Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

@Sattva Ja fy sjutton vilken misär det var! 😩 Och det hade väl antagligen slutat med att man blev av med jobbet tids nog om man fortsatt med giftdrickandet.

Kram

Jag minns också mig själv på toaletten på jobbet. Borsta tänderna, gurgla m tandkräm, sminka, inte gå nära folk, inte se någon i ögonen ordentligt, för jag visste att dom kanske visste. En gång hade jag druckit folköl kvällen innan jobb, då sa en kollega till mig att, ” Tycker inte du att det luktar öl?” Nej det vet jag inte, svarade jag. Sen sniffade hon mot mitt håll, och förstod att det var mig lukten kom ifrån, då sa hon. Var rädd om dig, det var poliskontroll på vägen hit. Det var många gånger under det sista året innan jag slutade dricka, som jag blev kallsvettig när jag mötte en polisbil.. Jag räknade alltid timmar, intag osv. Innan jag körde..Ni förstår nog att nu finns det massor av plats i min hjärna för helt andra, friska tankar, än räkning av alkohol och hur mycket man kan dricka. När, hur, osv. Fy fasen vad mycket energi, pengar och kraft jag har lagt på något som bara har förstört mitt liv. Nu handlar mina tankar mest om projekt i hem och hus, mina barn med familjer, resor, vänner. Så som jag trodde mitt liv skulle bli när jag var barn. Nu har jag det livet jag vill leva. Ingen skuld eller skam finns i mitt liv. Jag har personer i min omgivning som dricker, men dom får bära sin skam själva. Fint och viktigt att komma ihåg hur det var Sattva💕..Så man inte får för sig att man är den unika person som har blivit botad från sitt alkoholberoende. Det kommer att finnas i min hjärna tills jag dör. Eftersom jag vet det, så är det lätt å gött att leva, nästan jämt. 🤗🤗

@Sattva Uuhh!😱. Jag fick flashbacks av hur det var på jobbet många gånger. Suttit på möten med ont i huvudet, trötta sminkade ögon, smått illamående, lite skakig, trött och skamfylld. Orolig att det syns igenom att jag druckit och är bakfull. Gått ärenden på stan på lunchen istället för att äta lunch med kollegor för att slippa samtala och visa mig. Bara önskat att dagen ska ta slut så jag kan komma hem och ta ett glas vin och bli människa igen. Kunde t.o.m. köpa en liten tetra vin på bolaget på vägen hem och dra i mig den innan tåget gick, hann jag inte drack jag den i smyg på tåget, gömde den invirad i en halsduk. Usch, fy sjutton vilket liv! Jag ska aldrig glömma och jag ska aldrig gå tillbaka till denna destruktiva misär!

Ja hörrni, vi lever nu vårt liv värdigt och ärligt! Det där smygandet och undvikandet på jobbet är borta. Är man trött o grinig en dag beror det på att man sovit dåligt. Eller haft ett tråkigt tjafs med tonåringen hemma. Vardag. Inte en stor tung hemlighet som sänker en långsamt men säkert.
@miss lyckad, dina rader berörde mig jättemycket, de är så fina: "Så som jag trodde mitt liv skulle bli när jag var barn. Nu har jag det livet jag vill leva. Ingen skuld eller skam finns i mitt liv." Visst är det det vi alla kanske drömmer om, att leva det liv msn föreställde sig som barn? Gud så fint!❤

@sattva mycket bra påminnelse och tänk att vi delar så många erfarenheter. Ett starkt minne jag har är promenaden till jobbet då jag passerar stadsmissionens härbärge där köerna ringlade långa om morgnarna. Jag insåg att det var en tunn linje även om jag inte var rädd just för att bli hemlös. Men jag brukade tänka ”när drack jag inte alkohol sist” och det var oroväckande sällan, nästan aldrig. Jag drack nästan VARJE dag. På ett eller annat sätt hittade jag alltid skäl.
Jag mådde också dåligt på jobbet. Mådde illa. Var alltid lite rädd på nåt vis. Håller med om @misslyckads liknelse även om jag inte minns vad jag drömde om som barn. Vara alkoholberoende var det helt klart inte. Njut av lördag, det ryktas om sol där hemma 🌸☀️

