Idag kom jag till insikt...

...om att mitt drickande var på väg att äventyra ett 20-årigt äktenskap och en underbar familjetillvaro med tre underbara döttrar.

En diskussion hemma runt middagsbordet om något helt annat kom snabbt in på ämnet, och jag kände det komma smygandes; jag kunde inte längre dölja det. Sanningen var på väg fram och jag kunde inte längre ducka för den eller mörka bort den genom bortförklaringar. Det gjorde mig fruktansvärt medveten om en sak:

Jag är alkoholist. Jag har problem. Jag har inte längre kontroll på att mitt drickande inte skadar mig själv eller de jag har närmast mig. Den har antagligen redan gjort det, men det är i sådant fall något jag blundat för hitintills. Det går inte längre. Jag behöver förändra mina vanor.

Jag har därför kontaktat min vårdcentral, med en rak begäran om att jag har alkoholproblem och behöver hjälp. Men jag känner samtidigt att jag behöver ventilera detta, med mina närmaste och med andra (som säkerligen kan ge mig en skjuts i rätt riktning med deras erfarenheter).
Därför gör jag också mitt första - men förhoppningsvis långt ifrån mitt sista - inlägg här, i hopp om att få ännu mer insikt om att det inte kan vara en omöjlighet att ta sig ur beroendet och förändra sitt liv. Till det bättre!

Jag kan långt ifrån vara den enda som satt sig i den här sitsen, inte sant?!

// K

Profile picture for user Kvarsta

Och idag skred jag till ytterligare handling...

Efter att ha läst mängder av trådar här på forumet igår, så insåg jag att det med stor säkerhet kommer kunna utgöra ett bra stöd för mig på min väg framåt. Det är dessutom otroligt inspirerande att läsa om era andras positiva steg framåt.

Jag har nu under förmiddagen anmält mig till Alkoholprogrammet, vilket jag tror kommer kunna ge mig inre styrka och kraft att gå vidare. Och gå vidare med äkta motivation. Jag behöver förklara för mig själv varför jag behöver det här och jag är van att att basera mina beslut på fakta och erfarenet (kommer mycket tack vare mitt jobb), vilket gör den här 'plattformen' till ett oerhört kraftfullt verktyg. Här finns allt - fakta, erfarenhet, goda exempel o s v.

Jag behöver klara det här. Jag behöver klara det här. Jag kan inte fortsätta som jag gjort hitintills.
Jag SKA klara det här!

// K

Profile picture for user Anonym26613

Så klart klarar du det här!! 💚🥳 Jag blir överraskad och imponerand om du gör det utan att tvivla eller snubbla, men så klart klarar du detta!! Annars hade vi inte varit här. När man först loggar in sig här, så tror man att man är "en av de som inte klarade" men sanningen är, att vi är dom som gör något åt sin situation. Du klarar dig redan. Redan på dag 1 gör du mer än de flesta därute!!

Välkommen in till värmen 💚🥳🌸

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta Hej och välkommen hit! Vad bra att du kommit till insikt, tagit kontakt med VC och gått med i alkoholprogrammet. Vi här på forumet har kommit olika långt i våra resor och har lite olika mål. Vissa vill lära sig dricka måttligt, vissa har inte bestämt sig och andra vill sluta med alkohol helt. Jag håller till under ”sluta dricka alkohol helt” Jag har som mål att sluta med alkohol helt och hållet efter att jag insett att jag är alkoholist och inte kan hantera alkohol. Jag kan inte ta ett glas för då vill jag ha hela flaska eller mer. Jag har nu varit nykter drygt 10 veckor och det är det bästa beslutet i mitt liv. Jag mår så mycket bättre på alla sätt.

Kämpa på och lycka till!

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta Skrev fel, det heter ”vara alkoholfri”. Spelar väl egentligen ingen roll, men det blir lite lättare att hitta de som har samma mål. Håller med Miss Mary Poppins, klart du klarar det💪

Profile picture for user Kvarsta

Jag har läst många av era inlägg @vår2022 och @Miss Mary Poppins. De gav mig en otrolig skjuts igår, och för det är jag tacksam!

