Grattis Charlie! Wow. Så bra inlägg. Så fint att läsa. Glöm inte heller att du betyder mycket för många. Det är det fina.
För mig är du en varm sten i fickan som jag kan komma tillbaka till och hämta kraft från.
Jag vill inte uppmuntra till missbruk men snuset. Det fixar jag inte än, så har full förståelse för återfall- eller återbruk kan vi kalla det 🙂! Som är så poppis!
önskar dig fina helger, allt det. Lagom Charlie-tempo.
Kram! 💕

Tack snälla ni för alla grattishälsningar!

Julstressen jag läser om här och där existerar inte i detta hem. I går storstädade jag så sakta att jag fick avboka mitt jympapass för att inte behöva stressa. Det är bra så. Nu står Jansson i ugnen och linneduken om 3 m som används på jul är struken. Nu paus till julbesök kommer om någon timme.

I år har jag gjort en stor sak. Jag har förbisett min egen värdighet genom att säga till exmaken att handla allt för julen. Annars blir det ingen jul helt enkelt. Verkade helt oproblematiskt för honom tackolov (pengar har aldrig varit ett diskussionsämne i vår relation) och för en stund sedan kom han förbi med inköpen. Hade bett honom handla några alkoholfria öl. Ser när jag packade upp att han tagit med ett par starköl till sig själv. Jag har lagt dem i kylen nu och känner faktiskt en stor tillfredsställelse i att han kan dricka (begränsat) om han vill, vi andra kommer dricka alkoholfritt. Förra året ville han hem fort, tror det var alkoholen han saknade. Hoppas för barnens skull att han inte har lika bråttom hem i år då.

Kram!

Läser att du har det jobbigt, Charlie. 💗 Önskar av hela mitt hjärta att du snart får må bättre. Det är du så himla värd. Som du har kämpat - och fortfarande gör.

Önskar dig ett gott och bättre 2022!

Kram

Nyår var fin. En vän hörde av sig så jag åkte till henne och firade även tillsammans med hennes dotter. Med gemensamma krafter komponerade vi en utmärkt nyårsmeny, helt i vår egen smak. Kan ibland tröttna på att det ska vara så dyrt, lyxigt och pretentiöst just på nyår. Jag går lite i baklås av den typen av förväntningar.

Det blev aldrig någon skridskoåkning för flickan förra veckan. Vi kom iväg en gång men hon reagerade starkt på ljud och människor. Till slut kunde vi sitta ned en stund, dricka varm choklad och titta på de andra. 10 minuter innan taxi skulle komma ville hon åka. Varför har jag ingen bil??? Jag tar nya tag kring skridskoåkningen när hon kommer till mig igen. Sonens rapport från hemma hos pappa var att hon sitter inne, på sitt rum och tittar på Youtubefilmer med svarta ringar under ögonen. Vi föräldrar har ett enormt ansvar för att hon ska komma ut och få lite frisk luft och motion. Men det kräver. Exmaken klarar det inte.

Jag har njutit i flera dagar av ljudbokslyssnande. Timmarna har bara flutit iväg. Tipsar om Ann Ebervall och Per E Samuelssons "Morden i folkhemmet" med Helge skog som uppläsare. En oerhörd, sann berättelse om en man som blev oskyldigt anklagad under 30-talet där tjänstemän i rättsväsendet höll varandra om ryggen. Berättelsen sträcker sig fram till våra dagar. Tyvärr. Författarna har även skrivit en bok om Haijbyaffären som är aktuell på SVT nu.

Kram!

Grattis till 2 år som nykter! Även om du tystnar periodvis ibland så är jag aldrig orolig för din del. Du har lagt drickandet bakom dig, det är tydligt.

Usch ja, det kan vara kämpigt att motivera. Muta med fika brukar funka för min dotter. ”Vi går en promenad först, sen fikar vi”. Och sen får man stå ut med pust och gnäll. Att de skulle få för sig att spontant gå ut eller sysselsätta sig med något annat än skärmtittande är tyvärr en utopi 😢

På boendet där dottern bor har några i personalen med sig sina hundar. En av dessa hundar har dottern klickat med rejält, och då går det bra att locka ut henne på promenad om hon får hålla i kopplet 😍

Kram 🐘

Hej Charlie,
Vad lustigt- jag lyssnar just på den där Haijby-boken efter att ha sett serien och följt lite av debatten kring den. Det är helt klart en lite annan berättelse som framkommer.
Har haft svårt att hitta bra böcker på sista tiden, så jag blir väldigt glad för tips.
Tänk om jag inte grattat på tvåårsdagen. I så fall gör jag det (kanske igen). Så glad att du fortsätter att hänga här. Du betyder så mycket! Krsm från mig som också hade en mer ”oansenlig” nyårsmiddag men desto trevligare prat och promenader. 💓

Grattis till 2 år Charlie!
Skrev egentligen ett svar till dig angående julfirandet, men postade det av någon anledning inte ser det ut som nu. Tänker att det är ett stort steg att be om hjälp (med handling). Att inte känna att man ska göra allt själv. Ett framsteg, tror jag.
Önskar dig allt gott 2022. Du är så fantastiskt klok och en riktig förebild.

