Hej

Jag har läst mycket här men inte vågat skriva. Men idag är dagen jag gör ett inlägg, kanske för att visa för mig själv att jag är allvarlig med detta, och för att få lite pepp. Jag är så trött på alkhol eller snarare min relation till den. Ett glas blir alltid många fler och ångesten som kommer på natten när jag vaknar och inte kan sova pga alkholen, illamåendet, tröttheten i form av att vara bakis. När suget slår till finns det alltid bortförklaringar," jag har ett skötsamt liv, jag har ett jobb etc etc, alla andra dricker det är normalt" etc. Men jag vet att det har gått för långt, jag känner att jag alltid tänker på nästa glas så fort jag har druckigt mitt första. Jag är trött på att bli fullast, jag är trött på att fundera på om andra tycker jag dricker för mycket när jag vill ha ett till glas och jag är trött på ångesten en baksmälla medför. Men mest av allt är jag trött på att känna att jag inte har kontroll. Jag är så rädd att misslyckas, känner skam över det hela. Hur hanterar man att kanske misslyckas?

Mitt första mål är att inte dricka i en månad. Någon som har tips när motivationen tryter? Eller tips på appar där man enkelt kan känna att man har kontroll och kan föra lite dagbok? Jag vill verkligen lyckas denna gång.

Tack för att

@cthd och @sorken, det där med de svårare sociala sammanhangen har jag funderat på. Mycket. Eller, en jävla massa faktiskt. Jag har också några sådana upcoming inom kort. Och jag har gjort riskbedömningen att de kommer vara de tuffaste i form av utmaningar.

Men jag tänker såhär: Jag kommer "skylla" på någon av ungarna och deras fritidsaktiviteter och ta bilen. Trots att jag har blivit expert på bortförklaringar, lögner, svepskäl, ursäkter och knep, så har körning (samma dag) alltid varit en big NO NO. Dagen efter kan vi diskutera (och jag vet att det egentligen är lika illa), men samma dag/kväll, nope!
Bilen som central utgångspunkt kommer säkerligen bli en del av min räddning i sådana sammanhang, och med handen på hjärtat är det ju faktiskt av godo på så många sätt. Ingen bakfylla, ingen ångest, ingen som ifrågasätter valet av annan dryck än alkohol. Och främst, ingen alkohol! Dessutom är det jäkligt skönt att ha sin egen transport. Man behöver inte tänka på det där med taxi eller nattbuss.

Kan det vara ett alternativ kanske?

@cthd @kvarsta

Tack för pepp, så uppskattat! Ja min sambo ska köra en vit månad, så det är ju utmärkt att skylla på vid detta tillfälle, att jag hakat på honom. Dock så dricker jag aldrig öl så alkholfri öl är inget alternativ för mig. Han kommer nog köra en folköl (han tycker inte det räknas om det bara är 1 eller 2) så mitt alternativ kanske får bli att köpa alkholfritt vin, men helst vill jag undvika systembolaget helt. Kanske får jag göra som du säger och bara säga att det va lite mycket i jul och ta med mig en cola zero eller bubbelvatten. Jag tror egentligen ingen kommer tycka det är så konstigt, jag oroar mig nog mera själv över deras reaktioner än vad dom kommer göra.

Att skylla på bilkörning hade varit smart. Tyvärr har jag inte bil så det blir en svår ursäkt. Jag tror jag får stå på mig och bara säga nejtack, jag kan skylla på att jag varit lite förkyld tidigare så vil ta det lite lugnt. Det funkar ju för nu, så får man se hur man hanterar det längre fram på denna resa.

Sjukt att man oroar sig för vad andra ska tänka när man INTE dricker, jag har spenderat så mycket tid med att oroa mig för hur mycket jag skulle häva i mig och hur jag skulle ångra det, och sen oroat mig dagen efter för allt jag sagt. Att behöva säga nej till akhol borde ju vara en mycket mindre ångest än vad som kan hända när man dricker (i den mängden jag ofta gör). Denna helg blir nog lite av en prövning för mig, det är bra att vara förbered och beslutsam redan nu.

