...om att mitt drickande var på väg att äventyra ett 20-årigt äktenskap och en underbar familjetillvaro med tre underbara döttrar.

En diskussion hemma runt middagsbordet om något helt annat kom snabbt in på ämnet, och jag kände det komma smygandes; jag kunde inte längre dölja det. Sanningen var på väg fram och jag kunde inte längre ducka för den eller mörka bort den genom bortförklaringar. Det gjorde mig fruktansvärt medveten om en sak:

Jag är alkoholist. Jag har problem. Jag har inte längre kontroll på att mitt drickande inte skadar mig själv eller de jag har närmast mig. Den har antagligen redan gjort det, men det är i sådant fall något jag blundat för hitintills. Det går inte längre. Jag behöver förändra mina vanor.

Jag har därför kontaktat min vårdcentral, med en rak begäran om att jag har alkoholproblem och behöver hjälp. Men jag känner samtidigt att jag behöver ventilera detta, med mina närmaste och med andra (som säkerligen kan ge mig en skjuts i rätt riktning med deras erfarenheter).
Därför gör jag också mitt första - men förhoppningsvis långt ifrån mitt sista - inlägg här, i hopp om att få ännu mer insikt om att det inte kan vara en omöjlighet att ta sig ur beroendet och förändra sitt liv. Till det bättre!

Jag kan långt ifrån vara den enda som satt sig i den här sitsen, inte sant?!

// K

@vår2022 Det är bättre idag!
Den isiga relationen är nog lika isig, även om vi har kunnat prata om en del saker som inte varit kopplade till drickandet. Det är ett litet framsteg, även om det såklart är en lång väg kvar.

Något som däremot är riktigt bra, är att jag har haft fullt upp nästan hela dagen. Det har gett effekten att jag lyckats kunna skjuta grubblet åt sidan för en stund och bara fokusera på mina insatser. Och med grubblet följde tydligen även suget med. Märkligt nog har jag inte ens tänkt på alkohol idag, trots att vi både gick förbi systemet och pratade om diverse drycker på jobbet.

Nu är jag hemma och här pågår någon form av storstädning i McCharthy style. Jag känner igen det, jag funkar precis likadant. Är man arg, irriterad, sur eller bakfull, så städar och röjer man. Jag funkar likadant, så jag håller mig lite i skymundan nu när frun ränner som en stormvind i huset. Hon har alltid gjort detsamma när jag varit den som städat (och för PK-anghängares inre frid kan jag säga att det är jämställt på det planet i det här huset).
Jag sitter här och läser - och skriver med, uppenbarligen. :-)

Jag hoppas att kvällen blir som igår, minus alla känslor. De kanske kommer, det får ge sig då. Men jag hoppas att den blir lika fri från sug och behov. Igår drack jag te och sjönk in i en gammal klassisk rulle jag sett antagligen så många gånger att det skulle kunna uppfattas som skadligt. Ikväll tar jag vid med ett Youtube-maraton. Det kommer upp många intressanta förslag i högerspalten, och man måste ju bara se dem. Tänk om de försvinner?!

Hursomhelst är jag hoppfull om att det blir ytterligare ett nyktert dygn. Det vore en underbar avslutning på dag 3!
Jag är övertygad om att det kommer lyckas.

Risken finns nog att jag skarvar på med mer tankar och känslor senare ikväll. Just nu känns ganska tomt, men faktiskt bra...

@Kvarsta Vad bra att du kunde fokusera på annat idag för att skingra tankarna. Kan känna igen mig i att städa och fixa när jag är irriterad, det värsta är när jag är förbannad, om dammsugaren fastnar någonstans rycks det hårt i den och den kan fara in i väggar mm😬. Ni kan säkert prata när läget kylts ner och känslor inte svallar över.

Tankar och känslor kommer och går men det blir bättre! Ha ett fint youtube maraton😀

En vecka!
Jag är faktiskt lite småstolt nu, men alldeles nyss skrev jag in den sjunde registreringen med "0" i alkoholkalendern.

Det har såklart inte varit någon enkel resa, men jag har lyckats sysselsätta mig med saker som gjort att jag kunnat tränga undan suget. Det största problemet har nog varit sömnen. Jag har sovit ganska dåligt den här veckan. Men det är nog en kombination av alla saker på en och samma gång; van att somna lullig, drömt en massa (vilket jag normalt inte gjort tidigare) och det faktum att familjelivet här hemma inte är sig riktigt likt.
Det sistnämnda kommer ta lång tid, det har jag förstått nu. Men jag ser det lite såhär, att om jag klarar av att rida ut den stormen utan att ta till flaskan, så borde jag tamejfan klara av nästan vad som helt i framtiden. För mig är den kombon en sjuhelvetesprövning just nu.

Men jag har hittat ett par nya kompisar. De heter Netflix, mörk choklad och te. Te, som jag inte druckit på säkert 15-20 år. Men det funkar! Starkt Lapsang, riktigt jävla starkt. Det luktar och smakar så pass att jag måste tänka på det när jag dricker det, istället för på annat... :-)

Imorgon börjar en 'riktig' vecka på nytt. Det kommer kommer krävas en del trix för att undvika fällorna där. Det är inte precis uttalad nolltolerans bland de närmaste kollegorna, så jag har funderat en hel del på vilka argument jag ska använda mig utav för att "släta ut" det nya konceptet för mina närmaste. Vi har ju haft en viss nivå, så det är klart att det kommer undras om jag helt plötsligt säger -Nej, tack!
Nåväl, vi har dock ändå pratat om att ta en vit januari, så det borde inte vara något märkligt med att jag faktiskt gör slag i den saken. Då har jag köpt mig lite mer tid för att fundera på hur jag ska lägga upp det efter det.

