Hej,
Ny här 😊 gjorde kanske lite fel när jag skapade tråden?

Har läst runt bland trådarna ett år gånger senaste 6 månaderna men känner att det är dags för mig nu. Vad skönt det är att läsa att andra befinner sig i liknande situationer.

Ok - min situation, here we go.

Jag är 46 år, gift, mamma, jobbar heltid. Utåt sett ett helt normalt liv.
Men jag dricker nu nästan en flaska vin varje dag. På helgen kan det bli ännu mer. Har helt förlorat kontrollen.
Mår otroligt dåligt både fysiskt och psykiskt av det här och förstår att jag måste ta itu med situationen.

Har ju läst att många av er ”bestämt” er för en vit period. Läser också tips om motion och hitta nya vanor. Massvis av bra tips!! ✨

Men rent konkret - kl 16 idag när suget infinner sig. Vad gör ni?? Vad har ni för strategier. Hur motar ni bort den där inre rösten som åtminstone jag för en dialog med… ”jo ta lite vin, det är ju så gott och det blir så skönt i kroppen. Kom igen nu” osv…

Tar tacksamt emot tips och råd.

☀️

@Utmaning2022 För mig var den första veckan den mest ovana och stressiga tiden.
Mitt knep typ kl.16 var att gå ner i källaren och sätta mig på motionscykeln och cykla 20-30 min, men det var nog bara första veckan jag behövde göra så.
Efter det så minskade stressen så sen har det mest handlat om förhandlingar i huvudet på mig.

@Utmaning2022 Den inre rösten såg jag som en motståndare som jag vägrade vika ner mig för.
Det är där man nog måste ha bestämt sig för en vit period.

@Utmaning2022 Välkommen hit! Jag drack också minst en flaska vin varje dag samt mer på helgen. Jag håller med @Jan.3. Det gäller att sätta hårt mot hårt och göra annat. Träning och promenader är bra. Tänkte också att efter tre dagar kommer det att bli lättare. Dag 4 hade den mesta ångesten och oron försvunnit, den som orsakas av alkohol. Sedan gjorde jag alternativa drycker som bubbelvatten och fun light. Det blev också en hel del godis i början som substitut. Idag har jag varit nykter i 149 dagar och det är bland det bästa jag gjort i mitt liv. Nu är det ett riktigt liv med äkta känslor och balanserat psyke.

Tips är att gå med i alkoholprogrammet här i forumet, det är ett bra stöd för hur du kan planera mål och sätta upp strategier. Lycka till!🌷💕

@Utmaning2022
Välkommen hit säger jag också, så bra att du hittat oss!
Jag drack ungefär som du när min resa började, kämpigt i början o det gäller att vara envis. Gå promenader, kolla på tv, ta något annat att dricka... Jag tycker att tranbärsjos är jättebra att dricka på kvällen framför tv:n, kvällsthe som är rogivande är bra att dricka... Och envishet som jag skrev i början är absolut nödvändigt!
🤗 önskar dig lycka till o fortsätt att skriva här!

Hej! Du har fått massa bra råd redan. En liten praktisk grej jag tänker är att inte ha vin hemma. Sen kan jag bara heja på och säga att för mig är livet så otroligt mycket skönare utan alkohol. När man blir kvitt allt beroende, det psykiska också som tar lite längre tid, så inser man att man inte alls behöver alkohol för att njuta av livet.

@vår2022 @majsan_nu @Kennie
Tack för era svar! 😍
Så himla skönt att kunna ”prata” om sin situation med personer som förstår och har liknande erfarenheter!
Jag ska vara envis! Jag ska komma igång med min träning igen. Tar också med mig att hitta dryckes-substitut, så bra!
Att inte ha vin hemma… har en man som inte alls har problem med alkohol. Vi har ända sedan vi träffades haft ett stort mat och vin intresse så vi har alltid goda viner hemma. Han ser helt klart mitt problem men förstår nog inte allvaret och orkar inte ta i det om ni förstår.
Har ni involverat och ”ställt krav” på ev partner?

Stort tack igen!!

@Utmaning2022
Min partner har iallafall dragit ner jättemycket på sin konsumtion så mitt
a-stopp har påverkat helt klart 👍
Det är jag glad för, vi har en ny vana som är att dricka kvällsthe, mysigt tycker
jag 🥰 Sen får ju min sambo besluta själv! Själv sitter jag med att glas tranbärsjos framför tv:n innan kvällsthe kommer på bordet. Gott o nyttigt med tranbär jag 👍
Hur tänker du?
Vi har druckit båda två för mycket men inte haft vinintresse på något speciellt sätt...
Vi får se hur det utvecklar sig!
Fortsätt att skriva här o berätta hur det går. Kram från mig 🤗

@majsan_nu Det är ju toppen om man kan få med sin partner på nya vanor!! Snyggt! 🙌

Är som helt trollbunden av att läsa i det här forumet nu! Så mycket bra som delas!

