Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

@Sattva Grattis till 1,5 år!🥳. Så fantastiskt! Låter härligt med yogaretreat. Ja, vinet flödar runt om oss men vi ska vara tacksamma för att vi inte är en del av det och njuter av att vara nyktra, för vi kunde inte hantera det.

Ha det så gott!🌸💕

GRATTIS!!🎆✨

1,5 år är fantastiskt bra!
Ja, jag törs gratulera i förskott även om du är i Spanien i sällskap med vindrickare 😅.
Det är nästan ännu större, att vara nykter under de förutsättningarna, eller hur? Ååh vad jag önskar att jag kunde träffat dig för två år sedan och berättat det här. Jag hade velat se din min, tror den hade varit blandad typ: 😲😱🤩😍🤣 eller nåt.

Kram!💖

Satta, stort grattis till dig! Det känns både nyss och som att det gått en evighet. Att vara nykter klär sig ypperligt 😍
Fortsätt njuta av dina dagar i Spanien (jag hade ju nån ilske-kris över all denna alkohol när jag var på turist-ort i våras. )
Men låt det under inga omständigheter påverka dina dagar och din passion.
Kram kram fina vän ❤️🌸❤️🌸

@Se klart Tack! Nej, jag låter inte vinets närvaro påverka mig. Jag är snarare lite förvånad över en del, som jag trodde tog bättre hand om sig. Vi är 16 deltagare o jag känner ca hälften sedan tidigare yogasammanhang. ALLA dricker vin! Jag är den enda, utom läraren, som dricker vatten. Inga stora mängder o alla är uppe o yogar varje morgon, men detta är ju yogisar. Eller?!
En stor del i den yogiska vägen är ju att uppleva världen som den är. Men jag inser att det kanske är så att denna yogiska väg även har blivit ett viktigt instrument för mig i min nyktra väg. Detta är min livslånga behandling. Och därför så viktig❤

Så härligt Sattva att vara en av de ” upplysta” även fast många tror att dom är det. Jag tyckte inte att friskvård och alkohol passade ihop när jag drack heller. Det ena förstör ju våra kroppar, även i mindre mängder. Jag var med och sprang tjejmilen för flera år sedan. Många inklusive mig själv, drack vin på hotellet. Helt förkastligt när man skulle deltaga i sportsammanhang. Ett Jättegrattis till dig, som nu mår bra och kan med hela din kropp och själ fullt ut njuta av livet, utan gifter som grumlar hjärnan. 🤗🤗💫

Sista morgonen på mitt yogaretreat. I eftermiddag bär det iväg så smått hemåt.
Är väldigt nöjd med det mesta på resan. Det jag huvudsakligen kom för, yogan, har jag fått det jag önskade på det stora hela.
En sak jag inte gillat är att alkohol (lokala rödviner) har varit ett alldeles för centralt inslag. Inte för att någon har blivit berusad etc, men för att i min värld finns ingen plats för alkohol ihop med yoga. Studerar man yogatexter framgår det väldigt tydligt dessutom att man ska leva sunt och rent som en hjälp att stilla sinnet och bli klar/skarp. Det blir man ju knappast av rödvin😏.
Men jag fattar att alla inte är så inne i yogan som jag, eller är nykterister som jag. Jag fattar också att det handlar om att attrahera deltagare. Vinprovning var med i programmet. De flesta har dock druckit nåt glas vin varje kväll till maten.
För mig har detta klingat falskt.
Men det har också inneburit att jag har haft alkohol omkring mig dagligen. Inte känt nåt annat än typ neutralitet. Det har inte väckt något som helst sug eller tankar på alkohol, utom det jag skrev om ovan. Snarare är jag så himla glad o tacksam över mitt livsval. Det valet känns så rätt långt inne i märgen❤

@Sattva Jag kan förstå att det inte riktigt blev som du hade önskat eller föreställt dig med din retreat. Att verkligen få uppleva hela retreaten och omgivningen som sund och ren för att stilla sinnet, utan att alkohol finns med i sammanhanget. Även om du inte drack så var du tvungen att omge dig med de som gjorde det dagligen. Skulle vara bra om man kunde välja en retreat helt utan eller med alkohol😁. Bra att du ändå kunde känna tacksamhet över att du valt ett nyktert liv och jag är helt övertygad om att du får en helt annan upplevelse, ett klokt och skarpt stilla sinne som nykter, än de som drack alkohol. Tänk vad de går miste om, kanske utan att veta om det själva?