Jag har nog någonstans fastnat lite i att ständigt förneka att jag har problem. Jag trodde att steget till att våga inse det skulle bli större, men den öppenhet som genomsyrar många inlägg här gör att jag vågar tro på det; jag är inte ensam och jag behöver verkligen inte blotta mig ensam. Vi (ni) är så många fler. Och för de flesta verkar det ju gå riktigt bra, om än med vissa bakslag.

Jag delar nog din resa @vår2022. Jag har nog kommit till insikt om att jag måste kapa banden med beroendet helt. Jag känner mig själv för väl för att tro på, att nivån "måttligt" kommer vara en hållbar kombo. Jag kommer inte kunna hantera det, inte kunna sluta när jag egentligen vill. Ett glas kommer bli två, som kommer bli tre, och så vidare...

Mitt mål kommer vara att sluta helt. Om inte av hälsoskäl, så av ekonomiska. Det är lite bakgrunden till att vår diskussion dök upp på hemmaplan. Jag blev helt plötsligt varse om hur mycket pengar jag faktiskt lagt på mitt drickande. Det var riktigt skrämmande läsning, när alla små utlägg lagts ihop.
Båda skälen är helt klart sådana som påverkar mitt inre välmående (och andras i min närhet). DET är i mångt och mycket det som min motivation att klara av detta bygger på.

Och som sagt, jag blir uppriktigt glad över alla kommentarer här inne. De ger mig styrka och tro på att det går att klara av det!

Profile picture for user majsan_nu

@Kvarsta Hej o stort välkommen hit!
Du låter så fast besluten o motiverad, det gör det ju lättare att stå fast när det blåser motvind 💪👍
Du skriver att du tänker sluta helt, så har jag gjort. Slippa förhandla om/när det är ok att ta ett glas... Önskar dig stort lycka till i ditt beslut o fortsätt att skriva hur det går!!!
Kram 🤗

Profile picture for user Kvarsta

@majsan_nu Tack! Och skriva kommer jag absolut fortsätta göra. Det är sådant som sporrar mig till att fortsätta. En form av bekräftelse på att jag lyckas, på något sätt.

:-)

Profile picture for user Rehacer

@Kvarsta Hej & välkommen!
För mig hjälper det mycket att skriva här och att läsa här. Att förstå att jag inte är ensam. Och att se att det är fler som kämpar, men att det faktiskt går att stå emot A fast det stundvis är tufft.
Kan andra så borde ju jag oxå klara det liksom.
Lycka till! 💪

Profile picture for user SweBro

@Kvarsta hade liknande uppenbarelse för 2 veckor sedan, gjorde en snabb återvändo till glaset på nyårsafton för att sedan från och med i lördags vara helt nykter framöver. Att skriva av sig är en stor hjälp på vägen, speciellt när man börjar känna suget efter alkoholen, abstinensen är ständigt närvarande och imorse vaknade jag med baksmälla, inte av alkohol men från 2 påsar gott och blandat... :)

Profile picture for user Kvarsta

@SweBro Det brukar ju heta att "summan av alla laster är konstant", så det där har gäckat mig lite granna. Om det nu är så, vad skulle kunna bli det som eventuellt tar alkoholens plats för mig istället?
Oavsett om det blir Gott & Blandat, eller pisatgenötter, eller att samla på fingerborgar, så är det ett sekundärt problem menar jag. Så länge alkoholen inte får ha kvar den rollen för mig, har jag gjort ett stort framsteg!

Jag drack, om än måttligt för en gångs skull, på nyår. Sen lite på lördagen (faktiskt "bara" en glögg och en 3,5:a) och delade en flaska bubbel med frun på söndagskvällen (höll mig faktiskt nykter, för jag hade lovat att hämta henne på jobbet klockan 22.00). På måndagen - igår - brakade helvetet lös. Det blev min dag 'noll'. Och med tanke på vad jag rsikerar, måste jag se till att det inte blir flera dag noll i framtiden.