Det är sant att två år känns stabilt. Ingen behöver vara "orolig" för mig. Alla destruktiva tankar kring alkohol är verkligen HELT borta. Jag dricker när jag är törstig, eller för att jag vill ha kaffe eller te - inte för att jag ska. Jag tar det lugnt på kvällarna, tittar på TV, lyssnar på ljudbok eller en podd. Finns ingen rastlöshet. Jag tränar när jag vill, inte när jag inte är bakis. Jag är sann mot mig själv och min omgivning. Jag vet att jag i alla lägen gör MITT bästa utan påverkan av alkoholen. Förut kunde det ju ta närmre fem dagar för mig att komma tillbaka helt efter en blöt fredag eller lördagkväll. Då, när jag kände mig som mig själv igen då var det ju fredag igen - så på det igen! Inte klokt vad jag höll på egentligen. Jag kommer ALDRIG gå tillbaka till det livet igen.

Har börjat jobba på 25% igen. Stor glädje! Men också frustrerande eftersom jag har ett så himla intressant och kul jobb som ger mig mer ju mer jag jobbar. Men det är bara att hålla tillbaka. 25% är 25% och inte något annat. Har en sisådär ytterligare 15 år på mig att ge järnet där. Tiden finns och inget springer ifrån mig. Jo förresten det gör det, men jag behöver inte vara med i varenda fråga. Det kommer nya hela tiden...

Flickan och jag har kämpat på med skridskoåkningen. På jullovet kom vi så långt att vi tog färdtjänst till ett ställe men väl där blev hon förmodligen rädd för alla ljud. Till slut kunde vi i alla fall sitta på bänken, dricka varm choklad och titta på de andra. Hon ville inte åka tillbaka. I går fick jag med henne på en promenad mot en hockeyfri is. Vi kom fram efter många om och men men hon ville inte igen. Vi gick i stället och tog en varm choklad på ett mysigt fik med brasa och sedan fick det bli taxi hem. En bra dag! Skridskoåkningen i sig är väl inte så himla viktigt, men hon kan åka och jag vet att hon tycker det är roligt (erfarenheter från förr). Jag tycker det är så himla viktigt att försöka hjälpa henne göra sådant som jag vet ger henne något. Hemma blir det Youtube-filmer till 100% och det behöver brytas i bland för det allmänna välbefinnandets skull. Min syn. Men jag arbetar i motvind i förhållande till flickan själv, hennes pappa och habiliteringen som väl alla tycker att jag ska låta det vara.

Sonen har en konstaterad depression och tyvärr bollas vi nu mellan instanser. Den som konstaterade depressionen vill inte ta emot honom för samtalsstöd. Läkare tar inte emot för att diskutera medicinering om han inte fått samtalsstöd först. Skolan sitter och kliar sig i huvudet och hade sett fram emot dialog med behandlande psykolog. De är ju pedagoger, inte psykologer. Har haft långa och krångliga diskussioner med förstalinjens psykolog som till slut gav med sig och ska återkomma om hennes kollegor vill det också. Ja, man kan bli förbannad. Hade vc diagnostiserat mig med depression hade de talat sig varma för antidepressiva, jag hade fått några samtal med kurator och eventuellt sjukskrivning en tid. När man är barn får man - INGET. Vad tusan är det de håller på med?

Men jag mår bra! Mycket bra till och med! Jag har tränat nu sedan jag började kunna igen (augusti förra året kunde jag börja med kortare promenader). Äntligen börjar jag känna att jag har benmuskler. Flåset finns där också. Det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. Hålla i nykterheten, ta hand om mig själv genom att jobba lagom, träna och se till att jag får sova ordentligt, leva så stressfritt som det går. Det sista är inte alltid möjligt när man har barn, men man får göra så gott det går helt enkelt!

Och tack kära ni för grattishälsningarna! De värmer.

Kram!

Underbart att få höra ifrån dig, och att du mår bra ❤️ Så otroligt plågsamt för sonen dock 😢 Är det inte BUP som ska ta emot honom kanske? Hoppas innerligt att han snart får hjälp 🙏🏻 Varje dag med dåligt mående är en dag för mycket.

Kram 🐘

@Andrahalvlek har pratat med "alla" inkl BUP. BUP tar inte emot honom utan hänvisar till förstalinjens psykologer (som är knutna till vc). Och det är förstalinjens psykolog som satt diagnosen depression och som inte vill ta emot honom eftersom det "beror på skolan". En förfärlig människa som jag fick "prata" med länge (hon vill helst hålla monolog) innan jag kunde ta ordet och vi kunde ta ett steg mot att hon tar upp frågan med "teamet".