@sorken hej! Du är inte ensam!
Är inne på dag två själv. Jag brottas också med tankar som du nämner, om hur andra ser mitt drickande osv. Skam och att jag inte kan dricka en öl eller Ett glas vin. Gärna en flaska. Då är jag typ nöjd.

Nu på slutet tänkte jag, men shit jag har knappt druckit alls nu, men när jag tänkte på det hade jag "bara" druckit fyra eller fem glas av olika drycker. Då fick jag panik. Att typ fem små starköl ändå var en bra kväll med måttligt.

Du är inte ensam, skriv i forumet och se och känn att det finns fler som brottas med detta.

Kanske finner du lite styrka i att vi finns fler här ute som kämpar.
Lycka till!

@sorken Grattis till 3 dagar! Det är en utmaning med sociala sammanhang i början. Jag avstod i början för jag vågade inte riskera något. Var ute på restaurang efter ca 3 veckor nykter. Man frågade om vi ville ha en prosecco före maten, och jag såg ett immigt, kallt glas men tackade snabbt nej! Tog en alkofri öl till maten och det gick bra. Första gången jag druckit alkofri öl och det var gott. Ingen undrade eller frågade om det. Andra gången jag var på restaurang efter ca 5 veckor såg jag ingen alkofri öl på menyn och tänkte, äsch en starköl kan jag väl ta efter så lång tid. Som tur började jag dividera med mig själv och frågade efter alkofri vilket de hade.

Man kan säga att man kör bil, att man tar en vit månad, att man vill prova på att vara alkoholfri ett tag.
Tror dock att de flesta har fullt upp med sig själva och inte bryr sig så mycket, gör de det kan det bero på att de själva funderat på att de dricker för mycket och därför trugar.

Viktigaste är nog ändå är att du har en bra plan och en strategi som du håller dig till, det är så lätt att trilla dit och att få börja om från början igen.

Lycka till🌸

Sorken och cthd. Jag känner igen mig i nästan allt ni skriver. Spciellt det där med att dricka upp snabbt o öppna en ny öl o smussla undan den gamla. Och sen försöka "vara" som vanligt för att övriga inte ska märka att man druckit mer än bara en öl typ.
Och bortförklaringar o anledningar till att dricka finns det många. O att "man har gjort sig förtjänt" av ett par öl är ju en som jag använder nästan dagligen..
Jag har inte druckit sen tolvslaget på nyår.
Och sist jag inte tog något på 5 dagar är så länge sen att jag inte kan komma ihåg det..
Men jag har bestämt mig för att ha en vit månad nu i januari. Bara för att se om jag klarar det o se vad det gör med mitt mående, både i kropp o sinne.
Har även haft tankar på att aldrig mer dricka. Men börjar med en månad.

Jag är inget vidare på att skriva osv.. men jag vill ändå berätta lite för er. Då det är ännu svårare att prata om irl.

1a dagen: Inga problem. Kändes bra.
2a dagen: Kalas + fotbollsmatch( dricker alltid öl när jag kollar på fotboll)
Det va jobbigt men inga problem
3e dagen: Första jobbdagen för i år. Finns inget godare att ta en öl när man kommer hem från jobbet.. men det va inga större problem. Dock va jag helt förstörd hela dagen. Trött o ont i huvudet och nedstämd.
4:e dagen: Jobb, trött, förstörd, huvudvärk, osv. Även hemma själv då sambon jobbade kväll. Riktigt svårt att inte ta en öl då. Va riktigt nära flera gånger. Men klarade det.

Idag är det dag 5.
Mår likvärdigt föregående dag. Trött osv osv. Hemma själv ikväll igen. Plus att det är fotboll om en stund. Idag känns det dock lättare att låta bli ölen till fotbollen än så länge (2h till matchstart dock..)

Svårt att somna och sover dåligt är gemensamt för alla dagarna vilket antagligen bidrar till övrigt mående på dagarna..

