Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

Det kommer att funka. Trägen vinner. Går det inte tidigare kan du göra det på semestern. Jag tror att det som är så svårt för vissa av oss är denndär tiden för återhämtning. Ibland finns den bara inte och då är autopiloten på alldeles för offra. Både kör, styr, planerar och sen även in i a-träsket med allt vad det innebär i mående. Men som sagt- om inte förr, en vit semester. Det är ganska lätt att åstadkomma om man inte vill dricka. Autopiloten måste inte vara på då. Sen tycker vissa att det är svårt att avstå på sommaren för det finns så många tillfällen när man har druckit och det är en vana. Men jag tänker att där är kanske inte du nu när du har sån avsmak.

Hej och hå vad man tänker och tänker och tänker när oron i kroppen är stor… Famlar hit och dit efter mentalt fotfäste och idéer om hållbara strategier. ”Nu gör jag så här!” ”Kan jag tänka så här den här gången?!” ”Hur ska jag lägga upp veckan?!” Ett slags panikartat ”det måste gå!”-tillstånd i kropp och hjärna. Så jag försöker påminna mig om att det faktiskt handlar om en enda sak: att inte dricka. Har så otroligt mycket ångest över att jag gick tillbaka till dricka-livet och ångest över att det ju kommer (och måste få) ta tid att komma ordentligt bort från markerna igen. Jag vill vara där jag var i januari - nu-NU! 🦆❤️

@Annabell Jag tänker också som det du skrev, det handlar bara om en enda sak, att inte dricka. För mycket tankar om strategier hit och dit kan ta bort fokuset från, det handlar bara om en endaste sak, att inte dricka! Gör det enklare för dig själv, lägg all fokus på, jag ska fan inte dricka! Och tro på dig själv, jag kan vara utan att dricka! Det är det enda som gäller, jag kan och ska inte dricka! Punkt!❤️

Hej kära @annabell och vad fint att du är här. Jag måste börja allt jag säger med ”jag vet ju inte” för jag gör inte det.
Men en sak tänker jag och det är att verkligen att växla ner ilskan på dig själv. Det som tycks obegripligt nu kommer att vara förståeligt längre fram. Du är din egen bästa vän, måste vara det. Måste gilla dig så som vi gillar dig och ännu mer.
Allt är, eller blir begripligt. Också paniken över ”hur gör jag den här gången nu då”.
Men det enda du ska göra är att inte dricka. En dag i taget. Inget annat. Strategier för övriga saker - kan vänta.
Och detta är något jag vet. Finns inte en enda strategi som måste tänkas. Inte nu. Bara: inte dricka.
Idag. Imorrn får du ta ett nytt beslut.
Allt annat går att skjuta framåt.
Andas i det en stund. Visualisera din squad.
I forumet This Naked Mind på facebook finns så många som börjar om på dag 1. Efter tre månader. Tre år. En vecka.
Det enda stöd och råd som är samma lika alla gånger är:
Good thing you are reaching out.
Jag tror inte man börjar om och börjar om. Man håller på och slutar.
En gång är den sista, skönt att veta.
Glöm inte 🕯 din egen tid. Kram 🌸

Tack Vår och Se klart 💖. Det betyder innerligt mycket för mig, de här lugna, fasta, tryggande signalerna som ni i Vidare livet representerar och sänder över. Det går. Det kommer att fungera. Ta det lugnt. Bara inte dricka. Det är inte omöjligt för mig att inte dricka (som i termer av att verkligen inte kunna låta bli). Så när beroendet börjar lura mig att jag VILL dricka trots allt, så är det ju ändå möjligt (om än just där och då falskt skittråkigt och svårt) att låta bli. Det är inte omöjligt att inte dricka, även om man (beroendehjärnan) vill. Det är fullt möjligt. Jag slutade ge uppmärksamhet till den där falska viljan förra gången jag slutade dricka (dec). Det är det enda jag ska ha som strategi nu: Vänd blicken nån annanstans. Och drick inte. Punkt. (Och 🕯!)

Dag 1 ✅. 🦆

Bra @annabell, bara så.
Skittråkigt. Låt det vara så.
Svårt. Helt ok. We can do hard things.
Asjobbigt- det klarar du.
En dag i taget. Det vet du hur man gör.
Inget annat än det behövs nu, inte svårare och inte lättare. I den lilla handlingen av total närvaro i stunden. Sker mirakel.
Det - om inget annat- vet jag. 🦄

@Annabell Helt rätt! Det enda du behöver tänka på är, drick inte! Det enda du behöver rikta fokus på. Släpp taget. Du kommer att fixa det för du kan och det går! Tro på dig själv att du kan och hämta styrka därifrån. En dag i taget.

