Hej!
Jag är här nu 😊!
För bara två dagar sedan hade jag inte en tanke på att flytta, inte än.
Men livet händer och ibland blir det så enkelt.
Jag vill inte dricka mer.
Jag behöver inte alkohol.
Livet är så mycket bättre utan - och jag vill leva!!

Så jag packade det viktigaste och traskade hit. Tänker bygga en rejäl, rejäl som i stadig inte stor, permanentbostad och flytta in för gott.

Adressen blir "Ljusare tider" för de är här nu, de ljusare tiderna som jag strävat mot. De kan, och kommer att, bli ännu ljusare. En dag i taget. Mörka moln kommer också att dra förbi, men så är det ju på sommaren, plötsligt kan åskan dra in. Men då kan jag vila i tilliten att strax kommer solen igen - det är inte mörkt för alltid.

Jag tänker på förra vintern (2019-2020) när jag var nykter en längre period första gången. Vilka bekymmer jag hade över att inte få sitta på min framtida altan och ta en drink i solnedgången. Ja, det var då det... Vilka bekymmer över något som inte finns!! Som fick mig att börja dricka igen...

Igår var en underbar dag!
Gubben hjälpte mig - vi har börjat bygga altanen! På kvällen var det helt stilla när solen började sjunka, utsikten helt magiskt vacker! Vi satte oss på regelverket som vi byggt under dagen, jag med en Tonic med lime, och bara njöt av att vara här och nu.
Jag ska sitta därute många sommarkvällar och bara njuta, helt närvarande utan "bedövning".
Jag vill ju inte missa en enda sekund av allt det vackra i livet!

KRAM! 💖💖💖

Tack för att du vågar dela, jag är inne på fullmedicinering utan att någonsin bli berusad Endast för att klara dagen arbete och allt privata däromkring . För inte att tala om allt ansvar för att julen skall bli bra.
God Jul🥰

God Jul alla!🎄🎁🤶

En vit jul! Det snöar ute 😊.

De som känner mig förstår av tidpunkten att jag är nykter 😅🙏, vaknade klockan två...
Oron bråkar med mig, snudd på ångest - hur ska jag orka?
Men vet ni vad? Jag tar mycket hellre den här oron än att vara avstängd av alkohol. Det är ju jag - och jag är okej som jag är!
Jul. Vad är det att få ångest över? Det är ju löjligt! Julen är inte på liv och död.
Om några timmar ska jag åka till stallet och ge hästarna frukost, få höra dem mumsa lugnt på sitt hö, släppa ut i hagar, mocka fixa - underbart! Älskar det! Där kan jag hämta energi 😊.

Sedan blir det julfirande. Det är det som oroar. Hur ska jag orka? Folk och stim. Mat och dryck.
Nåja, det ska nog gå bra.
Jag får ju dricka precis vad jag vill.
Så jag kommer att välja must eller vatten. Så att jag kan åka därifrån när jag inte orkar längre 😅.
Och för att jag verkligen vill ha en vit jul. Det är mysigast så.

Jag hoppas att ni är många med mig som väljer nyktert, eller sparsamt för den som önskar så.
En jul utan berusning är den bästa julen.

Kram alla!

@Majaela En extra kram till dig! Önskar så att jag kunde bjuda hit dig så att du fick bara vara, vi kan sitta i soffan framför brasan och dricka te, titta på katterna som dansar runt ... nej jag har inte ens en gran ... men katterna dansar runt tillsammans med dammråttorna ändå 😂😂. Ge dig en andningspaus helt enkelt så att du får chansen att bryta medicineringen, för jag förstår hur svårt du har det. Men det går att bryta!!! Ge inte upp!!

@Soffi God jul till dig Soffi!
Jag är ju på den helvita sidan och kan inte tänka mig något annat. Tänker en del på mina ungdomar, och vad de fått stå ut med stackarna. No more!
Hur gick det, har du fått någon sömnutredning ön? Eller det kanske inte varit prioriterat nu under hösten. Ta tag i det nu på nya året? Själv har jag också lite grejer med kropp o knopp som jag håller på att reda i. Och hade jag inte varit nykter hade jag inte gjort det. Då hade jag skamset tänkt att symtomen hänger ihop med drickandet o jag får skylla mig själv. Nu vet jag att det är "verkligt" och tar därför tag i det.
Som jag alltid sagt, du fixar detta Soffi!! Det är kul att du är tillbaka på forumet! Mary har också precis kommit tillbaka.
Kram o god jul!❤🌟❤

En strålande vacker juldag!

