@Charlie70 Och så skönt att få ett livstecken från dig! Just den känslan ”nu skulle det vara gott med vin” kände jag i bilen hem efter att ha umgåtts med min yngsta dotter i några timmar, efter flera månaders ”frånvaro” pga depressionen. Jag vet precis hur du kände. Känslan kommer efteråt, när man har bärgat krisen i hamn på något sätt. Men jag skrattade faktiskt till litegrann. ”Var fan kom du ifrån?”

Skönt att även du tog ditt förnuft till fånga. Kolla in Youtube-klippet som jag delade häromdagen. Minns inte exakt rubriken, men det var typ ”Can I ever drink moderate”. En av dem som pratar berättar om en kvinna som efter 20 års uppehåll ska ta ”bara ett glas”. Inom en vecka är hon på samma nivå som när hon slutade dricka. Efter 20 års uppehåll!

Jag lider med sonen och jag lider med dottern. Och jag lider med dig, mamman ❤️ Jag önskar så att dina barn får hamna rätt i skolans värld, att de träffar rätt pedagoger och elevassistenter, att de får utrymme att utvecklas i lagom takt precis från deras nivå. Håller tummar och tår för det!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Glömde nämna att mina tankar är verkligen just bara tankar - eller snarare fantasier. Vinet stod väldit nära mig men jag vill absolut inte ha när det kommer till kritan. Jag känner mig välvaccinerad vid det här laget. Väldigt skön känsla.

Har tömt den digitala systemkameran för första gången sedan jag köpte den för många år sedan 3500 bilder på barnens och familjens liv under många år. Måste säga att jag reagerar oerhört starkt på hur trött och sliten jag såg ut. Den succesiva viktuppgången genom åren är också påtaglig. Jag vet att den började i samband med att jag började dricks för mycket. När jag tittar på bilderna minns jag mer av hur dåligt jag mådde (bakfull) än själva händelsen. Så bedrövligt så jag har inga ord. Var det där jag? Som lät mig själv gå in i ett så starkt beroende att jag lät mig själv gå ner mig utan att jag eg tyckte det var viktigt. Det finns även ett par bilder på mig med alkohol på bordet. På dessa ser jag lugn och avslappnad ut... Det är inte klokt att jag har levt ett liv som i princip bara var "bra" och gav mig "lugn" efter några glas.

I dag får jag ständigt höra att jag ser pigg ut trots att jag känner mig lite trött och sliten i bland. Det är värt allt. All nykterhet i världen!

I dag tränar jag och tänker på vad jag stoppar i mig. Har inte min mattant kvar men hennes budord sjunker sakta in i mig efterhand så de används dagligen. Vikten pekar sakta men stadigt nedåt. Träningen ger mig muskler och kondition som ger hjärnan syre. Jag är nästan alltid glad, nöjd och lugn - vardag som helg. Jag har oändligt med tid att vila, läsa böcker och titta på spännande TV-serier. Jag mår bra och barnen mår bra. Vad mer kan man önska sig? Tvekar du inför nykterheten? Testa en tid. Tre månader brukar räcka för att man ska ha hunnit fundera på vilken framtid man vill ha.

Hälsningar från en från bilderna lite chockad Charlie men som är så oändligt tacksam för nuet och att jag tog mitt förnuft till fånga för 2,5 år sedan!

Kram!

@charlie jag har också tänkt på det där att vissa minnen som kunde vara minnen på egen hand- snarare är minnen av min grad av baksmälla, illamående och ångest- ofta inte alarmerande utan med som en tröj sörja att vandra omkring i.
Jag hör också ofta att jag ser så pigg och fräsch ut- den stora skillnaden tror jag främst är att jag känner mig så glad- och att det syns. Vikt-grubbel har jag låst in på övervåningen i en garderob och tar i sinom tid. Haft enormt behov av att slippa ”kämpa” som jag tycker att jag har gjort mycket i mitt liv.
Så skönt att höra att du mår bra och att nykterheten är trygg och stadig. Det är viktigast- allt annat kommer efter det.
Kram 😍

@Charlie70 Så gott att höra❤️och ett så viktigt inlägg. Jag tvekar inte att bli nykter men tänker mycket på hur jag levt/hur jag lever och det gör mig nedstämd…men jag ska vidare.

Kram❤️

Så fint och viktigt inlägg Charlie. Hela din tråd är så oerhört viktig för jag tror att den beskriver lite hur det går när man håller ork och energi uppe med alkohol. Jag tror att det här är ett dilemma för många föräldrar (särskilt mammor) till barn med olika diagnoser. Och många andra också förresten. När vilan uteblir, när orken tryter, när man måste orka. Då är det lätt att ta till alkohol. Funkar för stunden. En kort, kort stund.
Biverkningarna är dock så enormt stora. Tänk om man skulle summera dem ungefär som man gör på en bipacksedel. Tror ingen skulle dricka då. Alkoholen bidrog med största sannolikhet mycket till att det blev värre än det skulle ha blivit utan, men jag tror att det är viktigt att också se sammanhanget det fanns i och det är så tydligt i just din tråd tycker jag. Det är nog ingen som tror att man ska hamna i ett beroende och det är svårt att se kopplingen mellan att koppla av med vin och stressen och bieffekterna som det medför. Förmågan att sortera, rensa, sova och vila blir lidande. Det är skönt att du mår bättre och gör bättre på alla plan.
En stor applåd till dig Charlie 👏👏👏.