Sov riktigt gott i natt och dröm sköna drömmar om hur skönt det är att vara nykter och att du fixar det!❤️

Egentligen borde min tråd ligga i gruppen Vara alkoholfri, för jag vill inte förändra mitt drickande utan aldrig dricka. Men den gruppen fanns inte när jag gick med här och jag ids inte flytta, för jag känner inte att det eg har någon betydelse för mig. Bara ett förtydligande, ifall någon (ny) skulle läsa och tro att jag är ute efter att förändra mitt drickande. Det kan jag nämligen inte och det var det längesedan jag trodde 😊! Men det jag däremot KAN göra är att inte dricka alls och det ska jag med glädje göra idag 🥰. Ha en fin dag alla ☀️❤️!

Hej Lavendelblomman! Tack för titt 🥰! Check på dag 2 - hos dig också såg jag 💪🏼✨!

”Jaha Annabell, vad ska du göra imorgon då?” sa jag nyss till mig själv i spegeln. ”Hörrudu jag ska göra ganska mycket av lite av varje, men det viktigaste och bästa är att jag ska göra inte dricka!” svarade jag och kände en väldig lättnad över detta 😄. Det öppnar ju onekligen upp möjligheter till en betydligt mer meningsfull dag.

Känt mig något vimmelkantig idag…😵‍💫 Kom just in efter en skogstur där jag verkligen jobbade på med att klarna upp i huvudet (efter en stressig dag, men främst sviter efter dagar i grop). Jag tyckte om turen, men ser fram emot att ta den några dagar i sträck nu och notera en ökande klarhet ☀️🌳🌸.

Dag 2 ✅🦆.

@Annabell

Ja det känns märkligt i huvudet idag för mig med efter de där dagarna med för mycket vin. Själv känner jag mig lite svullen i ögonlocken idag och som ett ludd omsluter hjärnan. Men det ska väl dämpas om nån dag till.

Att befinna sig i naturen är alltid skönt. hoppas du får sova gott 🙂

@annabell idag såg jag en cool tjej som visade upp sin trackrecord av dagar nykter.
Den såg ut ungefär
1,1,2,6,3,7,12,21,2,1,1,1,4,32,1,2,3,35,1!
Nu var det tre år sen hon skrev den där sista ettan.
Skönt med skogstur, jag har knappt kommit utanför dörren idag, jobb jobb. Skönt att du har morgondagen klar. Det kommer att gå bra. 😍

@Annabell
Vad härligt det låter att du är mer på banan nu. Jag är inte inne och skriver så mycket just nu men jag hejar på dig allt vad jag kan! Vi jobbar på tillsammans, en dag i taget!
Kram

Fint att ”se” dig Rehacer 👋🥰! Ja, en dag i taget - och det kommer att komma en sån där sista 1:a som Se klart nämner ⬆️😊💞.

Jag klarar fasiken inte av en endaste dag 1 till ever… Med den ackumulerade kemiska ångesten som följer efter alltför frekvent vindrickande under en för lång tid… 😱 Jag står inte ut med den!! Är för känslig och blir livrädd för hur jag känner mig då fysiskt och psykiskt. Glad att vara på dag 3 😊, även om jag känt mig fortsatt vimmelkantig även idag… Tog skogstur direkt på morgonen och hade nog både sovit och ätit för dåligt, så klarheten var inte på topp 😅. Testar igen imorgon 🌳💪🏼.

Just nu känns inte-drickandet väldigt okämpigt. Som att jag plötsligt hoppat ett riktigt stort hopp från gropen 🦘. Det allmänna måendet och livet i stort däremot är lite kämpigt för tillfället. Men det kan också vara så att jag upplever det så, för att jag har nerverna på utsidan efter mars-maj på markerna. Man blir liksom så ”drabbad” av livets krångligheter när man dricker alkohol för ofta och för mycket... Ser fram emot att kunna ta saker mer med ro och för vad de är lite längre fram 😊. Jag noterar iaf att jag känner mig nöjd och tacksam över denna dag 3 ✅! Hoppas att ni alla också har haft en fin dag - och en extra tanke till alla som är på g i startgroparna igen, som jag ✨👊💖! 🦆

@Annabell Ja, hur och varför utsätter vi oss gång på gång för dag 1, den är fruktansvärd och det är alkoholen också. Men så länge vi inte ger upp har vi inte förlorat och vi som är här ger inte upp för lite (eller mycket) motgång! Nu håller vi i det här och fortsätter kämpa för vårt långsiktiga välbefinnande och att inte längre drabbas av livet. Nä nu vill vi ha en solig, rolig och nykter sommar utan gropar och gupp. Vi hjälps åt så gott det går här. Imorgon ny dag! Imorgon nykter dag, eller hur… 🥰