Underbar på alla sätt faktiskt!

Jag klarade mig igenom julafton, varm kryddad äppelmust istället för glögg - rekommenderar! A-fri öl och julmust till maten - gott. Men det där med alkoholen var inte det som oroade, visste att jag ville vara nykter och har ju varit nykter tidigare en jul. Det var min trötthet som var jobbig. Åkte hem på kvällen.

Men idag 😊!
Vaknade och insåg att jag inte har ett endaste måste på en hel vecka!!😅🙏🙏🙏
Studsade upp och åkte till stallet tidigt, soluppgången var magisk!!! Krispig luft, knarrande snö, frustande hästar - vilken energiboost!!!
Så ... Nu har jag julstädat hela huset också 😅. Ja, jag gör ju inte alltid, dvs sällan, saker i rätt ordning 😂😂😂.

@Sattva Sömnutredning, nej ... Skriver nog mer om det en annan dag.
Nu ville jag mest dela om att även jag har fantastiska dagar ibland 😅.

Kram 🐈🤶🐎

Tacksam för att du berättar om det svåra @Soffi 🙏🏻 Det är ju inte det att jag önskar att vänner på forumet ska må dåligt….nej verkligen inte! Men för mig är det hjälpsamt att få ta del av berättelser då individen berättar om det svåra…men hur man försöker klättra upp igen…så gott att du är på väg uppåt 💪🏻

Jag tycker om hästar på avstånd men har vänner som rider, är fodervärdar och så jag kan känna känslan av rofylldhet som hästen/vännen och stallet ger❤️

För min del så har det varit geggigt och motigt under lång tid och är väl så fortfarande. Fast med julens hjälp är jag inne på min fjärde nyktra idag….men det är oroligt inom mig…och ibland kan jag känna nästintill förtvivlan…för när ska jag känna att nu stänger jag dörren helt och hållet och det känns bra! Verkligheten är att jag måste bli nykter behöver bli nykter är inte orolig för det nyktra livet utan ser fram emot det…men vägen dit…….🥺

Kram🥰

Lediga dagar💃
Frihet att välja😅
Tacksamhet - som sprider sig! 🙏🙏🙏

Men först
@Sattva skrev:"Låter härligt med ridtur i vintervädret!" Nej, ingen ridtur. Men väl en promenad 😊. Mitt i all snurr med sjukhusbesök under hösten så skadade sig även min lilla häst. Så det har blivit många besök på djurkliniker också... Men finns det liv så finns det hopp! Nu orkar hon följa med på små korta promenader 😊🙏 och det gör mig så glad!!
@Miss Mary Poppins skrev:"Instämmer, det är så roligt att vi är alla här" Copy paste! 😊

Just nu sitter jag och känner sådan tacksamhet över mina lediga dagar - oj vad jag behöver dem!
Och jag är oerhört tacksam över att jag nått fram till frihet att välja! Tänker på alla år då jag var tvungen att dricka, då det inte fanns något val, då jag måste ta det första glaset redan på em när jag var ledig.
Idag kan jag välja.
Jag väljer te.
Tack vare att jag väljer nyktert kan jag vara till hjälp för någon annan nu under mellandagarna - med något som känns hur kul som helst!!! Tacksam för det. Och jag såg tacksamheten hos den som behöver hjälpen när jag sa att -Självklart ställer jag upp!
Ringar på vattnet 🙏😊💖.

Tankar och reflektioner...
Insikter som djupnar.
Polletter som trillar ner ... eller kommer ut i myntfacket igen för att de var fel 🤔

Det här blir nog lite rörigt, men jag gör ett försök.

Man känner andra utifrån sig själv. Ja, det är ganska självklart! Jag har bara min egen hjärna, min egen världsbild, mina egna referenser att tolka saker utifrån. Då blir det lätt att se utifrån vad andra borde göra "Så löste jag den situationen alltså borde även du göra så..." Lätt att glömma att den andra personens värld inte ser likadan ut som min... Plus att jag inte har hela bilden av den andres situation.
Samtidigt:
Jag lär mig mycket om mig själv genom att lyssna på andra! Ja, nu under hösten har den insikten djupnat hos mig. Jag har känt igen mig så mycket i andra personers sätt att vara och uppleva olika saker .... personer som jag vid första anblicken inte trodde jag hade ett dugg gemensamt med.
Processen att revidera min egen självbild och världsbild pågår...

