Lyckades vara nykter i nästan 2 hela år tills jag började återfalla igen i nov-dec förra året.

Tror det började med att jag tyckte att det kändes tråkigt att inte kunna ta en öl med kollegor på AW med mitt relativt nya jobb. Det började störa mig mer och mer. Började också efter 2 år tänka i banor som "jag har ju inga problem" och "jag klarar nog att dricka som andra". Så när jobbet hade julbord i dec tog jag öl till maten och sen några till. Vi gick ut några efteråt och fortsatte och jag tyckte det var kul. Hade lite bakisångest på jobbet dagen efter men det gick rätt bra ändå.

Nu i torsdags var det AW igen. Jag är själv tjänstledig för studier men mina kollegor ville träffa mig och jag ville träffa dom då vi har bra kontakt. Jag drack nu med och vi hade väldigt kul. Folk fortsatte beställa in och det blev lite mer än vad jag tycker är lagom. Jag och en kollega blev kvar sist.

Dagen efter på fredagen hade jag rejäl bakisångest. Kunde bara tänka på att dricka mer för att döva ångesten. Åkte så fort jag kunde till systemet och köpte en liten bib vitt vin och en flaska cava. Började döva min ångest fast jag vet vilken återvändsgränd och fälla det här är och jag har varit här många gånger förut.

Blev rädd för hur det skulle kännas att få slut på alkohol så jag fyllde på förrådet med ett 6-pack folköl (man kan beställa hem med Wolt nuförtiden, jättesmidigt..).

Svepte folköl efter folköl. Så fort jag började känna den där ångesten smyga på svepte jag en folle fort som fan. Beställde hem två 6-pack igen på lördagen. På kvällen kilade jag ner till affären och köpte ett 6-pack till för säkerhets skull. Svepte upp dom sista fyra imorse och förberedde mig på helvetet som jag vet kommer.

Jag har gjort det här så många gånger nu. Jag är bekant med känslan av ångest som är så stark att jag inte kan sitta still. Det är det värsta jag vet men det finns heller inget alternativ till slut än att härda ut. Kan inte fortsätta dricka i oändlighet och ju längre man återställer och drar ut på det ju värre blir det till slut.

Nu ligger jag här under mitt tyngdtäcke. Det var jättemycket ångest i början och försökte bara blunda och typ sova bort det. Började söka youtube-klipp av andra som pratar om sina återfall. Var en som hade ett positivt budskap och pratade om att inte isolera sig och faktiskt be om hjälp. Inte hålla det hemligt. Fick mig att vilja dela någonstans och prata med andra så jag skriver här. Det känns faktiskt bättre och ångesten känns inte lika farlig just nu. Vet inte vad jag ska göra nu. Borde berätta för min flickvän. Vet inte om jag orkar prata med mina föräldrar. Borde jag prova AA igen? Har gått på beroendevården och fått återfallsprevention men det gav mig inget. Tror att jag lyckades hålla mig i nästan 2 år den här gången pga jag började i terapi men nu ska jag sluta för har inte råd och den här viljan att börja dricka och återfallet hände ju ändå.

Jag känner iaf att jag måste försöka tänka positivt och inte dra mig undan nu och våga be om hjälp och säga som det är. Jag är glad att det inte blev värre. Jag har haft mycket hemskare episoder än den här. Nånting får jag se till att göra men vet inte riktigt vad än.

@anhedonia Hej! Vad bra att du skriver här! Tror också att du ska berätta för din flickvän och ta allt stöd du kan och inte dra dig undan. Säg som det är innan du faller ännu djupare. Du säger också att ju längre du återställer och drar ut på det desto värre blir det. Du berättar att tror att du lyckades hålla upp i två år den här gången då du började i terapi, men att du nu inte har råd längre. Kom återfallet i samband med att du slutar?

@anhedonia Starkt att du skriver! Förstår din ångest och begäret du haft efter mer och att säkra upp med extra för att slippa ångesten. Att halsa folkölen för att få känna berusningen, ångestdämpningen.

Nu vet du att det inte går att ta första glaset och även om det är du som behöver allt stöd nu så är du även en viktig påminnelse för alla oss andra som hållit upp ett tag om just detta, inte ta första glaset! En gång beroende alltid beroende.

Idag hoppas jag du kavlar upp ärmarna igen och kör på din nyktra väg med en erfarenhet mer i bagaget❤️

Kram

@Himmelellerhelvette tack så mycket ❤️
Ja jag tänker ta nya nyktra tag och vara ärligare med folk runt mig. Jag började tyvärr se alkohol som något attraktivt igen och kände att jag missade något när jag såg andra dricka och så började jag övertala mig själv om att jag inte har problem och kan hantera det. Har väl iaf lärt mig något nytt av det här misstaget. Nu måste jag hitta sätt att fortsätta påminnas om varför jag inte ska det första glaset igen. Fattar inte varför det ska vara så svårt och varför jag varje gång lyckats lura mig igen :(

@vår2022 jag vet inte riktigt. Tror absolut terapin varit en faktor i och med att jag inte vill ljuga för min terapeut och därmed blev det en till anledning att inte dricka.

