@Himmelellerhelvette Grattis till 100 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Du får full pott på nykterhetstentan 🙏🏻 Du kommer snart att få vila längre stunder från de jobbiga tankarna, men du måste fortsätta träna ditt tålamod lite till. Hela det första året var de tankarna närvarande från och till. Varje gång jag skulle göra något ”första gången nykter”. Först år 2 släppte tankarna, och nu tänker jag enbart på det när jag är här inne på forumet. Och då tänker jag inte på det allra jobbigaste, mer att jag aldrig vill hamna där igen. Never ever.

Kram 🐘

@Andrahalvlek & @majken_r Tack🥰

Det jag tycker är jobbigt är inte just när jag gör något nytt nykter utan jag tänker mycket på att ”jag är fortfarande nykter, jag är inte sugen idag heller” osv.
Lite som när jag drack så tänkte jag på när jag skulle eller inte skulle dricka, när jag säkert kommer vara bakis så då kan jag inte bestämma att jag ska göra något den dagen osv, fast nu hela tiden att jag är nykter alkoholist. Jag vill sluta tänka på det. Jag vill bara vara jag, förstår ni hur jag menar?

Kram på er❤️

@Himmelellerhelvette Grattis till 100 dagar!🥳. Hurra vad du är bra! Jag tänkte väldigt mycket på att jag var nykter i början, upplevde inte det som direkt jobbigt men visst tog dessa tankar mycket plats. Idag tänker jag inte på det på samma sätt längre, så det bleknar bort med tiden. Kanske kan du bara tillåta dig att tänka på det också tänka att det är ok, det får vara så nu. Det skulle kunna vara så att om du tänker att du inte får tänka på det, så blir det jobbigare för du tänker nästan mer på det för att du inte får. Eller kanske prova att varje morgon skriva på ett papper ”Idag är jag nykter, jag har inget sug och det är skönt. Ok, då vet jag det”. Då kanske du kan parkera tankarna där på pappret för den dagen. Tills slut kanske du inte behöver skriva ned det. Eller är det ordet nykter alkoholist som stör dig? Kanske kan du istället tänka ”jag är inte alkoholist, för jag dricker inte. Jag är nykter för jag vill inte vara en alkoholist”.

Lite uppslag från mig. Ha det gott!❤️

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 100 dygn i frihet!🤩😍 Jag minns att jag också ett tag var rätt irriterad på att tänka såpass mycket ”kring” alkohol. Men en vacker dag så slog det mig: Det gör inget! Har jag tänkt på allt smygande, planerande och annat elände som alkoholen ställde till med i mitt tidigare liv, så gör det ju inget om jag i stället tänker på hur skönt det är att slippa dricka! 😄 Jag tror jag fick den insikten efter ca 6 månaders nykterhet. Sedan har ju tankarna liksom försvunnit mer och mer ju längre tid jag har varit nykter. Men det gör inget om någon tanke kring A dyker upp. Det är egentligen bara bra. Aldrig fel att bli lite extra lycklig ibland.😂

Ha det bra!

Grattis! Säger som @torn här, jag var också irriterad av att vara så ockuperad av a-tankar men det där bleknar så småningom- försvinner om man inte påminner sig själv genom att tex gå in på forumet och glädjas av historier som din! Hejaheja och kram till dig som kämpar så grymt bra 😊

Jag är så oerhört glad och tacksam över alla er som följer min resa, stöttar och ger kloka råd❤️ Tänker på hur ensam jag hade varit i det här om jag inte hade haft er, jag måste kunna skriva eller prata med människor med samma erfarenheter för att komma vidare, det går inte prata om sånt som har med nykterhet att göra med människor som inte har egna erfarenheter.
Ni är så viktiga för mig!

