Alltså sjukt irriterad just nu på allt och alla. Drygt 2 månader nykter men nu har jag känt den sista veckan att jag oxå vill dricka glögg och julmysa. Hur fasiken ska man hålla sig nykter när alla andra dricker på och skålar med sitt alkohol? Fan sjukt irriterad, kan nån skriva nåt peppande så jag kommer på andra tankar? Vet att det i slutändan inte är så härligt och speciellt inte för mig som aldrig kan sluta att skåla i tid.

Hej.
Känner så med dig.
Har också känt hur skall jag klara julen utan glögg o annan alkohol?
( är också min första jul utan A.)
Å andra sidan så är det så skönt att slippa tänka på alkohol ovh hur mycket jag skall ha hemma. Även om jag den senaste tiden har tänkt att avsluta det här och börja igen. Är dock inte värt det. Att vara nykter överväger ändå. Hade inte klarat dessa 7 månader utan gemenskapen på denna sida och AA gruppen. De första månaderna är tuffa men det fungerar o blir bättre ju längre tiden går...❤️
Ta hand om dig❤️

@Vilsenochtrött Är det verkligen julmys att bli full, ostabil, sluddra, inte ha koll på vad man säger och gör. Inte minnas allt när man vaknar, med ont i huvudet, bakis med ångest och skam? Julmyset med alkohol varar kort stund för att sedan återgå i en lång utdragen självdestruktiv ångestprocess. Nä, det är mer julmys att vara klar i huvudet, veta vad man säger och ha koll. Vakna på morgonen njuta av sitt kaffe utan huvudvärk, ångest och skam.

Så njut av att vara nykter och få julfrid🤎❄️

Jag tycker det hjälper att tänka att nykterheten är något jag väljer själv. Jag får dricka om jag vill, men eftersom det får jobbiga konsekvenser för mig väljer jag att inte göra det. Samt att se de där tankarna på glöggmyset för vad de är- beroendet som talar. Allt det andra med julen finns ju där, maten, människorna, musiken, och alkoholfri glögg om du vill ha det. Att julen sitter i den där promillen alkohol, så är det ju inte. Det är ett tankemönster som vi med beroendetendenser jobbat in. Och det går att jobba om. Nu blir det min tredje nyktra jul, och alkoholen känns faktiskt oviktig nu. Så tänk att ditt förnuft vet vad du på riktigt vill och ta hjälp av det att stå emot det psykiska beroendet.

Hej.
Jag har min första jul och nyår framför mig som nykter. Har under sista veckan insett att jag kan mysa lika mycket, om inte mer, med alkoholfri glögg. Och det bästa är att tar den slut kan jag bara gå på Ica och handla mer. Utan stress och panik för att bolaget stänger kl 15 tex.

Jag har inte kommit långt i min nykterhet och har fortfarande omväxlande tankar kring ett slutgiltigt beslut men allt mys tycker jag har förhöjts sedan jag tog bort alkoholen även fast jag romantiserar minnena av den. Det är mer äkta mys. In i själen mys.

Hoppas din irritation släpper och du upptäcker att julen kan vara mysig utan alkohol 🤗

Godkväll Vilsenochtrött!
Själv försöker jag peppa mig med man faktiskt uppskattar att man kan fokusera på det goda som kan finnas att äta ☺️ Dricker alkoholfri glögg nu och botanisera mer bland till exempel snittat och kakor och njuter av det! Istället för att gå och leta efter påfyllning av nästa glas alkohol. Om du är på fest/julmiddag så kannan scanna av gästerna lite. Kanske hittar du någon annan som inte dricker just ikväll eller som bara dricker sparsamt?
Ett annat tips är att mana fram en bild av en mysig jul som du hade som barn (om du har såklart!!) som var alkoholfri. Kunde du känna något mys då?

@Lina. 2.0
Å, så bra du uttrycker det när det gäller mys och romantiserandet av alkohol! Precis så, en helt annan och mer genuin myskänsla som uppstår då och då - så underbart :-)

Ja, det är precis som Lina2.0 skriver.
Myset med alkohol inkluderat är en vision - en utopi på nåt sätt. Den första initiala känslan av avslappning är det man vill åt.
Om man inte dricker kommer den kanske lite senare men då med full närvaro. Helt underbart! Håll ut nu för du är just nu också där i gränslander. 2 nyktra månader, för mig började jag kassera in fördelarna då. Närvaron här och nu som för mig är det absolut bästa med nykterheten. Alkohol gör mig stressad. Sen blev nykterheten bara bättre och bättre.

Tack alla för peppningen och allt är så sant som ni skriver🙏❤️ Jag ska påminna mig själv om allt det negativa som a är, finns ju egentligen inget som är bra med det. Och det är riktigt skönt att vara nykter, slipper ångesten som va det värsta för mig efter mina sjuka minnesluckor. Ska tänka positivt nu och bevisligen så är vi många som väljer en vit jul, även fast man känner sig så ensam många gånger. Får helt enkelt njuta av alkoholfri glögg och allt annat gott som tillhör julens smaskigheter. Och som nån skrev låta julefriden infinna sig på riktigt🙏❤️

Hej,
Jag mötet min tredje jul nykter och jag tänker öht inte på alkohol som något mysigt längre. Mitt liv- mina göranden och känslor har växt över alla bredder- och det finns inte tid att vara långsam, ha ångest, må dåligt, vänta in lunchen/ölen.
Mitt liv och mina tankar flyger högt ovanför det där. Det blir enklare och enklare med tiden, du kan vara helt säker! Heja dig!