göra? Jag blir glad att höra att hon har kontakt med socialen. Det betyder att hon är under radarn. De kan hjälpa henne. Du ska nog inte ge henne pengar till "mat" då de troligtvis går till alkohol. Bättre att ge henne en matkasse om hon behöver mat. Och idag går det oftast lätt att beställa mat hem, beroende på hur hon bor. Jag har erfarenhet att mitt ex fick pengar till mat av sin far och då gick alla pengarna till alkohol. Han fick inte dricka hos mig längre och då började han gå ut och dricka. Det tog mig lång tid att få honom att flytta och idag har jag ett liv igen. Mitt eget liv. Som jag tog tag i själv och det var så tungt. Svårt att få stöd och hjälp i vårt samhälle, även om det finns rum för samtal, liksom detta underbara forum. Fortsätt läs och skriv! Jag insåg att jag var tvungen att styra upp mitt liv, för att ha ett liv. Så jag började ta hand om mig själv. Och idag känner jag hopp, om allt. Så fråga dig, hur ska du ta hand om dig och fastna inte i din dotters problematik. Den är hon ansvarig för. Och om hon vill bli frisk då behöver hon åka på avgiftning. Hon behöver förstås få hjälp med orsaken till att varför hon dricker och för att få det, så behöver hon bli nykter. Det ligger på henne. Och jag hoppas att socialen hjälper till, så att hon kommer dit.

@Självomhändertagande Tack för råden. <3 Skönt att du känner att det ljusnar. Man känner ju sig så maktlös. Inatt fick hon ett anfall, och hennes sambo ville köra henne till psyket, men dom tar inte emot någon om de är fulla. Nu på morgonen vägrade hon åka in. Vad gör man? Hon säger hela tiden det löser sig...

Så bra du hittat hit. Du säger att du befinner dig vid ett vägskäl och vet inte hur du ska hantera situationen med din dotter. Snäll eller sträng eller både och? Att sätta gränser t.ex. är också att vara snäll. Du har fått rådet att inte ge din dotter pengar och det är viktigt att inte underlätta ett missbruk. Mitt råd till dig att gör det du mår bäst av eller snarare det du mår minst dåligt av. Sitt barns missbruk är något av det mest smärtsamma man kan uppleva.

Vad det gäller konstiga ljud och ryckningar tänker jag på ep-anfall. Är hon kontaktbar när det är så. Vanligen kommer ep-anfallen när man slutar dricka men det kan säkert även komma när man har alkohol i blodet.

Det verkar vara ett omfattande missbruk din dotter har och jag blir lite fundersam vad det gäller sambon. Reagerar inte han eller är det så att även han har missbruksproblem. Det finns också en person som besöker din dotter dagligenoch vilken funktion har den personen. Rimligtvis borde det i alla fall vara att motivera din dotter att ta emot hjälp för sitt missbruk. Att din dotter inte vill ta emot den hjälp som erbjuds pga att hon bara kan sova hemma låter i mina öron som om hon inte är fullt ut motiverad att bli nykter. Ofta, för att inte säga alltid, behövs det någon form av sömnmedel när man ska avgiftas.

Svår situation som förälder och det finns en föräldrartråd här i forumet. Där kan du nog känna igen dig och få en del råd. Du kan ju även besöka alanon (leta på nätet) eller få någon samtalskontakt på t.ex. vårdcentralen. Socialen brukar även kunna erbjuda anhöriggrupper. Ta hand om dig det brukar vi anhöriga vara dåliga på.

@Lunkentuss Jag läser en även de bra orden som kommer från gros19. Jag vill också berätta att jag själv flydde med alkohol under en kort och intensiv tid i mitt liv. Jag var med om ett trauma under en tid som jag stod på medicin. Då hade jag inte den bästa kontrollen, vilket man inte alltid har i livet. Det här är 15 år sedan. Och jag valde att ta kontroll, då jag förstod att alkoholen kunde bli min död. Jag hade hjälp av psykiatrin under ett par år och behöver inte det stödet idag. Om hon säger att det löser sig, så är det för att hon tror det. Hon kanske har någon som hjälper henne med samtal och hon ser en väg ut. Hoppas för din och hennes skull att det faktiskt löser sig. Det kan vara bra att prata om hur tänker du, vad ska du göra, vad är din plan. Och att du också har en plan för dig, så att du mår bra.