@Se klart Det finns ju så många näringstäta goda såser! Jag gillar rawfood-dressingar. Gjorda av tex cashewnötter, färska kryddor, en skvätt bra olja. Jag har massor av kokböcker hemma, men det mesta finns ju på nätet också.
Kan inte råda dig i viktminskningsbranschen, har aldrig gått på diet i det syftet. Nen jag tror ju att om man drar ner på kalorierna, så bör det man äter både vara näringstätt och gott.
Jag har full tillit till att du hittar din väg i detta!

Tack alla underbara tipsare här, det är vad jag kallar det vidare livet.
Precis som du skriver @sattva är det ju viktigt att det jag äter innehåller rätt näring. Ska spana in raw-såser, har en god vän i yoga-världen (förutom du då 😊) och när hon lagar tex lunch åt mig är det fantastiskt! Ja @andrahalvlek, bra tänk att lägga till. Blir så himla lätt att bara dra ifrån. Och det är ju inte hållbart- vet så väl att det handlar om livet på sikt- alltså som nykter jämfört vita knogar. Gäller bara att applicera detta tänk även på maten… jag blir som sagt otålig och o-hungrig…
@kennie stort tack för tips! Varför ser jag framför mig att du är som en tunn men megastark sparris? Bra jobbat med 15 kilo, och om jag läst rätt kring studier och hur vi äter så finns det många fördelar med att inte äta så ofta. Begreppet autofogi (hm minns ej exakt) som var en Nobelpris-upptäckt visar att städningen av cellerna och förnyelsen- ökar när vi håller upp lite med att äta. Det är därför man tror att kortare tider av fasta har många hälsofördelar.
Jag ska verkligen försöka få till detta med tre mål.
@geggan vet inte om du minns första vågen GI med bearnaise och kålpudding med tjock grädde? Kändes aldrig hälsosamt- men jag har långa perioder just ätit kolhydratfattigt utan att krångla till det, och det har varit ett bra sätt att hålla vikten.
Ser jag till min kalori-budget har jag dessutom råd med god dressing till grönsaker eller sås till fisk- allra helst om jag ser till att röra på mig ordentligt!
Tack för all feedback.
Idag glädjer jag mig åt att vakna pigg vid 06, två katter var hungriga och väckte mig med små snälla bett i benet! Under täcket alltså. Gulligt. Nu har de ärit1 och somnat på strategiska platser med överblick- de kan ju alltid inbilla sig att något spännande kan hända här…
Kram och ha en fin dag nu 😍🥕

majken_r

@Se klart Det är skönt att hänga med i din och @Andrahalvlek hälsoresor. Befinner mig sen några år på den resan. Aldrig haft viktproblem men velat bli mer sund, träna mer och yoga. Leva med meditation som en mer självklar ingrediens i livet. Där är jag numer. Nu märker jag att jag måste äta mer, och mer grönt.
Nåja, känns gott att ”hänga” med er och andra här inne. Nu blir det lite frukost.
Ps jag kör 16:8 tre dagar i veckan.
Kram!

@Se klart Förstår hur det är med katterna som joxar och har sig och biter dig snällt för att de vill ha mat. Min valp kan man säga får frispel på morgonen efter maten. Vill tugga och bita på allt helt frenetiskt och crazy. Jag kan falla i gapskratt när den lilla parveln kör på. Dock måste ju gränser sättas på en gång och det kan göra rejält ont med ett bett av de sylvassa små tänderna. Otroligt hur lättlärda han är ändå knappt 9 veckor gammal. Slutar direkt vid en tydlig tillsägning. Och han sover faktiskt hela natten!

Jag äter samma lunch varje dag😁. Vanilj kvarg som jag aldrig ledsnar på, två fröknäcke med Bregott, massor av purjolök, skinka och ost. Även billigt och lätt att ta med sig till jobbet. Om jag tränat, springer innan lunch om jag jobbar hemma eller på helgen, så lägger jag till en vanlig knäckemacka också. Äter inte frukost men kaffe med grädde i. Det håller jag mig på till lunchen. Sedan middag, undviker pasta, ris och potatis och lägger till blomkål eller kokt broccoli. Kokar den så att den är krispig och häller på olivolja och salt. Själva roten är supergod! Eller vitkål som jag strimlar med olja och salt på. Det kan var kött eller fisk till. Min vikt kan pendla med något kilo upp och det kan bero på att jag inte hunnit träna på några dagar eller vattenansamling. Eller att jag äter för mycket kolhydrater av något slag. Det brukar sedan rätta till sig med kilo ner och den stadiga vikten jag vill hålla. Det där med rawfood-såser ska jag kika på, det lät gott.