Ja, det är väl detta som gör Forumet så fantastiskt! En egentligen ganska märklig, salig blandning av människor som samlas och öppet pratar om det som för de allra flesta, iaf i början, är det mest känsliga för dem. Problem med alkohol. Det är gemensamt. Men "allt" kan se så olika ut.

Ibland blir jag irriterad över andra! Hur funkar de? Det är ju "bara" att göra si och så, visst det är tufft men bit i det sura äpplet, ta en stor tugga! Då blir det bättre. Kan bli irriterad på dem som tycker det är "bara" också...🤣
Tills ... ja ... det sägs ju att det man irriterar sig på hos andra är det som man försöker förtränga hos sig själv.
Ta hand om dig, du är den viktigaste personen i ditt liv!
Alltså: Jag är den viktigaste personen i mitt liv.... 😣
Javisst ... men här tar det emot ... jag är inte helt framme vid att jag är viktig ... Andra är viktiga och ska ta hand om sig och jag vill sååå gärna hjälpa.
Okej. Jag jobbar på det!
Jag är viktig. Men min krycka är att det är bara när jag mår bra som jag kan finnas för andra.
Det finns väl en anledning till att man i AA uppmanar alla att hjälpa andra när det kärvar för en själv. Nej, jag har aldrig varit på AA men jag har hört att det är en av ..principerna? kallas det så?
Min hjälp till självhjälp går via andra. Och det är gott! Men det är nog också bra att jag fått syn på det.

Så till det här med att vilja.
Läste ikapp lite trådar igår. Är det tabu att man måste vilja????
För jo, man måste verkligen VILJA vara nykter om man ska lyckas.
Inte vilja bli, för det är inget man blir - det är något man ÄR, något man GÖR.
Tuffa ord kanske, speciellt från en som jag kanske, som inte är 100% vit???
Ändå, det räcker inte ens med att vilja, VILJA på riktigt.
För jag är övertygad om att alla som sökt sig hit faktiskt VILL göra något åt sin situation.
Viljestyrkan är begränsad (källa Annie Grace). När man är trött spelar det ingen roll hur mycket man än vill, reptilhjärnan och vanor tar över.
Därför är det bra att göra planer för dagen medan man har viljestyrkan, planer som förhindrar möjligheten att dricka, börja skapa grunden för nya vanor. Vanor som man sedan kan falla tillbaka på för att hålla sig nykter.
Det här köper jag och håller med om fullt ut!
Men ... när vanorna, de nya nyktra vanorna förhindras ...? Vad gör jag då?
Ja, just ja!😂🤣 Det kom jag ju på för en stund sedan här ovanför ... Hjälp till självhjälp kan och får absolut gå via andra. 😊

Så till det här med min frihet att välja. Att jag får dricka om jag vill. JO - det är något jag reflekterar över ofta!!!
STÄNG DÖRREN! Lås och spika igen för möjligheten att ta det första glaset. Den uppmaningen ser jag ofta.
Den är rätt. Den är bra! Det är ett måste i början!
Ändå ...
Min dörr är stängd men inte låst.
Är jag rädd för att få klaustrofobi om jag låser? För att jag inte hittat andra vägar ut i alla lägen än.
Är jag rädd för att jag bryter upp och förstör dörren helt om den är låst .... så att den inte går att stänga till alls igen sedan? Kanske...
Jag tror också att jag vill ha friheten att välja för att alkoholen ska kunna bli en ickefråga, för mig. Något jag varken är för eller emot.
Rätt eller fel?
Just nu fungerar det bra i alla fall.
Jag tar ett aktivt beslut varje dag - Idag är jag nykter!!💃😊

Kram!

Anonym26613

Grattis till insikter och djupa tankar. 💚🥳🌸 Hjälper det att tänka att "du testar helvitt en period (ett år) och om du inte är nöjd så tar du det om ett år?
God fortsättning 💚🌸💚🌸💚

@Soffi Det är så givande att läsa dina texter, och målande!
Tänkte på det där imorse, det du o Mary kör/de med "visst får jag dricka,vjag ska bara...". Tänkte på att det inte skulle fungera för mig. Acceptans av mig själv o läget är en stor del i mitt nykterhetsarbete. Jag kan inte dricka, min hjärna o psyke hanterar inte det. Det var en sorg i början. Då hjälpte det mycket som lågon skrev, (Se klart kanske?), att man kan önska sig att vara 180 lång med långt tjockt hår hur mycket som helst, men är man 160 med helt annat hår så är det ju det som är läget. Känner att jag är i full acceptans av detta. Det hjälper mig. Inget att lägga tankemöda på ens.
Som alltid Soffi, jag vet att du klarar allt det du jobbar med!!💞

majken_r

@Soffi så bra och tänkvärt inlägg. Skönt att inte vara ensam i processen att fundera kring dessa spikar och dörrar😅 @Miss Mary Poppins och @Sattva, era ord sugs in. Ett år, ja det borde ju funka. Att acceptera läget.