Välkommen hem och det låter/verkar som om du ändå tagit till dig av det som är viktigt för dig och njutit av din ledighet och utveckling i yogan. (Som jag tyvärr är lite dåligt insatt i trots att jag har vänner som är mkt engagerade) Men jag förstår också att det stör med vinprovning på en yogaretreat- herregud hur svårt kan det vara. Tänker jag också ihop med mina högst vuxna barn som dricker öl så jag får sensoriska ryckningar av att höra en burk öppnas.
Hoppas du tankat upp så mycket som går att öht fylla kropp och sinne med.
Ha en vilsam hemkomst! Kram 😻

Hemma sedan en vecka, och jobbar nu igen. Har semester igen om ett par veckor då jag o maken planerar vara ute med båten så mycket som möjligt. Annars lite dagsutflykter o sånt.
Hösten kommer innebära en del spännande förändringar där jag kommer behöva planera o prioritera ffa avseende fritiden. Det känns helt rätt i tiden. Jag känner mig stabil, närvarande, tillfreds, kapabel.
Jag har hittat en nivå på jobbet där jag känner att jag presterar bra utan att kränga mig ut o in. Jag trivs, lägger ingen energi på att önska att saker vore annorlunda än de är.

Allt har verkligen sin tid. Jag upplever att livet liksom bara vecklar ut sig så himla bra, som av sig själv. Vilket det ju inte gör såklart, det handlar om mina medvetna val. Men det finns inte den där komponenten av kämpande o stretande som jag annars varit så van vid. Livet är lätt! Och jag njuter. Jag är SÅ värd att få känna lätthet!
Jag kan helt ärligt säga att allt började med att jag blev nykter. Och det lossnade på riktigt efter kanske ett års nykterhet. Det är som om hjärnan blivit större, mer plastisk, mer kapabel.
Men visst, det kräver insats från min sida. Jag prioriterar mig själv. Jag ser till att gå o lägga mig i tid. Jag väljer bort saker som inte är bra för mig (både aktiviteter, människor, mat etc). Jag väljer till saker som är bra för mig (aktiviteter, männislor, mat etc).

Mitt liv är inte friktionsfritt. Jag har tonåringar påväg ut i vuxenlivet som testar gränser. Hemma kan det vara jobbigt ibland att balansera. Min make o jag träffades när barnen gick i lågstadiet. Men han o jag flyttade inte ihop förrän för tre år sedan. Han har svårt att acceptera/ hantera tonåringarnas olater. Jag tar det mer med jämnmod. De få grälen han o jag har handlar om att han tycker jag är slapp som mamma att jag inte gnatar på dem om disk etc. Mitt fokus ligger på relationen till dem. Jag jobbar just nu med mig själv att lägga tillbaka hans "gnäll" kring dem till honom. Gå direkt till dem o inte via mig. Tror det mönstret grundades i mitt drickande. Jag hade liksom inte koll på mig själv o mitt inre. Inget lod som höll mig stabil. Jag var bara mån om att han skulle trivas o att jag skulle göra rätt mot allt o alla. Men läget är annorlunda nu o han får ta sitt själv.

Ville bara dela detta för att synliggöra att det nyktra livet är så jäkla bra! Men om någon tror att man inte har saker som skaver och tror att vi helnyktra är vita änglar så stämmer inte det! Men allt är så otroligt mycket enklare att hantera. Det är ordning o reda i hjärnan liksom. Det är inte så trassligt däruppe längre. 😇

@Sattva Ja, håller med. Saker skaver även som nykter men skillnaden är att man kan hantera dem bättre och att det inte förvrängs, förstoras eller förminskas. Vad gäller tonåringar tror jag att tjat är lönlöst, man kan tjata ihjäl sig. Man kan få dem att göra vissa saker pga tryck utifrån, men det blir inget som fastnar eller som motiverar till att fortsätta. Kan se min dotter som var värsta slarvern, droppade saker och kläder överallt och gick i sin egna bubbla. Nu som vuxen är har hon koll på sina grejer, lagar mat, städar, jobbar och är motiverad till att ta hand om sig själv och sitt liv. Var nog lite orolig för hur det skulle gå för henne, men det går så bra. Klart man ska ställa lite krav och få hjälp med att hålla ordning hemma med tonåringar, men tjat tror jag inte på är verksamt. Bra diskussioner och göra dem delaktiga i beslut är mycket bättre. Bra att du lägger din makes gnäll tillbaka till honom, han får ta sitt eget ansvar kring det som irriterar honom. Jag är också omgift med bonusbarn och vet att jag kan irritera mig på hans barn på ett annat sätt än mina ibland. Jag har liksom mitt sätt som mina barn lärt sig och han har sitt sätt med sina barn. Vi pratar mycket om detta oss emellan och har lärt oss att acceptera lite olikheter och att respektera varandras sätt mot barnen. Nu känns det inte så viktigt längre med att hela tiden med påpeka saker, ser ju att det gått bra för mina barn som bor/bott hemifrån. Då sköter de sig när det gäller😁💕

@vår2022 Tack för värdefull input! Jag håller med, tjat funkar inte. Och jag känner också att man inte kan hugga på allt. Vi vuxna är ju knappast felfria heller😇. Det var längesen min make hade tonåring hemma (han är äldre än jag), och jag tror han förskönar minnet av hur de hanterade det då🤪.