Ha en fin dag❤️

Hehe, nej sparrissmal är jag inte..Men normalviktig enligt BMI. Känner framför allt att viktnedgången gav mig tillbaks mitt naturliga driv i steget, och det är lättare att jogga.

@Se klart jag tycker det verkar som om du har precis alla verktyg du behöver. Vad man kan behöva fundera på är exakt vad som gör att man går upp lite sakta? Och sen fatta lite nödvändiga och långsiktiga beslut. Och framförallt hålla dem. För mig handlar det om smörgås. Så jag har helt enkelt kissed it goodbye, för gott. Äter två frökex med pålägg till frukost. Får äta en macka i veckan. Den hemska sanningen är ju att man behöver allt mindre mat med stigande ålder. Så anpassning är nödvändig! Lycka till!

Tack för så himla bra råd och pepp! Jag tror att det är en viktig grej detta att långsiktigt ändra vissa vanor. När jag slutade dricka blev det: anything goes (godis! glass!) Och nu har jag bytt ut kvällsmålet Ben&Jerrys mot bär/keso/finncrisp, inga större problem.
Bara att hålla i det.
Jag är också för dålig på grönsaker denna tid. Så nu ska jag testa smoothie-spåret cirka 15 år efter hypen…
Jag närmar mig 2 veckor utan avsteg och jag mår bra! Haft en del huvudvärk och det tror jag faktiskt är sockret som utgått. Brallorna sitter lösare och det är ju en bra grej- det påtagliga. Jag har stundtals (jul och nyår) känt mig som en SMEG-kyl på två ben. Nu lite mer åt Electrolux…
Ha en fin dag ☀️

Fönstret ovanför min balkong speglar himlen som faktiskt är blå ☀️
Idag blir det jobb hemma- är snuvig men inte sjuk- har otroligt nog klarat mig från sjukdom hela vintern.
I helgen ska jag gå långa promenader med lånad hund- då kan jag äta hasselbackspotatis, lite choklad (lex @kennie) rostat bröd med ost och lite marmelad.
Ett vinterbad är inplanerat.
Ja ni hör ju att det finns inte plats för baksmälla- och det finns inget med en flaska vin som skulle göra denna helg bättre. Tvärtom. Ha en fin fredag! ☀️

Rosa himmel!
Vaknade redan vid 06 idag och det är rätt skönt för då vet jag redan när jag vaknar- att jag kommer ha lätt att somna ikväll.
Pluggar mitt lilla plugg-projekt och här på landet är det alldeles vitt av snö.
Katterna leker i badkaret 😻
Har gäster här och mannen meddelade just att han känner sig bakis… mycket ovanligt.
Tyst i huset så jag ligger kvar en stund och njuter av min stund. Helga vilodagen 😍

@Se klart Att vakna tidigt av sig själv är jätteskönt! Jag går alltid upp tidigt på söndagmornar, dels för att yoga, men också för att ge mig bästa förutsättningarna för en bra sömn söndag- måndag. Man kan inte ha kakan o äta den. Iaf min hjärna klarar inte sovmorgon o sedan en vardagstidig kväll isäng. "Förr" försökte jag förlänga söndagen/ förtränga att arbetsveckan skulle komma genom att vara uppe länge på söndagskvällen. Och då "bara" 2-3 glas vin. Det var ju i princip som att somna nykter🤣😳😵‍💫. Så var jag också dödstrött måndag morgon. Smart Sattva😮.
Njut av din söndag!❣️

Sant @sattva, tyckte först att det jag skrev lät konstigt- tänka på nattsömnen när man vaknar, men eftersom sömn till och från är en/ett? issue så känns det så himla skönt att njuta av en lång dag, och sen bli trött i rätt tid. Njutit av lång frukost och lång promenad, nu en kort vila. 😍

Jag kryper närmare pensionsvanorna- vill helst lägga mig kl 22 och maxa min förmiddag/tidig em, och sen vara ner lite smått
Dieten tuffar på, liksom plugget men det är jämnt skägg att hinna med detta- har hemskt mycket att göra på jobbet i övergången mellan två tjänster.
Men jag är bra på att andas och coola ner uppvarvade medarbetare.
Kikar in och glädjs över allas framsteg och kämp, så starkt. De första veckorna tänker man ibland- är jag en av de som kommer klara det? Den enda som kan bestämma över det- är man själv. Katterna något avmätta då vi haft den dåliga smaken att ha svansdragare, 3 år, på besök.
Nu släcker jag ner denna dag, godnatt!