Håller med @alla om att dina inlägg är spännande @soffi och svaren likaså. Jag som stängt, låst och reglat- spikat en sista spik i kistan för säkerhets skull. Jag känner mig allra mest fri. Fri att vända ryggen till det slukhål som finns bakom den där dörren och leva livet istället. Det gör mig inget att ha en igenbommad dörr där borta, lika lite gör det mig något att ha brännässlor bakom komposten- jag går inte dit och sticker ner fötterna. Allt kan pågå som det vill, folk kan dricka eller inte. Jag är hos mig, rymmer inte ens i tanken. Acceptansen för det läget, jag kan faktiskt inte dricka för jag ser ingen njutning i ett glas utan minst tre och sen oräkneliga. Att begripa och acceptera det- är min varma sten i fickan. Kram på er!

TACK! Underbara, fina forumvänner 🧡.
Jag tror ni gav mig ett svar igår på varför det tar emot så att låsa och spika igen dörren 😊.
När man inte ser det man har rakt framför näsan, eller kanske rättare sagt i ryggmärgen...

Alltså ... ert godisstopp 😱.
Jag fick en så kraftig reaktion emot det att jag blev förvånad själv: NEJ, nerver ever, inte jag iaf!!! .... 😂🤣.
Ja ... det hänger ihop med min kamp mot ätstörningar för många år sedan ... Aldrig, aldrig förbjuda min själv mat! Inte godsaker heller om jag skulle bli sugen på det. För om jag blir sugen på choklad så är det sååå mycket bättre att ta en chokladbit i stället för att stå emot och stå emot och stå emot lite till ... för att sedan sluka en hel chokladask. Och då är helveteshjulet igång igen....
Som jag har nött detta.
Idag mår jag bra! Har inga problem med maten. Men precis som med alkoholberoende så gäller att en ätstörning försvinner aldrig, det går att lära sig hantera, komma förbi den, må bra ... men den kommer alltid ligga latent.
Detta är något jag numera tänker på väldigt sällan, jag äter bra mat, tycker om bra mat, och blir jag sötsugen så äter jag något sött 😋. Sitter i ryggmärgen. Det är väl därför jag inte sett det.

Det är ju troligen detta som ligger bakom mitt motstånd att helt förbjuda mig alkohol 🤔.
Plus, det förnekar jag inte, beroendehjärnan.
För ... jämförelsen är ju inte helt rätt .... Mat och socker är ju helt harmlöst, verkligen helt ofarligt, vi behöver det ju för att leva!! (Undantag naturligtvis om man börjar missbruka mat på något vis ... allt går ju att missbruka 😔)
Alkohol däremot är ju inte harmlöst. Långt ifrån.

Okej. Min dörr fortsätter att vara stängd men olåst. Det är gott nog just nu!

@Miss Mary Poppins skrev:"Grattis till insikter och djupa tankar." Tack! Ja, inga av tankarna eller insikterna är ju helt nya ... men jag ser på dem ur en annan synvinkel nu, tror jag ... Bygger om och bygger till ...
Angående att "förbinda mig" till ett år nykter ... jag funderar ...
Om jag inte hade gett mig f*n på att det ska gå och verkligen skruvat på korken ordentligt några månader så hade jag aldrig kommit hit där jag är nu. Väger in att första gången jag var nykter i ett halvår så var mitt fokus att hålla mig nykter. När jag föll så föll jag hårt. Krälade runt i sörjan, upp ur och ner i träsket många gånger under ganska lång tid.. Kände att jag inte klarade det...
Så bytte jag fokus till att Må Bra! För att må bra behöver jag vara nykter - inget snack om den saken! Men med fokus på att må bra så blev nykterhet ett medel i stället för ett mål i sig. Det har gått sååå mycket bättre!
Jo, jag har druckit några gånger under året. Förnekar inte det. Men jag har inte "startat om" suget, jag har inte haft några problem att snabbt komma på banan igen. Okej, senast jag drack blev det på tok för mycket. Det är inte bra. Men, analysen är klar. Jag lärde mig något. Jag är inte sugen på att prova samma igen.
Så ... jag får se var jag landar ....

