@Svart kråka Hej, och tack för att du delar din historia! Jag ser stora likheter med hur det såg ut för mig. Jag blev liksom de flesta andra lurad i det tidiga tonåren att alkohol är något som man ”ska” dricka. Att det skulle vara normalt och fräckt. Och så blev jag beroende, vilket inte är det minsta konstigt pga alkoholens starkt beroendeframkallande egenskaper. Det som tog mig så förbannat lång tid att fatta var att alkoholen hjälpte inte mot någonting. Det fanns inget positivt med den, utan precis allt blev bara värre i det långa loppet. Ångesten blev värre, självkänslan blev sämre, glädjen blev mindre, lugnet och välbefinnandet förstördes. Och såklart så tog fysiken allt mer stryk allteftersom av giftets påverkan på alla kroppens organ. Till slut fick jag nog, och bestämde mig för att sluta dricka den där jävla skiten! Jag hade blivit en alkis, och ingenting var kul längre. 😩

Härligt att du har hittat hit till forumet och påbörjat den nyktra resan! 💪 Det tar sin tid att vänja sig vid att alkohol bara är skit. Det gäller att ha tålamod och en stor beslutsamhet till att aldrig ta det första glaset. Detta och en positiv inställning har gjort att jag mår hur bra som helst numera, och enbart är lycklig för att slippa dricka.😀 Ha det bra!

@Svart kråka Starkt, och härligt att vi är flera som säger Nej tack! Jag me’. Forumet bidrar verkligen till att jag känner mig mindre ensam såhär i början av min nykterhet, innan jag hittar nya vänner med en annan syn på alkohol där jag bor.

Idag är det vecka 3 och dag 17 utan A. Idag kom första lilla bakslaget (känslomässigt). Grannarna har uppmärksammat (efter valborg) att jag inte dricker (jag som varit festprissen). Jag sade att jag körde en hälsotripp på 90 dagar (motion, bra kost och ingen A), det fixk bli min vita lögn för att få 90 dagar i "fred" . De verkar tycka det är lite tråkigt (eller så är de bara avundsjuka:)). Hursomhelst så kom då tankarna idag, ska jag inte kunna dricka öl med dem något mer? Kommer de uppfatta mig som tråkig? Det blev lite ledsamt om ni förstår vad jag menar, som en "tid" som funnits men inte kommer tillbaka igen. När jag fick den känslan började jag dock tänka på varför jag för detta val. Då blev det mer positiva tankar igen. Jag vill ju må bra!!
Kram på er.

@Svart kråka Hög igenkänning på ditt inlägg, jag är i precis samma läge med en del vänner som jag förstår inte kommer klara av att umgås med mig längre när jag är en person som inte dricker. Sorgligt som bara den. Men det känns som att jag har fått en ny kompass och hellre vill vara med personer som svarar: Bra för dig! när jag tackar nej till alkohol, vare sig de dricker själva eller inte. Hoppas det visar sig att dina grannar är just de där personerna som kan säga: Bra för dig! 🌷

@Svart kråka Grattis till 17 dagar!🥳. Bra jobbat! Mina grannar var också lite ställda för att jag inte dricker, partyprinsessan som drar igång med musik och alkoholen flödar, de gånger vi har lite fest ihop. Ställer frågor som, men ska du inte ha lite vin ändå? Nu har det fattat att jag inte dricker, i början när de frågade sade jag ett tag, sedan så länge det känns bra och nu säger jag mår så mycket bättre utan så jag har slutat dricka. De har accepterat. De ser mig komma hem från löprundor och att jag gått ned i vikt, de säger att jag är ser så fräsch ut och hur jag orkar. Ja, tack vare att jag slutat dricka säger jag😁. Förmodligen är de lite avundsjuka bara.

Ha det gott, livet är så mycket bättre utan alkohol🌷💕

Hej @Svart kråka! Jag tycker också det är knivigt att säga nej när nån frågar om ta en öl eller glas vin och har många tankar kring hur jag ska hantera det framöver och inte gå i fällan bara för att jag tänker på vad andra ska tycka och tänka. Tror ofta att mycket mer cirkulerar kring min person och vad jag säger och gör jämfört med vad som är verklighet. Har varit på middag där jag inte gjort så stor sak av att jag druckit alkoholfritt (tidigare kanske jag tog ett inledande glas för att ”låtsat” vilket jag nu vill sluta med eftersom det i vart hälften av ggr går käpprätt) och har dagen efteråt fått frågan från vänner om jag också är så trött och superbakis som de är. Ingen har alltså ens märkt/brytt sig om vad jag druckit så länge jag varit mer någorlunda i tjoet och tjimmet och snacket till en början. Sen när alla blir lite eller mycket påverkade tappar de helt fokus på detaljerna kring vad de runt omkring gör och dricker.