Tack för ditt inlägg@Charlie70! Läste det två gånger på raken:-)
Att dricka för att orka, sparka igång sig, komma i stämning, få fokus i samtalet, koppla av……..
Och hur oändligt trött, sliten, slocknad, utbränd man blir.
Snacka om kortsiktig lösning 😳

Den 25 augusti var 100 år sedan Sverige gick till val om alkoholen. På Kungliga bibliotekets hemsida kan man bl.a. läsa att resultatet av omröstningen blev mycket jämnt. Nej-sidan vann med 2%, det vill säga ett nej till alkoholförbud. Nej-sidan stöddes framför allt av männen medan kvinnorna i större utsträckning hade valt att rösta ja. Ett resultat som ger upphov till lite tankar hos mig i alla fall. Tänk om... Om ni följer länken kan ni läsa mer och beundra den tidens valaffischer!
https://kb.se/hitta-och-bestall/samlingsbloggen/blogginlagg/2022-08-25-…

Kram!

Känner så igen den där hemska känslan av att se gamla kort…man mår dåligt!! Man känner inte igen sig själv men minns den uppgivna känslan av att vakna varje helg i samma bakis tillstånd o må skit! Fy sjutton mår illa…o detta ständiga jobb med att handla in skiten! Byta lite bolag för att inte samma personal skulle vara där…såååå glad att vi vänt skutan o inte har det så längre!! Mår så bra 😃😃 så ytterst sällan jag dricker på helger så jag nästan är nykterist o ja det som blir lite på sommaren men annars det bara knallar på OCH man mår bra!! Vaknar inte som ett vrak på helgerna ❤️ Man kan köra när som helst kan är en närvarande tonårsförälder som numera är ett föredöme o kan skjutsa hämta fixa o trixa precis som jag vill vara! Ett tag trodde man aldrig man skulle komma dit - nu är man där ❤️ Kramar till oss o vi ska vara förbaskat stolta över oss själva ❤️ För mig krävdes det en skilsmässa (nu 9 år sen) men i ärlighetens namn var det bra - har vunnit mer närhet o närvaro med mina grabbar ❤️ Vet inte var det slutat om jag o fd mannen fortsatt - käpp rätt åt fel håll man dövade problem tjafs o bråk - allt med vin…mår illa än av att tänka på det ☹️ Men nu ❤️❤️ Ha en toppenfin dag Charlie70 🌺🌺

Flickan undrar varför det luktar och kokar överallt... Så är det, det "kokar" överallt här hemma i dag och i går. Jag bakar bröd och kakor, gör dillkött och köttbullar - liksom laddar för hösten. Känns härligt att få fylla frys och kyl med vällagad mat till mina barn. Att förse sonen med tillräckligt mycket protein kan vara en utmaning :-) så nu äntligen känner jag att jag snart ligger steget före efter semestern. Flickan och jag har rensat lite också. Hon vill ha loppis till förmån för Barncancerfonden så jag har bokat bord och fixat skyltar och nu har vi rensat klart. Får se om det kommer något från hennes pappa också. Har tagit in mina inneväxter som stått ute i skuggan hela sommaren. De är så gröna, fina och glada! Tycker synd om dem att de ska behöva stå inne i en lägenhet hela vintern. Pelargonerna blommar som bäst nu. De får stå kvar ute ett tag till sedan klipper jag ned dem och tar in för vintern. Livet på en mycket nöjd pinne här!

@Lennis, nej jag hade inte heller fixat det om jag inte skilt mig. Det fungerade liksom inte att hålla fast vid beslut (oavsett vilket) vi tagit. Hela tiden skulle det glidas till vänster och höger och inget blev som vi bestämt. Exmaken tyckte det var helt obegripligt att jag kunde se det som ett problem. Så det gick inte.
@Andrahalvlek, det hade varit jätteroligt med reproduktioner från de där fina affischerna. Tror mig ha sett sådana men minns inte var. Vi får hålla ögonen öppna!

Kram!

Stor dag i dag. Förvånades över ineffektivt system i vallokalen nu när man ska ta valsedlar bakom skärm. Eller det måsta man väl inte? Det tycks blivit ett steg för mycket för att systemet ska fungera smidigt i alla fall.