@Sattva
Tror det var jättelängesen jag skrev i din tråd...
Håller med dig om att det a-fria livet är så mycket bättre!
Jag har många dagar a-fritt o inga planer på att ändra det. Allt känns så mycket enklare o tiden räcker till så mycket annat. Så jag fortsätter på den inslagna vägen. Men tänker fortfarande en dag i taget!
Önskar dig fina dagar framöver o en stor kram från mig 🤗

@majsan_nu Tack för påhälsningen! Tänker också att det är en bra grej i sig stt flytta tråden till Vidare livet, när man är stabil i sitt alkoholfria liv. Ingen återvändo likdom, en markering på något nytt. Och bättre!!😊

Är på en yogagrej i sanma stad som i mars förra året. Då hade jag varit nykter typ 3 mån. Kände mig oslagbar, stolt, stark. Fortfarande nykter, fortfarande stolt o stark. Men själva nykterheten är ingen stor grej längre. Den bara är. Läser på förändrasidorma o undrar om jag också haft alla de där tankarna, funderingarna, valen o kvalen. Men det har jag ju. Det hör nog till. Förutom att jag aldrig hade tsnkar eller planer på att dricka ibland eller måttligt etc. För mig var det tidigt i nykterheten väldigt klart att jag aldrig skulle in i det där eländet igen. Och där är min övertygelse bergfast.
Det är så skönt att ha sin egenmakt tillbaka. Den är värd allt!!

@Sattva Wow vilken resa du gjort, kommer ihåg dig från när jag hängde på dessa sidor förra gången. Ska läsa din tråd, vi hade ju ungefär lika många dagar då, du är en inspiration för mig, att det går osv. Tänk om jag följt i dina fotspår då.... men bättre sent än aldrig! Jag strävar också efter egenmakt, självtillit. Så härligt när du skriver att nykterheten inte ör en grej längre och att du känner dig stolt, stark och oslagbar - för det är du🥰🌺💪👍

@Ny dag Nämen vad fint att jag kan inspirera! Tack!
Jag kan bara igen intyga att allt blir så oändligt mycket lättare ju längre nykterheten går. Allt i livet också. Livet händer fortfarande, men förmågan att ta det som kommer förändras o förbättras. Livet blir inte så överväldigande. Egenmakt, jag älskar det ordet. 🌟

Ja det är ett så himla bra ord! Egenmakt- så tror jag man sa om typ Konsum när jag var liten- eller jag gissar det var mer kooperativt. Igår när jag gick av planet noterade jag att en rätt ung och fräsch kille som liksom druckit nästan tvångsmässigt under resan- hade somnat. Jag tänkte på hur suckarnas gång det måste kännas att gå genom terminalen och sen stå och vänta på sitt bagage. Hur det känns, och hur man liksom luktar? Att komma hem till någon som längtat- i det skicket.
Nej, nykter är ingen issue längre.
Det var aldrig någon fråga för mig heller att dricka i framtiden. Har till och med stängt dörren till mitt 80-årskalas då jag skulle dricka champagne. Varför skulle jag?
Önskar dig en skön fredag och gott yogande!

@Sattva Måste hoppa in och säga att jag också älskar ordet egenmakt, empowerment. Och det är närbesläktat med tilltro till den egna förmågan, self efficacy. Att vara nykter gör det lättare att uppnå dessa förmågor och är verktyg till att klara av att fortsätta vara nykter och till att skapa ett liv som man vill ha det🌷💕

@Se klart Håller med dig, det finns en helt annan referens nu på vad livskvalitet är. Och inte är det ju att försätta sig i ett läge där man mår pyton över sig själv!
Låter väldigt sunt att du tagit tillbaka ditt "frikort" om champagne på 80- årsfesten. Nej varför liksom? Tror knappast det skulle fylla någon funktion alls!
Kram❤

Ja, jag har tänkt på det där med ditt 80-årsskålande SeKlart. Jag var på en 80-års fest nyligen därc80-åringen visserligen drack champagne men jag frågade hen om hen inte skulle fira med en cigarr (icke rökare). Det är en ganska absurd tanke att det skulle vara gott eller kul att röka om man inte rökt tidigare. Men även cigarrer har ju funnits som något åtminstone yngre män ibland firar med. Hen skrattade bara åt tanken… och egentligen är det väl så. För att tycka att det vore en god idé att dricka det där glaset champagne måste man ju på nåt vis tycka att det tillför något om man bestämt sig för att vara helvit. Varför skulle man annars göra det? Även om en cigarr är Förenat med njutning och fest (åtminstone i teorin) så är det för mig helt nåt jag absolut inte längtar efter.
Låter sunt att ta bort frikortet som man ändå inte vill ha!