Grymt jobbat att inte dricka på Valborg!
🌺☺️👍🏻

Tack till alla er som är inne och läser och kommenterar, det betyder och hjälper mig väldigt mycket. Idag Det lördag igen. Pigg och glad, dessutom smakade kaffet utomordentligt. Dag 20 utan och det går finfint. Jag jobbar mycket med mina tankar kring A (och det går förvånansvärt enkelt). Även om det gått en kort tid så känns det som att mitt förhållningssätt varit till hjälp. Jag försöker fokusera på vad jag vill snarare än vad jag ska undvika.
Jag vill vara glad
Jag vill vara pigg
Jag vill gå ner i vikt
Jag vill få bättre kondition
Jag vill slippa ångesten
Jag vill vara en bättre förälder

Jag väljer att avstå alkohol för att uppnå ovanstående. Jag försöker alltså fokusera på målen, snarare än alkoholen.

Eller låter ovanstående mest klyschigt?

Bra strategi🎈Jag har också affirmerat positiva målbilder hela tiden. Blir lätt negativ-tänk: alltså att man tänker på det man inte ska göra. Läste någonstans att det kan vara kontraproduktivt. Kämpa på 🙏🏼

@Svart kråka Det låter absolut inte klyschigt. Mitt motto är ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Att det jag fokuserar och uppmärksammmar är det som växer i kraft och eftersom jag inte fokuserar och uppmärksammar alkohol eller sörjer att jag inte kan dricka, så minskar även tankarna på detta. Således uppmärksammar jag hur skönt det är att vara nykter och njuter av den friheten och befrielsen det ger. Det är på detta jag vill att tillväxt ska ske och skapa nya banor i min hjärna.

Grattis till dag 20!🥳 Du gör det så bra! Trevlig lördag!🌷💕

Dag 24, vecka 4. Jag är glad, jag mår bra jag är nykter.
Gott så!
Ska på en stor fest i helgen, sitter och planerar ut strategier så att det ska bli en rolig fest (både vad gäller lördagen och söndagen).

Som mågon skrivit tidigare så vänjer man sig rätt snabbt. Kändes redan nu enklare att säga, alkoholfritt tack.

Önskar er alla en bra dag!

@Svart kråka Grattis till dag 24! Bra jobbat 💪

Min strategi är att jag ska visa för mig själv och för andra att jag kan ha kul utan alkohol. Jag väljer att se det som att jag inte vill dricka, istället för att jag inte får.
När vi har varit på 'fest' så har jag minglat runt, pratat, skrattat, dansat osv. Det är så skönt att kunna ha kul hela kvällen, att vara i form ända till slutet av festen och inte däcka vid 22 för att jag har druckit för mycket. Och det är dessutom dubbelt så skönt morgonen därpå, att vakna upp utan att vara bakis.
En sak som jag har tänkt på...
Man säger ofta att man blir så kissnödig när man dricker öl. Men om man dricker vatten i samma takt, då behöver man springa på toa lika ofta 😆

Ha en toppen onsdag!

Det är inte första gången jag försöker ta tag i mina problem med A, men detta tillfälle är annorlunda, det är på riktigt. Det handlar inte om att bara dricka öl, bara 2 standarsglas, varannan vatten eller att lära sig dricka. Det handlar om att jag inte ska dricka mer, jag väljer att vara nykter.

En sak som är jobbigt för mig är att min fantastiska fru inte håller med mig i mitt problem (tror hon är ängslig att se mig som alkis). Hon är stöttande och snäll men tycker att jag överreagerar i mitt synsätt kring min problematik med A. Som imorse när vi diskuterade sommaren och jag sade att jag inte kommer dricka, -men ett glas vin kan du väl ta, det vore väl trevligt att göra det tillsammans. När jag förklarade att hon gärna fick ta ett glas men att jag tar alkholfri öl så ångrade hon sig snabbt och bad lite om ursäkt. Så hon "tjatar" inte på mig att jag ska dricka MEN jag känner att jag inte har med henne på tåget vilket jag tycker är väldigt jobbigt.