Sju dagar. Imorgon blir det åtta!

@Kvarsta Grattis till din första vecka! Bra jobbat, nu är det bara att hänga i o kämpa på! Välkommen hit kanske jag skrivit tidigare - men gör det igen för säkerhets skull...
Kram

Bra jobbat! Kämpa på @Kvarsta - vi får stötta varandra (jag är inne på dag 8)! Kan även tipsa om Annie Grace "The alcohol experiment" - mycket matnyttig fakta och inspiration. En dag i sönder. Sov gott!

Tack allesammans!
Igår blev det en åtta i protokollet (kalendern). Det känns ruggigt bra faktiskt!

Visst är resan inte på långa vägar någon dans på rosor. Förutom suget, så är min dekorerad med en massa andra utmaningar och problem. Det har jag skrivit om. Men jag är samtidigt övertygad om att även dessa kommer lösa sig, även om det just nu känns avlägset.

Det blir dock något lite bättre för varje dag som går. Både de alkoholrelaterade problemen, som de familjerelaterade.
Jag säger lite som många av er andra; jag tar en dag i sänder och varje nolldag är en bra dag!

Det är tisdag idag. Den kommer flyta på utan problem, nyktert. Det kan jag nästan lova redan nu.
Sen räknar jag med att både onsdag och torsdag går i samma anda. Fredagen får jag ta när den kommer, för den och lördagen kommer säkerligen kräva en del trixande, på sådant sätt att jag måste hitta sysselsättningar som flyttar fokus från det sedan många år inarbetade vanedrickandet till annat. På torsdag blir det däremot tvåsiffrigt. Och 10 är ju snyggt, men 14 är två veckor och ännu snyggare. Det blir min motivation än så länge - jag SKA klara två veckor. Sen blir det till att sätta nya mål...

Tills nästa inlägg, ha det så gott!

@Kvarsta motiverar mig själv precis som du, 1 vecka var ett tidigt stort mål, sedan 10 dagar, två veckor, tre veckor... Nu är mitt nästa stora mål 1 månad som infaller om några dagar. Snart är du också där, kämpa på du kommer klara det.

Anonym26613

Hur går det på dag 10 💚🙏
Helgerna är skitsvåra i början. Kräver lite träning.
Jag är också lite av en tävlingsmänniska, det hjälper tycker jag. Så slå nu lite rekord så kan vi fira (utan A så klart) 🥳💚

Jag tänker att det är på sin plats med en liten uppdatering här:

Jag har varit inne och läst en hel del, men inte kommit till skott med skrivandet själv. Av en mängd olika skäl.
Jag kan däremot säga att det för min del faktiskt går bra, om jag får säga det själv! I går registrerade jag en nolla för 15 dagen i sträck. Jag klarade således mitt mål på både tvåsiffrigt (10) och två veckor (14). Nu är siktet inställt på 20. Sen tänker jag 25 o s v.

Jag har lyckats sysselsätta mig med massor av andra saker, som på ett mycket positivt sätt lyckats få mig upptagen med annat och riktat mina tankar på helt andra saker än alkohol. Det känns bra. Men jag bävar lite för de mer riskfyllda situationerna, t ex middagar (utöver de vanliga vardagsvarianterna) och sociala tillställningar med kollegor etc.

I helgen uppstod dock en liten infekterad diskussion hemmavid.. Jag levde i tron om att alkoholfri öl skulle kunna vara ett godtagbart alternativ och ersättning för den äkta varan. Så när suget under middagslagningen faktiskt kom smygandes, tog jag en sån. Likaså med en till när det skulle ätas. Och det funkade faktiskt för att dämpa begäret.
Min fru var inte hemma då, utan kom senare på kvällen. Och när hon kom hem från jobbet blev det liv i luckan. Hon menade att det inte var okej med alkoholfritt, om mitt mål nu var att avstå helt.
Jag delade (och delar) inte helt denna uppfattning, för jag har nog resonerat lite som så, att alkoholfritt skulle kunna vara en bra "räddning" i de risksituationer jag kan se framför mig enligt ovan. Men eftersom en del av dealen mellan henne och mig är att jag visar att jag menar allvar med det här, så får jag nog snällt skippa även alkoholfritt...

Här önskar jag lite inspel från er andra; hur resonerar ni kring alkoholfria alternativ?

@Kvarsta Hej! Jag har inte testat så många gånger, köpte några för att prova men för min del går det bra att dricka nått annat... Nu blev jag dock lite sugen på att testa en till maten ikväll - får se hur jag gör - får väl skriva o berätta sen!
Kram 🤗

@Kvarsta Hej!
Med @Jan.3. har vi en liknande diskussion i min tråd.
Jag tänker nog att det beror på situation och vad man vill. Jag söker att förändra mitt drickande, har druckit vin varje dag under en längre tid (lunch som middag, måndag som lördag). Så att ersätta alkoholen med något alkoholfritt på en vardag kände jag var inte ok för mig. Vissa menar att det även triggar.
Däremot har jag redan druckit alkohol fri öl på tillställningar och fester för att 'hålla längre'. Jag kommer nog att göra det igen, eller jag vet inte, kanske, har inte riktigt tänkt klart hur jag vill ha det senare eftersom jag fortfarande är i min 'förändrings' fas och har uppehåll (dag 19). 🤗

@cthd Jag har nog missat just den tråden, eller detaljerna i den tråden.

Jag delar synsättet till viss del. Alkoholfritt kan nog utgöra en trigger, men även en "räddning".
Det där kommer jag få fundera på närmaste tiden, men för nu väljer jag för säkerhets skull bort även det...