Profile picture for user SweBro

@Kvarsta Yes, det är OK med laster, för vi alla har ju hål att fylla med diverse "onyttigheter" och "nyttigheter". Mitt största problem med alkoholen var just dem lögner jag satte upp för mig själv för att OKa mitt eget drickande, som sen ledde till smygdrickande och bara mer och mer ångest.

Profile picture for user Beer

@SweBro Välkommen hit. Stark att gå till vårdcentralen . Jag försökte sluta på egen hand i många år, men föll alltid. I samband med att jag fick en diabetesdiagnos gjorde jag som du. Berättade öppet om mina problem och bad om hjälp. Tyvärr var det svårare än jag trodde och fick ligga på en hel del. Tog 6 månader. Då fick jag remiss till en terapeut och som då rekommenderade antabus. Var mycket tveksam i början men gav med mig. Med hjälp av en fantastisk terapeut och intressanta och bra samtal och antabus har jag nu varit nykter i 7 månader. Drog innan detta i mig 3 flak 7,5or per vecka.
När man börjar lära sig gå faller man emellanåt. Men man reser sig igen och igen och igen. Till slut står man och går på egna ben utan hjälp. Resan kan vara tuff men ger så mycket i slutändan.
Du har tagit rätt beslut och här på forumet kan man vara öppen och ärlig och blir aldrig någonsin dömd.
Jag brukar skämta om att det bästa forumet jag varit på någonsin är ett forum fullt med alkisar! :-)
Stark att du tar beslutet. Alla här på forumet hjälper och stöttar på vägen.

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta Att skriva här har hjälpt mig otroligt mycket. Jag använder det som en form av dagbok och skriver ned alla mina känslor, tankar och funderingar jag har. Vissa saker skriver jag för att inte glömma och sådant som jag vill ta upp med min psykolog. Det är en terapi i sig och jag får många aha upplevelser. Att få ta del av varandras upplevelser, stötta varandra och hjälpa varandra är också oerhört betydelsefullt och ger styrka att kämpa vidare mot nykterheten. Vad gäller ekonomin, shit vad mycket pengar som gått åt till alkohol😱. Med annat viktigt har man snålat men inte brytt sig om vad drickandet kostar, det har fått kosta vad det kosta vill! Helt galet. Jag brukar räkna hur många flaskor vin jag och min man skulle druckit om jag/vi inte slutat och hur mycket vi sparar på det, det är också en sporre nu i alla fall.
Ha det gott och kämpa på!🌸💕

Profile picture for user Kebne1

Hej, här en till som lämnat vinet åt sitt öde👋🏼@Kvarsta. Det är kanske lite kämpigt speciellt allra första tiden men blir snart lättare. Nån här inne skrev att man måste träna på att vara nykter, nöta och nöta tills det bara är naturligt. Heja dig🙏🏼

Profile picture for user Kvarsta

Nu har ytterligare en dag gått och jag har varit nykter. Märkligt nog känner jag inget sug idag, men det tror jag är en kombination av allmän nedstämdhet och att det är så mycket annat som äter på mitt inre.
Jag sätter mig och skriver det här nu och tänker lägga mig i sängen med en film. Förhoppningsvis slocknar jag, för trött är jag. Av mängder av skäl.

Relationen mellan mig och min fru lade sig ju av förklarliga skäl på nivån 'mycket isig' efter gårdagens omtumlande väckarklocka. Jag förstår henne fullt ut. Det är klart att hon är förbannad och besviken, med all rätta, och jag tror det kommer kunna ta ett tag innan jag klättrat upp i förtroendetrappan igen. Det är mitt eget fel, så det är självklart något jag kommer få svälja och bearbeta på mitt sätt. Jag kan inte lägga skulden för de känslorna på henne. Även om vi två per definition är ett. "I nöd och lust" heter det, men jag är inte säker på att författaren tog höjd för den här typen av nöd när det skrevs...