Detta va lite om mig. Antagligen rörigt skrivet men hoppas att det va okej. Jag kommer vara inne o läsa dagligen men vet ej om jag kommer skriva mer eller hur ofta.

Att jag hittade hit för ett par timmar sen har redan hjälpt mig otroligt mycket. Blev rörd för att jag kände igen mig så mycket i det ni skriver. Tack för att ni delar med er!

Kämpa på!💪 Trevlig kväll på er!💙💜

@honnalarsen Kul att hitta ännu en att dela resan med!
Du beskriver det väldigt väl och vi är nog många som känner igen sig i det. Jag ser direkt en gemensam grej i det där med "belöningen". Det har varit ett av mina standardsvepskäl. "Fy fan vad jag är bra som lyckades med det här! Nu är jag värd något gott att dricka". Det spelade aldrig någon roll vad det egentligen var. Det kunde vara en sån skitsak som att lägga in ett par räkningar i internetbanken. När det var gjort, kom priset - oftast ett glas vin, som såklart blev hela flaskan...

Jag är bara på dag 4 själv, men det värmer otroligt mycket att gå in här och läsa. Vi kanske har lite olika utmaningar att bemästra, men konceptet är detsamma: Vi spelar hemmamatchen mot samma motståndare.
Och vi har tippat en 1:a. Det här tar vi tre poäng på!!!

Anonym26613

@sorken skrev:"Vad innebär det att vara nykter med vita knogar, vet du det möjligtvis?"
Att man bara biter ihop och "tvingar sig genom". Det är bättre att ta resan med nyfikenhet och vänlighet. Öka motivationen till att vara nykter. Belöna dig (inte med A) när du lyckas. 😊👍 Typ så

Tack snälla du, jag känner inte mig alltid så stark. Men visst, jag är inte den som ger upp 💚💪🥳

Gällande det sociala. Bra att du berättar i förväg. Skriv till värdet på morgonen, när din viljestyrka är som bäst. Du kommer att spricka av stolthet när du har lyckats. Jag ska också umgås nykter med vänner under långhelgen. Jag går ut på fredag. 😊

Ha en underbar kväll 💚🌸💚🌸💚

@honnalarsen @kvarsta
Jo, med @sorken så är vi överens om alla dessa ursäkter som vi har för att få kunna dricka. Farligt också att jämföra sig med andra, det har jag gjort ofta, typ: om personen X dricker, då kan ju jag också göra det.
Måste säga att ikväll är jag så glad och nöjd över att jag inte har druckit, ursäkten fanns där men inte viljan.

Alla ursäkter för att dricka är dåliga och alla ursäkter för att inte dricka är bra.

Hej alla, så glad jag blev när jag loggade in och såg så många meddelande. Tack, det får mig verkligen att känna mig stärkt och inte ensam.

@vår2022 tack för peppen och ditt meddelande. Stark du va som tackade nej till prosecco, immiga glas med bubbel är nog mitt första hands val när det kommer till A så det låter som en utmaning. Men som du skriver, vad grym du måste känt dig efteråt! Jag har ingen bil att skylla på men jag tror nyckeln är nog att ingen bryr sig. Folk kommer inte undra varför man tackar nej till ett glas vin, det är inte så underligt, kan ju finnas tusen orsaker! Det är nog mest ett hjärnspöke från mitt håll som jag får öva på att släppa.

@honnalarsen vad fint att du delar din historia. Det låter som du har gjort flera bra val med att låta bli alkhol till matchen. Hur kändes det när du kollade på matchen sen, lyckades du stå emot suget? Oroa dig inte om att skriva ofta eller så. Poppa in när du vill och hojta om du behöver pepp eller uppmuntran.

@Miss Mary Poppins Tack för att du förklarade "vita knogar". Jag gillar tiden att man inte ska sluta dricka med tanken på att man förlorar alkohol ur ens liv utan mer som att man är nyfiken på andra vägar och utforska ett liv utan alkohol eller åtminstone med ett annat förhållningssätt kring alkoholen. Nyfikenhet och vänlighet, dom orden ska jag ta med mig. Jag kommer nog inte våga säga till värden men jag kan säga till min sambo att jag inte vill dricka, han kommer nog också avstå (minus en folköl eller två) så det gör det enklare för mig vid detta tillfälle.

