@Onkel F

Nej du pratar inte alls för mycket om din sköterska men det får mig att börja fundera över om en annan sköterska skulle kunna öppna upp för helt andra dialoger än dem jag har med min. Det blir sällan mycket resonemang annat än från min sida. Skulle nästan behöva att kommunikationen såg annorlunda ut. Mer motiverande arbete.

Hoppas du kan få en skön helg.
Kram
❤️

Jag håller med. Det där "aldrig mer"kan slå helt fel och är nästan en mer triggade än hjälpande tanke.
I veckan har jag tänkt aldrig mer och kännt mig rätt nöjd med tanken men törs verkligen inte lova nån aldrig mer. Men iaf aldrig mer på samma sätt som det här året bak. Det är ett löfte jag behöver och vill ge mig själv. Tror man får ta ett nytt beslut om och om igen. Men viktigt att kunna förankra sig i de mål och tankar man har.

@vår2022 skrev: "Att vända på tankarna, till positiva" Ja, lite grand så. Om man dessutom inte fokuserar så in i h..vete på att vara just nykter, utan försöka visualisera vem/vad/hur man vill vara om X månader, skulle det fungera? Nykterhet som en självklar del i det hela, inte som det primära målet, men som en av förutsättningarna för att nå sin målsättning?
@Natalia skrev: "Men viktigt att kunna förankra sig i de mål och tankar man har" Japp, det är nödvändigt hur man än går till väga. Att hela tiden genomföra små förändringar som får sätta sig innan man tar itu med nästa, men hela tiden mot ett uppsatt mål.
Alternativet är att fokusera på nykterheten och ta emot de välsignelser den ger allteftersom de visar sig.
Jag kanske är ute på ett gungfly här, och jag har naturligtvis ingen aning om vad som är rätt eller fel, men så här går mina tankar just nu. Om jag tänker helt fel så tar jag gärna emot en lite vänlig knuff som får mig tillbaka på rätt spår!

Hoppas alla får en fortsatt trevlig helg!

@Onkel F Intressanta tankar du har och allt du som säger leder framåt tänker jag. Kanske skulle det kunna vara så att det primära målet är nykterhet, det är det man vill uppnå, det är syftet med att man inte dricker. Man vill leva ett gott liv och för att göra det måste man vara nykter, men alkohol inblandad blir livet trasigt. Man fokuserar på att vara nykter och tar emot de välsignelser det ger allteftersom. För att göra det både roligare och lättare att nå en stabil nykterhet är positiva tankar hjälpsamt och verkningsfullt. Man visualiserar vem/vad/hur man vill vara, hur man vill leva sitt liv, hur det ska se ut. Det är inget mål, utan mer en vision en värderad riktning dit man strävar. Det är en ny livsstil och något som man håller på med hela livet ut. Inget man mål man når och sedan är det klart. Man kanske ändrar vision och riktning utefter hur livet ändrar sig och utefter ny tankar och värderingar. Man sätter även upp delmål och mål inom visionen. Att vara nykter en vecka, en månad, två månader…ett år…samtidigt som man går i sin värderade riktning.

Om man är alkoholberoende, så måste man vara nykter livet ut. Målet skulle ju kunna vara att var nykter livet ut, men ett mål vill man liksom nå och kunna mäta, räkna och se effekterna av. Det kan man göra om man sätter mål på en vecka, en månad osv. För mig känns livet mer intressant och värdefullt när jag har en vision om hur jag vill leva det och strävar efter det. Det går liksom inte att mäta som antal dagar och hur jag mår efter x antal dagar. Det är helheten och målen jag vill uppnå, att vara nykter x antal dagar, är delar i denna helhet. Helheten är de positiva tankarna som hjälper mig att sträva framåt mot en riktning jag vill gå mot och det finns ingen slutstation. Det är livet som pågår tills det är dags att lämna detta jordeliv. Så tänker jag❤️

@Onkel F Jag tror på att man ska fokusera på varje liten positiv sak som nykterheten ger. Minsta yttepyttesak. Jag tror på positiv förstärkning - att höja allt positivt till skyarna. Det funkar utmärkt på andra människor - som när man uppfostrar barn tex - så jag tror att det funkar lika bra på sig själv.

Kram 🤬

Bara så att det inte sker några missförstånd: Jag har kommit till en punkt där jag utan omsvep erkänner att jag är maktlös inför alkoholen. Jag har "slutat" och tagit återfall så många gånger att jag tappat räkningen. Så fort jag dricker triggas mitt belöningssystem och karusellen är igång igen. Det måste vara noll alkohol som gäller!

@vår2022 skrev: "Man visualiserar vem/vad/hur man vill vara, hur man vill leva sitt liv, hur det ska se ut" och "Det är en ny livsstil och något som man håller på med hela livet ut". Det är så jag menar. Du skriver vision och värderad riktning, jag om att genomföra små förändringar mot, jag kanske skulle ha skrivit nya uppsatta mål. Jag måste erkänna att begreppet "värderad riktning" är nytt för mig, men det låter som en intressant tanke.
Jag håller helt och hållet med det du skriver i andra stycket, särskilt "Det är helheten och målen jag vill uppnå, att vara nykter x antal dagar, är delar i denna helhet."
Jag tror att det är där jag behöver lägga fokus, på helheten. När jag har försökt sluta tidigare har jag alltid haft nykterheten som mål, och inte sett bortom den. Det har fungerat ett tag, på vita knogar. Det håller inte i längden.