Jag skippar champagnen, helt klart! Har ju haft minimalistiska planer på att feströka men nej, det lockar inte heller… frikortet har jag redan ju. Nykter är ju insläpp till det mesta som den moderna människan strävar efter. Så synd att inte så många fattar det- än. 🥳

Oj, glömde "min" dag igår! 1 år o 3 mån nykter💪🙏
Just nu en liten svacka både mentalt o fysiskt. Saknat ork o även mening o mål i yogan. Men fortsätter ändå träget varje dag. Jag vet ju att det ger positiva effekter som jag tror på. Jag lägger liksom tilliten till det o bara gör.
Tror att svackan beror på något som hände förra helgen. Min dotter o hennes pappa har rykt ihop rejält och min dotter vill inte sätta sin fot där igen. Vi är skilda sedan 10 år o barnen har bott varannan vecka hos oss var. Tills för nåt år sedan då dottern ville bo mer hos oss. Orsakerna förstår jag. Mycket av det hon inte trivs med sin pappa är sånt jag själv for illa av. Så hon har varit hos honom 1 vecka i månaden. För en vecka sedan fick jag ett förtvivlat samtal av henne när hon var hos honom. De hade haft ett fruktansvärt gräl. Jag var i en annan stad på yoga o kunde bara hjälpa henne på avstånd. Utan alla detaljer slutade det med att hon tog sina grejer o gick hem till oss. Han bara skrek åt mig i telefonen hur hemsk hon är osv. Han tål inte att barnen är stora o han inte kan peka med hela handen. Hon är ju snart 18, hon har rätt att reagera över saker hon inte tycker är ok. Han måste ju kunna möta henne där hon är. I diskussioner, inte bara bestämma att det hon tycker o tänker är fel.
Detta har tagit hårt på mig. Jag tror det blir svårt att läka detta. Det är liksom kulmen på nåt som han vägrat se länge. Jag har försökt medla, men jag orkar inte mer. Hans relation till henne är ju i det långa loppet inte mitt ansvar.
Och så har det väckt upp mycket gammalt. Han vägrade ju att se o höra mig också, men var bra på att delge mig alla mina fel o brister. Ja suck, jag är ledsen, dränerad.

Men jag vet att det blir bättre. Denna helgen ska jag bara vila.

@Sattva Stort grattis till 15 månader! 🤗 Det låter inget vidare med hur din dotters pappa beter sig.😠 Du får vila upp dig ordentligt i helgen som sagt.❤️

Kram

Grattis @Sattva! Åh vad jag känner igen de där turerna med en exman som man liksom var tvungen att förhålla sig till- till en punkt då man inte kan det. Då är det dags. Och din dotter är 18, vuxen. Då har man som förälder rätt att låta axlarna sjunka ner i de uppoffringar man gjort som det innebär att vara skiljis-föräldrar. Du gör helt rätt! Kram 🥰

@Sattva Grattis till 15 månader! Du närmar dig ju också 500 dagar. Den 16 Maj borde det bli. Tråkigt med din exman, men du gör nog bäst att släppa det och bara fokusera på att vara där för din dotter. Jag hoppas att du får den vila du behöver i helgen.

Grattis @Sattva 15 månader 👍🏻🥳
Jag förstår att de är kämpigt med din dotter när hon mår dåligt.
Båda mina söner sa upp bekantskapen med sin pappa efter de blev myndiga.
De stod inte ut med att träffa honom längre, idag är de nog 5 år sedan de sist pratade med varandra. Visst är de sorgligt, men samtidigt så kan jag inte göra något åt de, jag förstår dom helt fullt ut. Han har aldrig funnits där för dom när de behövdes. Droppen var nog när han började låna pengar och saker som han aldrig betalade tillbaka.
De konstiga är att deras pappa inte gör något för att få tillbaka kontakten.
Men de är typiskt honom, han gör aldrig fel och har aldrig gjort.
Man kan ju hoppas att din dotter och pappan hittar tillbaka, så de åtminstone inte tappar kontakten helt med varandra.
Men de kanske behöver vara ifrån varandra ett tag så de lugnar ner sig lite.
Kram ❤️ Sländan