@Sattva skrev:"Som alltid Soffi, jag vet att du klarar allt det du jobbar med!!"
Tack! Ja, underskatta inte envisa tanter! 🤣🤣🤣

@majken_r skrev:" Skönt att inte vara ensam i processen att fundera kring dessa spikar och dörrar😅" Välkommen Majken! Nej, här är man sällan ensam 😉😊!

@Se klart TACK! Ja, den frihet du beskriver låter så fin, så skön! Kanske kommer jag dit? Kanske fortsätter min krokiga väg ... och rätar ut sig på något annat sätt?
Oavsett: Tack för att du delar din klokhet!

Jag har också läst mitt eget inlägg igen ...
Inser att det kan uppfattas som att jag är inne i en jättefight 🤔
Det är jag inte, inte mot alkoholen iaf ...
@Soffi skrev:"Just nu fungerar det bra i alla fall.
Jag tar ett aktivt beslut varje dag - Idag är jag nykter!!💃😊"
Med denna slutkläm menade jag verkligen att det fungerar bra just nu!
Jag tar ett aktivt beslut varje dag - inte för att det är svårt att stå emot alkohol - utan för att det är lätt!
Jag vill påminna mig själv varje dag om hur långt jag har kommit!
Knasigt kanske? Men Knasig är ju mitt andranamn 😂😂.

Slutligen.
Ändrade planer.
Ja, processen jag är inne i nu, allt som hösten har rört upp ...
Det har fått mig att inse att jag måste ändra min plan ... eller kanske inte ...🤔
I korthet (Den finns i sin helhet nånstans i mina trådar.. 😁):
Mitt mål är att må bra.
Min strateigi för att nå dit är att vara nykter.
Mitt delmål 1 är att vara nykter tillräckligt länge för att "få tillbaka" bra sömn.

Insikten handlar om att jag aldrig kommer nå delmål 1.
Inte genom att "bara" vara nykter iaf ... Det är inte alkoholen som förstört min sömn.
Fast ... alkoholen kan inte heller ge mig sömn - inte riktig sömn.
Lång nykterhet (nåja, nästan ett år nästan nykter iaf) har lett mig fram till den insikten.

Nykterhet är även fortsatt en förutsättning för att må bra.
Men för att nå målet så behöver jag något mer ...

Resan fortsätter.
Jag väljer att vara nykter idag 😉💃

Kram!

Jag vill vara ledig jämt!!

Just nu sitter jag med ett stort leende över hela ansiktet - jag mår bra!!
Visst, jag har vaknat tidigt ... men utan den där hemska oroskänslan i kropp och knopp ...
Ingen undran över "Vad händer idag då? Kommer jag kunna göra det jag tror jag borde göra och i så fall när? I vilken ordning? Kommer jag hinna? Eller ännu värre ... kommer jag inte att ha något att göra? Var ska jag vara? ...."
Visst, det kan hända något oförutsett - men då kan jag hantera det. Känner mig lugn.

Frihet att välja!
Ja, det gäller uppenbarligen på alla områden för mig, jag mår bäst då 😂😂.

Det roliga är ... när jag kan välja fritt, alltså helt fritt, så faller jag snabbt in i vanor och rutiner som jag mår bra av! Det ska jag nog vara väldigt tacksam över! Man hör ju så ofta att goda vanor måste nötas in.

De senaste dagarna har jag gett mig ut i ottan, njutit av soluppgången, fått röra mig och använda hela kroppen, varit ute i princip hela dagen tills solen gått ner, kunnat äta på fasta tider. Fått göra något MENIGSFULLT! Varit till nytta för andra. Mött tacksamhet och glada människor - det gör även mig glad och tacksam 😊!
Kommit hem tidig kväll med mellan 30'-35' steg i benen, precis lagom (för mig, just nu) för att bli av med rastlösheten utan att bli alltför trött. Då är det enkelt att varva ner, bara sitta i soffan, dricka te och lyssna på podd och må gott 😊😊😊.

Jag väljer att göra samma idag.
Jag ska snart ge mig ut och njuta av att känna mig levande 💃.
Nykter såklart 😊.
Laddar batterierna.

Kram!

Glömde skriva:

Igår kväll lyssnade jag på Vinter med Antje Jackelén. Några ord fastnade, jag bär med mig:
Att kunna leva med ångest och ovisshet - det är det största!
Jag tror att "leva med ångest" kom från Sören Kirkegaard och Antje la till "ovisshet" ... måste nog lyssna igen för att vara säker... Men oavsett - så kloka ord!!!