Grattis @våren, bra med alla dagar i ärmen- tar sin tid att rada upp dem om man skulle få för sig att fundera över vad en sätter på spel.
Jag tror att det finns många av oss här som inte fått vad vi skulle ha behövt. I någon mån tror jag att det är människans villkor. (Nu pratar jag inte om våld, kränkningar etc- vill bara klargöra)
Men det finns mycket som är så hoppfullt med att leva, det finns nya chanser. Och om vi kan sätta ord på och liksom se i vitögat vad vi behöver - då är ett stort arbete gjort.
Jag som varit och fortfarande är ”gränslös” vad gäller min egen kapacitet och energi- dvs jag hittar inte handbromsen för jag har inte fått den förevisad. Ingen har sagt ”det räcker bra så” jag har alltid levt med ”lite mer orkar jag”. Där finns också en nyckel till mitt drickande.
För ett par veckor sedan- inspirerad av @annabell började jag klura på vem som kunde vakta mina gränser, en Gränsvakt är vad jag behöver.
Den här helgen ägnar jag några stunder åt att fundera över vem han är, hur han kan hjälpa till. En vuxen-lek men också ett sätt att använda den vuxna överblicken och kognitionen kring ett problem som uppstod redan innan (iaf jag) hade ett språk.
Det är utvecklande och det kunde jag inte säga om alkoholen. Jag vill bli smart, kanske vis en dag.
Jag tror på att berätta, formulera sig. Det har människan på sin sida. Kram! 😍

@Se klart Tack för insiktsfullt svar. Det är nog så, att lägga fokus på att inte ha fått allt leder inte så långt och som du säger i någon mån människans villkor, att inte fått det man skulle behövt. Att det är utvecklande att sätta ord på det vi behöver och det leder framåt. Tror på det och det händer något inom mig när jag försöker formulera mig, även om det känns lite pinsamt och skämmigt. Det är även så utvecklande att få andras syn och formuleringar på det. Varför känns det pinsamt och skämmigt då? Är det för att man tryckt bort känslorna? Kan tycka att barn som kräver mycket uppmärksamhet är bortskämda och jobbiga, kanske för att jag inte gjorde så? Det är ju en naturlig fas i ett barns liv.

Insikt efter promenad. Att det känns pinsamt och skämmigt är ju för att jag inte vill tillåta dessa känslor, jag vill inte kännas vid dem. Att det inte är vuxet att känna så. Dessa måste accepteras. Att det är ok. Bra nu fick jag tag på det som skaver. Det kommer att hjälpa mig gå vidare och närma mig mina förbjudna känslor.

Dag 57. Njuter av att vakna upp varje morgon nykter. Lite snöyra som nu upphört. Igår var jag rätt låg och blasé idag lite bättre. Men det är ok, det får vara så. Alkoholdjävulen har i alla fall ingen chans, jag är starkare. Det den har att erbjuda är helvetet. Jag vet att det blir bättre och jag står ut, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge😀Lite julstress kryper på men har bestämt mig för att lägga ribban på good enough. Ska städa klart det sista idag så jag kan ägna mig till sådant jag tycker är roligare. Bra att aktivera sig det för tankarna på annat och resultatet blir fint. Jag kommer att bli nöjd och njuta.

Ha en fin måndag där ute💕

Jodå, julstressen med allt planerande är här, om än inte lika intensiv som tidigare. Gammal vana gör sig påmind, ett glas vin så släpper stressen, slappna av! Logistik hit och logistik dit. Sängplatser till alla…inget sug på vin men något som får mig att slappna av. Men nej! Inget vin! Suck och stön, blasé. Nej, tar en sväng med hundarna frisk luft kanske hjälper.

@vår2022 Precis så är det. Gamla vanor. Kämpa, kämpa, göra något annat istället när tankar 💭 kommer. Det tar tid, men det blir lättare och lättare och när man vet det så är det ju värt kampen. Du är beundransvärt tycker jag, inspirerar och peppar andra samtidigt som du jobbar med dig själv 🤗💓

Mig hjälpte det att tänka tankar som: Det är inte Miss Lyckad som vill ha alkoholen det är hennes hjärna.Det är hjärnan som är beroende av substansen som finns i alkohol. Jag vill inte förstöra min kropp och mitt liv längre. Och så tänkte jag mycket på dom som inte klarat sig. Supit så mycket så dom blev sjuka och dog till slut av alkoholrelaterade sjukdomar. Jag kände även några som klarat sig från att drunkna i A- träsket. Och mår idag väldigt bra. Konstruktiva tankar. Heja er. 🤗🤗✨💫

@fröken_fri Tack😁. Blev bättre efter hundpromenaden. Ibland är det lättare att stötta andra än sig själv. Kämpar på💕

@vår2022 Så sant där,, det är lättare att stötta andra (försöka iaf) än att stötta sig själv. Men det har ett pris.
När farsan levde sa alla,, du måste försöka hjälpa pappa,, ja, men jag då,, vem hjälper mig då, som blev ännu sämre ju mer energi jag la på gubben.
Sen hamnade morsan i ett vindrickande som gjorde att hon tappade jobbet, hon var 64 då så det var som inget att försöka laga.
Men hon ringde mig i parti och minut och grinade å hade sig.
Jag sjönk ännu längre ned i skiten.

@miss lyckad Ja helt rätt. Bra att tänka att det inte är vår 2022 som vill ha vin det är hennes hjärna. Svårt att förstå att hjärnan kan vara så beroende, klart jag hört och på något sätt kan förstå men inte att att jag ska drabbas. Och att det tar sådan tid att bli fri. Men nu vet jag. Bra ändå att läsa fakta för att förstå och att få höra dina erfarenheter som varit med ett tag. Tack!