Men det känns. Det smakar. Salt, av tårarna. Det gör ont ända in i märgen och det är väl samtidigt både en räddning och något som ligger latent och som skulle kunna väcka djävulen och suget i mig igen. Det får bli en dag i sänder framöver, en dag itaget med att mota fan i dörren. Jag hoppas dock verkligen att det någon gång kommer ändra sig, för om det här blev utfallet av att vakna upp så vet jag inte om jag faktiskt gillar det. Däri ligger tvivlet om det var en så smart idé att ge upp drickandet.

Innerst inne vet jag nog att det var det rätta beslutet. Det kommer visa sig vara det rätta beslutet. Det som stressar min själ, är att jag inte ens kan gissa hur länge den här känslan av tomhet - och avsaknaden av min allra bästa vän - kommer stanna kvar. Jag sätter min tro till att det blir så kort som möjligt. Men att inte veta är frustrerande.

Jag uppdaterar alkoholkalendern med den andra tomma rutan och loggar ut. Det har varit en tung dag.

God natt!

Profile picture for user cthd

Två dagar, bra där! Imorgon blir nästa, ta en i taget, det är så jag tänker.
Jag hoppas att allt kommer att ordna sig till det bättre för dig, även om det kanske tar lite tid.

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta God morgon! Det är tungt att vakna upp och inse att det är något som är galet i sitt liv. Det gör ont och helst vill man slippa känna och gå igenom detta. Precis så gör vi alkoholister, dricker för att slippa känna och skärma av oss från verkligheten. Det gör för ont att ta emot detta och skammen trycker ned en i gyttjan, långt ned så man knappt kan andas. Att ha ett bråk med sin käraste är bland det värsta jag vet, jag blir alldeles förtvivlad. I mitt fall har dessa hemska bråk skett när alkohol varit med i bilden.

När man vaknar upp och inser vilka konsekvenser alkoholdrickandet leder till blir utfallet att man mår fruktansvärt dåligt med ångest, oro och skam. Det är nu man prövas, orkar jag ha alla dessa känslor och tankar eller ska jag knocka ut mig med alkohol så jag slipper detta. Alkoholdjävulen vaknar till ordentligt och vill naturligtvis att du ska dränka dig i alkohol, din hjärna är programmerad så och kräver sitt. Din hjärna är inställd på att få alkohol som belöning.

Den är inställd på den onda cirkeln. Svåra känslor = drick för att dämpa, funkar ett tag, nya ångestkänslor kommer = drick mer, nu blir hjärnan stressad av alkohol och skapar ännu mer ångest = drick ännu mer osv. Som en ekorre som bara springer snabbare och runt, runt i sitt hjul, först när hjulet stannar blir det lugnt.

Detta är ingen quickfix, du kommer inte att bli frisk på ett kick, det kräver ett hårt arbete med beslutsamhet och vilja. Ditt alkoholmonster i hjärnan är så jävla stark och så felprogrammerad, den vill ha alkoholkickar hela tiden. Det tar tid för dina signalsubstanser i hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen, så att den kan programmeras om. Det tar 3-6 månader för hjärnan att återhämta sig om man har missbruk av alkohol.

Även om det tar sin tid för hjärnan att återhämta sig mår man mycket bättre för varje dag efter att man slutat dricka. De första 4-5 dagarna med abstinens, där alkoholdjävulen härjar som mest för att få sin belöning, alkohol, är jobbiga fysiskt och psykiskt. Men det blir bättre och känslor av skam mm blir allt svagare. Dessa känslor är så kopplade till alkohol men tynar när man är nykter.

Kanske kan denna film vara till hjälp som berättar om hur alkohol påverkar vår hjärna vara till hjälp. Den har varit en stor hjälp för mig och ökat min kunskap.
https://www.youtube.com/watch?v=OqUg9ehXiYw

Hoppas det känns bättre idag med nya tag, det är tufft! Kämpa på för ett bättre liv!💪💕

Profile picture for user Kvarsta

@vår2022 Det är bättre idag!
Den isiga relationen är nog lika isig, även om vi har kunnat prata om en del saker som inte varit kopplade till drickandet. Det är ett litet framsteg, även om det såklart är en lång väg kvar.