Stor kram och massa kärlek till er❣️

Stor kram och stort Grattis till 101 dagar. Läste lite högre upp i din tråd när jag läste ikapp dina sista kommentarer om hur du lyckades hitta vad det var för känsla som du tidigare studsat bort som en ”känslomur” byggt på alkohol. Besvikelse den gången.
Det är så spännande att se vad som poppar upp efter hand och lära känna sig själv på nytt!
Heja dig 101 är mäktigt !
🌸💕🌸

@Majaela Ja det är verkligen spännande att lära känna sig själv och skönt att känna känslorna utan dåligt samvete! Jag blev nästan aldrig arg innan jag blev nykter, inte utåt, tryckte undan känslan för jag viste hur dåligt samvete och vilken ångest jag skulle få om jag blev arg på någon. Nu kan jag bli arg och veta att jag är arg på riktigt för något är fel, jag kan sätta riktiga ord på varför jag känner som jag gör och få personen ifråga att veta vad det handlar om och antingen lösa situationen eller låta den vara de gånger det inte finns någon lösning. Jag får ingen ångest för att jag varit arg för alla blir arga ibland, det är en känsla lika värd att ta hand om dom alla andra känslor. Men innan jag var nykter viste jag inte hur mycket av känslan som var min egen och hur mycket av den som berodde på att jag inte mådde bra tack vare kemisk ångest så jag vågade inte agera på den (oftast).

Kram💕

Dag 103 och ny insikt! Jag är urless på mitt jobb! Det är så tråkigt att jag vet inte var jag ska ta vägen. När jag drack tänkte jag inte alls på hur trött jag var på det, var väl en trygghet att jag kan det utan och innan så gjorde inget om jag var bakis för jag behövde inte tänka, bara göra men Nu, alltså det pajar ju hela mitt humör att ha så här tråkigt 40timmar i veckan!
På fritiden mår jag så bra, älskar att vara nykter, ha energi till sånt jag vill göra, tränar som jag älskar.
Sökte ett jobb idag, snälla högre makter låt dom bli intresserade av mig, kalla mig till intervju, ge mig jobbet och låt mig älska det! Tänk att ha ett jobb jag älskar!

Usch va sur och bitter jag känner mig! Vill bara hem och få ta helg och att dom ringer därifrån där jag sökte jobbet och frågar om jag kan komma på ett möte på måndag och att jag kan börja såfort min uppsägningstid är slut🙏

Tack @Geggan, det känns helt galet! Hur är det ens möjligt att dom hör av sig knappt 2h efter jag sökt det! Tänk om universum/ högre makter/ nått bara tycker att jag är värd det här. Kändes verkligen så när jag fick återkopplingen🥰

@Himmelellerhelvette Hurra! Nästan alla som blir nyktra tar tag i gamla surdegar - som att byta jobb när man vantrivs.

Sluta dricka är nummer ett, sen kommer en massa andra förändringar i ett lemmeltåg efteråt.

Jag känner på mig att du får jobbet!

Kram 🐘

Fick lite panik och lättare ångest nu. Läste att alkoholjävulen kan dyka upp efter 4år och blir rädd, jag ska inte tänka så långt fram och förstår att det är bra att jag läser det för att inte få chock i framtiden men hur kan det vara så märkligt? Vad är detta egentligen? Jag har tidigare liknat alkoholmissbruk med cancer, cancer kan dyka upp igen efter en massa år och nu måste jag ta in att alkoholjävulen också dyker upp igen fast man tror att han svält ihjäl för längesedan. Vad har jag gjort med mig själv? Varför har jag låtit det gå så långt!? Varför tryckte jag inte på paus redan då för ca 10 år sedan när jag började bli orolig för mitt alkoholintag!? Fy fan rent ut sagt vad jag hatar det jävla giftet!

Det gör inte saken bättre att gubben min tyckte han var värd att ta några öl idag för han ändå ska göra det imorgon! Oro nummer 2! Han skulle inte dricka om det inte var något speciellt lovade han sig själv när jag tog steget in i helnykter men nu gör han det ändå! Besviken på honom! Oro för framtiden blev jag när han kom hem med kassen från systemet! Äckel för att han gör det! Sedan är det så att han kan ta några öl utan att bli full, han har inte varit i närheten av så illa ute med alkohol som jag men han vet att han druckit för mycket. Bara för att jag förstört för mig behöver väl han inte låta bli men det känns ändå inte bra. Jag överreagerar säkert, skriver nu samtidigt som jag tänker för att försöka reda ut för mig själv.
Jag har varit trött och irriterad mestadels idag så jag behöver kanske bara sova för att ha klarare tankar imorgon?