Ja @sattva imorrn kommer slarv-bärarna och härjar men också gosar väldigt mycket med katterna.
Har spenderat min lediga kväll med att se hotell Romantik vilket jag tyckte var varm och snällt och spännande. Människor! Livet. Fint.
Idag går jag all in på pensions-stilen då jag ligger i sängen as we speak. Orkar helt enkelt inte med att vara trött om morgnarna (har dessutom plugg nu som måste hinnas med då) så jag ska testa tidigt upp- tidigt i säng. Katterna brukar hänga med mig till sängen men nu var det tomt här.
Stretar på med kaloriröknandet, går utmärkt. Får underkänt på FISK och fibrer (är det lite ordentliga grönsaker tro?)
Ska väga mig på måndag- då bör jag ha gått ner ett par kilo så jag står ut med siffrorna på vågen, så knäpp är jag.
Sov gott alla som kämpar och alla som glider fram i nyktert rus av att slippa dricka. Kan inte för mitt liv fatta vad jag såg i denna trolldricka. Så fasansfullt det faktiskt var.
Allt är förlåtet och inget är glömt. Kram ❤️

Godmorgon alla kaffesörplare
Vaknade tidigt av buff och skuff från hungrig katt men det passar bra då vi ska till landet och vittja musfällor och lite annat
Imorgon har vi hela familjen hemma så det blir pyssel med det.
Jag följer händelser vid vatten som jag tycker är makalöst bra.
Har ni tagit mig samman- efter tre veckors strikt diet- att ställa mig på vågen
En acceptabel startvikt att börja med, hehe
Märker dock vad bara tre veckor gör med sockersug och slentrian-mumsande, åt lite mörk choklad igår (tack @kennie) och det var tillräckligt. Tackar mig själv och forumet så gott som dagligen- att jag har ynnesten att vara nykter. Min hjärna mår bra, igår jublade den av fredagskänsla, och idag vaknar jag pigg och glad att jag har en ledig dag framför mig. Ska greja med mina trädgårdritningar. Laga en pastasås till imorgon, och PLUGGA…
Helg = både SvD och DN papperstidning. Prassligt lyx!
Njut av lördagen 😍

majken_r

@Se klart Godmorgon☕️ Började se Händelser men fick sluta, blev för mörkt just nu..för bra😅 Trädgårdsritningar däremot, det klarar jag! Låg och kollade trädgårdsland-inspiration på Pinterest igår🌱🥕 Nu blir det gym för mig och sen häng med familjen, önskar dig en fin dag!

@Se klart Mörk choklad är ju dessutom proppat med antioxidanter! Och serotoninhöjande har jag för mig🧐. Kakao i sig är faktiskt inte dumt, av bra kvalitet.
Ha det riktigt mysigt på landet! Själv har jag haft sovmorgon o ska också bara njuta av dagen🌸❣️

Jag anammade även mörk-choklad-metoden igår kväll @sattva @kennie, något mer men igår var en mörk dag ur dietperspektiv med middag hos goda vänner och det skulle aldrig falla mig in att inte äta sånt som andra lagat åt mig och bjuder på, även om jag håller det måttligt.
Idag är en ny dag och nya kalorier att hålla ordning på- ljust bröd och Bregott känns ju som två grejer man inte ska ”overdo”…
Men min kropp svarar fint på mina ansträngningar- en VÄLDIGT snäll kropp f ö med noll protester förutom lite snuva.
Idag blir det trädgårdsprepp- kaffe och sen tidig hemfärd för att hinna preppa middag till vår familj.
Träffade en av mina bästa vänner igår som kämpar med en nyupptäckt cancer. Där behandlingar mm inte är fastställd och kanske behövs detta inte ens. Men oron finns såklart där. Livet 55+ är växlande molnighet- det är vädret i denna livsfas och vi gör vårt bästa för att slänga upp näsan i solen när den tittar fram 🙏🏻
Kram på er alla! 🌱