Något som däremot är riktigt bra, är att jag har haft fullt upp nästan hela dagen. Det har gett effekten att jag lyckats kunna skjuta grubblet åt sidan för en stund och bara fokusera på mina insatser. Och med grubblet följde tydligen även suget med. Märkligt nog har jag inte ens tänkt på alkohol idag, trots att vi både gick förbi systemet och pratade om diverse drycker på jobbet.

Nu är jag hemma och här pågår någon form av storstädning i McCharthy style. Jag känner igen det, jag funkar precis likadant. Är man arg, irriterad, sur eller bakfull, så städar och röjer man. Jag funkar likadant, så jag håller mig lite i skymundan nu när frun ränner som en stormvind i huset. Hon har alltid gjort detsamma när jag varit den som städat (och för PK-anghängares inre frid kan jag säga att det är jämställt på det planet i det här huset).
Jag sitter här och läser - och skriver med, uppenbarligen. :-)

Jag hoppas att kvällen blir som igår, minus alla känslor. De kanske kommer, det får ge sig då. Men jag hoppas att den blir lika fri från sug och behov. Igår drack jag te och sjönk in i en gammal klassisk rulle jag sett antagligen så många gånger att det skulle kunna uppfattas som skadligt. Ikväll tar jag vid med ett Youtube-maraton. Det kommer upp många intressanta förslag i högerspalten, och man måste ju bara se dem. Tänk om de försvinner?!

Hursomhelst är jag hoppfull om att det blir ytterligare ett nyktert dygn. Det vore en underbar avslutning på dag 3!
Jag är övertygad om att det kommer lyckas.

Risken finns nog att jag skarvar på med mer tankar och känslor senare ikväll. Just nu känns ganska tomt, men faktiskt bra...

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta Vad bra att du kunde fokusera på annat idag för att skingra tankarna. Kan känna igen mig i att städa och fixa när jag är irriterad, det värsta är när jag är förbannad, om dammsugaren fastnar någonstans rycks det hårt i den och den kan fara in i väggar mm😬. Ni kan säkert prata när läget kylts ner och känslor inte svallar över.

Tankar och känslor kommer och går men det blir bättre! Ha ett fint youtube maraton😀

Profile picture for user Kvarsta

En vecka!
Jag är faktiskt lite småstolt nu, men alldeles nyss skrev jag in den sjunde registreringen med "0" i alkoholkalendern.

Det har såklart inte varit någon enkel resa, men jag har lyckats sysselsätta mig med saker som gjort att jag kunnat tränga undan suget. Det största problemet har nog varit sömnen. Jag har sovit ganska dåligt den här veckan. Men det är nog en kombination av alla saker på en och samma gång; van att somna lullig, drömt en massa (vilket jag normalt inte gjort tidigare) och det faktum att familjelivet här hemma inte är sig riktigt likt.
Det sistnämnda kommer ta lång tid, det har jag förstått nu. Men jag ser det lite såhär, att om jag klarar av att rida ut den stormen utan att ta till flaskan, så borde jag tamejfan klara av nästan vad som helt i framtiden. För mig är den kombon en sjuhelvetesprövning just nu.

Men jag har hittat ett par nya kompisar. De heter Netflix, mörk choklad och te. Te, som jag inte druckit på säkert 15-20 år. Men det funkar! Starkt Lapsang, riktigt jävla starkt. Det luktar och smakar så pass att jag måste tänka på det när jag dricker det, istället för på annat... :-)

Imorgon börjar en 'riktig' vecka på nytt. Det kommer kommer krävas en del trix för att undvika fällorna där. Det är inte precis uttalad nolltolerans bland de närmaste kollegorna, så jag har funderat en hel del på vilka argument jag ska använda mig utav för att "släta ut" det nya konceptet för mina närmaste. Vi har ju haft en viss nivå, så det är klart att det kommer undras om jag helt plötsligt säger -Nej, tack!
Nåväl, vi har dock ändå pratat om att ta en vit januari, så det borde inte vara något märkligt med att jag faktiskt gör slag i den saken. Då har jag köpt mig lite mer tid för att fundera på hur jag ska lägga upp det efter det.