På retreaten gjorde vi en fin ceremoni sista kvällen där alla skrev upp saker som vi lämnade kvar i bergen på varsin lapp (vi var ju i en helt magisk bergsby). Lappen brändes sedan upp. Jag skrev om detta. Och känner att det hjälper. Jag tror på ceremonier. Att skapa hjälp utifrån (som ju är ens egen kraft såklart, men vem vet?!). 🌸

@Sattva Vilket klockrent inlägg! 👍 Vad gäller tjat på tonåringar så är jag likadan som dig. Jag lägger ingen energi på att tjata och skälla på mina ungar. Gör dom något galet, så säger jag bara lugnt att det där var ju mindre bra, tänk på det nästa gång. 😀Det hjälper mer än att tjata på dem om en massa småsaker.

Kram

Ett väldigt viktigt inlägg @sattva och viktigt! Känner igen mycket- och kanske det du beskriver som lättheten- så NY efter ÅR av kämp och stret. Och det måste ha med nykterheten + då möjligheten att kunna göra rätt val. Tänker jag.
Jag ser med tillförsikt på dina livsval- och har att lära- inte minst prion kring jobbet. Eller - förhållningssätt.

Har också haft mycket konflikter och gräl kring vad en ska förvänta sig av tonåringar (ja, det är ju ett gäng år sedan).
Min man var mer ”ingen idé att tjata”
Och jag var mer ”ide att tjata”. Men jag reagerade nog också som mamma/vuxen kvinna i familjen som kände att så mycket av det som inte gjordes- landade på mig.
Jag känner också att relationerna är viktigast men för mig blev det väldigt tufft för relationen med barn (och man) när jag upplevde att jag blev en städ-tjat-tant.
I efterhand tror jag att min man hade lite mer rätt- men varje familj är liksom unik med olika roller och förväntningar. För oss blev det ett väldigt lyft för relationen när vi inte hade så många barn hemma = mindre krav att hålla rent och ordning.
Jag har så svårt för en del av oredan som uppstår i tex tonåringars rum.,, lite hemlös-varning på klädhögar och gammal disk.
Oj- vilken utvikning ⤴️ , ämnet engagerar mig.
Med facit i hand har barnens olika personligheter präglar vuxenlivet mycket mer än tjat/inte tjat. Men alla kan städa, tvätta, laga mat, jobba, försörja sig, och ha relationer - många eller färre. Men de kan knyta an och stå ut med beroende som kommer av kärlek. Och där är det ju relationerna som vi byggt, som har betydelse.
Ser fram emot att höra mer om dina projekt i höst. Men först mer ledigt, låter som att det kommer bli toppen- vad annars 😅 Stor kram till dig, så modig och klok! 🥰

Jättefint och äkta inlägg Sattva..🌟Den kursen du gick skulle jag också behöva gå😁..Det är nyttigt och väldigt bra att åka iväg på en kurs eller resa, som ger så mycket insikter. Att lämna hem, jobb, familj och bara få tänka på sig själv, är också viktigt för välmåendet. Ditt inlägg andas ny kraft, lugn och harmoni..Så härligt 🦩🦩🦩

majken_r

@Sattva igenkänning i ditt inlägg.. Mötte en psykolog en gång som menade att en anledning till att tex din man (och min) reagerade starkt på hur dina (mina) tonåringar behandlades var att det kunde väcka avund. Till hur man själv önskade ha gjort, och hur man själv hade behövt bemötas för länge sen.. Tänker på det ibland när jag, och andra, reagerar lite ”på tvären”.
Din resa vill jag göra. Både retreat och med nykterhet. 🌱

Tack för era svar!
Inom den yogaform jag utövar säger man ibland på skämt att familjelivet är den mest utmanande delen av yogan, och ibland stämmer det verkligen🤣. Men också väldigt utvecklande om man försöker att ta sig an det som händer med lite nyfikenhetsperspektiv istället för överväldigande-nu -äts -jag -upp- av- allt-perspektiv.
Majken, vad spännande sätt att se på det! Så har jag aldrig tänkt, men jag gillar den infallsvinkeln. Det blir något förlåtande över det❣

@Sattva Hej, Sattva! Letade motion, som jag skulle orka just nu, när jag är oerhört trött.
Vad skulle vara bättre än yoga, som balanserar lugnt och får en att bli medveten, var kroppen börjar och slutar. Lite gräser skadar inte i Universum, som är oändligt och utvidgar sig själv skapande nytt - som vi!
Mattan fram, händerna uppåt sträck och res dip på torna...