Dag 17, det går mot helg 3. Det är den helgen jag alltid har tyckt varit så himla långtråkig alla de gånger jag kört vit månad.
Men jag tror faktiskt inte det kommer bli så denna gången för jag har aldrig förut varit så påläst som jag är nu om vad alkoholen gör med människor.
Jag har heller aldrig känt mig så säker på att ett liv utan fylla kan vara helt fantastiskt härligt, jag har nog trott att det är alkoholen som sätter guldkanten men det är ju nykterheten!

Jag mår så himla bra, kommer på nya saker hela tiden som är bättre med mig själv utan alkohol.
Det är så skönt att inte längta efter helg för att få dricka alkohol utan att istället få längta efter helg för att få massa fritid att spendera på det som faller mig in.

Anonym31513

@Himmelellerhelvette skrev:"Det är så skönt att inte längta efter helg för att få dricka alkohol utan att istället få längta efter helg för att få massa fritid att spendera på det som faller mig in." Härligt att läsa. 🙂 Hoppas att jag också når dit en dag. Kram!

Hej @Lavendelblomman! Jag har kommit hit i mitt tänk efter semestern då jag drack minst 6glas vin/dag i 4 veckor. Sista veckan var jag så trött på det och mådde riktigt dåligt, jag fick riktigt hälsoångest, såg i ett avsnitt av någon sjukhusserie att en man kom in och var gör sjuk pga alkoholism och att det var livsfarligt att sluta dricka tvärt för honom.
Jag var tvungen att googla, hade aldrig hört talas om det, visste bara att det var så för heroinister.
Så hela sista veckan jag drack läste jag om allt hemskt som kan hända med kroppen och listade alla mina åkommor, googlade alla mina åkommor ihop med alkohol och svaret på typ allt var alkohol. Jag trappade ner under denna sista vecka för jag var rädd att det skulle gå för mig som med han i avsnittet på serien.
Sedan var det total stopp den måndagen jag började jobba. Några dagar senare tog jag mod till mig att registrera mig här, ville inte synas på ett sånt här forum, tänk om någon skulle komma på att det var jag. Men jag gjorde det ändå, viste faktiskt inte innan den veckan av googlande ens att det fanns sånna här forum.
Sedan läste jag allt som skrevs i ” senaste kommentarerna” i två veckor i streck och lärde mig ännu mer om hur farligt det är och hur fruktansvärt ett beroende är, när man inte själv egentligen bestämmer utan då beroendet bestämmer. Jag har blivit så fullkomligt rädd för att mista allt bra jag har i mitt liv så det finns inget mer att resonera kring. Jag vill vara fri, lycklig och frisk till låångt efter pensionen, punkt!
(Är snart 40år nu)

Jag hoppas verkligen att du och alla andra som kämpar kommer till denna insikt då blir det så självklart sen.

MEN! Jag är också mycket väl medveten om att alkoholdjävulen kan försöka förändra min inställning i framtiden och då hoppas jag verkligen att jag är så smart att jag går in här och läser allt jag skrivit och det andra skrivit och återfår mitt förnuft!

Kram❤️

Jag kan inte riktigt sätta ord på hur jag känner eller vad jag känner, lite ledsen på något sätt, eller skamsen eller….?

Hjälp mig gärna sätta ord på det.

Jag satt och pratade med min man om vad alkoholen kostat för att vi pratade om höjda bolåneräntor, drivmedel, elpriser och matpriser. När vi inte dricker finns ju massa pengar till alla dessa höjningar.
Så länge vi håller detta säger jag.
Varpå han svarar att det ska vi göra livet ut, aldrig mer bli fulla, aldrig mer dricka ofta.

Så säger han hur jag varit när jag fyller vinglaset med en liten skvätt de första gångerna jag fyller det men att det med varje glas sedan blir mer och mer jag fyller det och att jag dricker det väldigt fulla vinglaset på en halvtimme sen fyller jag på igen och tillslut rätt in i sängen.

Kändes så jobbigt att höra att han noterat detta, jag vet ju om det men var inte införstådd på riktigt i hur han såg mig, usch vilken vidrig människa, jag ser i avsmak på mig själv som den människan, så äckligt.

@Himmelellerhelvette Så är det. När man får höra sanningen så skäms man massor. Fy så plågsamt att höra det. Samtidigt är det bra. Det är bra för din man att få säga det. Det är bra för dig att få höra det. Och det allra bästa är att det är historia. Eller hur?

Kram 🐘

PS. Jag har också fått höra historier från både äldsta dottern och barnens pappa. Skrämmande fyllehistorier, om hur jag har betett mig. De berättar med skratt i rösten. Jag vill nästan gråta. Kvider fram ”förlåt”. Men vi har kunnat prata om det, inte smärtfritt men vi har ändå talat ut om det. Jag visste inte bättre med alkohol i kroppen. Jag vet bättre nu. Och jag är förlåten, av dem. Och numer även av mig själv.