Sju dagar. Imorgon blir det åtta!

Profile picture for user majsan_nu

@Kvarsta Grattis till din första vecka! Bra jobbat, nu är det bara att hänga i o kämpa på! Välkommen hit kanske jag skrivit tidigare - men gör det igen för säkerhets skull...
Kram

Profile picture for user Rule74

Bra jobbat! Kämpa på @Kvarsta - vi får stötta varandra (jag är inne på dag 8)! Kan även tipsa om Annie Grace "The alcohol experiment" - mycket matnyttig fakta och inspiration. En dag i sönder. Sov gott!

Profile picture for user Kvarsta

Tack allesammans!
Igår blev det en åtta i protokollet (kalendern). Det känns ruggigt bra faktiskt!

Visst är resan inte på långa vägar någon dans på rosor. Förutom suget, så är min dekorerad med en massa andra utmaningar och problem. Det har jag skrivit om. Men jag är samtidigt övertygad om att även dessa kommer lösa sig, även om det just nu känns avlägset.

Det blir dock något lite bättre för varje dag som går. Både de alkoholrelaterade problemen, som de familjerelaterade.
Jag säger lite som många av er andra; jag tar en dag i sänder och varje nolldag är en bra dag!

Det är tisdag idag. Den kommer flyta på utan problem, nyktert. Det kan jag nästan lova redan nu.
Sen räknar jag med att både onsdag och torsdag går i samma anda. Fredagen får jag ta när den kommer, för den och lördagen kommer säkerligen kräva en del trixande, på sådant sätt att jag måste hitta sysselsättningar som flyttar fokus från det sedan många år inarbetade vanedrickandet till annat. På torsdag blir det däremot tvåsiffrigt. Och 10 är ju snyggt, men 14 är två veckor och ännu snyggare. Det blir min motivation än så länge - jag SKA klara två veckor. Sen blir det till att sätta nya mål...

Tills nästa inlägg, ha det så gott!

Profile picture for user Matti77

@Kvarsta motiverar mig själv precis som du, 1 vecka var ett tidigt stort mål, sedan 10 dagar, två veckor, tre veckor... Nu är mitt nästa stora mål 1 månad som infaller om några dagar. Snart är du också där, kämpa på du kommer klara det.

Profile picture for user Anonym26613

Hur går det på dag 10 💚🙏
Helgerna är skitsvåra i början. Kräver lite träning.
Jag är också lite av en tävlingsmänniska, det hjälper tycker jag. Så slå nu lite rekord så kan vi fira (utan A så klart) 🥳💚

Profile picture for user Kvarsta

Jag tänker att det är på sin plats med en liten uppdatering här:

Jag har varit inne och läst en hel del, men inte kommit till skott med skrivandet själv. Av en mängd olika skäl.
Jag kan däremot säga att det för min del faktiskt går bra, om jag får säga det själv! I går registrerade jag en nolla för 15 dagen i sträck. Jag klarade således mitt mål på både tvåsiffrigt (10) och två veckor (14). Nu är siktet inställt på 20. Sen tänker jag 25 o s v.

Jag har lyckats sysselsätta mig med massor av andra saker, som på ett mycket positivt sätt lyckats få mig upptagen med annat och riktat mina tankar på helt andra saker än alkohol. Det känns bra. Men jag bävar lite för de mer riskfyllda situationerna, t ex middagar (utöver de vanliga vardagsvarianterna) och sociala tillställningar med kollegor etc.