Jag vill även poängtera att hon är mycket måttlig och inte har några problem med A.

Problemet kan även vara att jag inte berättat alla detaljer i min problematik (vet inte om jag orkar).
Hur jag tänker på A, hur jag väljer burkar efter alkholstyrkan, hur jag längtat efter A (när vi gjort en aktivitet har mitt fokus varit på när aktiviteten är slut för då fick jag korka upp).
Hon känner nog bara till en raketfylla ibland och den oerhörda ångesten A för med sig hos mig.

Vet inte riktigt vad jag ville säga, egentligen bara dela med mina tankar.

Ta hand om er där ute och kämpa på!

Kram

@Svart kråka Jättebra att du skriver om detta. Min man förstod inte heller att mina problem var så allvarliga som de var. Han tyckte att du kan väl bara dra ned lite och inte dricka så mycket. När jag sade att jag var alkoholist tyckte han att det nog inte var rätt ord, för en alkoholist kan ju inte fixa allt annat runt omkring som jag gjorde. Han tyckte dock att jag emellanåt drack för mycket. För att få honom att förstå hur det verkligen var för mig, berättade jag allt som jag inte tidigare berättat. Det var så mycket skam i det, förmodligen även för honom när jag sade att jag var alkoholist. Jag berättade att jag smög med vin varje dag, hade mina gömmor och livrädd att han skulle hitta dem. Att jag tog återställare varje morgon och att det enda jag tänkte på var när, var och hur jag skulle dricka. Jag berättade om min hemska ångest, skuld och skam. Att jag var beroende och höll på att gå under, att jag inte orkar med detta liv med vin längre, att det kommer att gå åt helvete med allt. Han blev häpen och visste inte att det låg så illa till för mig. Klart att det även skulle påverka honom då jag önskade att vi inte skulle köpa hem vin mer, att han inte heller skulle få dricka vin. När han insåg läget var det självklart för honom om att inte köpa hem vin mer. Han har inte heller druckit vin sedan jag slutade. Han nöjer sig med 3,5 öl och det varken triggar eller gör mig ett dugg. Även han ser fördelarna med att inte dricka vin varje dag, han var dock mycket måttligare än mig och kunde sluta i tid. Jag fortsatte när han inte såg. Han är mycket piggare nu. Han var också lite orolig i början att jag inte skulle klara av att sluta dricka, har ju inte gjort det tidigare, att jag tog för stort beslut och att jag skulle bli så besviken när jag inte fixade det. Bara det gjorde att jag blev mer taggad och minsann skulle visa honom min beslutsamhet. Nu är han mäkta stolt över mig och inte ett dugg orolig för att jag inte ska klara det😁. Idag har jag varit nykter i 200 dagar!

Så min rekommendation är att du berättar allt för henne så att hon förstår. Det är något fint med att vara helt transparent och ärlig med varandra, det skapar samhörighet, tillit och starka band. Det är sååå skönt att det inte finns några hemligheter mer och jag kan slappna av helt. Ibland slås jag av att rygga till när min man går förbi en ”gömma”, att han ska upptäcka den, men kommer snabbt på att det inte finns ”gömmor” längre😂.

Ha en fin dag! Du jobbar på så bra!💪🌷💕

@Svart kråka Måste tillägga att min man tycker det är jätteskönt att jag inte alltid ska börja prata och reda ut saker precis när vi gått och lagt oss för att sova. Jag blev arg för att han inte orkade lyssna just då och det blev många gånger gräl pga det, mitt fyllebeteende. Nu pratar vi på dagen eller kvällen innan vi ska sova, utan gräl och mer konstruktivt. Det har helt enkelt blivit så mycket lugnare och mer harmoniskt mellan oss sedan vinet inte längre inte finns med i bilden.😁💕

Tack till alla er som läser och kommenterar, det ger mig kraft. Jag är rätt dålig på att respondera men det ska bli bättre framöver. Just nu anböder jag denna tråd för "egoistisk självterapi":).