Skam och skuldkänslor är det som väcks i mig när jag tänker mig i din situation. Vi vet ju hur vi betett oss men om ingen säger något kan vi sopa det under mattan och köra på som vanligt och döva obehagskänslorna med mera vin. Nu finns inte det alternativet
Jag tror att det här ändå var bra att få höra, om än smärtsamt och jobbigt. att det ger dig extra mod och styrka att gå vidare i nykterheten.
Kram 🏵

Ja det är historia nu @Andrahalvlek, väldigt plågsamt men som du säger bra att få höra det även fast det gör ont.
Så skönt att du förlåtit dig själv, där är jag inte än, hur kunde jag hamna där?

Skuldkänslor @If, där har vi det! Fy vilka skuldkänslor! Och precis så med att sopa under mattan, tankarna har svävat förbi mycket att folk kanske inte märkt så då är det ju rätt lugnt men skulle jag fråga alla i min närmaste omgivning hade dom nog alla svarat att de tänkt på att jag druckit för mycket. Usch men så bra att han sa det, som du säger, det ger mig mer styrka och motivation till att aldrig mer dra en fylla!
Ledsamt idag, skamfyllt, nedstämd men så får det vara, jag känner på riktigt och kommer absolut inte bedöva känslan men det är tungt i bröstet, väldigt tungt, skulle kunna gråta men är på jobbet.

@Himmelellerhelvette Tänker också om att det handlar om att bli ärlig mot sig själv och vara sann mot sig själv. Har druckit på samma sätt som du och ”trott” att ingen sett det mer än jag. Förnekat det. När jag fick höra sanningen gjorde det ont och jag fick skuldkänslor. Jag kände mig som en dålig människa. Nu med ett längre perspektiv, då jag varit nykter 10 månader, har jag lättare att handskas med detta. Jag säger till min man, tänk på vilket sätt jag drack förr, hur jag tänkte förr, hur jag betedde mig förr och det var pga jag var så beroende. Det gjorde att jag betedde mig så. Jag känner inte skam eller skuld, jag kan inte riktigt förstå att jag betedde mig så nu när jag är nykter. Jag känner mig inte som en dålig människa längre. Jag ser och förstår att man blir annorlunda när man är beroende och dricker, man rår inte på sig själv då. Idag är jag så tacksam för att jag inte längre har detta beteende och att jag är nykter, sann och ärlig mot mig själv. En bra människa😁. Så var inte för hård mot dig själv, alkoholen gör oss konstiga. Kram❤️

Tack @vår2022.
Idag känns det bättre, jag kan dock inte förlåta mig själv än, för tidigt men jag kan vara stolt och tacksam över att jag förstått vad jag hållit på med och att både jag och min man tillsammans bestämt att det är förbi, det ska aldrig mer bli så❤️

Idag är det fredag (tredje helgen som ska bli nykter) och jag har längtat i flera dagar efter fredag för att få njuta av iskall alkoholfri öl. Är det konstigt? Är det lite av beroende hjärnan eller kan jag bara jämföra det med att folk ser fram emot fredag för då får dom äntligen äta godis?

Lördag dag 20.
Känns fantastiskt! Säkert för att det är lördag och jag inte är bakis för så här lycklig har jag inte känt mig under veckan men så har jag iof haft feber hela veckan, bara 38grader men ändå, varit trött.

Känslan som slog mig nyss var:
- Nu är detta normaliserat, jag är inte bakis bara för att det är helg utan jag är ledig som alla andra som inte har problem med alkohol och har två hela dagar framför mig att göra vad jag vill utav❤️Älskar nykterheten!
Jag är så otroligt mycket mer närvarande och det gör ont att skriva det men jag tror att yngsta sonen känner av det också.

Jag tror att de där reflektionerna behövs, om familjen, om hur det var. I ljuset av att du är nykter kan du plocka fram lite i taget och känna på det. Det går inte att ändra på det som varit, men att förstå varför det blev som det blev och att ändra framtiden kan man göra. Det känns som om du har hunnit så långt på dina 20 dagar. Det är så mycket häftigare än man tror med nykterhetsarbetet och när livet börjar återvända. Skuld och skam hör kanske till, men liiiite, liiite i taget. Som en reflektion över då och nu. Jag gillar verkligen din vändning, från att tycka att det är allt för jobbigt att avstå vin på semestern till att landa i hur bra du mår utan. För det är ju så för många tror jag. Att det är mycket vana i det där drickandet och man märker inte av att det har negativa effekter förrän man slutar och börjar jämföra.
Ha en fin helg!

Tack så mycket @Sisyfos, det värmer att läsa💕Det har gått mycket lättare än jag hade trott att vara nykter, jag hade sprit och vin hemma i en vecka efter jag hade slutat, jag var på en grymt häftigt show första helgen jag var nykter och det var inga problem för jag hade bestämt mig! Tyckte visserligen det var irriterande att ha alkoholen hemma, känslan som man har när man har en objuden gäst men sedan gav jag bort alkoholen och det kändes skönt.

Precis så, det var en vana att dricka varje helg t.e.x. oerhört skön vana att slippa och så lite pengar det går åt😁