I helgen uppstod dock en liten infekterad diskussion hemmavid.. Jag levde i tron om att alkoholfri öl skulle kunna vara ett godtagbart alternativ och ersättning för den äkta varan. Så när suget under middagslagningen faktiskt kom smygandes, tog jag en sån. Likaså med en till när det skulle ätas. Och det funkade faktiskt för att dämpa begäret.
Min fru var inte hemma då, utan kom senare på kvällen. Och när hon kom hem från jobbet blev det liv i luckan. Hon menade att det inte var okej med alkoholfritt, om mitt mål nu var att avstå helt.
Jag delade (och delar) inte helt denna uppfattning, för jag har nog resonerat lite som så, att alkoholfritt skulle kunna vara en bra "räddning" i de risksituationer jag kan se framför mig enligt ovan. Men eftersom en del av dealen mellan henne och mig är att jag visar att jag menar allvar med det här, så får jag nog snällt skippa även alkoholfritt...

Här önskar jag lite inspel från er andra; hur resonerar ni kring alkoholfria alternativ?

Profile picture for user majsan_nu

@Kvarsta Hej! Jag har inte testat så många gånger, köpte några för att prova men för min del går det bra att dricka nått annat... Nu blev jag dock lite sugen på att testa en till maten ikväll - får se hur jag gör - får väl skriva o berätta sen!
Kram 🤗

Profile picture for user cthd

@Kvarsta Hej!
Med @Jan.3. har vi en liknande diskussion i min tråd.
Jag tänker nog att det beror på situation och vad man vill. Jag söker att förändra mitt drickande, har druckit vin varje dag under en längre tid (lunch som middag, måndag som lördag). Så att ersätta alkoholen med något alkoholfritt på en vardag kände jag var inte ok för mig. Vissa menar att det även triggar.
Däremot har jag redan druckit alkohol fri öl på tillställningar och fester för att 'hålla längre'. Jag kommer nog att göra det igen, eller jag vet inte, kanske, har inte riktigt tänkt klart hur jag vill ha det senare eftersom jag fortfarande är i min 'förändrings' fas och har uppehåll (dag 19). 🤗

Profile picture for user Kvarsta

@cthd Jag har nog missat just den tråden, eller detaljerna i den tråden.

Jag delar synsättet till viss del. Alkoholfritt kan nog utgöra en trigger, men även en "räddning".
Det där kommer jag få fundera på närmaste tiden, men för nu väljer jag för säkerhets skull bort även det...

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta Knepig fråga. Har druckit alkoholfri öl, här och då och det har alltid varit bara en. Jag triggas dock inte av öl, det är vin som är min trigger. Vet att flera på forumet inte vågar prova då de triggas av öl. Men egentligen kanske det är lika bra att vara utan för att vara på den säkra sidan? Ja, knepigt...

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag dricker ofta alkoholfri öl, både hemma och på krogen. Gott, tycker jag som inte är så förtjust i läsk till maten och vatten dricker jag redan massor.

Men öl var inte min drog, det var vin. Så vinsubstitut känns mer triggande för mig. Eller helt meningslöst faktiskt. Alkoholfri öl är mer en variant av många. Just nu har jag snöat in på tranbärsjuice. Innan var det röd grapefruktjuice. Jag gillar att dricka något framför tv:n och tedrickare har jag aldrig blivit.

Man bör nog hålla lite koll på nivån av besatthet. Kan man utan problem avstå trots att man sett fram emot en alkoholfri öl så är det nog ingen fara. Vi är alla så olika.

Kram 🐘

Profile picture for user majsan_nu

@Kvarsta Nej, det blev ingen a-fri öl till maten - glömde helt enkelt bort det! Tror iallafall att det kan vara gott ibland. Skriver som flera andra att det är vinet som triggar mig så det kommer jag inte att testa på länge... Tranbärsjos är inte heller fel som @Andrahalvlek skriver 👍
Ha en fin kväll o Kram från mig 🤗

Profile picture for user Se klart

Hej,
Alkoholfri öl ”räddade” mig de första månaderna och det har aldrig triggar mig att dricka alkohol. Men självklart kan det vara olika. I början drack jag ibland alkoholfritt vin (vitt) och bubbel. Så småningom har jag tappat intresset för detta ”drickande” i tid och otid 🙄 det är ju inte så att man är så törstig- så ofta som när man dricker alkohol.
För mig funkade det bra som en brygga kring det sociala att ”ha nåt” i glaset, numera ät det ingen grej. A-fru öl finns ofta i kylen, men cola zero är min go to-dryck. 🥤