@Himmelellerhelvette Jag tänker så här. Alkoholdjävulen är den man själv skapat i hjärnan. Den man programmerat in i hur man ska hantera olika saker i livet som stress, ångest mm. Den väcks i första hand om man dricker, men kan fladdra till även om man känner stress, ångest mm. Det man som nykter gör är att man skapar starkare och högre skydd mot den om den fladdrar till. Man tränar och blir klokare, förstår orsak och sambanden mer samt utvecklar strategier för att kunna hantera ev fladder. Det är så livet är, man stöter på patrull då och då och man måste hantera det på bästa sätt. Då vi skapat alkoholdjävulen i hjärnan måste vi lära oss att leva med den. Vi dricker inte och den tystnar, men vi måste förlika oss med att den alltid finns där hos oss. Vi skapar ett nytt sätt att leva på och anpassar livet efter det och att vi inte kan dricka. Jag tänker också att det är så individuellt på hur man reagerar efter många år nykter. Men viktigaste är att aldrig glömma varför vi inte kan dricka.

Tänker också att man blir mer avigt inställd mot alkohol när man kommit ur alkoholdjävulens klor. Det för att man blivit så mycket mer upplyst av effekterna och konsekvenserna av alkoholens påverkan på hjärnan och kroppen. Man ser det inte andra ser, som dricker för mycket. Det kan skapa oro när det handlar om de närmaste. Jag kan reagera med någon slags oro/irritation, även när min man dricker 3,5 öl. Fem st 50 cl burkar blir ju en flaska vin, även om de dricks under en längre tid under dagen. Han blir inte påverkad men det stör mig i alla fall och det där klickljudet när han öppnar ytterligare en öl😂. Jag är känslig för att han dricker alkohol. Jag har sagt till om det flera gånger och jag tänker inte tjata. Han måste ta sitt beslut, precis som jag gjorde. Dealen är att inget vin eller starköl köps hem, men 3,5 öl vill han kunna dricka och det kan ske både på vardagskvällar och helger. Jag tycker det är galet och onödigt.

Ha det gott!❤️

Och grattis till att du blev uppringd och ska på intervju😁. Jag tog också tag i mitt arbetsliv på riktigt när jag blev nykter och hittade ett jobb som jag stortrivs med. Lycka till!💕

@vår2022 Jag instämmer till fullo! Alkoholdjävulen finns inuti min skalle, i en igenspikad trälåda föreställer jag mig, helt utsvulten och matt. Kan knappt få luft, ännu mindre säga något. Men skulle hen få ett glas vin eller två så skulle hen raskt pigga på sig!

Jag skulle nog kunna klara att dricka ”balanserat” ett tag, men förr eller senare skulle idioten i skallen få fullt spelrum och jag skulle befinna mig på ruta ett igen. Så roligt ska vi inte ha det! Den risken tar jag inte. Punkt. Därav mina två mantran: 1) Aldrig glömma. 2) Aldrig ta första glaset.

Vad det gäller risken för återfall så tror jag att det hänger på om man svajar på nummer 1 eller nummer 2 enligt ovan. Något av det glöms bort i hanteringen. I kombo med starka känslor eller stress. Då är det bra att ha goda rutiner att falla tillbaka på - vila, äta, djupandas. Lugnt in och ut. Och sen väljer man att sova på saken, och nästa morgon är risken för återfall inte alls lika stor längre.

Vad det gäller partner som dricker kan jag inte bidra med ett skit eftersom jag lever självsam. Men jag vet att jag hade stört mig på det massor 😫 Om man själv tycker att man tillhör de upplysta, som verkligen förstått hur alkoholindustrin lurar mänskligheten, så vill man ju inte att ens partner dricker. Men man kan förstås inte ändra på en annan människa = man kan bara föregå med gott exempel!

Kram 🐘

Tack @vår2022 Arbetsintervjun blir spännande.

Gubben gick nyss och la sig och jag hade vaknat till precis innan. När jag vände mig mot hans håll, han hade lagt sig åt andra hållet, bort från mig, kände jag stanken från honom, kändes stark, jag kunde inte somna om för obehagskänslan blev så stor, sen började han snarka och då gick jag upp, kollade hans tomma burkar, 2 starköl 50cl/styck och 1glas vin syntes att han hade druckit under 5 timmar. Som jag läst tycker jag inte han borde lukta såpass av den mängden men kanske är jag känslig? Jag letade igenom efter gömda tomma burkar (så som jag hade gjort) men fann inga. Nu har jag lagt mig i ett annat rum, äcklas av lukten och snarkandet och att han druckit fast han sagt att han bara ska dricka vid särskilda tillfällen. Känner mig ledsen, hoppas jag kan somna om snart.