Så till slut fattade även jag vad min omgivning vetat länge. Jag är alkoholist. Känns faktiskt skönt att skriva det. Nu börjar den resa som tagit för mycket av tid, pengar och relationer. Mitt alkoholmonster kan jag inte besegra, däremot kan jag undvika att mata det. Tar gärna emot pepp och råd! Har haft längre nyktra perioder (8-12 veckor) men trillade alltid tillbaks eftersom jag trodde jag kunde hantera det. Så det var fel. Men jag kan svälta ut den jäveln!

Välkommen hit, tror du tänker helt rätt. Bra att jobba på tänket, alkohol är inte något vi måste avstå ifrån, utan något vi slipper. Läs runt här, tror du kan hitta mycket inspiration. Tex i Torns tråd som finns i kategorin Vidare livet.

@BjörnOtto Jag tycker att de insikter du demonstrerar i ditt öppnande inlägg räcker väldigt långt! Inte hela vägen förstås, men jag som du hade precis samma dilemma med att jag tog en nykter period för att visa att jag inte hade något problem.

Jag tror det är ett stort steg när man äntligen förstår att man inte har något unikt förhållande till alkohol som andra inte förstår sig på utan man har alkoholproblem som inte är särskilt annorlunda än det många andra tampas med.

Du har alltså alla förutsättningar att klara det, tycker jag, men det gäller väl att inte slappna av helt utan fundera på det. Att skriva här om sina funderingar och tankar och sug och vad som ny dyker upp är nog mycket till hjälp. Bland annat så ser du själv dina egna tankar på ett helt annat sätt när du får skriva ner dem och det blir tydligare på något vis och delvis så ser du hur många likheter du har med alla andra som finns här. Visst har vi många olikheter också, då vi är individer med olika förutsättningar, men det är inte klokt egentligen hur mycket igenkänning det är på forumet och så många gånger man tänkt "Jag trodde att det bara var jag som kände så".

Hur långt har du kommit på din resa än så länge? Kanske vore en bra idé att dokumentera din senaste tid innan beslutet här, inte minst för att komma tillbaka och läsa själv och se hur det en gång var. Hur mycket du vill gå in på väljer du själv, såklart. En del känner att det kan vara för utlämnande att nämna för mycket, speciellt kring familj och så.

@BjörnOtto Välkommen hit! Vad bra att du kommit till insikt, det är det första och viktigaste steget. Det finns ett självhjälpsprogram på 10 veckor här på forumet du kan anmäla dig till. Det är ett bra stöd på vägen, sätta mål, strategier mm. Jag har använt min tråd som en dagbok men även till att berätta hur det går för mig, reflektioner, frågar mm. Det har varit/är ett ovärdeligt bra stöd och man är verkligen inte ensam om att vara alkoholberoende. Det fantastiska är att man kan ändra sina vanor, tankar och mindset och bli fri från alkoholdjävulens klor!

Kämpa på och skriv här hur det går för dig💪🌸

@TappadIgen Håller med, hög igenkänning vilket är ovärdeligt när man känner sig helt lost. Jag har +35 års erfarenhet av överkonsumtion, men har haft jobb, familj etc. Min specialitet var att dricka riktigt mycket, men inte många dar på raken. Tog hjälp först för två år sedan och kunde börja inse att jag hade ett problem. Sedan försök att kontrollera det, vilket gick bra fyra av fem gånger. Men likt förbannat återkom okontrollerat volymdrickande i 4-5 dagar. Avslutade en sådan period igår och väljer nu påhejad av tung ångest att lägga ned den för mig meningslösa fighten "jag har koll!". Istället får det bli att jag nu har druckit upp min livsvolym, och kan förhoppningsvis välja bättre kompisar än mitt alko-monster i dag, imorrn och dan efter det.

@BjörnOtto grattis till 0 glad idag! Det känns långsamt i början för mig (dag 20 idag) men det blir bara bättre och bättre! Jag har också druckit klart. Grattis till oss och vårt toppenbeslut!

Några saker jag inte kommer att sakna:
- de sötaktiga likdoftande svettningarna när en flerdagars period lämnar kroppen
- panikscrollande i mail och mobil vilka relationer jag (kanske) fuckat upp
- besvikelsen i ögonen hos de som trott på mig vid tidigare löften
- självbedrägeriet och lögnerna, så bra att jag faktiskt trodde på dem själv
- de flackande blickarna bland besökarna på bolaget en vardag mellan 10.00-10.15

Några saker jag inte kommer att sakna (del 2):
- vetskapen att jag pratat med någon, men ingen aning om vad som sas
- att känna mig som ett geni när jag kommer på att 3,5:or kan man köpa dygnet runt
- klura ut "smarta" gömställen för alkohol
- tycka synd om mig själv för "det är inte mitt fel"
- att ha en avgrund mellan fasad och insida

@BjörnOtto Bra att göra listor, det får en att aldrig glömma. Ja det där med 3.5or är ett gissel. Dom kommer ju finnas där även om man håller sig från Systembolaget. Drack mycket såna på slutet. Magen var inte så glad över det. Inte samvetet heller. Jag tror faktiskt inte nån del av mig var glad. Men nu är det slut med det! Vi ska slå oss fria! 💪🏻

@Inombords Så ska det bli! Gillar att tänka i termer av frihet och befrielse. Det är ju både viktigt och ädelt! För mig funkar det som en positiv drivkraft. Ska börja fokusera mer framåt och mindre bakåt. Ändå svårt att ändra historien tänker jag :-)

@BjörnOtto jag hade nån idé om att skriva ner mina bottnar i en lista men insåg att det inte skulle vara bra för mig, bättre att lägga fokus på framtiden som du säger. Jag firar tre veckor idag! Hurra! Kämpa på!

@BjörnOtto Att tänka positiv är A och O för mig. Jag skulle kunna grotta ned mig hur mycket som helst i all skit som alkoholen medfört för mig. Jag har bett om ursäkt till mina nära om hur jag ibland betett mig och de har försonats med mig. Nu plågar jag mig inte mer om det som hände förr, kommer tankarna säger jag högt, ja, det var skit men nu ser jag framåt. Jag ser framåt på hur skönt det är att vara nykter varje morgon, hur fri jag är som kan ta bilen när jag vill, hur mycket fräschare jag ser ut, gått ned i vikt, tränar regelbundet och självkänslan så mycket bättre. Bättre relationer med mina nära och gömmer mig inte längre som förr. Ångest, skuld och skam knappt märkbar. Tar itu med det som tynger i mitt liv på ett mycket bättre sätt som nykter och kommer framåt i livet. Ja, livet utan alkohol är ett helt annat liv, nu lever jag och ser positivt och hoppfullt på livet😁

@BjörnOtto @Inombords @vår2022 Är det inte också väldigt paradoxalt hur man kunde tänka att den ångest som det beteendet man har haft när man har druckit alkohol, kunde leda till att man drack mer alkohol? Visst kunde det ta bort ångesten för stunden, men någonstans måste man ju också ha förstått att det i sig skulle leda till ännu fler minnesbilder att ha ångest för?

Det är ju som en ond cirkel. Men till slut kommer man på att det som har varit har varit och man kan inte döva bort den ångesten med mer alkohol, mer än tillfälligt. Det man kan påverka är hur man väljer att agera idag och i framtiden. Det är logiskt. Det var inte särskilt logiskt att döva alkoholinducerad ångest med alkohol, men ändå gjorde man det. Så otroligt skönt att ha kunnat bryta.