@majken_r och @vår2022 TACK för er pepp! Den är ovärderlig just nu. Självklart har hjärnan och tanken på alkohol fladdrar förbi typ 42 gånger under dagen. Nu sitter jag här, svettas lite, men fortfarande bestämd att ta bilen och inte dricka.
Kan inte komma ihåg när jag var på en ”tillställning” utan att dricka! Så ett helt invant beteende som måste ändras. Jag som HATAR att kallprata, tragiskt nog även med släkt….

Så himla bra det var att skriva ner mitt beslut här! Blir lite som att jag lovat er något och det blir svårare att bryta!! 🙌✨

Jaja. Bara att köra iväg!

Kram och hoppas ni får en fin fredag ♥️

@majken_r
Tack! Ja det var väldigt intressant att vara med om gårdagskvällen och jag mådde nästan illa efter ett tag när jag såg de bli mer och mer berusade.
Tänk så många gånger mina barn sett mig genomgå den förändringen…. Fy fan!
Jag är så stolt!! ✨

Det värsta är att jag har minst lika svårt att sova nu för tiden. Vet inte om ni känner igen det?
Undra varför?! Inatt har jag knappt sovit och vaknar med ont i huvudet, supertrött och känner mig ju nästan bakis. Sjukt irriterande.

Vet ni vad?! Tror jag bestämt mig för att vara helt nykter idag också på minnesstunden med efterföljande sittning…. Är inte heeeelt där än men nästan. Kommer att bli en extremt jobbig situation och jag är så van att hantera det med alkohol.

Sol idag men Satan så kallt!!

@majken_r
Tack! Ja det var väldigt intressant att vara med om gårdagskvällen och jag mådde nästan illa efter ett tag när jag såg de bli mer och mer berusade.
Tänk så många gånger mina barn sett mig genomgå den förändringen…. Fy fan!
Jag är så stolt!! ✨

Det värsta är att jag har minst lika svårt att sova nu för tiden. Vet inte om ni känner igen det?
Undra varför?! Inatt har jag knappt sovit och vaknar med ont i huvudet, supertrött och känner mig ju nästan bakis. Sjukt irriterande.

Vet ni vad?! Tror jag bestämt mig för att vara helt nykter idag också på minnesstunden med efterföljande sittning…. Är inte heeeelt där än men nästan. Kommer att bli en extremt jobbig situation och jag är så van att hantera det med alkohol.

Sol idag men Satan så kallt!!

@Utmaning2022 Du ska vara stolt! Ja, det blir så tydligt när man är nykter på en tillställning i hur människor förändras ju mer alkoholen flödar i dem. Högljutt, tjatigt, andra känslouttryck, stojigt mm. När jag är nykter orkar jag inte med det så länge.

Jag hade problem med att sova en lång tid, så mycket tankar som far då. Träning, promenader och mindfulness har hjälpt mig att sova bättre. Att jag tagit tag i och jobbar med mina underliggande problem likaså. Kan stoppa tankar när jag ska sova och säga att jag ska tänka på det imorgon, i vaket tillstånd. Även melatonin, receptfritt från apoteket har hjälpt. Det tar sitt tag för hjärnan att återhämta sig och bli balanserad igen efter stort alkoholintag.

Varför inte prova att vara nykter även idag? Tänk vad skönt det blir imorgon att vakna nykter och känna dig stolt igen😄.

Ja här också kallt, men sol. Lycka till idag!🌷💕

@Utmaning2022 modigt att ta bilen och välja att inte dricka vid ett tillfälle där det normalt dricka, speciellt när övriga i sällskapet har en liberal inställning till det.

Jag ville bara flika in lite här om sömnen. För mig tog det nästan en månad innan jag började se några som helst fördelar med att ha nyktrat till 😅 Under denna period kunde jag sova 12-14 timmar per dygn. Sen var det som om någon slog om en strömbrytare och jag har nu i ett par månader haft issues med att jag vaknar klarvaken efter ett par timmar och omöjligt kan somna om. Blev väldigt förvånad över detta då många vittnar om hur mycket bättre man sover. Men vi är några här inne som har det kämpigt med sömnen.

@vår2022 och @Friluftstok Tack för pepp!
Vi tog bilen igår till minnesstund och middag också! Och jag körde därifrån på kvällen. Känner mig så otroligt stark! Fick pepp av min man inför vilket var skönt.
Vi gjorde också en deal innan som var som en livrem för mig. Jag sa att om jag klarar att inte dricka mitt i allt det jobbiga under kvällen och vill ha 1-2 glas när jag kommer hem. Att han skulle låta mig dricka det utan att döma. Förmodligen riktigt korkat förslag. MEN jag vill INTE ha det när jag kom hem!! Och kanske räckte det att jag hade det som en mjöligheten, jag vet inte?