Var på en stor fest igår, en cykelfest. Detta innebär att man cyklar runt till olika värdpar mellan för-, varm'och efterrätt (det var alltså mycket nya människor som jag inte träffat förut). Förrätten hade vi själva så det var inga problem att dricka alkoholfritt. När vi kom till varmrätten och jag bad om alkoholfritt så såg värdinnan först ut som ett frågetecken men hämtade sig snabbt och fixade fram alkoholfritt. Det kom lite nyfikna frågor men inget mer. När vi kom till efterrätten så upptäckte jag att ett par av våra vänner även var där, då började det jobbiga. Det var ett väldigt tjat och frågande till varför jag inte skulle dricka. Jag SKA dricka sade jag men bara det utan alkohol. Tjatet fortsatte och jag blev både irriterad och lite ledsen över att en vän tjatar på detta sätt (när jag tydligt visade att nu var det nog).

Alkohol engagerar verkligen, speciellt om man avstår. Känns lite som hur vegetarianer blev ifrågasätta för 25 år sedan.

Vaknade idag, pigg, gladd och utan ångest.

Har även berättat "hela sanningen " om mina problem för min fru. Vilken sten som lättade..

Funderar snart på att säga. Jag har bestämt mig att sluta dricka. Orkar inte vakna bakis mer..
Då kanske tjatet minskar..

Det ska väl tilläggas att jag ofta varit kvällens partyprisse så då sticker det ut ännu mer. MEN, det var jag även igår. Pratade, skrattade, dansade.

Som lin fru sade. Det är ingen skillnad på dig när du är på fest och är nykter, förutom att du är lite mer närvarande:)

Kram på er!

Tack till alla er som läser och kommenterar, det ger mig kraft. Jag är rätt dålig på att respondera men det ska bli bättre framöver. Just nu anböder jag denna tråd för "egoistisk självterapi":).

Var på en stor fest igår, en cykelfest. Detta innebär att man cyklar runt till olika värdpar mellan för-, varm'och efterrätt (det var alltså mycket nya människor som jag inte träffat förut). Förrätten hade vi själva så det var inga problem att dricka alkoholfritt. När vi kom till varmrätten och jag bad om alkoholfritt så såg värdinnan först ut som ett frågetecken men hämtade sig snabbt och fixade fram alkoholfritt. Det kom lite nyfikna frågor men inget mer. När vi kom till efterrätten så upptäckte jag att ett par av våra vänner även var där, då började det jobbiga. Det var ett väldigt tjat och frågande till varför jag inte skulle dricka. Jag SKA dricka sade jag men bara det utan alkohol. Tjatet fortsatte och jag blev både irriterad och lite ledsen över att en vän tjatar på detta sätt (när jag tydligt visade att nu var det nog).

Alkohol engagerar verkligen, speciellt om man avstår. Känns lite som hur vegetarianer blev ifrågasätta för 25 år sedan.

Vaknade idag, pigg, gladd och utan ångest.

Har även berättat "hela sanningen " om mina problem för min fru. Vilken sten som lättade..

Funderar snart på att säga. Jag har bestämt mig att sluta dricka. Orkar inte vakna bakis mer..
Då kanske tjatet minskar..

Det ska väl tilläggas att jag ofta varit kvällens partyprisse så då sticker det ut ännu mer. MEN, det var jag även igår. Pratade, skrattade, dansade.

Som lin fru sade. Det är ingen skillnad på dig när du är på fest och är nykter, förutom att du är lite mer närvarande:)

Kram på er!

@Svart kråka grattis till 4 veckor. Bra jobbat 💪

Ja visst är det lustigt hur stor plats alkohol har i människans liv och hur det ska ifrågasättas om man inte vill ha.
Starkt av dig att vara nykter igår.

Ha det gott 🤗

@Svart kråka Grattis till 4 veckor!🥳. När man ingår i en gemenskap blir det lite oroligt när det sker förändringar/nytt, som när du inte dricker. Det kan ske i båda riktningarna, både för den som slutat dricka och för vännerna. Kanske finns det oro för att det inte blir samma gemenskap mer. Fint att du kunde visa att du kan vara partyprisse även som nykter, då kanske du inte blir lika ansatt mer. Vad skönt och befriande att du berättat hela sanningen för din fru, hon måste nog ha känt att du har stor tillit till henne😁.

Kram och ha en fin söndag!🌞🌷💕