..

Alltid lika trevligt att läsa dina berättelser Adde!

Dina kloka och tänkvärda råd stämmer väldigt bra med hur man bevarar nykterheten.
Och bland dem är just "ta inte det första glaset" både det enklaste och viktigaste.

Sköt om dig Adde, du är en klippa!

Ok, jag har ju också varit en förnekare av rang men ibland häpnar jag över hur stark förnekelsen kan vara.
"En man i Bergslagen åtalas i dag för grovt rattfylleri efter att ha kört berusad till och från Systembolaget, skriver NWT.

I ett av polisens urinprov uppmättes extrema 4,65 promille alkohol i mannens blod.

Mannen som hade svårt att gå sågs av vittnen som larmade polisen när han satte sig bakom ratten.
Mannen förnekar själv brott och säger att han druckit fyra till fem glas vin och några centiliter whisky just innan polisen kom till hans hem."
Kopierat från Aftonbladet.

Igår publicerade Aftonbladet en artikel om hur det känns att låsa ute sin egna son från hemmet när han blir myndig och väljer att fortsätta att droga.
Det kan kännas övergrymt att göra så men jag hävdar att det är bättre än att vara en möjliggörare ända fram till döden. Att sticka till barnen pengar som avkortat går till droger är än mer grymt.
Jag har själv inte varit i direkt samma sits men gjort likadant med knarkande bekanta. Att se nån gå under i drogträsket är så vidrigt men jag måste sätta gränser för mitt eget mående.
Inget jag vill uppleva mer....

@Adde
Jag är en som satt gränser till några ...
Av en beroende pendlar jag mellan att vara klok respektive en oförstående djävul.
Av en del av den beroendes bekanta är jag en som vänt ryggen, de vet dock inte vad jag gjort och hur jag mått.
Man är ingen robot, och fastän man vill göra mer måste man säga stopp - för att rädda sig själv.

Bra gjort Tröttiz !!! Den viktigaste person i mitt liv är jag själv !!

En liten påminnelse till alla : I kväll, eller nu på Play, fortsätter Vägen ut med Lars Lerin !

Hej! Jag har sett Vägen ut på SvtPlay och blev helt tagen. Vilka fantastiska modiga människor som ställer upp! Lars Lerin är helt underbar men också alla deltagare. Jag har själv varit nykter i snart tio år nu men det hjälper ändå att lyssna till andra. Det hjälper mot skammen som alltid finns i bakhuvudet. Det hjälper mej att förstå hur man hamnar i beroendet. Fast vi har olika bakgrund så finns samma känsla ändå.
Ha det gott!

@Adde
En sak jag inte begriper är dessa fyllesamtal, men svara behöver man ju inte och lägga på kan man ...
Vägen ut ger mig som anhörig också mycket, bland annat förståelse för vissa saker. Jag kan ju aldrig dock förstå kraft i ett beroende.

Hej Santorini <3 Kul att se dig lite då och då :-)
För mig har det varit så viktigt att släppa ut skammen i dagsljuset genom att dela den med andra. Men det finns gömmor som fortfarande pockar på uppmärksamhet och då är det viktigt för mig att så fort som möjligt släppa ut det och då är ett bla ett sånt här program en guldgruva för mig !! Som Lars sa, om jag kommer ihåg rätt att det var han, är det så att nykterheten är en färskvara som måste pysslas om väldigt kärleksfullt. Jag får aldrig glömma det !

Men jösses Tröttiz :-) En sån öm punkt i mitt förflutna :-O Många fyllesamtal blev det och jag är så enormt glad över Messenger el likn inte var uppfunnet på min tid !!!! Jösses så det hade blivit då :-O
Jag tror att det var ensamheten som drev mig till dessa samtal och jag trodde ju att jag kunde prata "som vanligt" och att ingen skulle märka att jag var knölfull. Det var fel !!!
Idag är jag extremt känslig för om någon kontaktar mig och är påverkad, så pass känslig så jag mår fysiskt illa. En "bra" påminnelse om hur jag en gång var. Den känsligheten gäller även de som använder alla dessa lyckopiller som är så moderna nu. Jag drar mig undan för det är ju rätt bortkastad tid att försöka få en bra kommunikation.