Däremot är det nu så många dagar som jag sovit SÅÅÅÅÅ dåligt att det känns som jag varit på världens fylleslag. Sjukt jobbigt.
Och ännu jobbigare att det verkar som att vissa just får det så när man slutar….
Ska se vad jag kan hitta för strategi. Inte så svårt att somna utan mer att jag vaknar och inte kan somna om, och vaknar flera ggr/natt.

Ja, ja. Ikväll ska jag också vara nykter och då är det 7 dagar och första helgen på jag vet inte hur många år som jag varit nykter! ✨🙌🤩

Men - en dag i taget känns som rätt strategi för mig just nu i alla fall.

Ha en fin söndag och hoppas ni mår bra! Och gör ni inte det får ni gärna använda min tråd att skriva av er i också!
Tillsammans klarar vi det här!! ✨🙌

majken_r

@Utmaning2022 wow!! Så himla bra kämpat av dig, och smart med en planering. Fint att din man är med dig. En dag i taget låter bra, fortsätt göra det som känns rätt och som du behöver. Hoppas sömnen rättar till sig, kram🌸💓

@Utmaning2022 Bravo! Vilka otroligt tuffa utmaningar du klarat av denna helg och så här i början nykterheten, bra jobbat!💪 och att du hade stöd av din man. Tänk vad skönt att du inte heller ville ha vin när du kom hem. En dag i taget är en bra strategi. Min tröst med den dåliga sömnen i början var att jag var i alla fall nykter och att hjärnan håller på att återhämta sig. Det bli bättre, vaknar oftast en gång per natt för att gå på toa, dricker så mycket bubbelvatten, men somnar snabbt om igen. Har också tagit melatonin som jag tyckte hjälpte. Hoppas du får ordning på det.

Känn dig superstolt och ha en fin söndag!🌷💕

@majken_r @Vinägermamman @vår2022
TACK! Hoppas att alla som skriver här förstår att det är så skönt och betydelsefullt att få pepp!!

Igår när jag lagade middag blev jag faktiskt lite sugen. Men - då hade jag köpt en favorit lemonad som jag hällde upp ett glas och sippade på. Blev bättre men jag var sjukt irriterad och otrevlig… ett tag. Sen släppte det.
Tålamod är INTE min starkaste sida och efter att ha läst massvis med trådar hör känns det som att nåt många av oss har gemensamt är att vi är impulsstyrda… så viktigt då med planering och att ligga lite steget före. Tänk att jag har levt i 46 år och aldrig tänkt på det, eller att någon aldrig har berättat det.

@vår2022 Ska testa melatonin, tack för tips!! ✨

Ny vecka nya möjligheter eller hur?!

Kram 🌸✨

@Utmaning2022 Jag hade också alltid alkoholfritt alternativ till vin i början. Iof har vi inte vin hemma så har inte behövt kämpa med att det finns i närheten. Efter en tid var det en vana att vin inte fanns med i bilden längre. Alkoholfri öl är ett gott alternativ för mig. Ja, det gick ju alltid på autopilot att dricka, impulsen att dricka vann jämt. Jag kände också irritation och ilska många gånger som kom från ingenstans, eller de kom för att jag slutat dricka. Känslor gick upp och ned framför allt om jag var lite stressad.

Vad det gäller tålamodet tycker jag att det blivit bättre med tiden jag varit nykter. Hela ens jag blir mer lugn och sansad, men det är så klart individuellt hur ens personlighet är. Ju mer impulsiv man är desto mer måste man träna på att tänka efter före. Lära känna igen sina impulser och vad de brukar leda till. När man tänker på alkohol leder det till en känsla, tex ett sug att dricka. Det gäller då att börja konsekvenstänka. Vad blir konsekvenserna av att jag tar ett glas vin? I mitt fall skulle det genast leda till många fler glas och berusning. Det är ju inget jag vill ska ske för då finns risken att jag åker dit igen och börjar dricka mer och mer, får ångest och all skit och hamnar på ruta 1 igen. Jag måste då välja det säkraste alternativet, att inte ta något glas alls.

Så att träna på konsekvenstänkande och beräkna riskerna av sitt handlande är mitt tips mot impulsivitet. Ny vecka och nya möjligheter! Ha en bra dag!🌷💕

Födelsedag idag 🥳 Ytterligare en sak att klara av….
Funderar fram och tillbaks på om jag ska tillåta mig att ta ett glas bubbel till förrätten…
Jag, min man och våra döttrar ska förmodligen på restaurang.

