Hej

Jag har läst mycket här men inte vågat skriva. Men idag är dagen jag gör ett inlägg, kanske för att visa för mig själv att jag är allvarlig med detta, och för att få lite pepp. Jag är så trött på alkhol eller snarare min relation till den. Ett glas blir alltid många fler och ångesten som kommer på natten när jag vaknar och inte kan sova pga alkholen, illamåendet, tröttheten i form av att vara bakis. När suget slår till finns det alltid bortförklaringar," jag har ett skötsamt liv, jag har ett jobb etc etc, alla andra dricker det är normalt" etc. Men jag vet att det har gått för långt, jag känner att jag alltid tänker på nästa glas så fort jag har druckigt mitt första. Jag är trött på att bli fullast, jag är trött på att fundera på om andra tycker jag dricker för mycket när jag vill ha ett till glas och jag är trött på ångesten en baksmälla medför. Men mest av allt är jag trött på att känna att jag inte har kontroll. Jag är så rädd att misslyckas, känner skam över det hela. Hur hanterar man att kanske misslyckas?

Mitt första mål är att inte dricka i en månad. Någon som har tips när motivationen tryter? Eller tips på appar där man enkelt kan känna att man har kontroll och kan föra lite dagbok? Jag vill verkligen lyckas denna gång.

Tack för att

Idag är det 1 vecka för mig! En vecka! Det har varit stört omöjligt för mig innan. Denna motivation, jag vet inte varifrån den kommer, jag bara känner att nu får det räcka. Otroligt skönt. Här kommer en liten utvärdering från min första vecka:

Jag har inte gjort något socialt, inte träffat nån vän, bara varit hemma minus promenader i naturen. Jag har inte känt att jag vågar träffa någon ännu, jag är rädd att min motivation inte ska hålla och jag ska börja dividera med mig själv om att ett litet glas är ingen fara.

Jag har inte känt mig så pigg, snarare trött, jag tror det är att jag har varit så inne i mitt eget huvudet, tänk så mycket som har gjort mig trött. Det som har känts bäst är två saker: vakna på morgonen utan baksmälla och besvikelse på mig själv och känslan av stolthet.

Appen "I am sober" har varit mycket bra för självkänslan, deras peppiga meddelanden och sättet man ser hur många dagar som har gått stort har gett mig motivation.

Nästa steg är bara att fortsätta, sociala situationer måste jag våga men jag planerar att den första tiden ska vara mer promenad eller någon aktivitet som är dagstid, jag tror det är enklare för mig just nu. Suget är som värst vid middagen, Ta ett glas medan jag lagar mat brukar vara "mitt första" så det är det är då suget slår till som mest just nu. Ett till nästa steg jag funderar på är att skriva en "katastrof lista". Situationer jag har upplevt som jag ångrar och som ger mig ångest. Tex jag blev för full på julafton inför hela släkten. Det klarar jag knappt av att tänka på och det är nyligen. Det tar emot att skriva en sådan lista men jag tror den kan va bra att titta på när motivationen vacklar.

Att få träffa alla er i detta forum har varit den största skillnaden från alla försök jag gjort tidigare. Att få känna igen mig i situationer, att jag inte är ensam och inte värdelös för att jag inte kan hålla det på en rimlig nivå, det har gett mig styrka. TACK ❤️❤️❤️

@vår2022 @cthd @Andrahalvlek och @Miss Mary Poppins tack för all pepp dessa dagar, tack för ni bekräftar att jag gjorde rätt som hoppade "vin-middagen" i helgen. Första tiden är skör. Att få er uppmuntran betyder så mycket, mycket mer än jag trodde när jag först skrev denna tråden på forumet, jag trodde inte det skulle ge så mycket att få öppna upp sig och prata på detta sättet.