@Andrahalvlek Jag håller med om det du skriver ( jag är extra medgörlig idag, håller med om allt 😁). Om inte nykterheten ligger som grund rasar hela bygget. Utan de positiva saker nykterheten ger är ingen förändring möjlig. Utan dem är man som flugan där i Kannrankan (Carr/Grace).
Sen är jag inte riktigt säker på hur jag skall tolka "Kram 🤬", men jag bad om input så jag får väl skylla mig själv😂

Lite svammel kanske, men det hjälper mig att reda ut mina tankar om jag skriver ner dem i sitt sammanhang.

@Onkel F En sak som jag märkte tidigt i nykterheten var att jag skrattade hjärtligare. Jag skrattade mer och längre, kunde knappt sluta skratta. Leta upp några filmer som du brukar tycka är roliga! Att skratta ger själen njutning och näring.

Kram 🐘

@Onkel F En sak som jag märkte tidigt i nykterheten var att jag skrattade hjärtligare. Jag skrattade mer och längre, kunde knappt sluta skratta. Leta upp några filmer som du brukar tycka är roliga! Att skratta ger själen njutning och näring.

Kram 🐘

@Onkel F det är verkligen sant hur många även till synes vardagliga saker som kan trigga. A har ju varit så djupt ingrytat i våra liv och det är väl lite som efter en separation "all the things reminds me of her" utan att för den delen romantiska kring A öht. Jag menar att drickandet har varit en del av vår vardag som nu är borta och saker påminner oss om den och våra vanor är byggda runt den i olika utsträckning.

Jag kan också tycka att det är jobbigt med vissa vardagsgrejer jag har på rutin på samma sätt. Kanske man ska lägga om som vanliga tvättid eller vad det nu är man gör som triggar? En stilla fundering bara

@Kattskit Det är en bra idé! Kullkasta rutinerna. Jag har varit deprimerad senaste halvåret. Nu när jag mår bättre gör jag HELT annorlunda. Handlar i en annan butik och vid andra tider, går andra promenadrundor, tittar på andra tv-program etc. För att de rutiner jag hade under min depression påminner mig för mkt om hur dåligt jag mådde.

Kram 🐘

@Kattskit Ja, (o)vanor och beteenden sitter djupt rotade. Att undvika att göra saker man vet triggar är nog ett klokt förhållningssätt, åtminstone innan man känner sig mer stabil. Samtidigt behöver man lära sig hantera situationer även som nykter. Men var sak har sin tid, helt klart.

@Onkel F Ja men verkligen, allt inom sin tid. Jag tänker att jag ska försöka slänga in andra saker på helgerna så att jag inte har "tid" för att dricka och håller mig borta från krog och fest. Tänkte börja träna igen men då blir det tidig morgon de helgerna för gymmet jag går till här hemma ligger precis vid en av "favorithaken" men har de inte öppet kan jag inte gå in och ta en öl så! 😀 Bra med en god morgonrutin att kickstarta en nykter helg också tänkte jag. Man gör det man kan, tillslut hittar man rätt väg.

@Andrahalvlek skrev: "En sak som jag märkte tidigt i nykterheten var att jag skrattade hjärtligare." Aj! Det där fick mig att tänka till. Såg ett avsnitt ur The Alcohol Experiment för några dagar sedan där Annie Grace ( eller om det var Scott någonting) pratade om att alkohol dämpar känslor, inte bara negativa utan också positiva, och att den berövar oss förmågan att känna glädje och njutning på ett naturligt sätt.
Om jag rannsakar mig själv är det ganska sällan jag skrattar numera, och när jag gör det är det oftast ÅT någon, inte MED någon. Hemskt, egentligen. Hoppas den förändringen kommer hos mig också!

@Onkel F Vill bara säga hej och titta in t dig🤗 Även om det är tufft emellanåt tänker jag att det är skönt m antabusen att du får vila fr alkoholen. Jobbar själv på m att bryta vanor.

Kram🥰

Skitdag! Eller kanske inte? Uppe tidigt för att hinna med några saker innan förmiddagens besök på beroendemottagningen. Hann med att skriva ett par inlägg här, men såg när jag satt och väntade på mottagningen att jag glömt att spara det sista. Fasen!
Tyvärr fick jag inte träffa min ordinarie vårdkontakt, utan en ersättare som pratade om allt möjligt i en dryg halvtimme. Allt möjligt utom alkoholproblem. Totalt slöseri med tid. Tyvärr är jag inbokad hos samma ersättare nästa gång också. Åker från mottagningen skitirriterad!
Tar en sväng förbi mataffären för att handla bröd och lite annat. Självscanning. Kontrollavstämning. Tjejen som skötte den tog min medhavda, miljövänliga bomullskasse, konstaterar att allt stämmer. Sedan börjar hon, med min bomullskasse i vänsterhanden, tjafsa om att jag måste ju ha en påse eller kasse också! Jag bara stirrade på henne och tänkte 👿Gud måste ha något emot mig!
Hemma igen strax efter 12 och kände att dagen är helt skjuten i sank. Skitförbannad, helt off! Gav mig ut på en lång, rask promenad för att skingra tankarna.

Meningslöst gnäll från en kolerisk gammal gubbe? Jajamänsan, MEN inte någon gång under det här fick jag något sug eller ens minsta tanke på alkohol! Tjoho! Framsteg!🤩

@Onkel F Verkligen framsteg! Jag var också skogsilsken i början. Det var den känsla som tog plats allra mest först. Man lär sig med tiden att hantera känslorna bättre. Det är opraktiskt att börja vrålskälla på kollegor.

Kram 🐘