Har en utmaning framför mig på fredag då jag ska träffa en av mina äldsta vänner och vi ska ha en utekväll… det händer i princip aldrig längre. Hur skulle jag överhuvudtaget klara av det utan alkohol?! Livrädd…

Min partner har inte heller problem med alkohol. Han dricker väldigt lite och sällan, och då öl, vilket inte lockar mig. Han förstod nog inte riktigt varför jag skulle sluta helt i början, men han märker nu hur mycket mer harmonisk jag är och stöttar mitt beslut att fortsätta nyktert. Kan din man också avstå att dricka hemma någon månad, tills du landat lite? Och kanske kan han också testa alkoholfritt vin ibland, även senare? Lästips som jag hade nytta av: Tänka klart av Annie Grace, fick mig att släppa "synd om mig som inte kan dricka" -tankarna.

Jag snittade runt 6 öl per dag, minus söndag då systemet är stängt men det finns ju folköl också så jag drack 7 dagar i veckan iaf det sista halvåret kanske lite längre, minnet är lite suddigt.
Jag håll ärligt talat på att braka ihop totalt psykiskt och fysiskt, det slutade med att jag berättade för min chef och fick hjälp från arbetsgivaren, mitt nästa steg var att berätta för de jag då arbetade närmast för att stänga alla dörrar.

Jag håller med om att det bara är att bestämma sig men det är också viktigt att vara snäll emot sig själv, får min del var det ändå en bästa kompis jag dumpade.. Alkohol programmet här har jag inte gjort men hört gott om det, men oavsett metod så redd ut vad det är som fick dig att dricka? För min del var det stress jag självmedicinerade med alkohol för att kunna sova, det gick väl sådär.

Håll på att glömma jag har varit nykter i 260 dagar idag, kan jag så kan du :) Gäller bara att hitta just din väg och jag tycker det låter som du håller på att göra det.

Hej, och välkommen!
Som @kennie skrev har du fått massa bra råd inklusive att vara snäll mot sig själv- och fortsätta med det. Att skapa ett andrum av nykterhet är i sig en sån snäll handling.
Jag tänker på det du skriver om utekväll på fredag, och att det kan vara snällt mot sig själv att inte utsätta sig för de svåraste utmaningarna så snabbt in i din vita period? Vi är nog många som tänkt att man ska leva på som vanligt- men utan alkoholen. Men kruxet är att inget är riktigt som vanligt precis i början iaf.
Jag gjorde som du när jag startade en tråd här- fast besluten att testa 3 månader nykter. Nu står det 805 nyktra dagar i min app. Jag har aldrig tagit ett mer omsorgsfullt och målmedvetet beslut (det här med hela livet utan a- kom först senare) i hela mitt liv Läs och skriv mycket här längs vägen, här finns så många fina personer som hjälper till när det behövs. Kram 🤗

Det är väl så att det svåraste inte är att sluta, utan att inte börja igen. Det är svårt med alkohol hemma. Men första gången jag slutade fick jag en flaska bubbelvin present precis i inledningsskedet. Den rörde jag inte.
Men just kl 16 - eller efter en hård dags arbete - så är det svårt. Jag drack på tröttheten för att orka resten av kvällen. Att göra annat istället är bra strategier om man inte ser till att alkohol inte är tillgängligt. Se till att din man förstår så att du inte blir bjuden av honom. Att träffa sina äldsta vänner utan vin är faktiskt underbart. Jag älskar att vara klar i knoppen. Vi drack ganska mycket tillsammans på slutet, en flaska var eller mer. Då minns man inte tydligt. Men som SeKlart skriver, det är en svår utmaning. Just när man är trött på kvällen är det lätt att tänka att ”va fan”. Kan ni göra något annat? Annars går det att köra på med a-fritt tycker jag. Har man bestämt sig för det så är det enkelt att hålla.
Fundera lite över varför du dricker. Precis den känsla som du beskriver är den värsta med alkohol. Passiviteten, bubblan. - du förstår det bättre när du har kommit ur drickandet. Det är så mycket värt det.
Nu skulle AndraHalvlek ha varit här. Hon var en mästare i att ändra vanor och sitter inte med fantastiska tips. Ta i lagom är mitt råd. Jag bytte ut mot a-fritt. Inte så gott, men utbudet är bättre nu än när jag slutade. Slapp då ändra vanan. Nackdelen med det var att det var lätt att ha alkohol i glaset igen. Men, men… jag tror det var bra att bli nykter. Borde sen ha sett över en massa annat.
Men ta forumet till hjälp. Skriv härinne i med och motgång. Det är oumbärligt.