Läste en tråd här i forumet där personer var modiga och berättade om hemska saker man gjort på fyllan genom åren. Hemsk läsning och stark igenkänning - mycket kunde jag själv checka av…
Men det jag skäms över mest och ångrar mest är att mina döttrar sett mig riktigt packad vid minst två tillfällen. 😔
En fråga till er med barn. Har ni pratat med de, bett om ursäkt på ett ”riktigt” sätt? Beror så klart på hur gamla de är. Mina är 10 och 15…

Kram och kämpa på alla kämpar ✨🙌♥️

@Utmaning2022 Hej! Jag har pratat med mina barn de har sett mig onykter/ full 1 gång men var aldrig så full att jag inte klarat av att ta hand om mig själv! Men tillräckligt onykter för att inte minnas hela kvällen🙄 frågade dem hur de upplevde mig, om de kände obehag , rädda eller skämdes? Lovade dem att det aldrig skulle hända igen och det har jag kunnat hålla🙏🏼 Sen har jag fortfarande trillat dit och blivit onykter men inte i deras närvaro igen som tur är! Det är viktigt för mig att de ska känna sig trygga och inte skämmas eller våga säga hur de känner! Mina var 15 och 21 när det hände! Känns det viktigt för dig att prata med dem så gör det🧡 grattis på din dag förresten 🥳💐

@Utmaning2022 Grattis på födelsedagen!🥳. Vad gäller dina funderingar på fördrink ikväll, prova konsekvenstänka, vilka risker det kan innebära och välj sedan den säkraste handlingen. Risken jag ser är att du triggar igång ditt belöningssystem som kickar igång suget efter mer alkohol.

Jag har sagt till mina barn, de är 20+, de bor inte hemma, att jag skäms för de gånger jag varit onykter och att jag är ledsen för att de fått vara med om detta. Sade det till dem i samband med att jag bestämt mig för att sluta helt. De var väldigt snälla, ville säkert inte göra mig ledsen, och tyckte jag var duktig och peppade mig. De vet nog inte riktigt hur beroende jag är, då de inte bott hemma på många år och då jag druckit varje dag. Nu tänker jag att jag med handling ska visa dem min nykterhet.

Ha ett fint fördelsedagsfirande!🌷💕

majken_r

@Utmaning2022 Grattis!! 🥳 Har en liten idé om det där glaset bubbel. Om du först tar ett alkoholfritt bubbel och ser hur det blir? Jag tycker att den där funderingen på om jag ska ta ett glas försvunnit efter ett tag om jag bara skjutit fram det lite.

Mina barn har jag inte pratat med, de vet inte, mitt drickande har skett i ensamhet. De tycker tvärtom att jag dricker lite..Men nuförtiden känns det väldigt viktigt att inte alltid servera vin (före mina alkoholfria dagar). Inser ju att vi levt med vin så väldigt normaliserat. Börjar bli alltmer less och arg på den romantiserade bilden av alkohol..
Önskar dig en fin födelsedag! 🌸

Grattis och sänder lite pepp på att inte ta det för första glaset bubbel! Bra tips att i vart fall börja med nåt alkoholfritt, annars är det så lätt att bara tänka ”fuck it” när man får den där första rusiga glädjekänslan. Kan tipsa om ett alkoholfritt alternativ som jag gillar, finns inte på restaurang men ica och systemet. Smakar Aperol spritz om man gillar det, i med lite is och en kvist rosmarin i ett vinglas så känns det som en riktig drink.
Mousserande Orange Spritz Alkoholfri 75cl Aprezzare
Lycka till ikväll!

Tack för grattishälsningar och klokskap @Miz @vår2022 @majken_r @AstridK
Och tack till er som delar hur ni har gjort med era barn. Jag har så enormt dåligt samvete och känner att det gnager men ska vänta lite tills jag känner mig tryggare i hela situationen innan jag pratar med de.
Tack också för pepp att inte ta det första glaset, tänka konsekvens och inte trigga mitt belöningssystem! Tänk att det kan göra så mycket att få höra det från någon annan!! Tror jag just bestämde mig för att köra till restaurangen vi ska till så var det problemet löst. Vet också att det låter lätt nu men jag ska upprepa för mig själv ”jag väljer att vara nykter ikväll, jag har lika roligt utan, jag vill vara en förebild för mina döttrar” och tusen andra saker för att hålla uppe gnistan!

Läst så många kloksaker här inne och en av de är ”Never. Question. Your. Decision.” Minns inte I vems tråd men tycker det är så bra!

Grymt med tips på alkoholfritt alternativ @AstridK, ska hålla utkik efter den!

♥️🤗🌸

Grattis, både till födelsedag och klokt beslut att fira den nykter. För mig själv finns det en viktig symbolik i att fira min födelsedag alkoholfritt, annars blir man kvar i tänket att alkoholen är pricken över i:et. Jag tänker att guldkant en istället är att få fira med sina nära, och, som du skriver, vara en god förebild för dem. Unna dig en god efterrätt istället för bubbel! Min egen erfarenhet är att det faktiskt går att programmera om hjärnan till att njuta lika mycket av alkoholfria belöningar. Tålamod och ihärdighet krävs, men det blir lättare och lättare för varje nykter milstolpe man erövrar.