@Tikka Ja, det har verkligen sitt pris att barn ska stötta de vuxna. Så fel och omvänt. Jag är diplomaten i min stora familj, sett till att alla har det bra, fixat och donat för alla. Sett till att lugn råder. Glömt bort mig själv. Stressat. Jobbar på att se om mina behov och stressa mindre. Första steget är att sluta dricka.
Nu är det dags att vi tar oss upp ur skiten!

Dag 58. Sovit som en stock. När jag vaknade var jag tung i huvudet, fan varför drack jag så mycket igår! var min första tanke. Men insåg snabbt att jag är nykter och huvudet och sinnet lättade genast😀. Minus 10 grader och sol, en frisk dag. Blir skoteroverallen på hundpromenaden. Idag sista städandet inför jul så att alla gäster, våra barn, får sina sängplatser. Min man och jag har barn från tidigare äktenskap så det blir ett gäng samt svärmor på annandagen och några dagar framåt. På julafton blir vi ett gäng hos min bror. Känns, just nu, lite bättre med irritationen och stressen. Pratade med min man igår och det lättade på trycket, han är så tålmodig och bäst❤️.

Det är bra att se vad som triggar mig att ta till alkohol. Stress och ilska. Min man hänger inte med i svängarna, jag kör på i full takt, pratar inte och är irriterad, över allt! Jag tycker att han borde efter snart 15 års äktenskap kunna läsa mina tankar. Klart han känner till detta tillstånd och vill att jag berättar vad som irriterar mig. Sen när jag till slut berättar så lugnar jag ned mig. Inser att jag stressar i onödan och faktiskt kan be honom om hjälp. Ja, jag ska träna på att be om hjälp och prata ur skägget.

Så idag ska jag andas, städa i lugn takt och vila emellanåt. Ska pyssla med dekoration i julens tecken och det tycker jag är kul😀.

Ha en bra dag❄️💕

Vår, det låter som bra idéer för att få det lugnare. Be om hjälp, och säga vad man vill och menar. Jag är lite Avis på dig och alla som får till en jul a’la Tomten är far till alla barnen. Där alla är typ vänner. Samtidigt är jag inte så intresserad av jättestora tillställningar. Iår firar jag med ex-svärmor och ex+ 2 av våra barn med familjer, ex svåger m sambo..Tyckte egentligen inte det var så bra. Men får tro detta blir sista julen med dom. Jag skulle hellre hitta egna traditioner, där man firar med människor man tycker om, inte för att man är ingift släkting. Min dotter tyckte jag skulle vara med. Jag förstår irritationen, många har kring jul. Jag har haft den typ varenda jul. Just att stressa och fixa och dona, sen ändå kanske inte vilja umgås med dom inbjudna om man fått välja. Oftast blir det ju kul ändå. Som tur är dricks det sällan alkohol hos ex-svärmor. Jag börjar jobba på julaftonskväll, så inte så långdraget heller..😅..Jag jobbar många jular och andra storhelger. Det tycker jag funkar fint. Blir en extra slant i lönekuvertet också. 🤗🤗

@miss lyckad Jo det blev en bättre dag efter vårt samtal. Det ska bli mysigt att få hit våra 5 barn och de har ännu inte bildat egna familjer. Det jobbigaste och stressigaste är allt städande och fixande innan. Att inte dricka känns skönt det blir mycket lugnare så. Vi brukar inte heller ha alkohol på julen men jag har smygit med mitt drickande. Hoppas du får en fin jul 🎅

Hoho,, det där smygandet känner jag igen,, man planerade långt i förväg så mycket av det som behövdes på julafton fanns av någon anledning i källaren i kallförådet, man han ta många supar i allt springande.

@Tikka Jag hade gömmor på toa och sprang och ”kissade” hela tiden, ute i garaget får jag skulle ”hämta” något och en plats i köket dit jag rännde. Fan vad skönt att slippa i år🤪

Dag 59. Drömde så mycket i natt. Chattade hela natten här😂. Vilka givande konversationer om hur vi ska hålla oss nyktra och kämpa. Så mycket bättre drömmar än de när man super😱.

Nu äntligen är de stora dragen i julstädningen klar. Njuter av det rena och julstämning råder. Idag blir det lite matlagning till knytet på julafton.

Igår när jag lyckats tämja julstressen kom ny stress. Mitt projekt är avslutat och jag har inte lyckats få ett nytt jobb till nästa år. Det börjar bli verklighet att jag måste skriva in mig på Af och anmäla mig till a-kassan 1 jan. Har ju vetat om risken ett tag men nu är det verkligen så. Det blir mindre inkomst, så mycket roddande med anmälan överallt mm. Så enkelt att bara arbeta och få sin lön varje månad, semester…50+ aldrig varit arbetslös, svårare att få jobb i denna ålder. Så lätt att känna sig värdelös, en nolla. Min man fick ner min stress, vi har förmånen att vi ändå klarar av att bo kvar minst ett år framåt.

Inom mig känner jag ändå mig som en vinnare i den tuffa kampen mot alkoholdjävulen. En ny vinst varje nykter dag. En förutsättning för att må bra och för att klara av att hitta ett nytt jobb. Tänk om jag satt fast i alkoholträsket i denna situation! Det skulle ha varit förödande och destruktivt. Huh! Hemska tanke! Så på något sätt är jag ändå en segrare och jag kommer aldrig att vika mig för alkoholdjävulen mer💪😎.

Så kämpa på där ute alla vinnarskallar💪❤️