Glömde förresten nämna att det var precis och bl.a. sådant här som jag drack på förr. Den evinnerliga kampen för att mina barn ska få dess rättigheter tillgodosedda. I dag har jag inga tankar på vin ö.h.t. Otroligt skönt det i alla fall. Min poäng: Jag måste må bra för att kunna hjälpa mina barn.

Kram!

@Charlie70 Så beundransvärt det du skriver o gör, dvs är a-fri och gör allt vad du kan för dina barn 💪🥰👍
Önskar all styrka o stort lycka till i kampen att hjälpa dina barn!!!
Stora styrkekramen 🤗

Skrev just i @Varafrisk tråd om mitt kommande trädgårdsprojekt . Det är helt enkelt bara underbart att fundera över hur fint det kan bli och inte minst vetskapen om att jag kommer att genomföra det för att alkoholen inte tar kraft och energi från mig längre. Jag kommer inte vara bakis den där lördagen när jag hade tänkt åka handla jord eller bestämma mig för vilka plantor jag ska köpa. Projektet kommer att genomföras och det helt nyktert. Att känna den grundtryggheten i sig själv är helt oslagbart faktiskt!

Ägnar fortsatt mycket tid åt att lyssna på ljudböcker och olika radioprogram. Just klar med "Det står ett rum här och väntar på dig"... av Ingrid Carlberg som handlar om Raoul Wallenbergs liv och kanske framförallt arbetet med de ungerska judarna. Otroligt detaljrik och/men så värd att läsa/lyssna på.

Kram!

@Charlie70 Hej! Det låter härligt med kommande trädgårdsprojekt! Personligen gillar jag att ha roliga saker att se fram emot. Jag mår bra av det helt enkelt. Ta bara en sådan sak som sömnen tex. Ligger jag vid läggdags och funderar på jobbproblem tex, sover jag oroligt under natten. Funderar jag i stället på en planerad fisketur sover jag som en stock den natten. 😂

Kram

Länge sedan jag var inne sist! "Första dagen" har nu blivit 857 dagar eller drygt 27 månader. Har inga andra planer än fortsatt nykterhet. Kan avslöja att jag tänker på vin en hel del. Tanken kompletteras dock ALLTID med att jag "spelar hela filmen" d.v.s. jag tvingar mig att minnas hur det blev. Då känns det lätt att avstå. Jag gläds över att ha full koll på livet, må bra, känner mig i grunden harmonisk. Just att känna harmoni är nästan euforiskt och något jag inte känt sedan jag var barn. Alkoholen har definitivt tagit bort den känslan. Så tacksam att kropp och hjärna faktiskt kan reparera sig om vi bara ger den möjligheten! Men, viktigt att komma ihåg att nykterhetsarbetet inte kan avstanna efter 3 månader eller 6 månader. För mig pågår det fortsatt trots 27 månader! Förmodligen för resten av livet...

Mina tankar och målsättningar är på annat håll nuförtiden. Arbetar hårt med att komma tillbaka till heltid på mitt arbete. Tränar och har därför fått tillbaka välbehövliga muskler och kondition. Inte på elit-nivå på något sätt, men så jag klarar av vardagen på ett rimligt sätt. Viktminskning fick jag ge upp. Var nog både för utmattad och "nynykter" för att hålla på med sådant.

Jag läser hur du kämpar på @Varafrisk! Och @Seklart, @Torn och @Sattva fortsätter på den inslagna banan. Skönt att läsa! @Andrahalvlek hoppas jag tar hand om sig i sin frånvaro från forumet (jag tror inget annat).

Jag kommer fortsätta titta in här då och då.

Kramar från Charlie!

@Charlie70 Så härligt när en "gammelgamling" tittar in! Det är då en förstår hur stort det är att ta tag i sitt liv. Själv är jag väl numera en "gamling" med mina många a-fria dagar ( på tisdag29/3 blir det 7 månader) men jag är fortfarande inne ofta (dagligen) här o läser o kommenterar. Beror säkert på att jag har gott om tid också, är nybliven pensionär. Så jag har gott om tid o är ännu inte van vid det! Stor omställning, inte bara positivt...
🤗 Stora kramen till dig @Charlie o även till alla andra forumvänner!

Åh @charlie så himla härligt att höra från dig! Säger som du- nykterjobbet fortsätter men ger oss ju väldigt mycket tillbaka.
Jag jobbar lite för mycket för den där genomgripande harmonin- men det går ju att förändra liksom allt annat. Har man vänt ett alkoholberoende är man aldrig mållös när det kommer till utmaningar. 🤗
Stor kram till dig! 😍