Profile picture for user Anonym26613

Hej! Intressant diskussion 🙏👌💚
Jag ersätte i början vinet med annat. Ganska länge drack jag tom saft ur vinglas. Vanan satt så hårt att jag trodde jag behövde lyxa till allt med dryck. Jag hade nog inte kunnat hoppa från vin till vatter på en natt. Däremot drack jag första året stora mängder Coca-Cola vilket gjorde att jag fick här öknamnet Cocaholic. 🤣🙏💚

Jag blir lite provocerad av din frus reaktion. Är det hon som ensam ska bestämma hur det blir med din resa? Jag förstår att hon måste ha många starka känslor, men att brusa upp så där utan att fråga dig hur du upplevde det hela. Lite trist, tycker jag 🙄

Har inte tänkt på det där med afritt som triggers. För mig har tex a-fri cider varit en räddning många gånger. Då fixade jag en dag till 🙏💚🌸

Profile picture for user Kvarsta

Dags för ytterligare en uppdatering!
Jag har varit ganska dålig på att främst skriva, men även läsa, härinne senaste veckorna. Det har varit fullt upp på jobbet, vilket trots allt är kul. Hellre att det är lite för mycket på bordet, än att det inte är något alls. Visst, "för mycket" är ofta en säker trigger för att ta till alkoholen som avkoppling, men jag har lyckats se till att arbetsuppgifterna varit förenade med sådant som gjort att jag inte kunnat dricka (bilkörning m m).

Hursomhelst är jag ändå välidgt stolt över mig själv, för jag håller fortfarande nollan!!!
Med den senaste registreringen är jag uppe i 43 alkoholfria dygn, och eftersom jag satte som delmål att hålla nollan till april, så känns det som om det skulle kunna gå vägen. Både dit och ett bra tag till.

Visst har resan kommit med utmaningar. En del av lite större karaktär finns fortfarande kvar på "bevakningslistan", de där festerna, AW:arna o s v. Men har jag klarat mig så här långt, så kommer jag säkert hitta sätt att ta mig igenom de där andra med.

När det gäller diskussionen om alkoholfritt, så har jag förlikat mig med det faktum att även dessa är strukna som alternativ. Jag orkar helt enkelt inte ta den fighten, utan viker mig och anpassar mig med andra alternativ. Jag har bland annat börjat uppskatta bubbelvatten. Det har aldrig varit min grej tidigare, men jag har nu upptäckt att det fungerar som en ganska bra all round-dryck till det mesta. Till och med till ost- och charkbricka...

Jag ska försöka bättra mig med skrivandet och försöka ha något bättre kontinuitet framledes. För min del är det ett sätt i processen att övervinna alkoholen. Och förhoppningsvis kanske det är någon som tycker det är intressant att läsa om min resa framåt?!

Profile picture for user majken_r

@Kvarsta Grattis till dina dagar! Och jag läser gärna, har märkt att aktivitet här på forumet hjälper mig. Lär mig mycket av er andra 😊

Profile picture for user vår2022

@Kvarsta Grattis till 43 dagar!🎉🌟💐. Bra gjort och du verkar stabil i ditt beslut. Bubbelvatten är verkligen gott och det är min standarddryck. Brukar festa till med lite fun light i då och då. Jag är aktiv på detta forum och det är så givande att utbyta tankar och funderingar med andra här.

Ha det gott!🌷🌷

Profile picture for user majsan_nu

@Kvarsta Grattis till dina dagar, så klart du ska vara stolt 👍
Jag läser gärna dina inlägg/tankar! Har ju många a-fria dagar men vill inte glömma hur det var i början o sen vartefter dagarna går. Vill inte göra om den tiden o hejar verkligen på dig/er alla som kämpar på 👍🥰💪
Kram!