Hej och välkommen hit @Utmaning2022
Drack nästan dubbelt så mycket som du. Jag har precis klarat av min första vecka och det har gått förhållandevis smärtfritt. Och som svar på din fråga vad jag gör när ”suget” sätter in, så har jag bestämt att jag bara ska stå ut, rida ut vågen, låta det kännas jobbigt. Jag har försökt pränta in det positiva med att avstå A och det negativa med inte göra det och ta fram dessa argument när ”suget”, tankarna på vin kommer. Jag tar några djupa andetag och försöker tänka på/göra något annat. Jag har hängt mycket härinne och blivit både mer påläst och mer motiverad.
Håller med @Se klart om att det kanske är tufft att testa en utekväll såhär i början?
Hur som helst, varmt välkommen och fortsätt skriv. Här kämpar vi tillsammans!🌷

@Utmaning2022 Jag och min man drack vin varje dag tillsammans. Lagade mat och drack goda viner, myste framför brasan med goda viner, på semester med goda viner. Han förstod någonstans att jag hade svårare att sluta i tid som han, men vi fortsatte ändå. Tills slut smög, smusslade och gömde jag vin, vilket han inte visste. Vi slutade tillsammans, jag berättade om smusslandet och att jag mådde så psykiskt dåligt av drickandet och att jag inte orkade hålla på med detta längre. Då förstod han på riktigt hur illa ställt det var för mig. Vi köper inte hem vin mer och min man dricker 3,5 öl ibland, inget som triggar mig. Så även han har hållit upp med vin lika länge som jag och han dricker inte vin när det bjuds på det. Han trivs bra utan. Jag tror det är bra att du berättar för din man så han förstår ditt läge. När jag berättade för min man skapade det tillit och jag har kunnat berätta högt när jag hade sug i början för honom. Det stödet hjälpte, att säga det högt för honom och suget försvann snabbt.

Lycka till och kämpa på!🌷💕

Så glad jag blir att ni skriver här och ger er input och hur bingar tänkt och gjort! Oerhört värdefullt!!
@Kennie - tack för lästips! Och jag funderar mycket på varför jag dricker och vad som triggar mig. Även @Sisyfos lyfter det som en viktig del att börja fundera över och reda ut.
Tror det är två delar här - vi har alkoholism i släkten är en del. Jag skulle också vilja säga att jag är något av en ”typisk” beroendepersonlighet. Varit beroende av nikotin, sex, andras gillande och mycket annat. Sedan ångest och stress är nog riktiga triggers för mig. Inser att jag har en hel del som jag borde reda ut och förmodligen ta hjälp att reda ut…. Jobbigt…

@starten på det nya - vad modig du var som bad om hjälp och berättade för din arbetsgivare och kollegor! Wow! ✨👏 och stort grattis till 206 dagar!!!!

@Se klart - tar till mig det du skriver om att vara snäll mot dig själv. Viktigt 💞 Vi är nog många här inne som haft svårt att ta itu med vår situation för att vi är rädda att misslyckas.
Stort grattis till dig också - 805 dagar!!! Helt fantastiskt! 👏✨

@Vinägermamman - bra tips att ta fram argument positivt / negativt när suger faller in!! Tack!

@vår2022 - så stor igenkänning. Började gömma och smussla med A för ett par månader sen. Det var då jag började inse allvaret på riktigt.
Känner att min kropp är ”sjuk” om ni förstår vad jag menar. Ska fundera igenom hur jag ska prata med min man… han är alltid väldigt stöttande så jag vet inte riktigt vad som är jobbigt med det. Kanske att han på nåt vis ändå har varit min ”enabler” vad säger man? Gjort det möjligt för mig att dricka, täckt upp för mig osv.

Drack inget igår för jag var extremt bakis då jag tryckte 1 1/2 flaska i förrgår. Vaknade klar i huvudet idag vilket var så skönt.
Håll tummarna att jag klarar stå emot A-djävulen även i em och ikväll. Strategi - köp hem en lite lyxigare och god lemonad som jag kan sippa på medan jag lagar mat!

Ha en fin dag ☀️

Halloj,
När man hängt här ett tag så kan man bli lite petig med småsaker 😌 och en småsak är det att ”hoppas” eller hålla tummarna för olika saker. Jag tror man är mycket hjälpt av att direkt förstå att det inte är något att hoppas på- utan det ligger helt och hållet hos dig- du äger ditt beslut! Skönt va!