Det händer att jag fäller tårar när någon i programmet säger just det som jag behöver bli påmind om och som jag en gång lärt mig men som knuffats ner i glömskans källare. När de pratar om att be om hjälp. att komma dit och inse att jag verkligen behöver hjälp, då är det inte bara enstaka tårar. Jag sökte nämligen hjälp 10 år innan jag definitivt ramlade igenom till min personliga botten. Den första socionomen jag träffade var mer intresserad av sin nära förestående pensionering än vad jag hade för problem. Efter den kärringen har jag en historia med ett antal socionomer som inte hade en susning om mitt beroende. Värst var de 2 sista.
I slutet av min "karriär" sökte jag ekonomisk hjälp för att åka på behandlingshem hos soc och mötte en kärring som tittar på mig och uttalar den klassiska kommentaren : "Du kan ju inte vara en alkoholist ! Du har ju fina kläder, bra jobb, egen villa och en fin familj." Kärringen kunde precis noll om oss. Ja, jag hade det bra jämfört med kollegorna på parkbänken men jag hade ju min parkbänk i vardagsrummet.
Den socionom som fick mig att ta beslut om behandling på egen hand var enhetschefen på Alkohol- och narkotikamottagningen. Hon talade om för mig att "Du har inte alkoholproblem utan du har familjeproblem!" I ren ilska började jag själv leta efter en lösning och hittade den. Jag har alltid funderat över hur många människor som dött i deras "vård" ??

Nåväl......allt detta skrivande bara för att deltagarna i tv-programmet pratade om att be OCH ta emot hjälp. Inte lätt men en nödvändighet för att återfå livet !

Ta inte första glaset hörrni !!

@Adde så bra info med kurvan.
Är själv från medberoendesidan och ska leta efter kurvan för oss.
Tittar själv på lerins serie och inser likheter med min med min historia.
Flykten från min egna skam runt mig själv, att vilja fly, att gömma sig själv för livet och andra.
Just nu har jag bara brutit ihop själv och brutit relationen med missbrukaren.
Visserligen söker han hjälp men det handlar om mig själv plötsligt. Men när det enda går ut på vilket stöd man är så inser jag att det är omöjligt för mig, jag har ett existensberättigande jag med.
Känslan av att inte känna att man existerar, ens känslor inte räknas till förmån för en annan går inte att bli frisk i.
Tack för dina kloka inlägg, det skänker lugn och bättre förståelse.

Tack Nora81 <3
Jag är så glad att jag läser att du nu ser din egna del av missbruket och att även medberoendet är en sjukdom i sig själv. Jag fick min medberoendekurva under den underbara familjevecka jag var med om på Nämndemansgården där jag gjorde min behandling. (Rekommenderas verkligen !! ) Kanske går det att ringa och be om att få prata med en anhörigbehandlare som har en kopia att maila till dig ?

Och du.....du är den viktigaste personen i ditt liv !!

Det är så svårt att inse det men fungerar inte jag så fungerar inget runt mig. Att älska mig själv var så svårt ! Jag fick rådet att stå naken framför spegeln (hjälp :-o ) och säga till mig själv : Jag duger som jag är ! Jag är värd att älskas för vem jag är !
Inte lätt för en alkis som slagit på sig själv i så många år !

Ta hand om dig och gör bra saker för din egen skull !!

I efterdyningarna av Vägen ut med Lars Levin så kommer minnen från när jag skulle lära mig att förlåta mig själv och andra. Jag fick ju höra från Di Gamle att det var så viktigt att göra så för att bli av med flera ton sten i ryggsäcken som hotade min nykterhet. Det var f-n inte lätt !!

Att be andra om förlåtelse för det jag gjort under min aktiva tid var nog lättare än att förlåta mig själv. Jag var ju sen åratal tillbaka van vid att slå på mig själv för att jag drack, för att jag fick konsekvenser, för att jag skapade lidande för andra... Att då ställa om och börja gilla mig själv ??? En kille i programmet målade en vit och en svart figur som höll om varandra och sa att så var det för honom att acceptera det han inte kunde förändra. Han var tvungen att gilla den svarta fan för att kunna utveckla den vita och gå vidare i livet med sinnesro. Exakt så upplevde jag det !

Idag vet jag ju att jag har en sjukdom och det jag gjorde under min aktiva tid var ju en konsekvens av att sjukdom fullständigt tagit över mitt liv och att jag inte kunde göra på annat sätt med den kunskapen jag då hade. Det är absolut ingen bortförklaring utan bara att konstatera fakta.

Det där med att klappa mig själv på axeln när jag gör nåt bra, att se sig själv i spegeln och säga till mig själv att jag duger precis som jag är, att lära mig själv att jag är värd att älskas för den jag är och den där sköna insikten efter några år i programmet att det har ingen som helst betydelse om jag klantar mig för jag är inte den första som gör det är värd så mycket !!