@Louise_32 välkommen och heja dig. Vad fint att du har påbörjat programmet och "resan". Finns här för att ge uppmuntran och pepp. Jag vet hur det är att vakna på natten med ångest, att inte riktigt acceptera att man har problem. Jag har själv inte accepterat att jag ska vara nykter för evigt utan ser detta mer som en början på något att utforska. Jag har testat att dricka som jag gör i många år och vet att det inte fungerar så även om jag inte vet vart denna resa ska ta mig så ser jag det som en väg att testa som är annorlunda än det jag har gjort innan. Jag vet innerst inne att jag måste men att ta en dag i taget har varit värdefullt för mig. Inte behöva tänka "för evigt" termer, utan mer som en ny spännande resa att utforska, vart den än tar mig. Du är grym, detta klarar du!

@sorken ❤️❤️❤️ Nu var det jag som blev tårögd av ditt meddelande. Du är så bra och jag är så himla glad att ha hittat dig i början på min/vår resa. Tillsammans kämpar vi på - man behöver inte bestämma sig här och nu över hur det ska bli senare - man jag är övertygad över att det vi gör nu bara kan ha bra och positiva effekter på oss och våra liv.
Grattis till din vecka 1!
Ta hand om dig, vi hörs snart!
Kram

@sorken Grattis till en vecka!🎉🌟💫🌷💕. Superbra kämpat!

För mig är också det här forumet ovärdeligt och jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle ge så mycket. Jag var rädd, ville inte ”outa” mig och tvekade mycket med att starta en egen tråd, men @Rehacer, vars tråd jag skrev i först, pushade mig till det😀. Nu är min tråd min dagbok där jag skriver ned mina tankar och känslor varje dag, min egenterapi. Att få utbyta tankar, få råd, tips, pepp och även medkänsla, omtanke och tröst, är så givande och utvecklande. Värdet av att få vara en del av det här forumet är stort och varje möte speciellt, det är svårt att klara detta själv men tillsammans är och blir vi starka❤️

Anonym26613

Grattis till 1 vecka 🥳💚🌸 Du är så duktig!! Skriver, reflekterar och stöttar! Härligt!!

Jag skrev också ner allt jag skämdes för. Hur jag växlade mellan olika systembolag för att inte gå för ofta dit. Gömde vinglaset från barnen. Köpte med mig vin från tåget. Konstiga saker som man gjort. De hände flera år sedan, men påminner mig själv om det ibland. Så jag inte trillar dit. Tycker det är bra 👍💚🌸

Önskar dig en fin vecka till! Heja Heja!!

@sorken och gänget! Grattis till tid (en vecka- så bra) och grattis till att ni har hittat varandra här. Det ÄR verkligen så avgörande att få dela den här resan med andra- det är viktigt på riktigt. Avgörande har det helt klart varit för mig att ha mina bästa bästa forumkompisar under tiden, tid som blivit två år. Finns inget bättre sätt att beskriva än det engelska ”Ive got your back” - stöd, pepp och vardagsglädje.
Häng ihop och en dag i taget är mina bästa (korta) råd’ kram och heja! 🥰

Tack för all pepp alla! Otroligt att man kan känna en sådan stolthet för detta, för det gör jag verkligen. Vi kämpar på tillsammans, heja oss!

En tanke jag hade igår på soffan va tristess, att jag va trött efter jobbet men också kände att jag inte bara ville ligga och slökolla på netflix. Hur bryter ni den känslan? Jag tänkte på hade jag tagit ett (läs flera) glas vin så som jag brukade så hade jag kunnat stänga av känslan av tristess men också trötthet, liksom kunnat döva den och bara va nöjd med att ligga på soffan utan ork. Jag funderade på om jag skulle gå ut på en promenad men jag va också trött och det va mörkt och kallt. Jag tror jag måste hitta något avslappnade att göra om kvällarna som inte är att kolla på serier. Visst kan man städa, rensa ut någon låda etc men ibland har man inte ork till sådana "nyttigheter".