Idag är min 4 dag. Jag vaknade och hade huvudvärk och trodde att jag va bakis för en sekund först, sedan insåg jag att jag inte va det och tog ett glas vatten innan frukosten och då släppte det. Det har inte varit en svår dag idag, den har flytit på bra. Men nästa vecka börjar jag jobba igen och innan dess helgen med en middag med vänner där det säkert kommer drickas en del vin, det kommer bli mina utmaningar. Att komma tillbaka till trötta jobb-dagar och vilja unna sig, sina gamla rutiner, det är dom jag måste bryta.

@cthd hur har din dag varit, du måste väl nästan vara på en hel vecka nu? Så grymt jobbat! Heja dig! Jag håller med dig om att det är farligt om att jämföra sig med hur andra dricker, att man är duktig om man ser att någon annan dricker i samma takt, det blir falska ursäkter. Framför allt blir det så trist när allt ens fokus ligger på hur mycket kan och får jag dricka, man glömmer bort att vara närvarande i nuet.

@sorken Min dag har faktiskt varit bra. Jobbade hemifrån, och det var mycket att göra så jag var sysselsatt hela dagen. Kl 5 klädde jag på mig ordentligt och gick ut 1,5 timma i kylan på hundpromenad. Så skönt att få röra sig och samtidigt bryta ett gammalt mönster och inte ta sig ett glas när dagen är över.
Och jag blev så glad över mig själv ikväll när jag stod och lagade mat. Sambon tog sig ett glas rom (tror jag det var) medan han satt och tecknade. Men han frågade inte mig om jag ville ha något, och jag kände faktiskt inget sug heller. Jag var så nöjd med mitt viol-bubbel.

Jag tror som du säger att det här med att tacka nej är mer i våra huvuden än andras. Det är ju egentligen inte så märkvärdigt. Man måste bara göra det. Du kommer att klara det i helgen - du är stark du med!

Japp, imorgon blir det dag 7... Tiden går fort när man har roligt :-)

Hoppas att du har haft en bra kväll, ta hand om dig!

Anonym26613

Hej @sorken 💚 Hur gick det? Skriv oavsett 😊🙏
Jag var så trött att det blev en kort kväll för mig. Men det var trevligt att vara lite bland folk. Hoppas du hade det trevligt. 🌸

Hej @cthd och @Miss Mary Poppins

Glömde checka in här igår, men jag är här fortfarande. Hade en intensiv arbetsdag och huvudvärk, vilket kändes ortäyyvist eftersom jag inte hade druckigt något. Jag tror jag gick och gruvade mig för kvällen när jag och min sambo skulle på middag hos några vänner där jag visste det skulle finnas vin i mängder. Märkte hur jag började diverada med mig själv, tänka om jag åker och dricker max 2 glas vin är det ju ingen skada.

Men tillslut tänkte jag på alla anledningar varför jag inte ville dricka som jag har listat och gjorde valet att inte åka alls på iddagen, kändes som det enklaste valet för att undvika att tappa motivationen. Så jag skyllde på förkylning och stannade hemma. Först kändes det trist att skippa men sedan tänkte jag att det är okej i detta läge. I framtiden kan jag ju inte undvika sitvationer med alkhol alltid men just nu, såhär i början kändes deet som ett bra beslut.

När jag väl hade tagit deet besultet kändes det lättare. Köpte lite hämtmat och kollade på netflix med bubbelvatten. Vad glad jag va när jag vaknade imorse över mitt beslut.

Tack för att ni checkar in, jag har lovat mig själv att oavsätt vad som händer är jag alltid örlig här, det är viktigt för mig själv. Hur spenderar ni lördagskvällen? Jag ska laga lite mat nu snart och sedan läsa en bok jag fick i julklapp som jag inte börjat på ännu.