Läste om våndor hos @Varafrisk. Jag har haft desamma under många år. Samtidigt vet jag inte hur många gånger jag har ångrat att jag inte tog det där steget att bli nykter när jag fick första barnet eller andra barnet. Då hade jag kunnat ha de som argument och många nya bekanta blev det under de åren p.g.a. barnen. I stället visade jag våra bekanta att jag älskar rödvin - och jag spottar inte i glaset. Jisses vad jag ångrat det många gånger när jag cyklat till jobbet och försökt göra mig av med alkoholångorna i motvinden. Räknat på hur många år jag hade varit nykter nu - OM jag hade tagit det där beslutet när jag egentligen ville det. Och ångrat att jag inte tog steget.

Så gör det bara. Man ångrar aldrig en nykter dag!

Kram!

@Charlie70 När min man och jag var och röstade var det nästan folktomt. Tänker inte att det ska spela roll om man bor i storstad eller liten stad. Kanske behöver man öppna upp fler vallokaler där det är trångt. Hur som helst nu är det gjort.

Jag har svarat i min tråd på de inlägg jag har fått idag. Men, jag kan försäkra dig om att jag har inte gett upp ....imorse var det skit men det innebär inte att jag har gett upp. Tack för ditt pepp!!

Kram:)

Livet rullar på som det ska här. Arbetar heltid nu. Det har fungerat hitintills eftersom jag inte haft heltid av arbetsuppgifter. Nu är det dags att trappa upp och chef är meddelad om det. Det som bekymrar mig mest är mitt minne och planeringsförmåga som definitivt inte är på plats. Skicka mail t.ex. är en stor utmaning eftersom jag inte kommer ihåg vad folk heter längre. Får ibland ägna en god stund åt att gå bakvägar för att att komma på vad namnet är så att jag kan skicka mitt mail. Jobbigt i sociala situationer när jag behöver avvakta till namnet kommer upp på annat sätt så att jag också kan tilltala på ett sätt som jag är van vid. Bristande planeringsförmåga gör att jag måste titta i min kalender 1000 ggr per dag för att minnas möten, även sådana vi har varje vecka. Jag sätter telefonen på alarm men kan ändå glömma bort och då dyker jag helt enkelt inte upp. Pinsamt alltså. Det jag gör nu är att jag låtsas vara ok och får kämpa ganska hårt för att ge den bilden bland kollegor. Inte säker på att det blir hållbart i längde. Antingen kommer det att lösa sig och jag får tillbaka min hjärnkapacitet eller så löser det sig inte... Jag älskar mitt jobb och vill inget hellre än att bli som jag var förr. Eller nästan åtminstone. En sak är jag oerhört nöjd med och det är nykterheten. Jag vet helt ärligt att det inte är överkonsumtion av alkohol som sätter käppar i hjulet. Det är bäst att kunna luta sig tillbaka mot det i alla fall.

Kram!

@Charlie70 Åh, vad jag lider med dig. Och känner igen mig. Jag har också glömt en massa namn, men mest historiskt. Kan fundera i evigheter på vad skådespelare eller författare heter, eller gamla vikarier vi haft, eller personer som gått i pension etc. Otroligt jobbigt.

Jag har listor på jobbet. Utan listor inget jobb. Långa listor och korta listor och akuta listor 🤣 Och sen sätter jag alarm på allt viktigt, mest privata saker. Jag jobbar ju bara 2 tim/dag än så länge, jag utökar till 4 tim/dag den 17/10. Jag har en klart avdelad arbetsuppgift, som hinns med på två timmar utan stress. Inför nästa steg ska vi diskutera vad jag ska göra fortsättningsvis. Jag är 100 procent ersatt med vikarie till och med årsskiftet och det känns otroligt skönt.

Hur är det med barnen? Sonen som var lite låg och hade det tufft i skolan, och dottern hade väl börjat ny skola?

Kram 🐘

Var rädd om dig Charlie. Du skriver att du nu också ska öka arbetsuppgifterna. Vet din chef om dina ”problem” med minnet? Jag tänker att det är lite svårt det där att hantera. Att man inte är där på samma nivå som tidigare. Jag tjatar och tjatar om att det är jätteviktigt att se till att vitaminer och mineraler är på plats för att hjärnan ska fungera så bra som möjligt. Nu har jag för mig att du sköter mat etc, så det är nog ok. Jag tror det är jätteviktigt att göra som du gör nu och skriva ner dina funderingar och konstateranden om att det här inte funkar optimalt nu. När man läser det känns det inte som om det är dags för heltid. Måste du jobba heltid? Det är skitobbigt att inte prestera som man vill/önskar/gjort tidigare på jobbet. Nu verkar du ”se nyktert på” (otroligt passande uttryck) situationen och inte anklaga dig själv, men du kan inte gärna börja pressa dig hårdare. Du brottas fortfarande med allt som är varningssignaler för att hålla på att gå in i väggen. Nu är du extremt stabil i din nykterhet men just en sån här sak att det blir för mycket, att jag inte hinner sortera, att jag glömmer, får skämmas skulle vara triggervarningar för mig som har använt alkohol nästan uteslutande som medicin. Så återigen var rädd om dig Charlie. Hoppas de har koll på dig.