@sorken Jag har börjat kika efter olika former av meditation, minfuldness, yoga mm. Tänker typ korta 10 min övningar till att börja med. Har laddat ned en gratis app, smiling mind, provat några avslappningsövningar och det var skönt.

Anonym26613

Så roligt att du frågar om just avslappning utan vin. Jag har precis legat par timmar i soffan och tittat på Netflix. Drack en kopp te. Kände mig inte det minsta rastlös. Men när jag läste din post så fick jag flash back. Jag minns nu hur jobbigt och tråkigt allt var. Men nu förstår jag att det hade inget med själva aktiviteten att göra. Det var bara belöningssystemet som var ur balans. Eftersom jag numera kan njuta och slappna av utan vin.
Jag hoppas att du orkar också att lita på processen. Vissa saker tar tid, men det är så värt det 💚🙏💚

Kram 🌸💚🌸💚🌸

Jag har varit dålig på att skriva här dom senaste dagarna. Långa arbetsdagar framför datorn och sedan trött trött trött. Jag är så mycket tröttare än vanligtvis och jag vet inte varför. Tack för att ni checkar in @cthd 💕

Idag är min första dubbelsiffra dag 10 dagar idag! Det känns fint och bra men jag känner mig så trött hela tiden. Jag jobbar och sedan vill jag ingenting mer än att ligga på soffan efter middagen. Detta blir min andra helg nykter och jag har en social tillställning ikväll, igen lite oro, känns som ett stort steg från att avstå från vinet hemma. Med corona restriktioner har det varit lätt att avstå det mesta i sociala saker så dom flesta håller sig hemma ändå. Men någongång måste man ju våga också.

@Miss Mary Poppins lita på processen det va ett bra ledord. Jag har känt mig trött men ändå en aning rastlös om kvällarna. Som att jag borde fylla upp min tid bättre. Som att slappa på soffan inte är 100% så rofyllt som jag hade hoppats. Jag hoppas jag också kommer till punkten där jag kan känna vila och njuta till max av att bara ta det lugnt utan det där glaset vin.

Jag borde vara glad idag med mina 10 dagar men det känns en aningens...grått? Tror jag. En dag i taget försöker jag tänka.

@sorken Grattis till 10 dagar 🎂🎁🎈🎊
Skönt att höra att du är ok fastän du är trött. Det verkar vara normalt, tycker mig ha läst många inlägg om det.
Jag tyckte också att det var grått på min dag 10 - jättekonstigt. Men nu känns det mycket bättre.

Kan förstå oron för ikväll, men du ska se att du är stark och klarar det. Du har ju inte gjort dina 10 dagar för ingenting. Vi ska gå ut på restaurang imorgon kväll, för sambons födelsedag. Det är bara vi två, och jag har redan sagt att jag inte kommer dricka. Konstigt nog tycker jag att det känns bra att gå ut, i stället för att fira hemma. Sambon kan få dricka sitt/sina glas vin, och jag slipper ha en halvuppdrucken flaska kvar hemma dagen därpå.

Ta hand om dig! Du fixar det här - hejar på dig 🙌

Anonym26613

Grattis fina @sorken på 10 dagar 🥳💚🌸
Jag var också ganska trött, men många andra har haft det mycket värre så ska inte klaga. Tror vi kanske har använt A som stimulans som väcker oss lite. Men sedan ger den ett bakslag och man blir ännu tröttare. Håll ut bara! Energin kommer så småningom. Och då jäklar vad man städar 🤣👌💚

@sorken Grattis till 10 dagar!🎉🌟💫. Min trötthet kommer och går, men med tiden har jag ändå blivit piggare framför allt på morgonen och dagen. Det gråa har jag också känt till och från men allt mindre nu. Det som ger hopp för mig att tänka att hjärnan håller på att återhämta sig och det tar lite tid innan den är i balans igen. Den behöver vila.

Det kommer säkert att gå bra ikväll att avstå🌷💕