Jag är i ett tillfrisknande som varar mitt liv ut om jag gör bra saker för min egen skull och det blir bara bättre med åren ! En av killarna i tv-serien säger att han har inte längre till alkoholen än nån annan och det har ingen betydelse hur lång nykterhet jag har så gäller det fortfarande !

Så jag tar inte det första glaset !

@Adde Jag såg oxå de på Nyhetsmorgon, de låter ju väldigt bra. Men jag undrar lite om kostnaden, på deras hemsida står de 25 tkr i månaden 🤔 de är nog många som inte har råd med de.
💕sländan

Ja jag har också sett den prislappen men jag har inte satt mig in i vad som ingår i den ? En 12-stegsbehandling med helinackordering i 28 dagar kostar väl nånstans runt 120-150 000:-..... TROR jag. Låter mycket men kollar man vad som faktiskt kostar så är det inte farligt. Mycket personal är det.....
Men de har väl dagträffar också där man träffar folk med samma problen och även AA-möten som ju är gratis.

@Sländan @Adde Det är förstås mycket pengar ändå. Men det är klart att om det fungerar så är det värt varenda krona.

Nu är jag ju nykter, men om jag lägger upp ett hypotetiskt tankeexperiment där jag endast får behålla en sak: Mina besparingar eller min nykterhet så är ju valet väldigt enkelt.

@Adde @TappadIgen jag ska ta reda på mera av nyfikenhet på Stockholm 12
Jag tror att en del behandlingshem är subventionerad så man inte behöver betala allt själv 🤔 jag undrar om de som har alkoholproblem kan få någon ekonomisk hjälp även här på Stockholm 12
Jag håller med om att nykterheten är viktigare än pengar. Men jag tänker på dom som inte har ekonomi till 25 000 varje månad till en behandling. Det gäller väll många månader framöver.
Jag själv behöver tack och lov ingen behandling, men jag tycker att de låter intressant att gå dit på föreläsningar mm
💕sländan

En hel del kommuner ( eller företag) inser vitsen med behandlingshem och betalar för en månad. Tidigare var kommunerna i södra Sverige väldigt på med att använda den vägen. Jag vet inte hur det är nu. En del kommuner tror att de kan fixa det själva, bla min, och det fungerar nästan aldrig. Skillnaden har varit att terapeuter på 12-stegshem har egen erfarenhet vilket gjort att det inte går att finta terapeuten.....alla lögner är redan användna.
Vissa stora företag har egen beroendevård med väldigt goda resultat. Bla Tetra Pak som jobbar ihop med Nämndemansgården, https://docplayer.se/4551493-En-livsstilsforandring-som-ger-vinst-for-a…, där en eldsjäl har räddat många medarbetare undan avsked och ruin.
När jag gjorde min behandling var det en del som ifrågasatte priset så vi satt oss ner och gjorde en kalkyl på affärsmässigt sätt. Lokaler, personal, mat, kaffe :-O (Ja det går åt mängder på ett behandlingshem!!) , läkare, sjuksyrra, psykolog, präst och inte minst de 11 efterbehandlingstillfällena, familjeveckan som ingår, mm mm.
Och visst är det så att en del inte får den hjälp de önskar MEN om du har en seriös önskan om en nykterhet så brukar man hitta en lösning. Bara den enkla vägen att regelbundet gå på AA har räddat så många.
Jag själv hade den enorma fördelen att vara stadd vid kassa när jag letade en utväg och kunde betala själv och jag är väl medveten om att det är få förunnat. På den tiden tog det ca 1,5 år innan jag gick med vinst....om jag nu kan säga så. Den absolut största vinsten är ju självklart att hela min kropp och knopp återvände till det riktiga livet <3

För alla medberoende så rekommenderar jag starkt att göra en Familjevecka !! Jag fick ju förmånen att få vara med under den sista tiden på behandlingen och det öppnade mina ögon så mycket. Och jag har ju mött medberoende som direkt efter veckan bytt sin titel "Medberoende" till "anhörig" och påbörjat jobbet med att återta sitt egna liv utan påverkan från sin alkis. Det är så gott att se det !!! Be soc om hjälp till ett riktigt behandlingshem eller spara ihop under några månader. Återigen är det viktigt att möta personal med egen erfarenhet !

Ta hand om er därute !!

Och jag hatar att jag inte kan redigera min text :-((
*Efter att vi gjort vår kalkyl så insåg vi att det då inte fanns nåt utrymme för vinst på själva behandlingen. Pengar måste tas in på andra vägar som typ föreläsningar och liknande.