@sorken Helt rätt tänkt. För att inte äventyra sin nykterhet bör man avstå från svåra utmaningar den första sköra tiden. Tids nog känner du dig mer stabil och kan delta på sådant som ingenting. Viktigast först - vara nykter!

Sen har jag märkt att vissa saker inte är kul längre. Folk blir på riktigt dumma i huvudet när de dricker. På senaste personalfesten kände jag så starkt att det där är ett passerat kapitel för mig. Det var min sista personalfest. Jag föredrar numer mer intima miljöer med samtal som känns berikande. Och jag är kvällstrött i och med nykterheten också, så kl 23 är det lagom att avvika.

Kram 🐘

@sorken svara i din tråd ang ditt svar till mig; det du skriver om "en befrielse att slippa smussla, ljuga och smyga mer" är väldigt fint. Just smusslandet va det som kändes tyngst för mig, att ljuga för dom som är närmast, låtsas vara "normal" när man va full. Det kändes som ett sådant svek, jag hoppas jag kommer slippa behöva göra det i framtiden.

Så många gånger det hänt när de närmaste varit med och att jag druckit för mycket. Sådan skam dagen efter och alltid mindes jag inte exakt vad jag sagt, pinsamt. Oftast hände väl inget speciellt men man säger ändå saker man inte skulle att nykter. Trodde nog många gånger att det inte märktes att jag druckit, men så klart att det märktes. Det är svårt för de närmaste att säga något och det uppstår något konstigt, alla vet men ingen säger något, låtsas som ingenting.

Jag har berättat att jag slutat dricka för dem och de är mina största supporters😀. Så befriande att berätta för dem. Nu när jag varit nykter ett tag känner jag inte skam för detta mer, det hände då, jag visste inte bättre och var alkoholberoende. Nu vet jag bättre, hanterar mitt beroende genom att vara nykter. Julafton var dagen jag var mitt nya jag och det var så trevligt och givande.

Du kämpar på så bra och gjorde klokt i att avstå middagen så här i början när det är lite bräckligare.
Ha en fin lördagskväll🌸💕

@sorken Skönt att höra. Var inte säker på vilken kväll det skulle vara. Jag tycker också att du gjorde rätt. Det är svårt här i början, vi har så mycket att tänka på, så det var bra att du kunde ta det lugnt hemma och koppla av. Och dessutom fick du ju en bra lördagsmorgon, bakis fri.

Jag sitter i soffan med min 'Grape Escape' och äter pistagenötter. Vi äter ganska sent här hemma, men allt är klart, bara att värma på. Ta hand om dig och ha en finfin lördagskväll!

Anonym26613

Oh så underbart att du känt dig stolt och nöjd! Det borde du verkligen 💚👌

Jag slötittar på Netflix och dricker grönt te. Har godisstop och surar för att min kille äter kakor 🤣💚👍

Imorgon är det söndag! Hoppas du vaknar lika stolt och glad som igår. Helgen är alltid tuff i början (ursäkta alla som hatar att jag generaliserar).

Ha en underbar kväll 💚🌸🥳

Hej @sorken!
De känns som att jag kunde ha skrivit detta inlägg. Känner igen mig till mig till 100%.
Jag har funderat på att slut dricka länge, för jag vaknar varje natt med ångest när jag har druckit. Men jag skäms att ens erkänna för mig själv att jag har ett problem 😢

Igår skrev jag också in mig på 10v programmet och ska börja ett nytt kapitel.

Pepp till oss ❤️

@Louise_32 Hej! Bra där - det är jobbigt i början med det är det värt. Jag är också i programmet och har precis börjat vecka 2. Det är intressant och motiverande. Forumet är toppen, här kan man både läsa och få pepp.
Jag tycker att man ska sluta skämmas över att man har ett problem utan istället känna sig stolt och stark över att man nu faktiskt gör något åt det. Att du anmält dig till programmet är en början på rätt väg. Du kommer klara det. Vi är flera som kämpar, tillsammans klarar vi det. Hoppas du får en fin söndag!