@anhedonia Kanske är det det som du gör nu, att du själv är den som du inte vill ljuga för och som blir en anledning till att du inte vill dricka? Nu när du inte längre går till terapeuten. Att du är sann och ärlig mot dig själv. Det finns en otrolig kraft i att vara sann och ärlig mot sig själv. Det var den största kraften som fick mig att bli motiverad och medförde att jag fick en tilltro till min egna förmåga att sluta dricka. Så tro på dig själv💕

@vår2022 Kloka ord :) jag ska tänka på det och ta med mig det! Visst är det så att det är när jag börjar bli oärlig mot mig själv som det börjar gå dåligt och så hamnar jag i den här situationen

Jag ringde och berättade för min flickvän iaf och hon tyckte väl inte att det var jättekul först men sa ändå att det var bra att jag hörde av mig och sa som det var och hon stöttar mig. Det är jobbigt för henne med oron. Vi har liksom varit här förut.

Ringde min pappa också och han ville direkt komma och hämta mig. Han var ändå i närheten. Så jag hängde på hem till mina föräldrar. De är stöttande. Mamma var väldigt förstående och validerade. Har tur som har dem ändå. Skönt att komma bort från min depressionsstökiga lägenhet och slippa vara ensam idag.

Vet fortfarande inte riktigt vad jag ska göra framöver. Känner att jag behöver ha en plan. Vill inte bara fortsätta som vanligt och kanske hamna här igen. Kanske borde höra av mig till en kompis jag inte hörts med på länge som var väldigt inne i AA sist vi hade kontakt. Brukade hänga med honom på möten förut.

@anhedonia Så fint att du har stöd av flickvän och dina föräldrar ❤️

Tänk inte så mycket - gör bara. Lova dig själv varje morgon: Idag är jag nykter. Var sann och ärlig mot dig själv. En dag i taget blir många till slut. För min del blir det 3 år den 9/2. Att bli nykter är det bästa beslut jag har tagit i mitt liv.

Rent konkret - skapa helt nya nyktra vanor. Möblera om hemma, välj en ny dryck att dricka framför tv, titta på andra tv-program, promenera nya rundor, handla i nya affärer, hitta en ny hobby, och träna pulshöjande när suget jagar dig.

Kram 🐘

@anhedonia För mig är det viktigt att fylla på kunskapen om varför jag är nykter då och då. Boken ”Tänka klart” eller ”This naked mind” som den heter på engelska (Jag lyssnar på den på engelska på storytel) är helt fantastiskt, den jobbar med ditt undermedvetna samtidigt som du får massa kunskap om varför du tror du kan dricka igen. Boken hjälper till att inte vilja dricka, att inte tro på alkoholromansen.

Dagen innan jag läste ditt inlägg hade jag lite romantiserade tankar om alkohol och skrev då i min tråd att jag är rädd att jag plötsligt kommer tro mig kunna dricka igen. Sedan ser jag ditt inlägg och blev ännu räddare och började då lyssna om boken.

Jag har även lyssnat på ” Skål ta mig fan” poddar som ” alkispodden” andra böcker.
Skrivit här på forumet och läst massa. Gör det du med, plugga massa nyktra fakta, hjärntvätta dig med böcker, det hjälper många❤️

Härligt med föräldrar som finns där och stöttar❤️

@Himmelellerhelvette jag älskar This Naked Mind och författaren Annie Grace! Läste den för många år sen och tyckte verkligen att det funkade. Tyvärr gick jag in i ohälsosamma tankemönster igen efter att inte ha läst den på ett tag. Tänkte faktiskt jag skulle läsa den igen och börja "hjärntvätta" mig med nyktra fakta som du säger. Kollar på hennes youtube-kanal just nu. Man behöver nog fylla på kunskapen då och då.

@anhedonia Ja det är nog väldigt viktigt att fylla på med jämna mellanrum. Jag märker att min alkoholdjävul ibland kikar fram och försöker få mig att tro att det inte var så farligt och då skallar jag honom med att fylla på nyktra fakta och påminner mig om hur det var. Hur jag levde livet hela tiden påväg mot nästa fylla. Hur jag tusen gånger försökte intala mig att jag kunde dricka måttligt och hur jag lika många gånger sket i måttligheten efter några glas och hur jag sedan vaknade upp med samma ångest först på natten och senare på morgonen, lovade mig själv att nu får det vara nog. Jag önskade så ofantligt många gånger när jag stod framför spegeln att jag skulle lära mig att dricka måttligt men det gick aldrig. Det är fruktansvärt hur länge man kan lyckas lura sig själv för att man är så förbannat rädd att sticka ut med att inte dricka, att vara den tråkiga eller gud förbjude att någon ska misstänka att jag är alkis för att jag inte dricker.

Hur har det gått för dig idag?

Kram❤️